Publikacja wniosku o zatwierdzenie zmiany zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych.
Dz.U.UE.C.2013.262.6
Akt nienormatywny(2013/C 262/05)
(Dz.U.UE C z dnia 11 września 2013 r.)
Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku o zatwierdzenie zmiany zgodnie z art. 51 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 1 .
WNIOSEK O ZATWIERDZENIE ZMIANY
ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 510/2006
w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych 2
WNIOSEK O ZATWIERDZENIE ZMIANY SKŁADANY NA PODSTAWIE ART. 9
"UMBRIA"
NR WE: IT-PDO-0117-1520-17.10.2011
ChOG () ChNP (X)
Specyfikacja została zmieniona przez dodanie median deskryptorów typowych, usunięcie rankingu (który stał się bezprzedmiotowy) oraz przyjęcie przepisów metody COI/T20 Doc. nr 22.
Obszar produkcji "Colli Assisi Spoleto" został poszerzony o gminę Nocera Umbra. Jest to pierwsza gmina w Preapeninach zaliczająca się do obszaru geograficznego produkcji oliwek w ramach ChNP "Umbria" oraz nazwy geograficznej "Colli Assisi Spoleto"; charakteryzuje się ona gajami oliwnymi i glebami, których cechy glebowo-klimatyczne zostały opisane w specyfikacji produktu. W gminie Nocera Umbra, umiejscowionej u podnóża gór, uprawa drzew oliwnych odgrywa ważną rolę hydrogeologiczną, ponieważ przyczynia się ona do regulacji wód i stabilności gleby.
Specyfikacja produktu została zmieniona zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 1898/2006 poprzez włączenie procedur, których plantatorzy muszą przestrzegać w celu ustanowienia dowodu lub dowodów pochodzenia.
W odniesieniu do zbioru oliwek dodano warunek początkowy, tzn. dotyczący stopnia dojrzałości oliwek, a także skrócono termin zbioru do dnia 31 grudnia.
Wymóg dotyczący tłoczenia oliwek w poszczególnych podobszarach został zniesiony, jednak czynność ta nadal musi odbywać się na obszarze określonym w specyfikacji produktu. Nowe przepisy dotyczące przetwarzania oraz innowacje technologiczne spowodowały zmniejszenie liczby tłoczni oliwy, co sprawiło, że konieczne stało się zniesienie wymogu tłoczenia oliwek w poszczególnych podobszarach. W związku z tym obszar, na którym możliwe jest tłoczenie oliwek wykorzystywanych do produkcji oliwy "Umbria" (ChNP), został rozszerzony na cały region.
Wymogi określone w ustawie nr 169 z dnia 15 lutego 1992 r. w sprawie przepisów regulujących zatwierdzanie zarejestrowanych nazw pochodzenia dla oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia oraz oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia, a także w dekrecie ministerialnym nr 573/1993 zostały zniesione.
_
JEDNOLITY DOKUMENT
ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 510/2006
w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych 3
"UMBRIA"
NR WE: IT-PDO-0117-1520-17.10.2011
ChOG () ChNP (X)
"Umbria"
Włochy
Klasa 1.5. Oleje i tłuszcze (masło, margaryna, oleje itp.)
Oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia opatrzona ChNP "Umbria" oraz dodatkowo nazwami geograficznymi "Colli Assisi Spoleto", "Colli Martani", "Colli Amerini", "Colli del Trasimeno" lub "Colli Orvietani" musi być produkowana wyłącznie z oliwek następujących odmian: Moraiolo, Leccino, Frantoio, San Felice, Rajo i Dolce Agogia. Dopuszcza się wykorzystanie innych odmian w proporcji nieprzekraczającej 20 %.
Odsetek wyżej wymienionych odmian różni się w zależności od miejsca, w którym oliwa jest produkowana, jednak wspólnym elementem jest obowiązkowe stosowanie odmiany Moraiolo, która jest charakterystyczną odmianą dla oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia "Umbria". Proporcje odmian są następujące:
Przeznaczona do spożycia oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia "Umbria" (ChNP) posiada następujące cechy:
Właściwości sensoryczne:
Właściwości fizyczno-chemiczne:
Barwa, zawartość kwasu oleinowego oraz zawartość polifenoli wahają się w ramach ścisłych limitów w zależności od lokalizacji, jak określono poniżej:
-
-
Czynności związane z uprawą, produkcją i tłoczeniem oliwek na oliwę najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia "Umbria" muszą odbywać się wyłącznie na obszarze geograficznym produkcji, o którym mowa w pkt 4.
Oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia "Umbria" musi być wprowadzana na rynek w szklanych butelkach lub puszkach. Pakowanie oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia "Umbria" musi odbywać się na obszarze geograficznym produkcji, w celu skuteczniejszego zagwarantowania kontroli pochodzenia produktu oraz uniknięcia sytuacji, w której transport produktu luzem poza odnośny obszar spowodowałby obniżenie jego jakości i utratę charakterystycznych właściwości określonych w pkt 3.2 powyżej, w szczególności jeśli chodzi o charakterystyczny gorzki i ostry smak tej oliwy z oliwek, spowodowany zawartością przeciwutleniaczy fenolowych i profilem substancji aromatycznych. Działanie tlenu z powietrza podczas przelewania, pompowania, transportu i wyładowania, które to czynności powtarzałyby się częściej w przypadku butelkowania poza obszarem produkcji, mogłoby spowodować utratę charakterystycznych właściwości oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia "Umbria" określonych w pkt 3.2.
Na opakowaniach obowiązkowo umieszcza się następujące oznaczenia i informacje:
Chroniona nazwa pochodzenia "Umbria" musi być umieszczona na etykiecie w postaci czytelnego i nieusuwalnego napisu w kolorze mocno kontrastującym z kolorem tła etykiety i w taki sposób, aby wyraźnie odróżniała się od pozostałych informacji umieszczonych na etykiecie.
Czcionka nazw geograficznych nie może być większa od czcionki zastosowanej dla chronionej nazwy pochodzenia "Umbria".
Obszar, na którym oliwki są produkowane oraz w obrębie którego pakowana jest oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia "Umbria", obejmuje cały obszar administracyjny regionu Umbria.
Geograficzny obszar produkcji oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia "Umbria" charakteryzuje się następującymi elementami: region Umbria, znajdujący się wewnątrz Półwyspu Apenińskiego, nie podlega typowym wpływom śródziemnomorskim, które łagodzą klimat i które są charakterystyczne dla strefy przybrzeżnej; ukształtowanie terenu w regionie jest w przeważającej części górzyste, o morfologii typowej dla "gór śródlądowych", a uprawa oliwek ma w wielu miejscach wyłączny charakter; średnie roczne opady deszczu wynoszą między 850 mm i 981 mm, a średnia temperatura roczna wynosi zazwyczaj 12,9 °C ± 7 °C.
Wahania temperatury w regionie są zazwyczaj duże ze względu na brak łagodzącego wpływu morskiego oraz górzyste ukształtowanie terenu w obszarach produkcji oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia "Umbria". Ze względu na cechy terytorium Umbrii, na którym oliwki są zwykle uprawiane na wzgórzach i na terenach podgórskich, oraz na ograniczoną mechanizację uprawy oliwek praca człowieka ma decydujące znaczenie, w szczególności podczas zbiorów, które ponadto muszą być prowadzone w miarę wcześnie, aby zachować cechy jakościowe oliwek.
Oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia "Umbria" zawdzięcza swoje szczególne cechy odmianie oliwek Moraiolo, która dzięki swej wysokiej zawartości polifenoli odpowiada za jej intensywny gorzki smak. Szczególne warunki glebowo-klimatyczne wywierają znaczny wpływ na ostry smak tej oliwy, podczas gdy wahania temperatury wpływają na jej owocowość.
Inną cechą charakterystyczną oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia "Umbria" są wczesne zbiory, wykonywane w większości ręcznie; pozwala to zachować naturalne przeciwutleniacze zawarte w oliwkach, których stężenie maleje wraz z dojrzewaniem oliwek.
Oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia "Umbria" zawdzięcza swoje właściwości głównie specjalnym warunkom glebowo-klimatycznym i szczególnej odmianie oliwek Moraiolo, które wraz ze sposobem zbioru oliwek oraz wytwarzania i pakowania oliwy nadają produktowi unikalne i rozpoznawalne cechy.
Uprawa oliwek w Umbrii sięga starożytności. Znaleziska archeologiczne wskazują, że oliwki były już tam uprawiane w I w. p.n.e. W gminach Amelia, Montefalco i Terni znaleziono liczne fragmenty naczyń i tłoczni oliwy. W kolejnych wiekach uprawa oliwek stała się ważnym elementem gospodarki regionu Umbria, przede wszystkim determinując wymianę handlową.
Uprawa oliwek jest jednym z głównych sektorów produkcji na tym obszarze i odgrywa znaczną rolę w gospodarce regionu, w szczególności z uwagi na znaczenie handlowe produkcji wysokiej jakości oliwy z oliwek. Uprawa oliwek w Umbrii odbywa się niemal wyłącznie na obszarach górskich, co znacznie utrudnia stosowanie maszyn. W związku z tym praca człowieka ma decydujące znaczenie dla zapewnienia oliwie z oliwek "Umbria" jej szczególnych cech jakościowych, przede wszystkim podczas zbiorów, które są przeprowadzane na dość wczesnym etapie.
Sektor produkcji oliwy zachował swój tradycyjny lokalny charakter, co oznacza, że w dalszym ciągu istnieje wiele małych i średnich tłoczni oliwy. Wiedza specjalistyczna miejscowych pracowników tłoczni umożliwia im wytwarzanie z oliwek wysokogatunkowej oliwy, co jest kolejnym dowodem niepowtarzalności tego produktu.
Odesłanie do publikacji specyfikacji
(Artykuł 5 ust. 7 rozporządzenia (WE) nr 510/2006 4 )
Właściwe władze administracyjne wszczęły krajową procedurę sprzeciwu, publikując wniosek o uznanie chronionej nazwy pochodzenia "Umbria" w Dzienniku Urzędowym Republiki Włoskiej nr 181 z dnia 5 sierpnia 2011 r.
Skonsolidowany tekst specyfikacji produkcji jest dostępny na stronie internetowej:
http://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/3335
lub
bezpośrednio na stronie głównej Ministerstwa Polityki Rolnej, Żywnościowej i Leśnej (Ministero delle politiche agricole alimentari e forestali) (http://www.politicheagricole.it) po wybraniu zakładki "Qualità e sicurezza" (w prawym górnym rogu ekranu), a następnie zakładki "Disciplinari di Produzione all'esame dell'UE".
© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.