Publikacja wniosku o zmianę zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych.

Dzienniki UE

Dz.U.UE.C.2007.89.26

Akt nienormatywny
Wersja od: 24 kwietnia 2007 r.

Publikacja wniosku o zmianę zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych

(2007/C 89/08)

(Dz.U.UE C z dnia 24 kwietnia 2007 r.)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu w odniesieniu do wniosku zgodnie z art. 7 rozporządzenia Rady nr 510/2006(1). Oświadczenia o sprzeciwie powinny wpłynąć do Komisji w terminie sześciu miesięcy od daty publikacji niniejszego wniosku.

WNIOSEK O ZMIANĘ

ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) nr 510/2006

Wniosek o zmianę zgodnie z art. 9 i art. 17 ust. 2

"OLIVES NOIRES DE NYONS"

Nr WE: FR/PDO/117/0374/04.11.2003

CHNP (X) CHOG ()

Wnioskowana zmiana/wnioskowane zmiany:

Rubryka(-i) szczegółowego opisu produktu:

[]Nazwa produktu
[]Opis produktu
XObszar geograficzny
[]Dowód pochodzenia
[]Metoda produkcji
[]Związek
[]Etykietowanie
XWymogi krajowe

Zmiana(-y):

Obszar geograficzny

Zamiast: "Obszar produkcji obejmuje część departamentów Drôme i Vaucluse" powinno być: "Obszar produkcji i przetwarzania oliwek obejmuje terytorium następujących gmin":

– W departamencie Drôme:

– W kantonie Nyons Arpavon, Aubres, Châteauneuf-de-Bordette, Condorcet, Curnier, Eyroles, Mirabelaux-Baronnies, Montaulieu, Nyons, Le Pègue, Piégon, Les Pilles, Rousset-les-Vignes, Saint-Ferréol-Trente-Pas, Saint-Maurice-sur-Eygues, Saint-Pantaléon-les-Vignes, Venterol, Vinsobres.

– W kantonie Buis-les-Baronnies: Beauvoisin, Benivay-Ollon, Buis-les-Baronnies, Eygaliers, Mérindol-les- Oliviers, Mollans-sur-Ouvèze, La Penne-sur-l'Ouvèze, Pierrelongue, Plaisians, Propiac, La Roche-sur-le- Buis, Vercoiran.

– W kantonie Remuzat: Montréal-les-Sources, Saint-May, Sahune, Villeperdrix.

– W kantonie Saint-Paul-Trois-Châteaux: Tulette.

– W departamencie Vaucluse:

– W kantonie Malaucène: Brantes, Entrechaux, Malaucène (sekcja AI).

– W kantonie Vaison-la-Romaine: Buisson, Cairanne, Crestet, Faucon, Puymeras, Rasteau, Roaix, Séguret, Saint-Marcellin-lès-Vaison, Saint-Romain-en-Viennois, Saint-Roman-de-Malegarde, Vaison-la- Romaine, Villedieu.

– W kantonie Valréas: Valréas, Visan.

Zmiana polega na wycofaniu 6 gmin departamentu Drôme (Bouchet, Montbrison-sur-Lez, Montbrun-lesbains, Reilhanette, Rochebrune i Sainte-Jalle) oraz 2 gmin departamentu Vaucluse (Saint-Léger-du-Ventoux et Savoillan) z obszaru geograficznego objętego chronioną nazwą. Wniosek spowodowany jest brakiem stałych praktyk rolniczych oraz obecnością warunków geologicznych, glebowych i klimatycznych niezgodnych z kryteriami produkcji oliwek objętych chronioną nazwą.

Wymogi krajowe:

Zastąpienie nazwy "Décret du 10 janvier 1994" nazwą "Décret relatif à l'appellation d'origine contrôlée Olives Noires de Nyons".

STRESZCZENIE

ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) nr 510/2006

"OLIVES NOIRES DE NYONS"

Nr WE: FR/PDO/117/0374/04.11.2003

CHNP (X) CHOG ()

Niniejsze stwierdzenie zawiera główne elementy specyfikacji produktu przeznaczone do celów informacyjnych.

1. Właściwy departament w państwie członkowskim:

Nazwa: Institut National des Appellations d'Origine

Adres: 51, rue d'Anjou

F-75008 Paris

Telefon: (33) 1 53 89 80 00

Faks: (33) 01 42 25 57 97

E-mail: info@inao.gouv.fr

2. Grupa:

Nazwa: Syndicat Interprofessionnel de l'Olive de Nyons et des Baronnies

Adres: B.P. n° 9

F-26110 Nyons

Telefon: (33) 04 75 26 95 00

Faks: (33) 04 75 26 23 16

E-mail: syndicat.tanche@wanadoo.fr

Skład: producenci/przetwórcy (X) inni ()

3. Rodzaj produktu:

Klasa 1.6 - Owoce

4. Specyficacja

(streszczenie wymogów aart. 4 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 510/2006)

4.1 Nazwa: "Olives Noires de Nyons"

4.2 Opis: Oliwki o charakterystycznym zabarwieniu zwanym "sutanną mnicha", wielkości co najmniej 14 mm, delikatnie pomarszczone.

5 % oliwek może mieć wielkość co najmniej 13 mm.

4.3 Obszar geograficzny: Obszar produkcji i przetwarzania oliwek obejmuje następujące gminy w departamencie Drôme i Vaucluse:

– W departamencie Drôme:

– W kantonie Nyons: Arpavon, Aubres, Châteauneuf-de-Bordette, Condorcet, Curnier, Eyroles, Mirabel-aux-Baronnies, Montaulieu, Nyons, Le Pègue, Piégon, Les Pilles, Rousset-les-Vignes, Saint-Ferréol-Trente-Pas, Saint-Maurice-sur-Eygues, Saint-Pantaléon-les-Vignes, Venterol, Vinsobres.

– W kantonie Buis-les-Baronnies: Beauvoisin, Benivay-Ollon, Buis-les-Baronnies, Eygaliers, Mérindol-les-Oliviers, Mollans-sur-Ouvèze, La Penne-sur-l'Ouvèze, Pierrelongue, Plaisians, Propiac, La Roche-sur-le-Buis, Vercoiran.

– W kantonie Remuzat: Montréal-les-Sources, Saint-May, Sahune, Villeperdrix.

– W kantonie Saint-Paul-Trois-Châteaux: Tulette.

– W departamencie Vaucluse:

– W kantonie Malaucène: Brantes, Entrechaux, Malaucène (sekcja AI).

– W kantonie Vaison-la-Romaine: Buisson, Cairanne, Crestet, Faucon, Puymeras, Rasteau, Roaix, Séguret, Saint-Marcellin-lès-Vaison, Saint-Romain-en-Viennois, Saint-Roman-de-Malegarde, Vaison-la-Romaine, Villedieu.

– W kantonie Valréas: Valréas, Visan.

4.4 Dowód pochodzenia: Oliwki mogą być wprowadzane do obrotu pod chronioną nazwą pochodzenia "Olives Noires de Nyons" tylko po uzyskaniu świadectwa zatwierdzenia przyznanego przez Krajowy Instytut ds. Nazw Pochodzenia, po spełnieniu warunków określonych w krajowych przepisach prawnych dotyczących zatwierdzania produktów na bazie oliwek objętych chronioną nazwą pochodzenia.

Wszystkie działania związane z produkcją surowca i przygotowaniem oliwek muszą odbywać się w określonym obszarze geograficznym.

W odniesieniu do produkcji surowca procedura obejmuje:

– identyfikację działek polegającą na przygotowaniu wykazu działek uznanych za nadające się do produkcji oliwy objętej nazwą pochodzenia "Olives Noires de Nyons", spełniających kryteria dotyczące sadzenia drzew oliwnych i warunków produkcji,

– deklarację zbioru sporządzaną corocznie przez plantatora oliwek, który zgłasza powierzchnię objętą produkcją, wielkość produkcji zgodnie z ustaloną wydajnością, przeznaczenie oliwek (tłocznie, miejsce wytwarzania).

W odniesieniu do wytwarzania procedura przewiduje:

– deklarację produkcji sporządzaną przez wytwórcę, który zgłasza corocznie całkowitą ilość wytworzonego produktu,

– wniosek o przyznanie świadectwa zatwierdzenia umożliwiający identyfikację miejsca magazynowania produktów oraz wszystkich zbiorników zawierających produkty, które mają być objęte zatwierdzeniem.

Całość procedury uzupełnia badanie analityczne i organoleptyczne przeprowadzane w odniesieniu do każdej partii oliwek, dzięki którym potwierdzona zostaje ich jakość i cechy charakterystyczne.

Ponadto każdy podmiot, który otrzymał świadectwo zatwierdzenia, ma obowiązek sporządzania corocznej deklaracji zapasów.

4.5 Metoda produkcji: Oliwki pochodzą z odmiany "Tanche" i są uprawiane na działkach nadających się do uprawy drzew oliwnych. Oliwki zebrane z drzewa w listopadzie lub w grudniu są sortowane, a najmniejsze z nich przeznacza się na produkcję oliwy. Usunięcie gorzkiego smaku z oliwek odbywa się z zastosowaniem metod tradycyjnych w fabrykach konserw znajdujących się w odnośnym obszarze geograficznym.

4.6 Związek:

– Uprawa drzew oliwnych w tym regionie sięga starożytności i pozostała bardzo żywa aż do początku XX wieku. Jej upadek, spowodowany w głównej mierze konkurencją oleju z nasion, sprowadził ją do rangi uprawy pomocniczej. Aby uniknąć całkowitego zaniku uprawy drzew oliwnych, po niezwykle mroźnej zimie w 1956 r., producenci oliwek połączyli się w celu ochrony dziedzictwa, jakie stanowi uprawa drzew oliwnych. W swoim orzeczeniu z 1968 r. Trybunał w Valence uznał istnienie chronionej nazwy pochodzenia "Olive Noire de Nyons".

– Odmiana "Tanche" jest odmianą typową dla regionu, szczególnie dobrze dostosowaną do panującego tam klimatu zmiennego. Umiejętności producentów i ich zaangażowanie pozwoliły utrzymać ten tradycyjny rodzaj produkcji.

4.7 Organ kontrolny:

Nazwa: Institut National des Appellations d'Origine

Adres: 51, rue d'Anjou

F-75008 Paris

Telefon: (33) 01 53 89 80 00

Faks: (33) 01 42 25 57 97

E-mail: info@inao.gouv.fr

Nazwa: D.G.C.C.R.F.

Adres: 59, Bd V. Auriol

F-75703 Paris Cedex 13

Telefon: (33) 01 44 97 29 60

Faks: (33) 01 44 97 30 37

E-mail: C3@dgccrf.finances.gouv.fr

4.8 Etykietowanie: Oprócz obowiązkowych zapisów przewidzianych w przepisach dotyczących etykietowania i prezentacji środków spożywczych, etykiety na oliwkach objętych chronioną nazwą pochodzenia "Olives Noires de Nyons" muszą zawierać następujące informacje:

– zapis "Olives noires de Nyons"

– zapis "appellation d'origine contrôlée'" lub "AOC". Jeżeli na etykiecie umieszczona jest niezależnie od adresu nazwa plantacji lub marki, nazwa pochodzenia zostaje powtórzona między słowami "Appellation" i "Contrôlée".

Informacje te znajdują się w jednym polu widzenia na tej samej etykiecie.

Napisane są widoczną, czytelną, nieusuwalną i dostatecznie dużą czcionką, by odróżniały się na etykiecie, na której są wydrukowane i w taki sposób, by informacje te wyraźnie różniły się od innych informacji lub znaków graficznych.

______

(1) Dz.U. L 93 z 31.3.2006, str. 12.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.