Publikacja wniosku o zatwierdzenie zmiany w specyfikacji produktu, która nie jest zmianą nieznaczną, zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych.
Dz.U.UE.C.2021.272.35
Akt nienormatywnyPublikacja wniosku o zatwierdzenie zmiany w specyfikacji produktu, która nie jest zmianą nieznaczną, zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych
(2021/C 272/08)
WNIOSEK O ZATWIERDZENIE ZMIANY W SPECYFIKACJI PRODUKTU OZNACZONEGO CHRONIONĄ NAZWĄ POCHODZENIA/ CHRONIONYM OZNACZENIEM GEOGRAFICZNYM, GDY ZMIANA TA NIE JEST NIEZNACZNA
Wniosek o zatwierdzenie zmiany zgodnie z art. 53 ust. 2 akapit pierwszy rozporządzenia (UE) nr 1151/2012
"CEREZAS DE LA MONTAÑA DE ALICANTE"
Nr UE: PGI-ES-0099-AM03 - 13 sierpnia 2020
ChNP () ChOG (X)
Rada Regulacyjna ds. Chronionego Oznaczenia Geograficznego "Cerezas de la Montaña de Alicante"
Carretera Albaida-Denia, s/n
03788 Alpatró - La Vall de Gallinera
Alicante
HISZPANIA
Dekret Rady nr 222/2007 z dnia 9 listopada 2007 r. ustanawiający przepisy dotyczące rad regulacyjnych lub organów zarządzających do spraw oznaczeń jakości Wspólnoty Autonomicznej Walencji reguluje organizacyjne, operacyjne i prawne zasady, których muszą przestrzegać rady regulacyjne.
W szczególności art. 4 dekretu stanowi, że "[s]truktura i funkcjonowanie rad regulacyjnych lub organów zarządzających muszą opierać się na zasadach demokratycznych, przy jednoczesnym stosowaniu w każdym momencie zasady równej reprezentacji sektorów, reprezentowaniu interesów gospodarczych połączonych sektorów oraz poszanowaniu autonomii zarządzania i organizacji procesów wyborczych do ich organów decyzyjnych".
W związku z powyższym art. 6 dekretu reguluje cele i funkcje rad regulacyjnych lub organów zarządzających obejmujące zgłaszanie wniosków dotyczących przepisów i ustanawianie norm technicznych oraz ich ewentualne zmiany, z uwzględnieniem kryteriów jakości, kontroli i zwyczajów.
Organ ten reprezentuje wszystkie zainteresowane sektory. W tym względzie art. 7 ust. 2 dekretu nr 222/2007 stanowi, że zgromadzenie plenarne musi składać się z członków wybranych w drodze procesu wyborczego spośród osób wpisanych do poszczególnych rejestrów organu zarządzającego oraz z członków technicznych wyznaczonych przez właściwe ministerstwo regionalne.
Wspomniane wyżej przepisy potwierdzają jednak prawnie uzasadniony interes rady regulacyjnej ds. ChOG związany ze złożeniem wniosku dotyczącego zmiany, ponieważ należą do niej wszystkie podmioty gospodarcze zaangażowane w produkcję tego produktu objętego ChOG.
Hiszpania
Q Nazwa produktu
Q Opis produktu
Q Obszar geograficzny
Dowód pochodzenia
Metoda produkcji
Q Związek
Q Etykietowanie
Inne [określić]
Q Zmiana specyfikacji zarejestrowanego produktu oznaczonego ChNP lub ChOG, niekwalifikująca się do uznania za nieznaczną zgodnie z art. 53 ust. 2 akapit trzeci rozporządzenia (UE) nr 1151/2012.
Zmiana specyfikacji zarejestrowanego produktu oznaczonego ChNP lub ChOG, dla których jednolity dokument (lub dokument mu równoważny) nie został opublikowany, niekwalifikująca się do uznania za nieznaczną zgodnie z art. 53 ust. 2 akapit trzeci rozporządzenia (UE) nr 1151/2012.
Zmiana 1 polega na dodaniu nowej nazwy produktu: "Cireres de la Muntanya d'Alacant".
Uzasadnienie: Ponieważ wspólnymi językami urzędowymi Wspólnoty Autonomicznej Walencji są języki kastylijski i walencki, wystąpiliśmy z wnioskiem, aby nazwa chronionego produktu była podawana w obu tych językach.
Art. 3. konstytucji Hiszpanii stanowi, że "[ka]stylijski jest hiszpańskim urzędowym językiem państwa", a także określa, że pozostałe języki hiszpańskie "są również językami urzędowymi w odpowiednich wspólnotach autonomicznych, zgodnie z ich statutami".
Art. 6. statutu autonomii Walencji stanowi po pierwsze, że oprócz języka kastylijskiego status języka urzędowego w całej Wspólnocie Walencji ma język walencki i że w związku z tym obywatele mają prawo "go znać i posługiwać się nim", a po drugie, że język walencki jest uważany za język ojczysty wspólnoty Walencji. Ponadto ustawą nr 4/1983 z dnia 23 listopada 1983 r. w sprawie posługiwania się językiem walenckim i jego nauczania ustanowiono prawo walencjan do znajomości języka walenckiego i posługiwania się nim "w mowie i piśmie zarówno w relacjach prywatnych, jak i w kontaktach z organami publicznymi".
Academia Valenciana de la Llengua uchwaliła, że przy składaniu wniosku o nową zmianę należy uwzględnić nazwy w języku walenckim. Jak wspomniano powyżej, język walencki jest językiem urzędowym we Wspólnocie Autonomicznej Walencji. Ponadto obszar chroniony jest obszarem, którego mieszkańcy posługują się językiem walenckim i na którym język ten jest wykorzystywany w relacjach gospodarczych.
Sekcja, na którą zmiana 1 ma wpływ
Obecnie zarejestrowany tekst (Tekst jest taki sam w specyfikacji produktu i w jednolitym dokumencie)
Oprócz oficjalnego unijnego symbolu chronionego oznaczenia geograficznego niektóre etykiety dodatkowe muszą zawierać sformułowanie "Indicación Geográfica Protegida Cerezas de la Montaña de Alicante" oraz specjalne logo przedstawione poniżej.
Proponowany nowy tekst
Wprowadzenie nowych odmian, które mogą być objęte przedmiotowym ChOG.
Uzasadnienie: Obecnie na znacznej części terytorium zarejestrowanego przez radę regulacyjną do spraw chronionego oznaczenia geograficznego "Cerezas de la Montaña de Alicante" można znaleźć plantacje odmian Nimba, Frisco, Santina, Lapins, 4-84 i Sonata, ponieważ z biegiem lat stały się one alternatywą dla niektórych odmian już objętych chronionym oznaczeniem. Wynika to z faktu, że są to odmiany charakteryzujące się doskonałym wskaźnikiem produkcji, właściwą wielkością i odpowiednim wyglądem, odporne na pękanie, mające długi okres przydatności do spożycia po zbiorze, dobrze znoszące transport itp., co czyni je zgodnymi z odmianami (pod względem słodyczy, barwy, twardości) już objętymi chronionym oznaczeniem przez radę regulacyjną ds. ChOG i pozwala producentom na posiadanie czereśni w ofercie przez dłuższy okres w ciągu roku.
Cechy tych odmian stanowią duży krok naprzód, ponieważ są one w większości samozapylające i nie wymagają zapylania przez inne odmiany, a jednocześnie zapylają odmiany już objęte chronionym oznaczeniem przez radę regulacyjną ds. ChOG, zwiększając w ten sposób wielkość szacowanej produkcji.
Ponadto wiele gospodarstw uprawia te odmiany i przewiduje się, że w najbliższych latach staną się one jeszcze bardziej rozpowszechnione na tym obszarze.
Opis nowych odmian
Sekcja, na którą zmiana 2 ma wpływ
Obecnie zarejestrowany tekst
Czereśnie. Klasa 1.6. Owoce, warzywa i zboża, świeże lub przetworzone
Przedmiotowym ChOG mogą być objęte wyłącznie następujące odmiany:
Główne odmiany: "Burlat", "Picota", "Picota Ambrunes", "Early Lory", "Prime Giant", "Sweet Heart", "Brooks"
Odmiany zapylające: "Stark Hardy Geant", "Bing" i "Van"
Do wspólnych cech charakterystycznych wszystkich wymienionych odmian należy:
Średnia wielkość odmian objętych ChOG:
Proponowany nowy tekst
Czereśnie. Klasa 1.6. Owoce, warzywa i zboża, świeże lub przetworzone
Przedmiotowym ChOG mogą być objęte wyłącznie następujące odmiany:
Główne odmiany: "Burlat", "Picota", "Picota Ambrunes", "Early Lory", "Prime Giant", "Sweet Heart", "Brooks", "Nimba", "Frisco", "Santina", "Lapins", "4-84" i "Sonata".
Odmiany zapylające: "Stark Hardy Geant", "Bing" i "Van"
Do wspólnych cech charakterystycznych wszystkich wymienionych odmian należy:
Średnia wielkość odmian objętych ChOG:
Proponuje się rozszerzenie obszaru produkcji o gminy Banyeres de Mariola, Benifallim, Facheca, Salinas, Sax i Tár- bena.
Powierzchnia produkcyjna czereśni, o którą proponuje się rozszerzyć obszar, wynosi 172 hektary drzew czereśniowych, co stanowi około 15 % powierzchni już zarejestrowanej.
Wzrost produkcji szacuje się na około 15 %.
Uzasadnienie: Wszystkie wymienione gminy graniczą z gminami już zarejestrowanymi i charakteryzują się takimi samymi warunkami klimatycznymi i profilem glebowym, które są doskonałe do uprawy czereśni.
Działalność związana z uprawą czereśni w tych gminach jest coraz popularniejsza i przewiduje się, że jej skala w najbliższych latach nadal będzie wzrastać.
Przewiduje się również, że wielkość produkcji będzie wystarczająca, aby móc wprowadzać te odmiany do obrotu oddzielnie, ponieważ są to bardzo wydajne, młode plantacje, dobrze zaprojektowane, nawadniane i dysponujące infrastrukturą opartą na najnowszych osiągnięciach technologicznych.
Sekcja, na którą zmiana 3 ma wpływ
Obecnie zarejestrowany tekst
Proponowany nowy tekst
Strefa produkcji znajduje się w północnej części prowincji Alicante i w południowej części prowincji Walencja.
Obszar produkcji obejmuje tereny znajdujące się w gminach: Agres, Alcocer de Planes, Alcoy, Alfafara, Almudaina, Alquería de Aznar, Balones, Banyeres de Mariola, Beneixama, Beniarrés, Benifallim, Benillup, Benimarfull, Biar, Cañada, Castalla, Cocentaina, Confrides, Cuatretondeta, Facheca, Gaianes, Gorga, Ibi, Jijona, Lorcha, Millena, Monóvar, Muro de Alcoy, Penáguila, Pinoso, Planes, Salinas, Sax, Tárbena, Tollos, Vall d'Alcalá, Vall de Ebo, Vall de Gallinera, Vall de Laguart i Villena w prowincji Alicante oraz Bocairent i Ontinyent w prowincji Walencja.
JEDNOLITY DOKUMENT
Nr UE: PGI-ES-0099-AM03 - 13 sierpnia 2020
ChNP () ChOG (X)
"Cerezas de la Montaña de Alicante"/"Cireres de la Muntanya d'Alacant"
Hiszpania
Klasa 1.6. Owoce, warzywa i zboża, świeże lub przetworzone
Przedmiotowym ChOG mogą być objęte wyłącznie następujące odmiany:
Główne odmiany: "Burlat", "Picota", "Picota Ambrunesa", "Early Lory", "Prime Giant", "Sweet Heart", "Brooks", "Nimba", "Frisco", "Santina", "Lapins", "4-84" i "Sonata".
Odmiany zapylające: "Stark Hardy Geant", "Bing" i "Van"
Do wspólnych cech charakterystycznych wszystkich wymienionych odmian należy:
Średnia wielkość odmian objętych ChOG:
Owoce czereśni odmian objętych przedmiotowym ChOG mają następujące cechy jakościowe:
Czereśnie objęte przedmiotowym ChOG muszą być klasy "Ekstra" lub klasy I norm jakości EKG/ONZ i dla celów marketingowych wprowadzane są do obrotu według następujących klas:
klasa I: czereśnie o wielkości do 21 mm włącznie,
klasa "Ekstra": czereśnie o wielkości do 23 mm włącznie.
-
Produkcja i zbiór.
-
Napisy lub etykiety identyfikacyjne czereśni "Cerezas de la Montaña de Alicante" muszą zawierać oficjalny unijny symbol chronionego oznaczenia geograficznego oraz sformułowanie "Indicación Geográfica Protegida" [chronione oznaczenie geograficzne] i "Cerezas de la Montaña de Alicante" lub napisy w drugim języku urzędowym regionu "Indicació Geogràfica protegida" [chronione oznaczenie geograficzne] i "Cireres de la Muntanya d'Alacant".
Produkt opatrzony jest także oznaczeniem zgodności, tzw. etykietą dodatkową z kodem alfanumerycznym, umieszczoną w poddawanym kontroli zakładzie pakowania w sposób uniemożliwiający jej ponowne użycie i zapewniający identyfikowalność produktu.
Strefa produkcji znajduje się w północnej części prowincji Alicante i w południowej części prowincji Walencja, we wschodniej części Hiszpanii.
Obszar produkcji obejmuje tereny znajdujące się w gminach: Agres, Alcocer de Planes, Alcoy, Alfafara, Almudaina, Alquería de Aznar, Balones, Banyeres de Mariola, Beneixama, Beniarrés, Benifallim, Benillup, Benimarfull, Biar, Cañada, Castalla, Cocentaina, Confrides, Cuatretondeta, Facheca, Gaianes, Gorga, Ibi, Jijona, Lorcha, Millena, Monóvar, Muro de Alcoy, Penáguila, Pinoso, Planes, Salinas, Sax, Tárbena, Tollos, Vall d'Alcalá, Vall d'Ebo, Vall de Gallinera, Vall de Laguart i Villena w prowincji Alicante oraz Bocairent i Ontinyent w prowincji Walencja.
Czynniki naturalne
Obszar produkcji jest jednym z najbardziej górzystych we Wspólnocie Autonomicznej Walencji. Należy on do pasma Gór Batyckich, charakteryzuje się strukturalną budową z występującymi na przemian wypukłymi i wklęsłymi częściami fałdu warstw skalnych. W związku z tym ukształtowanie terenu jest górskie, o dużym zróżnicowaniu wysokości.
Gleby charakteryzują się wysoką zawartość węglanu wapnia i niską zawartością materiału organicznego.
Średnia roczna temperatura waha się między 13 °C a 15,5 °C. Średnie roczne opady wynoszą 350-650 mm. Panuje klimat śródziemnomorski umiarkowany, charakteryzujący się niższymi temperaturami i większymi opadami niż w pozostałej części prowincji.
Czynnik ludzki
Ponieważ jest to obszar, na którym tradycyjnie uprawiano czereśnie, znane rolnikom dobre praktyki uprawy pozytywnie wpływają na jakość produktu. Do tych dobrych tradycyjnych praktyk upraw należy przycinanie drzew według systemu vaso y palmeta, oranie gruntu, ręczny zbiór oraz jednoczesna selekcja owoców w kilku etapach zbiorów w celu uzyskania optymalnego stopnia dojrzałości.
Czereśnie objęte przedmiotowym ChOG są bardzo słodkie (minimalnie 11 °Bx), mają skórkę o barwie od karminowej do intensywnie czerwonej oraz zwarty miąższ o barwie od różowej do czerwonej. Są okrągłe, zazwyczaj niewielkie i lekko spiczaste u dołu.
Związek między czereśniami a obszarem geograficznym opiera się na renomie czereśni objętych ChOG "Cerezas de la Montaña de Alicante". Renoma ta wynika z cech organoleptycznych owoców oraz z ich znaczenia gospodarczego i kulinarnego, a także z faktu, że drzewa czereśni stanowią nieodłączny element krajobrazu tego obszaru.
Obszar ten jest bardzo interesujący pod względem ukształtowania terenu. Są to tereny górskie, o dużych różnicach wysokości. Gospodarstwa rolne są niewielkie, często położone na tarasach na zboczach górskich, na których to tarasach mieści się tylko jeden rząd drzew, co nadaje temu regionowi bardzo charakterystyczny wygląd. Temperatury są nieco niższe niż na terenach położonych równie blisko Morza Śródziemnego.
Czynniki te w znacznym stopniu ograniczają możliwości uprawy w regionie, przy czym czereśnie są uprawiane od dziesięcioleci, tworząc wyjątkowy krajobraz, zwłaszcza w czasie kwitnienia.
Dobre praktyki rolników w regionie w połączeniu z latami doświadczenia umożliwiły wypracowanie odpowiednich technik uprawy na obszarze, na którym często występują przymrozki i susze i który charakteryzują się stromymi zboczami.
W związku z tym prace związane z uprawą czereśni przeprowadzane są głównie ręcznie, od zbiorów, przez selekcję, aż po pakowanie.
Otrzymywany w ten sposób produkt to bardzo słodkie, okrągłe czereśnie o różowym lub czerwonym miąższu.
Renoma czereśni objętych ChOG "Cerezas de la Montaña de Alicante" potwierdzana jest podczas corocznego, obchodzonego wiosną święta czereśni. Podczas tego święta organizowane są pogadanki, konkursy i inne wydarzenia związane z czereśniami. Organizowana jest wycieczka kulinarna po okolicznych barach i restauracjach, w których serwowane są dania i desery z czereśni, uznawanych za najbardziej typowy i autentyczny produkt w regionie, a także wizyty o charakterze informacyjnym na terenach upraw oraz w miejscach, gdzie owoce są pakowane, w celu rozpowszechnienia informacji o pracach związanych z czereśniami.
Tradycja uprawy na tym obszarze doprowadziła w ostatnich latach do powstania różnych szlaków agroturystycznych, na których można poznać wyjątkowy charakter terenu ukształtowanego przez uprawę czereśni.
Wpływ czereśni objętych ChOG "Cerezas de la Montaña de Alicante" objął również sztukę kulinarną, tak więc od wielu lat istnieją przepisy, w których wykorzystywane są czereśnie, jak na przykład w książce kucharskiej z 1992 r. opartej na wykorzystywaniu tych owoców zatytułowanej "Pura Tentación".
Początki uprawy czereśni na tym obszarze sięgają XVI wieku. W dniu dzisiejszym uprawa czereśni objętych ChOG "Cerezas de la Montaña de Alicante" jest motorem gospodarki rolnej na tym obszarze.
Podsumowując, czereśnie objęte ChOG "Cerezas de la Montaña de Alicante" są produktem, który charakteryzuje się określonymi właściwościami organoleptycznymi (słodki i wyraźny smak) oraz renomą, która wykracza poza aspekt rolny i sięga również walorów krajobrazowych, kulinarnych i kulturalnych.
Odesłanie do publikacji specyfikacji produktu
(art. 6 ust. 1 akapit drugi niniejszego rozporządzenia)
© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.