Publikacja wniosku o zatwierdzenie zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 105 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013

Dzienniki UE

Dz.U.UE.C.2021.497.25

Akt nienormatywny
Wersja od: 10 grudnia 2021 r.

Publikacja wniosku o zatwierdzenie zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 105 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013
(2021/C 497/09)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu zgodnie z art. 98 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 1  w terminie dwóch miesięcy od daty niniejszej publikacji.

WNIOSEK O ZATWIERDZENIE ZMIANY W SPECYFIKACJI PRODUKTU

"COLLI BERICI"

PDO-IT-A0450-AM02

Data wniosku: 13 lipca 2018

1.
Przepisy mające zastosowanie do zmiany

Art. 105. rozporządzenia (UE) Nr 1308/2013 - zmiana inna niż nieznaczna

2.
Opis i uzasadnienie zmiany
2.1.
Usunięcie kategorii win półmusujących i rodzaju Novello

W ramach ogólnego przeglądu rodzajów produktów objętych nazwą "Colli Berici", w odniesieniu do win białych usuwa się kategorię win półmusujących, a w odniesieniu do win czerwonych usuwa się rodzaj Novello.

Wniosek o tę zmianę został złożony, ponieważ nazwa ta nie była stosowana odniesieniu do wina półmusującego ani rodzaju Novello od zbiorów w 2014 r.

Zmiana dotyczy art. 1, 2, 5, 6, 7 i 8 specyfikacji produktu oraz pkt 4 i 5.2 jednolitego dokumentu.

2.2.
Wprowadzenie rodzaju Superiore dla win Bianco (białych) i Rosso (czerwonych)

W ramach tej zmiany wprowadza się rodzaj Bianco Superiore i Rosso Superiore, które będą podlegały bardziej rygorystycznym wymogom technicznym i jakościowym zgodnie z obowiązującymi przepisami dotyczącymi tradycyjnego określenia "Superiore".

W szczególności w odniesieniu do wina "Colli Berici" Bianco Superiore obowiązują następujące wymogi:

maksymalne zbiory winogron z hektara są niższe niż w przypadku zwykłego rodzaju Bianco (14 000 kg/ha zamiast 16 000 kg/ha);
minimalna naturalna objętościowa zawartość alkoholu w winogronach wynosi 10,50 %, a minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu w winach wynosi 12 %, czyli jest o 1 % wyższa niż w przypadku zwykłego rodzaju Bianco.

W odniesieniu do wina "Colli Berici" Rosso Superiore obowiązują następujące wymogi:

maksymalne zbiory winogron z hektara są niższe niż w przypadku zwykłego rodzaju Rosso (13 500 kg/ha zamiast 15 000 kg/ha);
minimalna naturalna objętościowa zawartość alkoholu w winogronach wynosi 11 %, a minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu w winach wynosi 12,50 %, czyli jest o 1% wyższa niż w przypadku zwykłego rodzaju Rosso.

Ponadto dodano wymóg dotyczący najwcześniejszego terminu dopuszczenia do konsumpcji nowych rodzajów Superiore oraz określono ich inne właściwości fizyczne, chemiczne i organoleptyczne.

Zmiana ta jest konieczna, aby móc zaoferować konsumentom szerszą gamę produktów, w tym wina o wyższej jakości uzyskane poprzez zmniejszenie zbiorów winogron z hektara, co prowadzi do wyższej zawartości alkoholu zarówno w winogronach, jak i w winach.

Zmiana ta dotyczy art. 1, 2, 4, 5, 6, 7 i 8 specyfikacji produktu oraz pkt 4, 5.2 i 9 jednolitego dokumentu.

2.3.
Zmieniona mieszanka odmian w przypadku rodzajów Bianco i Rosso

W przypadku rodzaju Bianco odmiana Garganega musi teraz stanowić co najmniej 30 % i maksymalnie 60 %, czyli mniej niż poprzednio (50 % i 100 %). Ponadto mieszanka odmian musi teraz zawierać odmianę Sauvignon na poziomie co najmniej 20 % i maksymalnie 50 %.

W przypadku rodzaju Rosso odmiany Merlot muszą stanowić co najmniej 50 %, tak jak dotychczas, natomiast poziom maksymalny zmniejszono ze 100 % do 65 %. Ponadto mieszanka odmian musi teraz zawierać odmianę Tai Rosso na poziomie co najmniej 20 % i maksymalnie 50 %, przy czym odmiany Pinot Nero, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon i Carmenere mogą stanowić maksymalnie 30 %. Odmiany czerwone niearomatyczne, inne niż wymienione powyżej, mogą stanowić maksymalnie 15 %, czyli mniej niż poprzednio (50 %).

Po wieloletnich badaniach, w których odmiana Garganega była mieszana w różnych proporcjach z kilkoma odmianami białych winogron tradycyjnie wykorzystywanych do uzupełniania jej w produkcji win rodzaju Bianco, spośród najlepiej przystosowanych odmian tradycyjnie uprawianych na obszarze produkcji win objętych ChNP "Colli Berici" wyodrębniono odmianę Sauvignon jako odmianę uzupełniającą, która najlepiej nadaje się do produkcji win rodzaju Bianco pod względem bardziej konsekwentnego wydobywania jego typowych cech aromatycznych i smakowych.

Podobnie, również na podstawie wyników wieloletnich badań, podjęto decyzję o zmianie mieszanki odmian dla rodzaju Rosso poprzez włączenie rodzimej odmiany Tai Rosso jako najbardziej reprezentatywnej czerwonej odmiany winorośli tradycyjnie uprawianej na tym obszarze, ponieważ stwierdzono, że konsekwentnie wydobywa ona typowe cechy aromatyczne i smakowe wina, a także w ściśle określony sposób wpływa na jego wygląd.

Zmiana dotyczy art. 2 specyfikacji produktu i nie ma wpływu na jednolity dokument.

2.4.
"Colli Berici" Bianco/Rosso: dodanie informacji dotyczących maksymalnych zbiorów winogron z hektara i minimalnej naturalnej objętościowej zawartości alkoholu w winogronach oraz zwiększenie zbiorów winogron z hektara

W odniesieniu do rodzajów Bianco i Rosso dodano informacje dotyczące maksymalnych zbiorów winogron z hektara oraz minimalnej naturalnej objętościowej zawartości alkoholu w winogronach. Wartości te nie zostały wyraźnie wskazane w obecnej specyfikacji, ale zostały określone jako średnia ważona wartości dla winogron poszczególnych odmian, które zostały zmieszane w celu wyprodukowania win.

W związku z tym dodaje się następujące wartości:

maksymalne zbiory winogron z hektara:

"Colli Berici" Bianco: 16 000 kg/ha;
"Colli Berici" Rosso: 15 000 kg/ha;

minimalna naturalna objętościowa zawartość alkoholu w winogronach:

"Colli Berici" Bianco: 9,50 %
"Colli Berici" Rosso: 10,00 %.

Ponadto w odniesieniu do tych dwóch rodzajów wina zwiększono zbiory winogron z hektara w następujący sposób:

"Colli Berici" Bianco: z 13 000 kg/ha (średnia ważona dla poszczególnych odmian) do 16 000 kg/ha;
"Colli Berici" Rosso: z 12 500 kg/ha (średnia ważona dla poszczególnych odmian) do 15 000 kg/ha.

Pierwsza zmiana ma charakter redakcyjny, ponieważ maksymalne zbiory winogron z hektara oraz minimalna naturalna objętościowa zawartość alkoholu w winogronach wykorzystywanych do produkcji win rodzaju Bianco i Rosso są teraz wyraźnie wskazane, a nie - jak w obecnej specyfikacji - określone jako średnia ważona wartości dla winogron każdej z odmian mieszanych w celu wyprodukowania tych win.

Zmiana ta oznacza zatem, że dokładne i wcześniej ustalone wartości są podawane niezależnie od odmian winorośli, które będą wykorzystywane.

Ponadto zmiana ta wynika z opisanego powyżej dodania Bianco Superiore i Rosso Superiore jako nowych rodzajów, ponieważ umożliwia wyraźne rozróżnienie wspomnianych wartości (maksymalna wydajność z hektara i minimalna naturalna objętościowa zawartość alkoholu w winogronach) w odniesieniu do rodzajów Bianco i Rosso od bardziej restrykcyjnych wartości ustalonych dla winogron przeznaczonych do produkcji nowych rodzajów oznaczonych określeniem tradycyjnym Superiore.

Jeśli chodzi o drugą zmianę, niewielki wzrost maksymalnych zbiorów winogron z hektara opiera się na wielkości zbiorów faktycznie uzyskiwanych na tym obszarze. W szczególności badania przeprowadzone w zakresie technik uprawy i tendencji klimatycznych wykazały, że zarówno w przypadku winogron, jak i produkowanych z nich win utrzymywane są te same wysokie standardy jakości.

Zmiana dotyczy art. 4 specyfikacji produktu oraz pkt 5.2 jednolitego dokumentu.

2.5.
Dodatkowe zasady dotyczące pakowania

Maksymalny rozmiar szklanych butelek używanych do produkcji win objętych ChNP "Colli Berici" zwiększono z 5 do 9 litrów.

Stosowanie zakrętek z długim, cienkim kołnierzem, które mogły być stosowane tylko w przypadku butelek o pojemności do 1,5 litra, jest obecnie dozwolone również w przypadku takich większych butelek szklanych. W przypadku większych butelek szklanych dozwolone jest również stosowanie korków szklanych w kształcie litery T.

Korki stosowane do win musujących muszą być zgodne z obowiązującymi przepisami UE.

Stosowanie osłonki na wino z wielowarstwowego polietylenu lub poliestru, umieszczonej w kartonie lub innym sztywnym materiale, jako alternatywy dla szklanych butelek, nie jest już ograniczone do pojemników o pojemności 2 litrów lub większej.

Ponadto maksymalny rozmiar takich pojemników zwiększono z 5 do 20 litrów.

Określono, że takich alternatywnych pojemników nie można stosować w przypadku rodzajów Superiore i Riserva.

Producenci muszą mieć możliwość stosowania odpowiednich opakowań dla swoich win, aby móc szybko reagować na wymagania różnych rynków międzynarodowych. Ma to szczególne znaczenie dla rynków takich jak Niemcy i północna Europa, gdzie istnieje już znaczny popyt na wino sprzedawane w butelkach z nakrętką lub szklanym korkiem lub w alternatywnych opakowaniach różnej wielkości.

Producenci mogą również korzystać z większych butelek szklanych, aby zaspokoić zapotrzebowanie na takie butelki ze strony przedsiębiorców i kolekcjonerów.

Zmiana dotyczy art. 8 specyfikacji produktu oraz pkt 9 jednolitego dokumentu.

JEDNOLITY DOKUMENT

1.
Nazwa produktu

Colli Berici

2.
Rodzaj oznaczenia geograficznego

ChNP - chroniona nazwa pochodzenia

3.
Kategorie produktów sektora wina

1. Wino

5. Gatunkowe wino musujące

4.
Opis wina lub win

1. "Colli Berici" Bianco - kategoria "Wino"

ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY

Barwa: słomkowożółta;

Aromat: delikatny, z nutami dojrzałych białych owoców;

Smak: wytrawny, harmonijny;

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 10,50 %;

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 14,0 g/l.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna4,5 grama na litr wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

2. "Colli Berici" Bianco Superiore - kategoria "Wino"

ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY

Barwa: od słomkowożółtej do złotożółtej;

Aromat: intensywny, z nutami dojrzałych białych owoców;

Smak: wytrawny, harmonijny, dobrze zbudowany, delikatny;

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 12,00 %;

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 16,0 g/l.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna4,5 grama na litr wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

3. "Colli Berici" Bianco Spumante - kategoria "Gatunkowe wino musujące"

ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY

Barwa: różne odcienie barwy blado słomkowożółtej, jasna;

Aromat: delikatny, owocowy, lekko aromatyczny z nutami kwiatowymi;

Smak: od brut do demi-sec lub półwytrawny; świeży, delikatny, harmonijny;

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 11,50 %

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 14,0 g/l.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna5,5 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

4. "Colli Berici" Bianco Passito - kategoria "Wino"

ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY

Barwa: złotożółta;

Aromat: winny, intensywny, utrzymujący się;

Smak: słodki z dojrzałych owoców;

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 14,00 %

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 20,0 g/l.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)11,50
Minimalna kwasowość ogólna4,5 grama na litr wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

5. "Colli Berici" Rosso - kategoria "Wino"

ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY

Barwa: rubinowoczerwona, w miarę dojrzewania nabierająca barwy owocu granatu;

Aromat: intensywny aromat czerwonych jagód;

Smak: mniej lub bardziej wytrawny, harmonijny, okrągły, aksamitny;

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 11,00 %

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 18,0 g/l.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna4,5 grama na litr wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

6. "Colli Berici" Rosso Superiore - kategoria "Wino"

ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY

Barwa: rubinowoczerwona, w miarę dojrzewania nabierająca barwy owocu granatu;

Aromat: intensywny, utrzymujący się, z nutami czerwonych jagód, niekiedy korzenny;

Smak: wytrawny, harmonijny, złożony;

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 12,50 %

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 24,0 g/l.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna4,5 grama na litr wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

7. "Colli Berici" Rosso Riserva - kategoria "Wino"

ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY

Barwa: rubinowoczerwona, w miarę dojrzewania nabierająca barwy owocu granatu;

Aromat: intensywny, utrzymujący się, z nutami czerwonych jagód, niekiedy korzenny;

Smak: wytrawny, harmonijny, złożony;

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 12,50 %

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 24,0 g/l.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna4,5 grama na litr wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

8. "Colli Berici" Spumante (metoda klasyczna) - kategoria "Gatunkowe wino musujące"

ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY

Pianka: delikatna i długotrwała;

Barwa: słomkowożółta o różnej intensywności;

Aromat: delikatny, z lekkimi nutami drożdżowymi i kwiatowymi oraz nutami dojrzałych białych owoców;

Smak: od extra brut do demi-sec, typowy, orzeźwiający, harmonijny, okrągły;

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 11,00 %

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 16,0 g/l.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna5 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

9. "Colli Berici" Spumante Rosato/Rose (metoda klasyczna) - kategoria "Gatunkowe wino musujące"

ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY

Pianka: delikatna i długotrwała;

Barwa: różne odcienie jasnego różu;

Aromat: delikatny, treściwy, złożony, z delikatnymi nutami drożdży i jagód;

Smak: od extra brut do demi-sec, typowy, orzeźwiający, harmonijny, o średnim bukiecie;

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 11,00 %

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 17,0 g/l;

Cukry resztkowe: 15-33 g/l.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna5 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

10. "Colli Berici" Garganega/Garganego - kategoria "Wino"

ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY

Barwa: bladozłota, słomkowożółta;

Aromat: lekko winny, o delikatnym, charakterystycznym dla tej odmiany zapachu;

Smak: wytrawny, lekko gorzki i harmonijny, o średnim bukiecie i odpowiedniej kwasowości;

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 11,00 %

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 14,0 g/l.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna4,5 grama na litr wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

11. "Colli Berici" Tai - kategoria "Wino"

ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY

Barwa: słomkowożółta;

Aromat: delikatnie winny;

Smak: wytrawny, harmonijny, o świeżym bukiecie;

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 11,00 %

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 14,0 g/l.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna4,5 grama na litr wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

12. "Colli Berici" Sauvignon - kategoria "Wino"

ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY

Barwa: słomkowożółta;

Aromat: delikatny, charakterystyczny dla tej odmiany;

Smak: wytrawny, harmonijny, o świeżym bukiecie;

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 11,00 %

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 14,0 g/l.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna4,5 grama na litr wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

13. "Colli Berici" Pinot Bianco - kategoria "Wino"

ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY

Barwa: blado słomkowożółta;

Aromat: lekko intensywny, charakterystyczny dla tej odmiany;

Smak: harmonijny, okrągły, aksamitny;

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 11,00 %

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 14,0 g/l.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna4,5 grama na litr wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

14. "Colli Berici'" Pinot Nero - kategoria "Wino"

ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY

Barwa: rubinowoczerwona, w miarę dojrzewania nabierająca barwy pomarańczowej;

Aromat: delikatny;

Smak: wytrawny i bogaty;

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 11,00 %

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 18,0 g/l.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna4,5 grama na litr wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

15. "Colli Berici" Pinot Grigio - kategoria "Wino"

ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY

Barwa: od słomkowożółtej do miedzianożółtej;

Aromat: delikatny, przyjemny, charakterystyczny dla tej odmiany;

Smak: wytrawny, harmonijny, aksamitny;

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 11,00 %

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 14,0 g/l.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna4,5 grama na litr wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

16. "Colli Berici" Chardonnay - kategoria "Wino"

ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY

Barwa: słomkowożółta z jasnozielonkawymi refleksami;

Aromat: delikatny, charakterystyczny dla tej odmiany, wyborny, przyjemny;

Smak: delikatny, harmonijny, gładki, charakterystyczny dla tej odmiany;

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 11,00 %

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 14,0 g/l.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna4,5 grama na litr wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

17. "Colli Berici" Manzoni Bianco - kategoria "Wino"

ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY

Barwa: słomkowożółta;

Aromat: delikatny, łagodny, charakterystyczny dla tej odmiany;

Smak: wytrawny, harmonijny;

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 11,00 %

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 14,0 g/l.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna4,5 grama na litr wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

18. "Colli Berici'" Tai Rosso - kategoria "Wino"

ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY

Barwa: bladorubinowa;

Aromat: winny, charakterystyczny dla tej odmiany;

Smak: przyjemny, lekko gorzki i harmonijny, o właściwej ilości tanin;

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 11,00 %

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 17,0 g/l.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna4,5 grama na litr wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

19. "Colli Berici" Tai Rosso Riserva - kategoria "Wino"

ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY

Barwa: intensywnie rubinowa;

Aromat: winny, intensywny, charakterystyczny dla tej odmiany;

Smak: przyjemny, lekko gorzki i harmonijny, o właściwej ilości tanin;

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 12,00 %

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 20,0 g/l.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna4,5 grama na litr wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

20. "Colli Berici" Tai Rosso Spumante - kategoria "Gatunkowe wino musujące"

ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY

Pianka: delikatna i długotrwała;

Barwa: bladorubinowa;

Aromat: owocowy, intensywny, charakterystyczny dla tej odmiany;

Smak: od brut do demi-sec; świeży, orzeźwiający, owocowy, lekko gorzki;

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 11,00 %

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 17,0 g/l.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna5 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

21. "Colli Berici" Merlot - kategoria "Wino"

ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY

Barwa: rubinowoczerwona;

Aromat: winny, przyjemnie intensywny, charakterystyczny dla tej odmiany;

Smak: łagodny, harmonijny, pełny;

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 11,00 %

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 18,0 g/l.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna4,5 grama na litr wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

22. "Colli Berici" Merlot Riserva - kategoria "Wino"

ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY

Barwa: głęboko rubinowa;

Aromat: winny, przyjemnie intensywny, charakterystyczny dla tej odmiany;

Smak: łagodny, harmonijny, pełny;

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 12,50 %

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 20,0 g/l.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna4,5 grama na litr wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

23. "Colli Berici" Cabernet - kategoria "Wino"

ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY

Barwa: głęboko rubinowa;

Aromat: przyjemnie intensywny, charakterystyczny dla tej odmiany;

Smak: wytrawny i mocny, o właściwej ilości tanin;

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 11,00 %

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 18,0 g/l.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna4,5 grama na litr wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

24. "Colli Berici" Cabernet Riserva - kategoria "Wino"

ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY

Barwa: głęboko rubinowa, w miarę dojrzewania nabierająca barwy owocu granatu;

Aromat: przyjemnie intensywny, charakterystyczny dla tej odmiany;

Smak: wytrawny i mocny, o właściwej ilości tanin;

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 12,00 %

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 20,0 g/l.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna4,5 grama na litr wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

25. "Colli Berici" Cabernet Sauvignon - kategoria "Wino"

ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY

Barwa: intensywnie rubinowa;

Aromat: winny, charakterystyczny dla tej odmiany, intensywny;

Smak: mniej lub bardziej wytrawny, okrągły, aksamitny;

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 11,00 %

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 18,0 g/l.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna4,5 grama na litr wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

26. "Colli Berici" Cabernet Sauvignon Riserva - kategoria "Wino"

ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY

Barwa: intensywnie rubinowa, z czasem nabierająca koloru kamienia granatu;

Aromat: winny, intensywny, utrzymujący się;

Smak: mniej lub bardziej wytrawny, okrągły, aksamitny;

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 12,50 %

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 22,0 g/l.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna4,5 grama na litr wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

27. "Colli Berici" Cabernet Franc - kategoria "Wino"

ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY

Barwa: intensywnie rubinowa;

Aromat: winny, charakterystyczny dla tej odmiany, intensywny;

Smak: wytrawny, pełny;

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 11,00 %

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 18,0 g/l.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna4,5 grama na litr wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

28. "Colli Berici" Cabernet Frane Riserva - kategoria "Wino"

ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY

Barwa: intensywnie rubinowa, z czasem nabierająca koloru kamienia granatu;

Aromat: charakterystyczny dla tej odmiany, utrzymujący się;

Smak: wytrawny, pełny;

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 12,00 %

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 20,0 g/l.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna4,5 grama na litr wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

29. "Colli Berici" Carmenere - kategoria "Wino"

ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY

Barwa: głęboko rubinowa;

Aromat: przyjemnie intensywny, charakterystyczny dla tej odmiany;

Smak: wytrawny i mocny, o właściwej ilości tanin;

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 11,00 %

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 18,0 g/l.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna4,5 grama na litr wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

30. "Colli Berici" Carmenère Riserva - kategoria "Wino"

ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY

Barwa: głęboko rubinowa, w miarę dojrzewania nabierająca barwy owocu granatu;

Aromat: intensywny, charakterystyczny dla tej odmiany;

Smak: wytrawny i mocny, o właściwej ilości tanin;

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 12,00 %

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 20,0 g/l.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna4,5 grama na litr wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

31. "Colli Berici" Barbarano Rosso/"Colli Berici" Barbarano - kategoria "Wino"

ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY

Barwa: bladorubinowa;

Aromat: winny, intensywny, charakterystyczny dla tej odmiany;

Smak: przyjemny i harmonijny, o właściwej ilości tanin;

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 11,00 %

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 17,0 g/l.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna4,5 grama na litr wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

32. "Colli Berici" Barbarano Rosso/"Colli Berici" Barbarano Riserva - kategoria "Wino"

ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY

Barwa: intensywnie rubinowa;

Aromat: winny, intensywny, charakterystyczny dla tej odmiany;

Smak: lekko gorzki i harmonijny, o właściwej ilości tanin;

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 13,00 %

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 20,0 g/l.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna4,5 grama na litr wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

33. "Colli Berici" Barbarano Rosso/"Colli Berici" Barbarano Spumante - kategoria "Gatunkowe wino musujące"

ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY

Pianka: delikatna i długotrwała;

Barwa: bladorubinowa;

Aromat: intensywny, z nutami malin i porzeczek;

Smak: od brut do demi-sec; świeży, orzeźwiający, owocowy, lekko gorzki;

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 11,50 %

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 17,0 g/l;

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna5 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)
5.
Praktyki enologiczne
a)
Podstawowe praktyki enologiczne

-

b)
Maksymalna wydajność
1.
Bianco, Bianco Spumante, Bianco Passito

16 000 kg winogron z hektara

2.
Bianco Superiore, Garganega

14 000 kg winogron z hektara

3.
Rosso

15 000 kg winogron z hektara

4.
Rosso Superiore

13 500 kg winogron z hektara

5.
Rosso Riserva

12 500 kg winogron z hektara

6.
Chardonnay, Spumante (metoda klasyczna), Rosé Spumante (metoda klasyczna), Merlot, Merlot Riserva

13 000 kg winogron z hektara

7.
Tai, Sauvignon, Pinot Bianco, Pinot Nero, Pinot Grigio, Manzoni Bianco, Tai Rosso, Tai Rosso Riserva, Tai Rosso Spumante

12 000 kg winogron z hektara

8.
Cabernet, Cabernet Riserva, Cabernet Sauvignon, Cabernet Sauvignon Riserva, Cabernet Franc, Cabernet Franc Riserva

12 000 kg winogron z hektara

9.
Carmenère, Carmenère Riserva

12 000 kg winogron z hektara

6.
Wyznaczony obszar geograficzny

A. Obszar produkcji win objętych ChNP "Colli Berici" obejmuje cały obszar administracyjny gmin Albettone, Alonte, Altavilla, Arcugnano, Barbarano Vicentino, Brendola, Castegnero, Grancona, Mossano, Nanto, Orgiano, San Germano dei Berici, Sovizzo, Villaga i Zovencedo; a także część terytorium administracyjnego gmin: Asigliano Veneto, Campi- glia dei Berici, Creazzo, Longare, Lonigo, Montebello Vicentino, Montecchio Maggiore, Montegalda, Montegaldella, Monteviale, Sarego, Sossano oraz Vicenza.

B. Obszar produkcji win objętych ChNP "Colli Berici" Barbarano obejmuje część terytorium administracyjnego gmin Longare, Castegnero, Villaga, Barbarano Vicentino, Mossano i Nanto.

Granice tego obszaru określa się w następujący sposób:

Począwszy od Palazzo Bianco w Lumignano w gminie Longare, granica obszaru biegnie wzdłuż drogi gminnej do Cas- tegnero przez punkt na wysokości 21 m n.p.m. i przechodzi przez centrum miejscowości. Dalej biegnie wzdłuż tej drogi do miejsca, w którym łączy się ze ścieżką stanowiącą granicę między Costalunga i Cozza i dochodzi do skrzyżowania z drogą prowincjonalną Dei Monti na wysokości 23 m n.p.m. Dalej biegnie wzdłuż drogi gminnej przez centrum miejscowości aż do wysokości 24 m n.p.m., skręca w lewo na wysokości 25 m n.p.m. i dalej podąża tą drogą aż do Cà Ghiotto (wysokość 21 m n.p.m.). Kontynuując prosto, przechodzi przez bramę gospodarstwa Gianesini Orfalia i biegnie wzdłuż ścieżki graniczącej z rowem, aż ponownie łączy się z drogą gminną do Mossano na wysokości 18 m n.p.m. Następnie skręca w prawo w kierunku północnowschodnim w stronę Villa Montruglio aż do punktu, w którym łączy się z linią wysokościową wyznaczającą kontur wzgórza i biegnie wzdłuż niej aż do Palù, gdzie łączy się z drogą gminną do Mossano. Dalej podąża wzdłuż linii warstwicowej, mijając oznaczenia wysokości 20 m n.p.m. w Pozzole oraz 21 m n.p.m., 19 m n.p.m. i 20 m n.p.m. w Cà Salvi, a następnie ponownie łączy się z drogą prowincjonalną Dorsale dei Berici. Skręca w prawo i biegnie wzdłuż tej drogi aż do skrzyżowania z drogą gminną Sottocosta i dalej podąża tą drogą aż do wysokości 19 m n.p.m. Następnie skręca w prawo, osiągając wysokość 28 m n.p.m., a następnie w lewo wzdłuż ścieżki aż do Casa Faggionato (wysokość 25 m n.p.m.). Od tego miejsca podąża wzdłuż linii wysokościowej wyznaczającej kontur wzgórza aż do miejsca, w którym ponownie łączy się z drogą prowincjonalną Dorsale dei Berici, i biegnie tą drogą na południe aż do skrzyżowania z drogą do Villaga na wysokości 19 m n. p.m. Następnie skręca w prawo i biegnie drogą gminną aż do Toary, przechodząc przez Case Paradiso (wysokość 23 m n.p.m.), a stamtąd dalej na południe przez punkty na wysokości 21 m n.p.m. i 20 m n.p.m. - Bagno di Villaga i Forno. Tuż za punktem na wysokości 21 m n.p.m. skręca w prawo i dalej podąża na zachód obok Cà Oche, gdzie skręca w prawo, biegnąc przez punkty na wysokości 22 m n.p.m. i 19 m n.p.m. oraz wzdłuż drogi Ronca Salgan. Z Toary biegnie wzdłuż drogi do Pozzolo, prosto, mijając pierwszy zakręt na wysokości 20 m n.p.m. i potok Tapparo, a następnie podąża nią do granicy w kierunku północnozachodnim przez punkt na wysokości 22 m n.p.m., do miejsca, w którym łączy się ze ścieżką nad miejscowością Tarche (wysokość 96 m n.p.m.).

W tym miejscu granica dochodzi do drogi do Pozzolo, którą podąża aż do skrzyżowania z drogą gminną do Barbarano. Za Crosaron i na wysokości 192 m n.p.m. biegnie dalej wzdłuż linii warstwicowej (wysokość 200 m) obok Colonia de Giovanni aż do drogi Dorsale dei Berici, którą przecina w pobliżu punktu na wysokości 206 m n.p.m. Z tego miejsca prowadzi dalej wzdłuż skraju lasu pod Monte della Cengia, mijając punkty na wysokości 356 m n.p. m., 250 m n.p.m. i 290 m n.p.m., i ponownie łączy się z drogą gminną z Mossano do Crosara. Biegnie tą drogą aż do Cà Leonardi i dalej wzdłuż skraju lasu, przechodząc nad Cà Rigo, aż do Cà Marziai. Z tego miejsca biegnie wzdłuż drogi gruntowej i dochodzi do drogi gminnej Nanto-Monti przy Monte della Torretta. Przebiega na wschód wzdłuż tej drogi gminnej aż do Chiesa Vecchia di Nanto. Biegnie ona następnie dalej na północ wzdłuż skraju lasu, mijając Cà Lunardi (193 m n.p.m.), dalej mija punkt na wysokości 106 m n.p.m., a następnie na północ od Castegnero na wysokości 93 m n.p.m. Stamtąd biegnie dalej wzdłuż linii warstwicowej (wysokość 100 m n.p.m.) aż do cmentarza w Lumignano. Dalej mija punkty wysokościowe 73 m n.p.m. i 25 m n.p.m. aż do Palazzo Bianco, tj. punktu początkowego. Obszar ten obejmuje również wzgórza wokół Castello di Belvedere, wyznaczone przez linię warstwicową na wysokości 28 m n.p.m.

7.
Główne odmiany winorośli

Cabernet Franc N. - Cabernet

Cabernet Sauvignon N. - Cabernet

Carmenère N. - Cabernet

Chardonnay B.

Durella B. - Durello

Garganega B.

Grapariol B.

Incrocio Bianco Fedit 51 C.S.G.B.

Manzoni Bianco B. - Incrocio Manzoni 6.0.13 B.

Marzemina Bianca B. - Marzemina

Merlot N.

Pinot Bianco B.

Pinot Grigio

Pinot Nero N.

Riesling Italico B. - Riesling

Riesling Renano B. - Riesling

Sauvignon B.

Tocai Friulano B. - Tai

Tocai Rosso N. - Tai Rosso

Trebbiano di Soave B. - Trebbiano

Trebbiano Toscano B. - Trebbiano

Vespaiola B.

8.
Opis związku lub związków
8.1.
"Colli Berici" - wszystkie kategorie: "Wino", "Gatunkowe wino musujące"

Czynniki naturalne:

Wzgórza Berici (Colli Berici, znane również jako Monti Berici) stanowią ostatnie wychodnie przedgórza alpejskiego oraz najbardziej charakterystyczny element krajobrazu na południe od Vicenzy. Są to pofałdowane formacje o średniej wysokości (300-400 m) powstałe w wyniku fałdowania związanego z ruchami tektonicznymi i wypiętrzenia w formie rozproszonych stożków wulkanicznych. Ten obszar wzgórz i przedgórza składa się prawie wyłącznie z serii osadowych wapiennych formacji skalnych, które z czasem przekształciły się w kamieniste gleby z czerwoną gliną. Ponadto dzięki licznym wychodniom skał bazaltowych i tufu wulkanicznego powstały gleby bogate w sole mineralne. Dzięki zagłębieniom, lejom i jaskiniom typowym dla krasowych formacji wapiennych wzgórza Berici charakteryzują się dobrymi warunkami odprowadzenia wody, a niekiedy w pewnym stopniu niedoborem wody. Jezioro Fimon jest jedynym naturalnym zbiornikiem wodnym na tym obszarze.

Urodę krajobrazu podkreślają naprzemiennie występujące pagórkowate zbocza i doliny, szczególne położone stoki i wysokość, która chroni przed mgłą i późnymi przymrozkami oraz zapewnia lepsze nasłonecznienie i długą dzienną ekspozycję na światło w miesiącach, które są kluczowe dla wzrostu winorośli i dojrzewania kiści winogron.

Na wzgórzach Berici panuje mikroklimat bardzo sprzyjający uprawie winorośli, charakteryzujący się szczególnie łagodnymi temperaturami do późnej jesieni, dużą amplitudą temperatur między dniem a nocą oraz niskimi rocznymi opadami (500-600 mm).

Czynniki historyczne i ludzkie:

Mówi się, że od XIII w. północna część wzgórz Berici była w całości przeznaczona pod uprawę winorośli, podobnie jak wzgórza Barbarano należące do biskupa Vicenzy, który ustanowił czas zbiorów i przetwarzania, aby nie odciągać rolników od pielęgnacji winorośli w najbardziej odpowiednim okresie. Ponadto wina produkowane lokalnie dojrzewały w jaskiniach znajdujących się we wzgórzach Berici, gdzie ciemność i stałe niskie temperatury zapewniały dobre warunki przechowywania. W 1290 r. w Costozza ustanowiono zasady handlowe i techniczne, a także zasady mające na celu ochronę winnic i win z tego obszaru.

Powstanie Republiki Weneckiej w znacznym stopniu przyczyniło się do rozwoju uprawy winorośli. W XIX w. arcyk- siążę Austrii zlecił badania nad winami pochodzącymi z Królestwa Lombardzko-Weneckiego, w ramach którego analizie poddano niektóre aspekty techniczne i kwestie doboru winorośli, w tym w odniesieniu do win pochodzących ze wzgórz Berici.

Oprócz dwóch odmian winorośli, które są rodzime dla obszaru wzgórz Berici - Garganega i Tocai Rosso - od początku XIX w. z Francji przywożono odmiany międzynarodowe, w szczególności z obszaru Bordeaux. Odmiany te, sadzone na wzgórzach Berici, z czasem nabrały charakterystycznych cech, ponieważ dostosowały się do miejscowych warunków glebowo-klimatycznych. Cabernet Franc z wzgórz Berici była pierwszą odmianą Cabernet objętą oznaczeniem DOC we Włoszech. Po wznowieniu produkcji w latach 50. XX w. stopniowo udoskonalano jakość i metody uprawy oraz organizację produkcji, a w dniu 20 września 1973 r. włoskie ministerstwo uznało nazwę "Colli Berici" za kontrolowaną nazwę pochodzenia (Denominazione d'origine Controllata, DOC).

8.2.
"Colli Berici" - kategoria "Wino"

Związek przyczynowy między cechami obszaru geograficznego i jakością oraz cechami charakterystycznymi produktu, które można przypisać przede wszystkim środowisku geograficznemu:

Szczególne cechy charakterystyczne win "Colli Berici" należących do kategorii "Wina" wynikają z warunków glebowo- klimatycznych obszaru produkcji w połączeniu z czynnikami ludzkimi, które miały i nadal mają wpływ na enolo- giczny potencjał winogron oraz na technologie przetwarzania.

Rodzime i obce odmiany winorośli uprawiane są na gruncie uważanym za najbardziej odpowiedni dla każdej odmiany pod względem gleby i klimatu, dzięki czemu możliwa jest produkcja wyróżniających się win wysokiej jakości.

Ograniczona dostępność wody ze względu na występowanie lejów krasowych o dobrych właściwościach pod względem drenażu i niskie roczne opady hamuje wzrost wegetatywny winorośli, co jest niezbędne dla zapewnienia jakości produkcji szczególnie skoncentrowanych win. Skład gleby, która jest szkieletowa, a czasami bardzo szkieletowa (35-75 %), bogata w sole mineralne i skały wapienne pochodzenia krasowego i charakteryzuje się dobrymi właściwościami pod względem drenażu, warunkuje strukturę i właściwości win czerwonych; charakteryzują się one wysoką zawartością antocyjanów i polifenoli, głęboką barwą i dobrym taninowym smakiem z nutami dojrzałych owoców i przypraw. W szczególności wina produkowane z odmian Tai Rosso, Carmenère i Merlot uprawianych na tych glebach rozwijają złożone i dojrzałe nuty fenolowe, które są równoważone nutami owocowymi i korzennymi.

Na obszarach, na których przeważają gleby bazaltowe pochodzące ze stożków wulkanicznych, jakość gleb pomaga wydobyć delikatne aromaty i zapach białych win "Colli Berici" charakteryzujących się wyrazistym smakiem oraz świeżymi i owocowymi aromatami. W szczególności wina produkowane z winogron odmian Garganega i Pinot Bianco mają bardziej złożony aromat i smak.

Garganega jest odmianą najczęściej używaną do produkcji wina Passito (z suszonych winogron).

Suszenie odbywa się w suszarniach (pomieszczeniach tradycyjnie wykorzystywanych do suszenia). Długość okresu suszenia jest zmienna i zależy od cech, jakie producent wina chce wydobyć w produkcie końcowym za pomocą tej techniki.

Suszeniu sprzyjają znaczne wahania temperatur między dniem a nocą, w szczególności późnym latem i jesienią, oraz wiatry wiejące z Alp na zboczach tego regionu.

Kiście o luźnej strukturze, tj. z dużymi przerwami między winogronami, są szczególnie odpowiednie do suszenia i są selekcjonowane w winnicy podczas zbioru. Winogrona do suszenia i produkcji wina z suszonych winogron zbierane są około dziesięć dni wcześniej niż winogrona do produkcji wina wytrawnego, aby uzyskać wyższą zawartość kwasowości, która jest w stanie zrównoważyć zawartość cukru w produkowanym winie.

8.3.
"Colli Berici" - kategoria "Gatunkowe wino musujące"

Związek przyczynowy między cechami obszaru geograficznego i jakością oraz cechami charakterystycznymi produktu, które można przypisać przede wszystkim środowisku geograficznemu:

Szczególne cechy charakterystyczne win "Colli Berici", należących do kategorii "Gatunkowe wino musujące", wynikają z warunków glebowo-klimatycznych obszaru produkcji w połączeniu z czynnikami ludzkimi, które miały i nadal mają wpływ na enologiczny potencjał winogron oraz na technologie przetwarzania.

W szczególności środowisko obszaru produkcji charakteryzuje się łagodnymi wiosnami, sprzyjającymi kiełkowaniu bardzo wczesnych odmian, oraz niezbyt gorącymi latami, dzięki czemu winogrona nie dojrzewają zbyt wcześnie i zachowują wysoki stosunek kwasowości do zawartości cukru.

Obecność w regionie Szkoły Enologicznej w Conegliano, która od końca XIX w. zapewnia wysoko wyspecjalizowane szkolenia w zakresie procesów wytwarzania wina musującego, przyniosła korzyści dla produkcji win musujących na tym obszarze.

Specjalizacja ta pozwoliła podmiotom gospodarczym na zidentyfikowanie odmian najbardziej odpowiednich do produkcji wina musującego oraz na poprawę sposobów zarządzania winnicami - od wyboru podkładki, przez system szkoleń, aż po metody prowadzenia winorośli. Wszystkie te aspekty są niezbędne, aby uzyskać winogrona odpowiednie do produkcji win cuvée przeznaczonych do przetworzenia na gatunkowe wino musujące o wymaganych cechach organoleptycznych takich jak świeżość i elegancja.

Winogrona są zwykle zbierane wcześniej niż owoce przeznaczone do produkcji win niemusujących, aby zagwarantować właściwą równowagę między zawartością cukrów i kwasowością wymaganą do produkcji gatunkowego wina musującego. Wino bazowe jest zazwyczaj wytwarzane z jednej odmiany, a wszelkie inne składniki dodaje się na etapie produkcji win cuvée.

"Colli Berici" Spumante (metoda klasyczna) i "Colli Berici" Spumante Rosato (metoda klasyczna) są produkowane z zastosowaniem tradycyjnej metody drugiej fermentacji w butelce, dostosowywanej z czasem do postępu technicznego i naukowego. Określone uprzednio cele jakościowe mają zastosowanie w celu uzyskania delikatnych i owocowych win z delikatnymi nutami drożdżowymi typowymi dla procesu drugiej fermentacji w butelce i z zawartością cukru od extra-brut do demi-sec.

Gatunkowe wina musujące "Colli Berici" Bianco Spumante, "Colli Berici" Tai Rosso Spumante i "Colli Berici" Barbarano Spumante są wynikiem innowacji technologicznej procesów fermentacji w zbiornikach, która pomogła zwiększyć skuteczność procesu przemiany drożdżowej. Przyczyniło się to do ulepszenia profilu aromatycznego i szczególnych właściwości organoleptycznych win, wydobywając w szczególności ich świeżość i aromaty nierozerwalnie związane ze środowiskiem, które jest idealnie dostosowane do produkcji takich win. Te rodzaje win charakteryzują się zawartością cukru od brut do demi-sec.

W związku z tym źródłem wyjątkowości i niepowtarzalności gatunkowych win musujących pochodzących z obszaru produkcji win objętych ChNP jest równowaga kwasowo-zasadowa, która wzmacnia przyjemny aromat i tym samym ogólną elegancję win, stanowiąc zwieńczenie właściwych procesów produkcji wina.

9.
Dodatkowe wymogi zasadnicze

Przepisy szczególne dotyczące pakowania

Ramy prawne:

określone w przepisach krajowych

Rodzaj wymogów dodatkowych:

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu

Wina objęte ChNP "Colli Berici" muszą być wprowadzane do obrotu w tradycyjnych szklanych butelkach o pojemności do 9 litrów, zamkniętych - z wyjątkiem win musujących - korkiem, nakrętką z długim kołnierzem lub szklanym korkiem w kształcie litery T.

Korki stosowane do win musujących muszą być zgodne z obowiązującymi przepisami UE.

W przypadku win objętych ChNP "Colli Berici" należących do kategorii "Wino", jako alternatywę dla butelek szklanych można stosować osłonki na wino o pojemności do 20 litrów wykonane z wielowarstwowego polietylenu lub poliestru, umieszczone w kartonie lub innym sztywnym materiale. Takich alternatywnych pojemników nie można jednak stosować w przypadku rodzajów Superiore lub Riserva.

Link do specyfikacji produktu

https://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/17001

1 Dz.U. L 347 z 20.12.2013, s. 671.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.