Publikacja wniosku o zatwierdzenie zmiany zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych.
Dz.U.UE.C.2015.82.12
Akt nieocenianyPublikacja wniosku o zatwierdzenie zmiany zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych
(Dz.U.UE C z dnia 10 marca 2015 r.)
Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 51 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 1 .
WNIOSEK O ZATWIERDZENIE ZMIANY
ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 510/2006
w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych 2
WNIOSEK O ZATWIERDZENIE ZMIANY SKŁADANY NA PODSTAWIE ART. 9
"CAPOCOLLO DI CALABRIA"
Nr WE: IT-PDO-0217-1570-19.10.2011
ChOG () ChNP (X)
Opis produktu
Dowód pochodzenia
Metoda produkcji
Etykietowanie
JEDNOLITY DOKUMENT
ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 510/2006
w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych 3
"CAPOCOLLO DI CALABRIA"
Nr WE: IT-PDO-0217-1570-19.10.2011
ChOG () ChNP (X)
"Capocollo di Calabria"
Włochy
Klasa 1.2. Produkty wytworzone na bazie mięsa (podgotowanego, solonego, wędzonego itd.)
"Capocollo di Calabria" jest wytwarzane z mięsa wieprzowego z części górnej grzbietu, odkostnionego a następnie solonego na sucho lub moczonego w solance. W stanie świeżym masa Capocollo musi wynosić od 3,5 do 5,5 kg.
Po peklowaniu Capocollo jest owijane w naturalną błonę i wiązane za pomocą sznurka. Czas trwania dojrzewania nie może być krótszy niż 100 dni.
Na zewnątrz barwa produktu jest od różowej po czerwoną i zależy od tego, czy użyto pieprz czarny czy pieprzowiec/paprykę (z rodzaju Capsicum L.) czerwoną. W przekroju produkt ma barwę jasnoczerwoną i fakturę tłuszczu charakterystyczną dla polędwicy wieprzowej.
Jego smak jest delikatny i staje się coraz bardziej subtelny w miarę procesu dojrzewania; zapach jest charakterystyczny, ani zbyt mocny ani zbyt łagodny.
"Capocollo di Calabria" musi być wytwarzane z mięsa świń hodowanych na terenie regionu Kalabria.
Zabrania się stosowania do produkcji mięsa knurów lub macior.
Wymagane cechy genetyczne to cechy tuczników włoskich wywodzących się z tradycyjnych dużych ras, takich jak:
Wykluczone jest natomiast wykorzystanie:
Średnia masa partii wieprzowiny w momencie uboju nie może być mniejsza niż 140 kg.
Pożywienie świń musi składać się w ilości co najmniej 50 % z uzupełniających mieszanek paszowych na bazie jęczmienia, bobu, kukurydzy, żołędzi i ciecierzycy. Zakazane jest uzupełnianie pożywienia świń maniokiem, ziemniakami lub jakimkolwiek produktem ubocznym, który mógłby nadać mięsu lub tłuszczowi niepożądany smak lub zapach.
Aby na skutek tuczenia uzyskać mięso bardziej jędrne, zakazane jest podawanie pożywienia w postaci wywarów. Wyrażenie "pożywienie w postaci wywarów" oznacza wykorzystanie produktów ubocznych przetwórstwa mleka.
Przez co najmniej dwa miesiące przed ubojem w pożywieniu muszą przeważać składniki białkowe tak, aby uzyskać zawartość białek na poziomie co najmniej 12 %.
W miarę dostępności na rynku pożywienie dla zwierząt musi pochodzić z geograficznego obszaru produkcji.
Etapy takie jak hodowla i ubój świń, etap selekcji oraz napełniania, wiązania i dojrzewania muszą odbywać się na terenie Kalabrii.
-
Chroniona nazwa pochodzenia "Capocollo di Calabria" musi być naniesiona wyraźną i nieusuwalną czcionką. Musi wyraźnie odznaczać się od wszystkich innych wyrażeń umieszczonych na etykiecie lub na kartoniku dołączonym do produktu lub na opakowaniach produktu porcjowanego. Zaraz po niej należy umieścić wyrażenie "Denomina-zione d'Origine Protetta" (Chroniona nazwa pochodzenia).
Na etykiecie należy umieścić poniżej przedstawione logo ChNP "Capocollo di Calabria".
"Capocollo di Calabria" jest wytwarzane na tradycyjnym obszarze produkcji, który stanowi obszar regionu Kalabria.
Obszar produkcji znajduje się na południu Włoch i charakteryzuje się klimatem ciepłym umiarkowanym z niskim poziomem opadów, występujących głównie w okresie zimy. Teren jest w większości pagórkowaty i górzysty, ale ze względu na położenie na półwyspie jego granice na długości ponad 800 km stanowi linia brzegowa Morza Tyrreńskiego i Morza Jońskiego. Połączenie morza, pagórków i gór powoduje powstanie specyficznych warunków klimatycznych w basenie Morza Śródziemnego.
Obok sprzyjających warunków klimatycznych istnieje też wypracowana i przekazywana przez lata wiedza praktyczna miejscowych producentów w zakresie doboru i przetwarzania specyficznych kawałków mięsa, szczególnie ciężkich i długich, odkostnionych i pochodzących z grzbietu wieprzowego. Innym elementem związanym z tradycyjną metodą produkcji jest stosowanie przypraw, takich jak pieprz, papryka i pieprzowiec.
"Capocollo di Calabria" to produkt dojrzewający typowy dla kalabryjskiej produkcji wędliniarskiej. Charakteryzuje się długim okresem dojrzewania, trwającym co najmniej 100 dni, walcowatym kształtem i różową lub czerwoną barwą mniej lub bardziej intensywną, którą zawdzięcza obecności specyficznych składników aromatycznych. W przekroju "Capocollo di Calabria" ma elastyczną konsystencję, barwę jasnoczerwoną i fakturę tłuszczu charakterystyczną dla polędwicy wieprzowej.
Wymagane cechy jakościowe "Capocollo di Calabria" zależą od warunków środowiskowych oraz czynników naturalnych i ludzkich.
Obszar produkcji "Capocollo di Calabria" jest związany ze środowiskiem poprzez klimat typowy dla południa Włoch, z niskim poziomem opadów, występujących głównie w okresie zimy oraz z położeniem geograficznym przedmiotowych obszarów, na które korzystnie wpływa ekspozycja na wiatry i specyficzne amplitudy temperatur, co przyczynia się do utrzymania optymalnych warunków w pomieszczeniach dojrzewalni.
Dla przygotowania "Capocollo di Calabria" szczególne znaczenie ma doświadczenie producentów w zakresie doboru części mięsa. Stosowane kawałki pochodzą z górnej części grzbietu, są odkostnione i wyselekcjonowane przez producentów pod kątem określonych cech, w szczególności odpowiedniej ilości tłuszczu. Odpowiednia ilość tłuszczu pozwala zachować miękkość "Capocollo di Calabria" przez wszystkie etapy dojrzewania i ulepszyć jego cechy. Ponadto zastosowanie naturalnych roślin aromatycznych (czarny pieprz, pieprzowiec), które wpływają na cechy organoleptyczne produktu, również wynika z tradycyjnej techniki przygotowania mięsa.
Wszystkie te elementy, surowiec - produkt - nazwa, są ściśle związane z rozwojem społeczno-gospodarczym określonego obszaru geograficznego, ponieważ stanowią o typowych lokalnych tradycjach i zwyczajach. W szczególności można zauważyć wykorzystywanie surowca pochodzącego z hodowli tuczników mających cechy typowe dla linii włoskich i żywionych między innymi produktami roślinnymi typowymi dla określonego obszaru. "Capo-collo di Calabria" jest więc ściśle związane z określonym obszarem geograficznym ze względu na klimat regionu, pożywienie świń i czynniki ludzkie.
Odesłanie do publikacji specyfikacji
(art. 5 ust. 7 rozporządzenia (WE) nr 510/2006 4 )
Właściwe władze administracyjne wszczęły krajową procedurę sprzeciwu, publikując wniosek o uznanie ChNP "Capo-collo di Calabria" w Dzienniku Urzędowym Republiki Włoskiej nr 171 z dnia 25 lipca 2011 r.
Skonsolidowany tekst specyfikacji produkcji można znaleźć na stronie internetowej: http://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/3335
lub
wchodząc na stronę internetową Ministerstwa Polityki Rolnej, Żywnościowej i Leśnej (www.politicheagricole.it) i otwierając zakładkę "Prodotti DOP IGP" (Produkty ChNP ChOG) (na górze ekranu po prawej stronie), a następnie zakładkę "Prodotti DOP IGP STG" (Produits AOP IGP STG) (z boku ekranu po lewej stronie) i wreszcie "Disciplinari di Produzione all'esame dell'UE" (Specyfikacje przedłożone UE do analizy).
© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.