Publikacja wniosku o zatwierdzenie zmiany zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych.
Dz.U.UE.C.2014.88.25
Akt nienormatywny(2014/C 88/18)
(Dz.U.UE C z dnia 27 marca 2014 r.)
Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 51 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 1 .
WNIOSEK O ZATWIERDZENIE ZMIANY
ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 510/2006
w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych 2
WNIOSEK O ZATWIERDZENIE ZMIANY SKŁADANY NA PODSTAWIE ART. 9
"SALAME PIACENTINO"
NR WE: IT-PDO-0117-01104-08.04.2013
ChOG () ChNP (X)
Metoda produkcji
JEDNOLITY DOKUMENT
ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 510/2006
w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych 3
"SALAME PIACENTINO"
NR WE: IT-PDO-0117-01104-08.04.2013
ChOG () ChNP (X)
"Salame Piacentino"
Klasa 1.2. - Produkty wytworzone na bazie mięsa (podgotowanego, solonego, wędzonego itd.)
"Salame Piacentino" należy do produktów solonych i naturalnie dojrzewających, powleczonych jelitem wieprzowym, spożywanych w stanie surowym. "Salame Piacentino" wytwarzane jest z chudego mięsa wieprzowego z dodatkiem tłuszczu świńskiego w ilości 10-30 %. Produkt gotowy ma kształt cylindryczny, barwa po przekrojeniu to mocna czerwień z widocznymi biało-różowymi drobinami tłuszczu; zapach jest charakterystyczny, intensywny, raczej słodki, typowy dla mięs do nadziewania.
"Salame Piacentino" jest wytwarzane z mięsa świń urodzonych, hodowanych i poddanych ubojowi w regionach Emilia Romagna i Lombardia. Do nazwy "Salame Piacentino" ma zastosowanie odstępstwo, o którym mowa w art. 5 ust. 3 rozporządzenia (UE) nr 1151/2012.
Należy przestrzegać ściśle określonych zasad dotyczących stosowania i składu paszy. Żywienie świń obejmuje dwa etapy i opiera się głównie na produktach zbożowych pochodzących z obszaru określonego w pkt 3.3. Średnia racja pokarmowa świń składa się zasadniczo z ciastowatej masy kukurydzianej, jęczmienia, otrąb, soi i dodatków mineralnych. Produkty uboczne z produkcji sera (serwatka, skrzep serowy i maślanka) są w większości dostarczane przez zakłady serowarskie zlokalizowane na określonym obszarze geograficznym.
Wszystkie etapy produkcji, peklowania, wyrabiania masy, nadziewania, suszenia i sezonowania "Salame Piacentino" odbywają się na obszarze określonym w pkt 4 poniżej.
Pakowanie i krojenie produktu na plastry lub porcje musi odbywać się pod nadzorem wyznaczonego organu kontrolnego i wyłącznie na obszarze przetwarzania produktu określonym w pkt 4. Dla zapewnienia zachowania pierwotnych i specyficznych cech produktu konieczne jest, by pakowanie i krojenie produktu na plastry lub porcje odbywało się na obszarze produkcji przez osoby znające specyfikę produktu. Kontakt z powietrzem i wystawienie produktu pokrojonego na plastry lub porcjowanego, pozbawionego osłonki jelitowej, na działanie światła i nieznanych warunków środowiskowych pociąga za sobą ryzyko utleniania i ciemnienia plastrów lub powierzchni odsłoniętej podczas krojenia oraz utratę charakterystycznej mocnej czerwonej barwy części chudej mięsa, zjełczenie części tłuszczowej, a w związku z tym pogorszenie zapachu.
Na produkcie wprowadzanym do obrotu należy umieścić napis "Salame Piacentino".
Nazwę "Salame Piacentino" należy umieścić na etykiecie czcionką wyraźną i nieusuwalną, wyraźnie odróżniającą się od jakiegokolwiek innego napisu umieszczonego na etykiecie, a zaraz po nazwie należy umieścić wyrażenie "Denominazione di Origine Protetta" (chroniona nazwa pochodzenia).
Zabrania się dodawania jakichkolwiek określeń innych niż wyraźnie przewidziane.
Niemniej dopuszczalne jest umieszczenie informacji odnoszących się do nazwisk lub nazw przedsiębiorstw lub prywatnych znaków towarowych pod warunkiem, że nie mają znaczenia reklamującego i nie wprowadzają konsumenta w błąd, a także ewentualnych nazw gospodarstw hodowlanych trzody chlewnej, z których produkt pochodzi.
Obszar produkcji "Salame Piacentino" obejmuje na całym terenie prowincji Piacenza obszary położone na wysokości poniżej 900 m n.p.m, ze względu na szczególne warunki klimatyczne.
Tradycja produkcji "Salame Piacentino" sięga okresu rzymskiego i była kultywowana przez wieki na obszarze geograficznym prowincji Piacenza.
Znaczenie obszaru produkcji "Salame Piacentino" jest związane z rozwojem tradycji rolniczej charakterystycznej dla całej Padanii, skąd pochodzi surowiec (Emilia Romagna i Lombardia). Na terenie, z którego pochodzi surowiec, rozwój hodowli związany jest z powszechnością upraw zbożowych i szczególnie wyspecjalizowanego przetwórstwa serowarskiego, co wpłynęło na charakter produkcji lokalnej hodowli świń.
W prowincji Piacenza rozwinęła się i była przekazywana szczególna zdolność lokalnych producentów do selekcjonowania mięsa i przetwarzania jego chudych i tłustych części. Ponadto obecność chłodnych i bogatych w wodę dolin oraz porośniętych lasami wzgórz ma pozytywny wpływ na warunki panujące w pomieszczeniach, w których produkt jest sezonowany.
"Salame Piacentino" charakteryzuje się słodkim i intensywnym zapachem, który rozwija się w miarę dojrzewania. Chuda część mięsa w przekroju ma barwę mocnej czerwieni z widocznymi biało-różowymi drobinami tłuszczu. Surowiec stosowany do produkcji "Salame Piacentino" składa się z różnych kawałków mięsa odpowiednio oczyszczonych i wyselekcjonowanych, pochodzących od świń posiadających cechy typowe dla tuczników włoskich.
Cechy charakterystyczne wymagane dla produktu "Salame Piacentino" zależą od warunków środowiskowych i od czynników naturalnych i ludzkich. W szczególności cechy surowca są ściśle związane z określonym obszarem produkcji, na którym opracowano techniki hodowli tucznika włoskiego, mające zasadnicze znaczenie dla jakości mięsa używanego do produkcji "Salame Piacentino".
Ponadto zlokalizowanie wytwórstwa "Salame Piacentino" w prowincji Piacenza jest związane z miejscowymi producentami, którzy z biegiem lat nabyli szczególnej wiedzy w zakresie selekcjonowania chudych kawałków mięsa i łączenia ich z elementami tłuszczu i przyprawami. Umiejętności techniczne producentów wykorzystywane podczas przetwarzania i mielenia mięsa, połączone z doskonałą organizacją faz dojrzewania "Salame Piacentino", świadczą ponadto o związku "Salame Piacentino" z obszarem, na którym jest produkowany.
Z cechami obszaru produkcji ściśle związane są czynniki środowiskowe, a w szczególności klimat, który ma decydujące znaczenie dla kształtowania się cech wyrobu gotowego, ponieważ wpływa na prawidłowy przebieg faz jego dojrzewania.
Kombinacja elementów "surowiec - produkt - nazwa" wiąże się z rozwojem społeczno-gospodarczym charakterystycznym dla analizowanego obszaru i odznacza się cechami, których odtworzenie w innych regionach jest niemożliwe.
Odesłanie do publikacji specyfikacji
(Artykuł 5 ust. 7 rozporządzenia (WE) nr 510/2006 4 )
Skonsolidowany tekst specyfikacji produkcji można znaleźć na stronie internetowej:
http://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/3335
lub
wchodząc na stronę internetową Ministerstwa Polityki Rolnej, Żywnościowej i Leśnej (http://www.politicheagricole.it), otwierając zakładkę "Qualità e sicurezza" (na górze ekranu po prawej stronie), a następnie zakładkę "Disciplinari di Produzione all'esame dell'UE".
© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.