Publikacja wniosku o zatwierdzenie zmiany zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych.
Dz.U.UE.C.2016.20.3
Akt nieocenianyPublikacja wniosku o zatwierdzenie zmiany zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych
(Dz.U.UE C z dnia 21 stycznia 2016 r.)
Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 51 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 1 .
WNIOSEK O ZATWIERDZENIE ZMIANY W SPECYFIKACJI PRODUKTU OZNACZONEGO CHRONIONĄ NAZWĄ POCHODZENIA/ CHRONIONYM OZNACZENIEM GEOGRAFICZNYM, GDY ZMIANA TA NIE JEST NIEZNACZNA
Wniosek o zatwierdzenie zmiany zgodnie z art. 53 ust. 2 akapit pierwszy rozporządzenia (UE) nr 1151/2012
"QUESO TETILLA"/"QUEIXO TETILLA"
Nr UE: ES-PDO-0117-01232 - 21.5.2014
ChNP (X) ChOG ( )
Rada Regulacyjna ds. chronionej nazwy pochodzenia
"QUESO TETILLA"/"QUEIXO TETILLA"
Grupa składająca wniosek ma uzasadniony interes we wnioskowaniu o zatwierdzenie przedmiotowej zmiany w specyfikacji w ramach jej uprawnień jako organu zarządzającego ChNP na mocy art. 4 rozporządzenia w sprawie nazwy pochodzenia "Queso Tetilla" i jako organu regulacyjnego ChNP na mocy art. 12 ustawy 2/2005 z dnia 18 lutego 2005 r. w sprawie promocji i ochrony jakości żywności galicyjskiej. Wszyscy producenci i wytwórcy produktów objętych ChNP są członkami tej grupy.
Hiszpania
Główne powody wprowadzenia przedmiotowych zmian można podsumować w następujący sposób:
W poszczególnych punktach specyfikacji wprowadza się niżej opisane zmiany.
Do nazwy w języku hiszpańskim dodaje się nazwę w języku galicyjskim ("Queixo Tetilla"), ponieważ obie są zwykle stosowane w odniesieniu do tego produktu.
Zmienia się następujące akapity:
W celu poprawy kontroli identyfikowalności produktu wprowadza się rejestr nabywców.
Tradycyjnie w produkcję tych serów zaangażowane były dwa rodzaje podmiotów: producenci mleka, którzy produkują surowiec, i producenci sera, którzy przetwarzają surowiec na produkt objęty ochroną. Obecnie nie wszyscy producenci sera uzyskują surowiec bezpośrednio z gospodarstw mleczarskich, lecz mogą otrzymywać go za pośrednictwem "podmiotów skupujących mleko", które działają jako punkty skupu mleka od gospodarstw mleczarskich na danym obszarze geograficznym i zaopatrują przemysł przetwórczy.
W szczegółach technicznych procesu produkcji wprowadza się następujące zmiany:
Zmiana ta wynika z tego, że postęp technologiczny umożliwia produkcję podpuszczek przemysłowych o wysokiej zawartości chymozyny, dzięki czemu takie podpuszczki mają teraz skład podobny do naturalnego składu wyciągu podpuszczki zwierzęcej lub nawet wyższą zawartość chymozyny.
Ponadto w ostatnich latach poprawiła się jakość mleka i obecnie mleko jest mniej kwaśne. Oznaczało to konieczność zwiększenia temperatury i długości koagulacji w celu uzyskania prawidłowej konsystencji;
Nie ma konieczności określenia minimalnego czasu prasowania, ponieważ zależy on od szeregu zmiennych, takich jak stosowana technologia, temperatura pokojowa, pora roku, zmiany pH itp.;
Powody są takie same jak w poprzednim punkcie;
Ponadto zmienia się termin przydatności do spożycia, który obecnie wynosi 60 dni od daty przygotowania sera do wysyłki. W następstwie zmiany wprowadza się dwa terminy przydatności do spożycia, w zależności od masy serów: nie więcej niż 60 dni w przypadku serów o masie 0,5-0,7 kg i nie więcej niż 90 dni w przypadku serów o masie powyżej 0,7 kg. W obu przypadkach termin ten liczy się od daty produkcji.
Po pierwsze datą referencyjną do obliczania terminu jest teraz data produkcji. Jest to lepsze rozwiązanie, ponieważ sery zaczynają dojrzewać od momentu, w którym zostają wyprodukowane, stanowiącym punkt, od którego należy liczyć optymalny czas spożycia, zamiast od dnia, w którym zostają przygotowane do wysyłki.
Po drugie nie określa się już konkretnej liczby dni, lecz maksymalny termin wynoszący 60 i 90 dni w zależności od masy, co jest lepszym rozwiązaniem, ponieważ producenci mogą wybrać krótszy termin przydatności do spożycia, jeżeli uznają to za stosowne.
Ponadto w przypadku serów o masie ponad 0,7 kg okres ten zostaje wydłużony do 90 dni, z uwagi na to, że sery tej wielkości smakują najlepiej, jeżeli są spożywane w tym okresie.
Określa się, że zgodnie z rejestrem umieszczona na etykiecie produktu chroniona nazwa może być w języku hiszpańskim ("Queso Tetilla") lub galicyjskim ("Queixo Tetilla"), bez wprowadzania między nimi rozróżnienia.
Sklepy samoobsługowe mogą na określonych warunkach kroić ser na połowy w punktach sprzedaży.
Ser "Queso Tetilla" jest sprzedawany bez opakowania, gdyż jego skórka pełni funkcję naturalnej powłoki ochronnej. Gdy ser jest krojony, jedna strona powstałej porcji traci tę naturalną powłokę ochronną. Dlatego też, aby ułatwić wprowadzenie do obrotu porcji sera "Queso Tetilla" w sklepach samoobsługowych, sery o masie przekraczającej 0,7 kg mogą być krojone w punktach sprzedaży detalicznej i wystawiane na sprzedaż owinięte w przezroczystą folię spożywczą.
W takich przypadkach sery mogą być jedynie krojone na połowy, aby zachowały swój szczególny kształt rozpoznawany przez konsumenta jako charakterystyczny dla tych serów.
Sery masie mniejszej niż 0,7 kg muszą być wystawiane na sprzedaż w całości.
JEDNOLITY DOKUMENT
"QUESO TETILLA"/"QUEIXO TETILLA"
Nr UE: ES-PDO-0117-01232 - 21.5.2014
ChNP (X) ChOG ( )
"Queso Tetilla"/"Queixo Tetilla"
Hiszpania
Ser produkowany jest z mleka krów rasy rubia gallega, frisona lub pardo alpina lub ich krzyżówek poprzez zastosowanie procesu obejmującego koagulację, krojenie, osuszanie i (fakultatywnie) mycie skrzepu, formowanie, prasowanie, solenie i dojrzewanie i posiada następujące cechy:
Właściwości fizyczne:
Właściwości organoleptyczne:
Właściwości fizyko-chemiczne:
"Queso Tetilla" jest tradycyjną niegeograficzną nazwą odnoszącą się do unikalnego kształtu sera przypominającego kobiecą pierś, którego właściwości fizyczne określono w niniejszym punkcie.
Pasze treściwe pochodzenia roślinnego są wykorzystywane jako suplement zaspokajający zapotrzebowanie krów na energię. W ramach możliwości surowce, z których produkuje się te pasze, pochodzą z wyznaczonego obszaru geograficznego.
Ser ten jest produkowany z pełnego mleka krów rasy rubia gallega, frisona lub pardo alpina lub ich krzyżówek w gospodarstwach położonych na wyznaczonym obszarze geograficznym.
Mleko nie może zawierać siary ani konserwantów. Nie zezwala się na przeprowadzanie żadnych procedur mających na celu normalizację mleka ani procesów zmieniających jego pierwotny skład.
Nie można mieszać tego mleka z mlekiem pochodzącym z niezarejestrowanych gospodarstw lub mlekiem od krów innych ras niż rasy określone w niniejszej specyfikacji.
Produkcja mleka, wstępne czynności, którym mleko jest poddawane, oraz produkcja i dojrzewanie sera muszą odbywać się na obszarze geograficznym określonym w pkt 4. Wszystkie etapy produkcji muszą zatem odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym.
Ser "Queso Tetilla" można wprowadzać do obrotu tylko, jeżeli jego zewnętrzna skórka wykazuje naturalne właściwości uzyskane w trakcie dojrzewania.
Skórka zapewnia serowi naturalną powłokę ochronną. W związku z tym ser sprzedaje się bez sztucznego opakowania. Ser "Queso Tetilla" można jednak opakować, pod warunkiem że opakowanie nie wpływa na właściwości fizyczne, organoleptyczne ani fizykochemiczne określone w pkt 3.2, co podlega weryfikacji organu kontrolnego, a następnie zatwierdzeniu opakowania przez ten organ.
Poza tym ser można pokryć przeźroczystą i bezbarwną powłoką ochronną odporną na działanie pleśni.
Ser "Queso Tetilla" jest wysyłany przez producentów sera w całości. W sklepach samoobsługowych sery o masie ponad 0,7 kg mogą również być wystawiane na sprzedaż w połówkach; przy czym w takim przypadku należy na nich umieścić dwie etykiety dodatkowe, po jednej z każdej strony produktu, oraz dwa zbiory wszystkich innych elementów gwarantujących autentyczność produktu, tak aby po przekrojeniu obie połowy zachowały oznaczenia niezbędne do identyfikacji produktu.
Jeżeli sery mają być sprzedawane w połówkach, wówczas z uwagi na to, że jedna ze stron połówek sera utraci naturalną powłokę ochronną w postaci skórki, sery muszą być krojone w miejscu sprzedaży konsumentowi końcowemu, a połówki mogą być owinięte przezroczystą folią spożywczą.
Krojenie w miejscu sprzedaży zapewnia wystawianie produktu na sprzedaż w sztucznym opakowaniu (folii) przez jak najkrótszy czas, dzięki czemu jakość produktu nie ulega pogorszeniu.
Ser można kroić wyłącznie na połowy, ponieważ taki sposób krojenia zachowuje rozpoznawany przez konsumentów unikalny kształt sera przypominający kobiecą pierś.
Niezależnie od masy ser "Queso Tetilla" można kroić na dowolnej wielkości kawałki w punktach sprzedaży detalicznej, pod warunkiem że krojenie odbywa się w obecności konsumenta w chwili sprzedaży.
Sery objęte chronioną nazwą pochodzenia "Queso Tetilla" posiadają specjalną etykietę z nazwą (etykietę dodatkową) gwarantującą autentyczność produktu. Na etykiecie dodatkowej każdego sera znajduje się niepowtarzalny seryjny numer alfanumeryczny i niżej przedstawione logo chronionej nazwy pochodzenia "Queso Tetilla":
Ponadto na etykietach handlowych każdego producenta w sposób wyraźny umieszcza się sformułowania "Denominación de Origen Protegida" (chroniona nazwa pochodzenia) i "Queso Tetilla" lub "Queixo Tetilla" oraz europejskie logo chronionej nazwy pochodzenia.
W celu zagwarantowania autentyczności produktu i zapewnienia jego identyfikowalności etykiety dodatkowe i etykiety handlowe zawierające odniesienie do chronionej nazwy pochodzenia "Queso Tetilla" umieszcza się na produkcie bezpośrednio u producentów i w sposób uniemożliwiający ich ponowne wykorzystanie.
Jak określono w pkt 3.5, na serach przeznaczonych do sprzedaży w połówkach umieszcza się dwie etykiety dodatkowe, po jednej z każdej strony produktu, oraz dwa zbiory wszystkich innych elementów gwarantujących autentyczność produktu, tak aby po przekrojeniu obie połowy zachowały oznaczenia niezbędne do identyfikacji produktu.
Mleko i sery objęte chronioną nazwą pochodzenia "Queso Tetilla" są produkowane w całej Wspólnocie Autonomicznej Galicji.
Galicja charakteryzuje się niskimi górami i rozbudowanym systemem rzecznym. Ten górzysty teren i dominujący klimat atlantycki (charakteryzujący się obfitymi opadami) sprzyjają rozwojowi pastwisk (zarówno naturalnych, jak i uprawnych) oraz wysokim plonom zielonki i innych upraw. Wysoka produktywność tych gruntów pozawala na intensywny chów zwierząt gospodarskich, a w rezultacie sprzyja rozwojowi dużego sektora produktów mlecznych.
Należy również podkreślić czynnik ludzki, zarówno w zakresie produkcji mleka, która opiera się na gospodarstwach rodzinnych nadal stosujących tradycyjne metody, jak i w produkcji sera opartej na rozwijanych przez stulecia praktykach, które zostały jednak dostosowane do postępu technologicznego i wymogów prawnych w zakresie higieny i bezpieczeństwa żywności.
Spośród szerokiej gamy produktów reprezentujących galicyjską gastronomię ser "Queso Tetilla" jest jednym z produktów najbardziej identyfikowanych z regionem.
Jest to ser miękki, którego głównymi właściwościami organoleptycznymi są kremowa konsystencja, łagodny, mleczny zapach, lekko kwaskowaty i słonawy smak oraz mleczny, maślany aromat - łącznie właściwości te przypominają mleko, z którego produkowany jest ser. Ser jest łatwo rozpuszczalny i lekkostrawny.
Ponadto charakterystyczną cechą tego sera jest jego unikalny kształt przypominający kobiecą pierś, od którego pochodzi jego nazwa i który pozwala konsumentom na odróżnienie sera "Queso Tetilla" od innych serów po jego wyglądzie.
Środowisko geograficzne jest idealne do celów uprawy ekstensywnych pastwisk najwyższej jakości, których użytkowanie zostało zintensyfikowane w ostatnich dwóch dekadach. Znaczna ilość pochodzącej z nich zielonki w żywieniu galicyjskich stad bydła mlecznego oraz gatunki roślin wchodzące w skład tego żywienia (wśród których znaczny udział mają rośliny strączkowe) wpływają na skład mleka oraz właściwości organoleptyczne i odżywcze dojrzałego sera, w szczególności na jego kremową konsystencję oraz kolor miąższu i skórki.
Ponadto mleko jest produkowane w gospodarstwach rodzinnych przy wykorzystaniu racjonalnych metod uzyskiwania produktów pochodzących z chowu zwierząt. Cechy charakterystyczne tych gospodarstw sprawiają, że produkowane w nich mleko idealnie nadaje się do produkcji tego sera.
Tradycyjna metoda produkcji, w której decydującą rolę odgrywają umiejętności producentów z regionu i ich wieloletnie doświadczenie w zakresie produkcji tego sera oraz która obejmuje krótki okres dojrzewania, nadaje serowi charakterystyczną kremową konsystencję i łagodny smak.
Ponadto unikalny kształt przypominający kobiecą pierś, który ser uzyskuje w trakcie formowania i prasowania, jest natychmiast rozpoznawany przez konsumentów, którzy z kolei bezpośrednio kojarzą ten produkt z regionem jego pochodzenia, Galicją, będącym jedynym miejscem produkcji tego wyjątkowego sera na długo przed pojawieniem się pierwszych pisemnych odniesień do tego produktu w XVIII w. Następnie od XIX w. pisemne odniesienia do sera stały się powszechne zarówno w tekstach ogólnych, jak i w bardziej szczegółowych tekstach naukowych i technicznych oraz w tekstach gastronomicznych. Na szczególną uwagę, ze względu na międzynarodowy charakter, zasługuje odniesienie zawarte w przewodniku "O'Shea's Guide to Spain and Portugal" (przewodnik po Hiszpanii i Portugalii opracowany przez Henry'ego Georga O'Shea) opublikowanym w Londynie w 1889 r., w którym autor gorąco poleca podróżnym spróbowanie "unikalnego galicyjskiego sera »queso de teta« będącego typowym produktem galicyjskiej gastronomii".
Odesłanie do publikacji specyfikacji
art. 6 ust. 1 akapit drugi niniejszego rozporządzenia)
© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.