Publikacja wniosku o zmianę określenia tradycyjnego zgodnie z art. 42a rozporządzenia Komisji (WE) nr 607/2009 ustanawiającego niektóre szczegółowe przepisy wykonawcze do rozporządzenia Rady (WE) nr 479/2008 w odniesieniu do chronionych nazw pochodzenia i oznaczeń geograficznych, określeń tradycyjnych, etykietowania i prezentacji niektórych produktów sektora wina.

Dzienniki UE

Dz.U.UE.C.2018.223.14

Akt nienormatywny
Wersja od: 27 czerwca 2018 r.

Publikacja wniosku o zmianę określenia tradycyjnego zgodnie z art. 42a rozporządzenia Komisji (WE) nr 607/2009 ustanawiającego niektóre szczegółowe przepisy wykonawcze do rozporządzenia Rady (WE) nr 479/2008 w odniesieniu do chronionych nazw pochodzenia i oznaczeń geograficznych, określeń tradycyjnych, etykietowania i prezentacji niektórych produktów sektora wina

(2018/C 223/12)

(Dz.U.UE C z dnia 27 czerwca 2018 r.)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 37 rozporządzenia (WE) nr 607/2009. Oświadczenia o sprzeciwie muszą wpłynąć do Komisji w terminie dwóch miesięcy od daty niniejszej publikacji.

Wniosek o zmianę określenia tradycyjnego

"CRU CLASSÉ"

Data otrzymania: 21.12.2017

Język wniosku: francuski

Numer ref. sprawy: TDT-FR-A1646

Wnioskodawca:

Ministère de l'agriculture et de l'alimentation [Ministerstwo Rolnictwa i Żywności]

DGPE

3, rue Barbet de Jouy

75349 Paris SP

FRANCJA

Nazwa: Cru classé

"Cru classé" to określenie tradycyjne zgodnie z art. 112 lit. b) rozporządzenia (UE) nr 1308/2013.

Określeniu tradycyjnemu "cru classé" mogą towarzyszyć określenia: "grand", "premier grand", "deuxième", "troisième", "quatrième", "cinquième".

Język określenia tradycyjnego: francuski

Wykaz odnośnych chronionych nazw pochodzenia lub chronionych oznaczeń geograficznych

Określenie tradycyjne "cru classé" może być stosowane do opisu win o następujących chronionych nazwach pochodzenia:

-
Barsac
-
Côtes de Provence
-
Graves
-
Saint-Emilion-Grand-Cru
-
Médoc
-
Haut-Médoc
-
Margaux
-
Pauillac
-
Pessac-Léognan
-
Saint-Julien
-
Saint-Estèphe
-
Sauternes.

Kategorie produktów winiarskich

Określenie tradycyjne "cru classé" może być stosowane do opisu wina zgodnie z definicją zawartą w części II pkt 1 załącznika VII do rozporządzenia (UE) nr 1308/2013.

Zmiana

Zmiana wprowadza możliwość dołączenia do określenia tradycyjnego "cru classé" doprecyzowania "1855".

Celem tej zmiany jest umożliwienie, by określeniu tradycyjnemu "cru classé", uzupełnionemu lub nie określeniem "grand", "premier grand", "deuxième", "troisième", "quatrième", "cinquième", towarzyszyło doprecyzowanie "1855". Możliwość ta jest ograniczona do win Bordeaux z wytwórni sklasyfikowanych przez Chambre de Commerce de Bordeaux [Izbę Handlową z Bordeaux] w kontekście światowej wystawy Universal Expo, która odbyła się w Paryżu w 1855 r., i objętych jedną z następujących chronionych nazw pochodzenia:

-
Barsac
-
Haut-Médoc
-
Margaux
-
Pauillac
-
Pessac-Léognan
-
Saint-Julien
-
Saint-Estèphe.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.