Publikacja wniosku o zatwierdzenie zmiany zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych.
Dz.U.UE.C.2015.82.7
Akt nieocenianyPublikacja wniosku o zatwierdzenie zmiany zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych
(Dz.U.UE C z dnia 10 marca 2015 r.)
Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 51 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 1 .
WNIOSEK O ZATWIERDZENIE ZMIANY
ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 510/2006
w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych 2
WNIOSEK O ZATWIERDZENIE ZMIANY SKŁADANY NA PODSTAWIE ART. 9
"SOPPRESSATA DI CALABRIA"
Nr WE: IT-PDO-0217-1569-19.10.2011
ChOG () ChNP (X)
Opis produktu
Dowód pochodzenia
Metoda produkcji
Etykietowanie
JEDNOLITY DOKUMENT
ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 510/2006
w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych 3
"SOPPRESSATA DI CALABRIA"
Nr WE: IT-PDO-0217-1569-19.10.2011
ChOG () ChNP (X)
"Soppressata di Calabria"
Włochy
Klasa 1.2. Produkty wytworzone na bazie mięsa (podgotowanego, solonego, wędzonego itd.)
"Soppressata di Calabria" jest przygotowywana z mięsa wieprzowego niemrożonego, mielonego do średniej ziarnistości, pochodzącego z szynki w ilości co najmniej 50 %, z łopatki lub schabu w ilości nie większej niż 50 % oraz ze starannie wyselekcjonowanego tłuszczu pochodzącego ze słoniny z przedniej części grzbietu z okolicy karkówki oraz z naturalnych składników aromatycznych [sól, pieprz czarny ziarnisty lub mielony, pieprzowiec lub papryka (z rodzaju Capsicum L) czerwona ostra, czerwona słodka, mielona lub w formie pasty, wino, zioła i aromaty naturalne]. Zawartość starannie wyselekcjonowanej słoniny musi wynosić od 4 do 15 % na kilogram przetwarzanego mięsa. Czas trwania dojrzewania nie może być krótszy niż 45 dni. W momencie wprowadzania do obrotu "Sop-pressata di Calabria" musi posiadać następujące cechy: kształt lekko spłaszczonego walca, długość od 10 do 18 cm i średnica od 4 do 8 cm. W przekroju produkt ma wygląd zwarty i raczej miękki, barwę naturalną czerwoną lub jasnoczerwoną, w zależności od użytych składników.
Wyłącznie produkt przeznaczony do sprzedaży w postaci pokrojonej i do pakowania próżniowo lub w atmosferze ochronnej może być umieszczany w osłonkach z kolagenu jadalnego, aby uzyskać produkt o długości od 40 do 60 cm.
"Soppressata di Calabria" musi być wytwarzana z mięsa świń hodowanych na terenie regionu Kalabria.
Zabrania się stosowania do produkcji mięsa knurów lub macior.
Wymagane cechy genetyczne to cechy tuczników włoskich wywodzących się z tradycyjnych dużych ras, takich jak:
Wykluczone jest natomiast wykorzystanie:
Średnia masa partii wieprzowiny w momencie uboju nie może być mniejsza niż 140 kg.
Pożywienie świń musi składać się w ilości co najmniej 50 % z uzupełniających mieszanek paszowych na bazie jęczmienia, bobu, kukurydzy, żołędzi i ciecierzycy.
Zakazane jest uzupełnianie pożywienia świń maniokiem, ziemniakami lub jakimkolwiek produktem ubocznym, który mógłby nadać mięsu lub tłuszczowi niepożądany smak lub zapach.
Aby na skutek tuczenia uzyskać mięso bardziej jędrne, zakazane jest podawanie pożywienia w postaci wywarów. Wyrażenie "pożywienie w postaci wywarów" oznacza wykorzystanie produktów ubocznych przetwórstwa mleka.
Przez co najmniej dwa miesiące przed ubojem w pożywieniu muszą przeważać składniki białkowe tak, aby uzyskać zawartość białek na poziomie co najmniej 12 %.
W miarę dostępności na rynku pożywienie dla zwierząt musi pochodzić z geograficznego obszaru produkcji.
Etapy produkcji, takie jak hodowla i ubój świń, selekcja, mielenie i mieszanie mięsa oraz etap napełniania, wiązania i dojrzewania, muszą odbywać się na terenie Kalabrii.
-
Chroniona nazwa pochodzenia "Soppressata di Calabria" musi być naniesiona wyraźną i nieusuwalną czcionką. Musi wyraźnie odznaczać się od wszystkich innych wyrażeń umieszczonych na etykiecie lub na kartoniku dołączonym do produktu lub na opakowaniach produktu porcjowanego. Zaraz po niej należy umieścić wyrażenie "Deno-minazione d'Origine Protetta" (Chroniona nazwa pochodzenia).
Na etykiecie należy umieścić poniżej przedstawione logo ChNP "Soppressata di Calabria".
Na etykiecie można umieścić określenie "piccante", "dolce" lub "bianca" (pikantna, łagodna lub biała), jeśli "Soppres-sata di Calabria" jest produkowana odpowiednio z dodatkiem pieprzowca/papryki (z rodzaju Capsicum L.) czerwonej ostrej lub czerwonej słodkiej lub bez dodatku papryki.
Produkcja "Soppressata di Calabria" odbywa się na tradycyjnym obszarze produkcji, który stanowi obszar regionu Kalabria.
Obszar produkcji znajduje się na południu Włoch i charakteryzuje się klimatem ciepłym umiarkowanym z niskim poziomem opadów, występujących głównie w okresie zimy. Teren jest w większości pagórkowaty i górzysty, ale ze względu na położenie na półwyspie jego granice na długości ponad 800 km stanowi linia brzegowa Morza Tyrreńskiego i Morza Jońskiego. Połączenie morza, pagórków i gór powoduje powstanie specyficznych warunków klimatycznych w basenie Morza Śródziemnego.
"Soppressata di Calabria" stanowi owoc doświadczeń i tradycji zakorzenionej w Kalabrii. Posiadana przez producentów umiejętność selekcjonowania i przetwarzania różnych części mięsa potrzebnych do przygotowania masy oraz stosowanie naturalnych przypraw i aromatów mają zasadnicze znaczenie dla wytwarzania tego produktu.
"Soppressata di Calabria" to produkt dojrzewający typowy dla kalabryjskiej produkcji wędliniarskiej. "Soppressata di Calabria" jest przygotowywana z mięsa mielonego do średniej ziarnistości, pochodzącego z szynki i łopatki lub schabu, oraz ze starannie wyselekcjonowanego tłuszczu pochodzącego ze słoniny z przedniej części grzbietu z okolicy karkówki oraz z naturalnych składników aromatycznych. Ponadto produkt ten odróżnia się od innych swoim specyficznym, lekko spłaszczonym kształtem i charakterystycznym smakiem przypraw, jaki nadają mu użyte składniki aromatyczne.
Wymagane cechy jakościowe "Soppressata di Calabria" zależą od warunków środowiskowych oraz czynników naturalnych i ludzkich.
Obszar produkcji i przetwórstwa "Soppressata di Calabria" jest związany ze środowiskiem poprzez klimat typowy dla południa Włoch, z niskim poziomem opadów, występujących głównie w okresie zimy oraz z położeniem geograficznym przedmiotowych obszarów, na które korzystnie wpływa ekspozycja na wiatry i specyficzne amplitudy temperatur, co przyczynia się do utrzymania optymalnych warunków w pomieszczeniach dojrzewalni.
Dla przygotowania "Soppressata di Calabria" szczególne znaczenie ma doświadczenie producentów w zakresie przygotowania części mięsa. Starannie wyselekcjonowane kawałki chudego mięsa są mielone do średniej ziarnistości i mieszane z częściami tłustymi i przyprawami. Do przygotowania kawałków mięsa producenci nadal stosują naturalne rośliny aromatyczne typowe dla tradycji kalabryjskiej, które nadają "Soppressata di Calabria" specyficzne cechy.
Ponadto zasadnicze znaczenie ma uwaga, jaką producenci zwracają na etapy napełniania osłonek i dojrzewania, aby zagwarantować uzyskanie produktu, który zachowuje swój charakterystyczny spłaszczony kształt i odpowiednią konsystencję.
Wszystkie te elementy, surowiec - produkt - nazwa, są ściśle związane z rozwojem społeczno-gospodarczym określonego obszaru geograficznego, ponieważ stanowią o typowych lokalnych tradycjach i zwyczajach. W szczególności można zauważyć wykorzystywanie surowca pochodzącego z hodowli tuczników, mających cechy typowe dla linii włoskich i żywionych między innymi produktami roślinnymi typowymi dla określonego obszaru. "Sop-pressata di Calabria" jest więc ściśle związana z określonym obszarem geograficznym ze względu na klimat regionu, pożywienie świń i czynniki ludzkie.
Odesłanie do publikacji specyfikacji
(art. 5 ust. 7 rozporządzenia (WE) nr 510/2006 4 )
Właściwe władze administracyjne wszczęły krajową procedurę sprzeciwu, publikując wniosek o uznanie ChNP "Sop-pressata di Calabria" w Dzienniku Urzędowym Republiki Włoskiej nr 171 z dnia 25 lipca 2011 r.
Skonsolidowany tekst specyfikacji produkcji można znaleźć na stronie internetowej: http://www.politicheagricole.it/ flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/3335
lub
wchodząc na stronę internetową Ministerstwa Polityki Rolnej, Żywnościowej i Leśnej (www.politicheagricole.it) i otwierając zakładkę "Prodotti DOP IGP" (Produkty ChNP ChOG) (na górze ekranu po prawej stronie), a następnie zakładkę "Prodotti DOP IGP STG" (Produits AOP IGP STG) (z boku ekranu po lewej stronie) i wreszcie "Disciplinari di Produzione all'esame dell'UE" (Specyfikacje przedłożone UE do analizy).
© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.