Publikacja wniosku o zatwierdzenie zmiany zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych.
Dz.U.UE.C.2013.296.4
Akt nienormatywny(2013/C 296/05)
(Dz.U.UE C z dnia 12 października 2013 r.)
Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 51 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 1 .
WNIOSEK O ZATWIERDZENIE ZMIANY
ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 510/2006
w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych 2
WNIOSEK O ZATWIERDZENIE ZMIANY SKŁADANY NA PODSTAWIE ART. 9
"VALENÇAY"
NR WE: FR-PDO-0105-01055-30.10.2012
ChOG () ChNP (X)
Odbiorcy mleka są gwarantami pochodzenia mleka między producentami a przetwórcami i stanowią integralną część systemu, podobnie jak producenci, dlatego ważne jest, by znajdowali się na wykazie podmiotów. W związku z tym zostali oni włączeni do wykazu podmiotów wchodzących w skład grupy.
Poprawiono opis produktu (dodatkowe określenia organoleptyczne), który opiera się teraz na elementach technologii serowarskiej:
Tę część przeredagowano, w szczególności w celu dostosowania do wymogów określonych w przepisach krajowych; do specyfikacji dodano poniższe punkty:
Doprecyzowano informacje w zakresie:
uściślono fazy produkcji:
aby zapewnić optymalne dojrzewanie serów, uściślono następujące dane:
Usunięto następujący akapit: "Każdy ser wprowadzany do obrotu pod chronioną nazwą pochodzenia musi być opatrzony znakiem identyfikującym zakład produkcyjny i umożliwiającym monitorowanie produktu".
Żaden z systemów znakowania z różnych powodów nie okazał się zadowalający. W zależności od rodzaju stosowanego znakowania stwierdzano rozkład znaku związany ze znaczną kwasowością skrzepu, trudności z nadrukiem znaku, pokrywanie się plakietek florą bakteryjną związaną z dojrzewaniem lub też trudności o charakterze organizacyjnym podczas znakowania.
Z tych powodów usunięto ze specyfikacji wymagania dotyczące usuwalnego znaku identyfikującego. Informacje o zakładzie produkcyjnym podawane na oznakowaniu zostały usunięte i nie są powtarzane na etykiecie ani opakowaniu.
Zaktualizowano dopuszczalne określenia (w tym usunięto możliwość umieszczania określenia "Produit du Berry") oraz wprowadzono obowiązek umieszczania unijnego symbolu ChNP.
Zaktualizowano również dane organów kontrolnych.
JEDNOLITY DOKUMENT
ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 510/2006
w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych 3
"VALENÇAY"
NR WE: FR-PDO-0105-01055-30.10.2012
ChOG () ChNP (X)
"Valençay"
Francja
Klasa 1.3. Sery
"Valençay" to ser miękki z mleka koziego surowego pełnego, mleczny, dojrzewający.
Cechy charakterystyczne:
Wymiary wewnętrzne form o kształcie ściętej piramidy są następujące:
Sery opuszczają dojrzewalnię i są wprowadzane do obrotu dopiero wówczas, gdy na całej powierzchni utworzy się skórka, która pokryta jest na powierzchni warstwą pleśni widoczną gołym okiem oraz nie wcześniej niż w jedenastym dniu od zaprawienia podpuszczką.
Podczas degustacji ser "Valençay" ma następujące cechy:
Zawartość suchej masy stanowi co najmniej 40 % całkowitej masy sera, a całkowita waga suchej masy w serze wynosi:
Mleko kozie przeznaczone do produkcji sera "Valençay" pochodzi od kóz rasy Alpine lub Saanen lub krzyżówek tych dwóch ras.
W celu zapewnienia ścisłego związku między obszarem produkcji a produktem łączna dawka pokarmowa podawana kozom mlecznym zawiera średnio rocznie co najmniej 820 kg suchej masy paszy pochodzącej z określonego obszaru.
Pasze objętościowe, za wyjątkiem suszonych pasz objętościowych, pochodzą z określonego obszaru, niezależnie od tego, czy są wytworzone w danym gospodarstwie czy nie. Łączna roczna ilość paszy objętościowej zadawanej kozom mlecznym musi zawierać co najmniej 655 kg suchej masy. Pasza objętościowa może być spożywana w postaci świeżej, siana lub suszu paszowego. Ilość suszu paszowego niepochodzącego z obszaru geograficznego musi być ograniczona do 130 kg suchej masy rocznie.
Dopuszczalne pasze objętościowe i uzupełniające mieszanki paszowe są wymienione w wykazie pozytywnym.
Dopuszczalne jest stosowanie w żywieniu kóz trawy owijanej w ilości nie większej niż 1 kg suchej masy dziennie na jedną kozę, pod warunkiem, że zawiera co najmniej 55 % suchej masy i została uzyskana z pierwszego pokosu upraw paszowych.
Uprawy paszowe to uprawy wyprodukowane w danym gospodarstwie składające się z gatunków określonych w wykazie pozytywnym pasz objętościowych, za wyjątkiem słomy oraz przeznaczone do żywienia kóz mlecznych. Obsada nie może przekroczyć odpowiednika 12 kóz na hektar upraw paszowych.
Niepochodząca z określonego obszaru część dawki pokarmowej nie może przekroczyć 275 kg suchej masy rocznie na jedną kozę mleczną.
Dodatki paszowe w paszy kóz stanowią nie więcej niż 440 kg suchej masy rocznie.
Zabrania się stosowania kiszonek oraz systemu żywienia wykorzystującego dodatki paszowe uzupełniające jako wyłączny dodatek do słomy.
Zabronione jest wprowadzanie upraw modyfikowanych genetycznie do gospodarstw produkujących mleko, które ma być przeznaczone na surowiec do produkcji ChNP "Valençay". W żywieniu kóz dozwolone są jedynie rośliny i pasze uzupełniające pochodzące z upraw niemodyfikowanych genetycznie, a maksymalny tolerowany poziom zanieczyszczenia musi być zgodny z przepisami wspólnotowymi obowiązującymi dla każdego składnika.
Produkcja mleka oraz produkcja i dojrzewanie serów odbywają się na obszarze geograficznym.
-
Ser noszący chronioną nazwę pochodzenia "Valençay" jest wprowadzany do obrotu opatrzony etykietą indywidualną, na której umieszczona jest nazwa pochodzenia czcionką o wymiarach co najmniej 1,3 razy większych niż wymiary największego napisu umieszczonego na etykiecie, określenie "Appellation d'Origine Protégée" (chroniona nazwa pochodzenia) oraz unijny symbol ChNP. Ponadto w przypadku serów uzyskiwanych z małych form należy umieszczać również określenie "petit" (fr. mały) na etykiecie, fakturach i dokumentach handlowych, ale określenie to nie może występować bezpośrednio przed lub po nazwie "Valençay" ani bezpośrednio nad nią.
Departament Cher (18):
następujące gminy: Beddes, Charost, Chéry, Chézal-Benoit, Genouilly, Graçay, La-Celle-Condé, Lignières, Massay, Maisonnais, Montlouis, Nohant-en Graçay, Rezay, Saint-Ambroix, Saint-Outrille, Saint-Baudel, Saint-Hilaire-en-Lignières, Saugy, Touchay, Villecelin.
Departament Indre (36):
kantony: Ardentes, Argenton-sur-Creuse, Buzancais, Chateauroux-Centre, Chateauroux-Est, Chateau-roux-Ouest, Chateauroux-Sud, Chatillon-sur-Indre, Ecueillé, Issoudun-Nord, Issoudun-Sud, Levroux, Saint-Christophe-en-Bazelles, Saint-Gaultier, Valençay, Vatan
oraz następujące gminy: Chazelet, Cluis (sekcje A1, A3, A5, B1, B2, B3 w rejestrze gruntów z 1986 r.), Dunet, Fougerolles, Gournay, La Berthenoux, La Châtre, Lacs, Lourouer-Saint-Laurent, Le Magny, Lys-Saint-Georges, Maillet, Malicornay, Mers-sur-Indre, Mézières-en-Brenne, Montgivray, Montipouret, Montlevicq, Neuvy-Saint-Sépulcre, Nohant-Vicq, Obterre, Paulnay, Prissac, Roussines, Sacierges-Saint-Martin, Saint-Aout, Saint-Chartier, Saint-Christophe-en-Boucherie, Saint-Civran, Saint-Michel-en-Brenne, Sarzay, Thevet-Saint-Julien, Sainte-Gemme, Saulnay, Tranzault, Verneuil-sur-Igneraie, Vicq-Exemplet, Vigoux, Villiers.
Departament Indre et Loire (37):
kanton Montrésor: wszystkie gminy
oraz następujące gminy: Beaulieu-les-Loches, Bossay-sur Claise, Bridoré, Charnizay Ferrières-sur Beauli-eu, Loches, Perrusson, Saint-Flovier, Saint-Hippolyte, Saint-Jean-Saint Germain, Sennevieres, Verneuil-sur-Indre.
Departament Loir et Cher (41):
następujące gminy: Chateauvieux, Billy (sekcje D, ZI, ZK, ZL, ZM, ZN, ZO, ZP, ZR, ZT, ZV, ZW, ZX w rejestrze gruntów z 1983 r.), Chatillon-su-rCher, Couffy, Gièvres, La Chapelle-Montmartin, Maray, Meusnes, Saint-Julie-nsur-Cher, Saint-Loup, Selles-sur-Cher.
Obszar geograficzny produkcji chronionej nazwy pochodzenia "Valençay" dzieli się na cztery podregiony rolnicze: Boischaut Nord, który stanowi historyczny ośrodek chronionej nazwy pochodzenia "Valençay"; Champagne Berrichonne; Brenne i Boischaut Sud. Ten kompleks czterech podregionów, podobnych do siebie pod względem kulturowym, to Bas-Berry. Sektor ten charakteryzuje się glebami pylastymi, mniej lub bardziej kamienistymi i glebami gliniastowapiennymi oraz klimatem typu oceanicznego, kształtowanym również wpływami kontynentalnymi, o stosunkowo niskim poziomie opadów (650-750 mm rocznie), przy czym największe natężenie opadów występuje w kwietniu, maju i czerwcu (średnio co 2-3 dni), a okresy letnie są przeważnie suche.
Te warunki glebowoklimatyczne są szczególnie odpowiednie dla upraw roślin trawiastych i strączkowych, w szczególności lucerny, które w postaci siana stanowią podstawę paszy kóz.
O obecności kóz w rejonie Berry świadczą liczne źródła pisane, począwszy od kapitularzy Karola Wielkiego i archiwów miasta La Châtre w Berry z XVI w.
Produkcję sera wielokrotnie opisywano od czasów Talleyranda, kasztelana Valençay, po okres I Cesarstwa i George Sand, podkreślając smak i subtelność tego sera tradycyjnie produkowanego w gospodarstwach i przeznaczonego do spożycia lokalnego. Talleyrand odegrał ważną rolę we wprowadzaniu ściętego kształtu formy, zmienionego w stosunku do kształtu pierwotnie znanego w tym rejonie. Przyczynił się on również do pojawienia się tego sera na arystokratycznych stołach Paryża. Dopiero w XX w. zaobserwowano prawdziwy rozkwit popularności tego sera sprzedawanego pod arystokratyczną nazwą "Valençay".
Producenci zachowali swoją wiedzę i umiejętności. Używane jest mleko kozie surowe, pełne, niepoddawane standaryzacji. Przed dodaniem podpuszczki mleko przechodzi etap dojrzewania, a ser otrzymuje się w procesie koagulacji typu mlekowego. Do sera dodawana jest niewielka ilość podpuszczki. Formowanie odbywa się bardzo ostrożnie, aby nie naruszyć struktury skrzepu, bez wstępnego odsączania czy mieszania. Odsączanie w formie jest samoczynne, bez dodatkowego tłoczenia skrzepu. Po wyjęciu z formy ser jest solony i wszystkie jego powierzchnie zostają pokryte warstwą węgla drzewnego. Podczas dojrzewania ser pokrywa się na powierzchni warstwą pleśni i ujawniają się jego charakterystyczne cechy.
Ser "Valençay", produkowany wyłącznie z mleka koziego surowego pełnego, miękki, typu mlecznego, jest jedynym serem kozim w tym regionie, który ma kształt ściętej piramidy, jest pokryty popiołem, a jego skórka pleśnią, tj. podlega dojrzewaniu.
Jego miąższ jest jednorodny, gładki i jędrny, a jednocześnie miękki podczas gryzienia. Ser "Valençay" ma zapach kozi, runa leśnego, grzybowy, z nutami kwiatowymi.
Rodzaje gleb występujące na obszarze geograficznym oraz szczególne lokalne warunki klimatyczne umożliwiły wprowadzenie hodowli kóz. Metody hodowli stosowane w celu produkcji mleka przeznaczonego na surowiec do produkcji ChNP "Valençay" opierają się na paszy pochodzącej z określonego obszaru i bogatej w rośliny pastewne, co pozwala na uzyskiwanie mleka surowego zawierającego naturalna florę bakteryjną, co sprzyja tworzeniu się aromatu typowego dla sera koziego, z nutami runa leśnego, grzybów i kwiatowymi.
Specyficzny kształt ściętej piramidy, który przypisywany jest miejscowej postaci historycznej, stanowi dzisiaj o zewnętrznej specyfice sera.
Umiejętności serowarów, stosujących koagulację mlekową, formowanie przez bezpośrednią obróbkę skrzepu i powolne odsączanie, pozwala uzyskać miąższ o jednorodnej, gładkiej jędrnej strukturze.
Połączenie solenia i pokrywania popiołem, powstawania warstwy pleśni na powierzchni oraz powolnego dojrzewania stanowi całość, która decyduje o zachodzących procesach i przyczynia się do powstania charakterystycznego smaku i zapachu produktu.
Odesłanie do publikacji specyfikacji
(Artykuł 5 ust. 7 rozporządzenia (WE) nr 510/2006 4 )
© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.