Publikacja wniosku o zatwierdzenie zmiany w specyfikacji produktu, która nie jest zmianą nieznaczną, zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych.
Dz.U.UE.C.2021.129.18
Akt nienormatywnyPublikacja wniosku o zatwierdzenie zmiany w specyfikacji produktu, która nie jest zmianą nieznaczną, zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych
(2021/C 129/12)
WNIOSEK O ZATWIERDZENIE ZMIANY W SPECYFIKACJI PRODUKTU OZNACZONEGO CHRONIONĄ NAZWĄ POCHODZENIA/ CHRONIONYM OZNACZENIEM GEOGRAFICZNYM, GDY ZMIANA TA NIE JEST NIEZNACZNA
Wniosek o zatwierdzenie zmiany zgodnie z art. 53 ust. 2 akapit pierwszy rozporządzenia (UE) nr 1151/2012
"CHUFA DE VALENCIA"
Nr UE: PDO-ES-0055-AM02 - 28.10.2016
ChNP (X) ChOG ( )
Consejo Regulador de la Denominación de Origen Protegida "Chufa de Valencia" [Rada Regulacyjna ds. Chronionej Nazwy Pochodzenia "Chufa de Valencia"]
Plaza Constitució 17, 46120 Alboraya
Tel.: +34 963690499
E-mail: info@chufadevalencia.org
Hiszpania
Nazwa produktu
Opis produktu
Obszar geograficzny
Dowód pochodzenia
Metoda produkcji
Związek
Etykietowanie
Inne [organ kontrolny]
Zmiana specyfikacji zarejestrowanego produktu oznaczonego ChNP lub ChOG, niekwalifikująca się do uznania za nieznaczną zgodnie z art. 53 ust. 2 akapit trzeci rozporządzenia (UE) nr 1151/2012.
Zmiana specyfikacji zarejestrowanego produktu oznaczonego ChNP lub ChOG, dla których jednolity dokument (lub dokument mu równoważny) nie został opublikowany, niekwalifikująca się do uznania za nieznaczną zgodnie z art. 53 ust. 2 akapit trzeci rozporządzenia (UE) nr 1151/2012.
Zmiana 1:
Dodanie nowej nazwy produktu: "Xufa de València".
Uzasadnienie zmiany 1:
Ponieważ wspólnymi językami urzędowymi Wspólnoty Autonomicznej Walencji są języki kastylijski i walencki, wystąpiliśmy z wnioskiem, aby nazwa chronionego produktu była podawana w obu tych językach.
Sekcja, na którą zmiana 1 ma wpływ:
Specyfikacja produktu: "A) Nazwa produktu", "B) Opis produktu", "H) Etykietowanie"
Jednolity dokument: "1. Nazwa", "3.2. Opis produktu noszącego nazwę podaną w pkt 1"
Obecnie zarejestrowany tekst:
(Tekst jest dokładnie taki sam w specyfikacji produktu i w jednolitym dokumencie)
"Nazwa
»Chufa de Valencia«
Opis produktu
»Chufa de Valencia« to zebrana, umyta i wysuszona cibora jadalna, o wilgotności od 6,5 % do 12 %, wyselekcjonowana, o średnicy powyżej 3 mm.
Skład chemiczny »Chufa de Valencia« objętej chronioną nazwą pochodzenia pod względem zawartości wagowej w suchej masie: [...]".
Proponowany tekst:
"Nazwa produktu
»Chufa de Valencia«/»Xufa de València«
Opis produktu
»Chufa de Valencia«/»Xufa de València« to zebrana, umyta i wysuszona cibora jadalna, o wilgotności od 6,5 % do 12 %, wyselekcjonowana, o średnicy powyżej 3 mm.
Skład chemiczny »Chufa de Valencia«/»Xufa de València« objętej chronioną nazwą pochodzenia pod względem zawartości wagowej w suchej masie: [...]".
"Etykietowanie
Na etykietach opakowań roślin musi znajdować się odniesienie do chronionej nazwy pochodzenia "Chufa de Valen- cia"/"Xufa de València", a także numerowana etykieta wydana przez Radę Regulacyjną, która umożliwia identyfikowanie produktu podczas wprowadzania do obrotu. Etykiety będą dostarczane wszystkim producentom, którzy spełniają wymogi specyfikacji produktu".
Zmiana 2:
Przepisy dotyczące etykietowania.
Zgodnie z proponowaną zmianą etykiety muszą zawierać odniesienie do nazwy pochodzenia wraz z numerowaną etykietą wydaną przez Radę Regulacyjną.
Uzasadnienie zmiany 2:
Zmiana ma na celu zagwarantowanie identyfikowalności i monitorowania produktu.
Sekcja, na którą zmiana 2 ma wpływ:
Specyfikacja produktu: "H) Etykietowanie"
Jednolity dokument: "3.7. Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa"
Proponowany tekst:
"Etykietowanie
Na etykietach opakowań roślin musi znajdować się odniesienie do chronionej nazwy pochodzenia »Chufa de Valen- cia«/»Xufa de València«, a także numerowana etykieta wydana przez Radę Regulacyjną, która umożliwia identyfikowanie produktu podczas wprowadzania do obrotu. Etykiety będą dostarczane wszystkim producentom, którzy spełniają wymogi specyfikacji produktu".
Zmiana 3:
Rozszerzenie obszaru geograficznego
Proponujemy rozszerzenie obszaru produkcji o gminy Aldaia, Náquera i Puçol.
Uzasadnienie zmiany 3:
Uzasadnienie: te trzy gminy mają taki sam związek z uprawą cibory jadalnej jak pozostałe gminy, które są obecnie chronione. Odznaczają się one identycznymi cechami gleby i klimatu oraz taką samą wiedzą i tradycją uprawy cibory jadalnej.
Sekcja, na którą zmiana 3 ma wpływ:
Specyfikacja produktu: "C) Obszar geograficzny"
Jednolity dokument: "4. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego"
Obecnie zarejestrowany tekst:
(Tekst nie jest dokładnie taki sam w specyfikacji produktu i w jednolitym dokumencie)
"Obszar produkcji cibory jadalnej objętej chronioną nazwą pochodzenia znajduje się na terenie L'Horta Nord de Valencia i obejmuje następujące gminy: Albalat dels Sorells, Alboraya, Albuixech, Alfara del Patriarca, Almàssera, Bon- repós i Mirambell, Burjassot, Emperador, Foios, Godella, Massalfassar, Meliana, Moncada, Museros, Paterna, Rocafort, Tavernes Blanques, Valencia i Vinalesa.
Jest to obszar równinny, należący do przybrzeżnych obszarów sedymentacyjnych Morza Śródziemnego, o klimacie śródziemnomorskim, wysokiej wilgotności względnej i niewielkich wahaniach temperatury w ciągu dnia ze względu na bliskość morza".
Proponowany tekst:
Aby zapewnić spójność odpowiednich treści specyfikacji produktu i jednolitego dokumentu, proponujemy nadanie wskazanym sekcjom następującego brzmienia:
"Obszar produkcji cibory jadalnej objętej chronioną nazwą pochodzenia znajduje się na terenie L'Horta Nord de Valencia, a jego powierzchnia wynosi około 420 ha. Obejmuje gminy Aldaia, Albalat dels Sorells, Alboraya, Albui- xech, Alfara del Patriarca, Almàssera, Bonrepós i Mirambell, Burjassot, Emperador, Foios, Godella, Massalfassar, Meliana, Moncada, Museros, Nàquera, Paterna, Puçol, Rocafort, Tavernes Blanques, València i Vinalesa, położone na terenie prowincji Walencja".
Zmiana 4:
Zmiana w procedurze analizy
Uzasadnienie zmiany 4:
Procedura kontroli przeprowadzana w odniesieniu do produktu objętego chronioną nazwą pochodzenia obejmuje analizę fizykochemiczną i morfologiczną, która gwarantuje jego jakość i dowodzi jego pochodzenia, zapewniając spełnienie wszystkich wymogów określonych w specyfikacji. W związku z tym uznaje się za konieczne zastąpienie odniesienia do analizy sensorycznej odniesieniem do analizy morfologicznej.
Ponadto powyższe odpowiada pkt 5.1 i jest zgodne z tym punktem jednolitego dokumentu, który stanowi, że "[w] śród parametrów chemicznych, od których zależy jakość bulw cibory jadalnej, należy wymienić zawartość tłuszczu i białka. Są to główne parametry odróżniające pod względem jakości ciborę jadalną z regionu Walencji od cibory uprawianej na innych obszarach, która cechuje się niższą zawartością tłuszczu i białka".
Sekcja, na którą zmiana 4 ma wpływ:
Specyfikacja produktu: "D) Dowody potwierdzające, że produkt pochodzi z określonego obszaru geograficznego" (kontrole i certyfikacja)
Obecnie zarejestrowany tekst:
"Kontrole i certyfikacja
Są to podstawowe dowody potwierdzające pochodzenie produktu. Obejmują one następujące procesy:
Bulwy cibory jadalnej poddaje się analizie fizycznej, chemicznej i organoleptycznej w celu zagwarantowania ich jakości".
Proponowany tekst:
"Kontrole i certyfikacja
Są to podstawowe dowody potwierdzające pochodzenie produktu. Obejmują one następujące procesy:
Bulwy cibory jadalnej poddaje się analizie fizycznej, chemicznej i morfologicznej w celu zagwarantowania ich jakości".
Zmiana 5:
Zmiana terminów późnych nasadzeń w ramach planu nasadzeń
Uzasadnienie zmiany 5:
Zgodnie z aktualną wersją specyfikacji produktu (Metoda produkcji - opis uprawy) nasadzenia uznaje się za bardzo wczesne, jeśli mają miejsce między 10 marca a 7 kwietnia, wczesne, jeśli mają miejsce między 8 a 30 kwietnia, średnie, jeśli mają miejsce między 1 a 20 maja, oraz późne, jeśli mają miejsce między 25 a 20 czerwca. Powyższy tekst zawiera dwa błędy pisarskie:
Sekcja, na którą zmiana 5 ma wpływ:
Specyfikacja produktu: "E) Metoda produkcji" (opis uprawy)
Obecnie zarejestrowany tekst:
"Późne: 25 czerwca - 20 czerwca".
Proponowany tekst:
"Późne: 21 maja - 20 czerwca".
Zmiana 6:
Poprawki w tekście.
W sekcji E) specyfikacji produktu "Metoda produkcji - czynności po zbiorach" proponujemy następujące zmiany:
Uzasadnienie zmiany 6:
Zmiana ta ma na celu jest zapewnienie spójności tekstu i nadanie mu sensu.
Sekcja, na którą zmiana 6 ma wpływ:
Specyfikacja produktu: "E) Metoda produkcji - czynności po zbiorach" (pkt 1 i 6)
Obecnie zarejestrowany tekst:
"CZYNNOŚCI PO ZBIORACH
[...]
Proponowany tekst:
"CZYNNOŚCI PO ZBIORACH
[...]
Zmiana 7:
Zmiana adresu organu kontrolnego
Uzasadnienie zmiany 7:
Adres organu kontrolnego uległ zmianie.
Sekcja, na którą zmiana 7 ma wpływ:
Specyfikacja produktu: "G) Organ kontrolny"
Obecnie zarejestrowany tekst:
"G) Organ kontrolny
Kontrola zgodności ze specyfikacją produktu należy do kompetencji Rady Regulacyjnej chronionej nazwy pochodzenia »Chufa de Valencia«.
Adres: C/Poeta Eduardo Buil, 5-6a.- 46020 Walencja
Tel.: (34) 963690499
Faks: (34) 963690499
E-mail: info@chufadevalencia.org
Strona internetowa: www.chufadevalencia.org
Proponowany tekst:
"G) Organ kontrolny
Kontrola zgodności ze specyfikacją produktu należy do kompetencji Rady Regulacyjnej chronionej nazwy pochodzenia »Chufa de Valencia«.
Adres: Plaza Constitució 17, 46120 Alboraya
Tel.: (34) 963690499
Faks: (34) 963690499
E-mail: info@chufadevalencia.org
Strona internetowa: www.chufadevalencia.org
JEDNOLITY DOKUMENT
"CHUFA DE VALENCIA"/"XUFA DE VALÈNCIA"
Nr UE: PDO-ES-0055-AM02 - 28.10.2016
ChNP (X) ChOG ( )
"Chufa de Valencia"/"Xufa de València"
Hiszpania
Klasa 1.8. Inne produkty wymienione w załączniku I do Traktatu (przyprawy itp.)
Nazwa: "Chufa de Valencia"/"Xufa de València"
Opis: Bulwy cibory jadalnej (Cyperus esculentus L. var. sativus Boeck.) o różnych kształtach i rozmiarach, cienkiej skórce o skorkowaciałej tkance i o wysokiej zawartości tłuszczu i cukrów.
"Chufa de Valencia"/"Xufa de València" to zebrana, umyta i wysuszona cibora jadalna, o wilgotności od 6,5 % do 12 %, wyselekcjonowana, o średnicy powyżej 3 mm.
Wyselekcjonowane bulwy cibory jadalnej powinny mieć charakterystyczny wygląd, być zdrowe, nienaruszone, czyste i pozbawione skaz, które mogłyby wpływać na ich jadalność i przechowywanie.
Skład chemiczny "Chufa de Valencia"/"Xufa de València" objętej chronioną nazwą pochodzenia pod względem zawartości wagowej w suchej masie:
-
-
Na etykietach opakowań roślin musi znajdować się odniesienie do chronionej nazwy pochodzenia "Chufa de Valen- cia"/"Xufa de València", a także numerowana etykieta wydana przez Radę Regulacyjną, która umożliwia identyfikowanie produktu podczas wprowadzania do obrotu. Etykiety będą dostarczane wszystkim producentom, którzy spełniają wymogi specyfikacji produktu".
Obszar produkcji cibory jadalnej objętej chronioną nazwą pochodzenia znajduje się na terenie L'Horta Nord de Valencia, a jego powierzchnia wynosi około 420 ha. Składają się nań gminy Aldaia, Albalat dels Sorells, Alboraya, Albui- xech, Alfara del Patriarca, Almàssera, Bonrepós i Mirambell, Burjassot, Emperador, Foios, Godella, Massalfassar, Meliana, Moncada, Museros, Nàquera, Paterna, Puçol, Rocafort, Tavernes Blanques, València i Vinalesa, położone na terenie prowincji Walencja.
Orografia: równina należąca do przybrzeżnych regionów sedymentacyjnych graniczących z Morzem Śródziemnym
Gleba: gleby gliniasto-piaszczyste, dobrze odwodnione i zniwelowane.
Gleby o lekkiej konsystencji, luźne, drobnoziarniste i niezachwaszczone.
Klimat: śródziemnomorski o wysokiej wilgotności względnej i niewielkich wahaniach temperatury w ciągu dnia ze względu na bliskość morza, które łagodzi wahania temperatury.
Biorąc pod uwagę małe opady na tym obszarze, wysoka wilgotność względna jest korzystna dla upraw.
Warunki hydrologiczne: obszar o niewielkich opadach, średnio ok. 400 mm rocznie. Obszar produkcji jest nawadniany poprzez sieć rowów irygacyjnych pobierających wodę z rzeki Turia. Są one używane w okresie letnim.
Ciborę jadalną, jako produkt o delikatnym smaku, sprowadzili do Hiszpanii Arabowie w VIII w. Na jego bazie, w drodze maceracji, sporządzano napój orzeźwiający. W XIII w., pod wpływem kultury islamu, uprawa cibory jadalnej upowszechniła się w obszarze śródziemnomorskim obecnej Wspólnoty Autonomicznej Walencji. A.J. Cavanilles w 1975 r. pisał o uprawie cibory jadalnej na 15 ha na terenach Alboraya i Almàssera, opisując uprawę i spożycie tej rośliny. Naukowcy z tego obszaru opublikowali liczne badania dotyczące cibory jadalnej, jej właściwości oraz cech mikrobiologicznych, a także napoju uzyskiwanego w drodze jej maceracji.
Uprawa cibory jadalnej należy do tradycji tego obszaru geograficznego i ma duże znaczenie społeczno-gospodarcze, stanowiąc główne źródło utrzymania ponad 500 rolników. Posiadają oni znaczną wiedzę fachową dotyczącą tej uprawy w zakresie przygotowania terenu, sadzenia, postępowania z uprawami, zbioru i suszenia bulw, która jest niezbędna do uzyskania produktu końcowego najwyższej jakości.
Wśród parametrów chemicznych, od których zależy jakość bulw cibory jadalnej, należy wymienić zawartość tłuszczu i białka. Są to główne parametry odróżniające pod względem jakości ciborę jadalną z regionu Walencji od cibory uprawianej na innych obszarach, która cechuje się niższą zawartością tłuszczu i białka. Ponadto cibora jadalna z regionu Walencji ma cieńszą skórkę niż ta uprawiana w innych regionach. Cibora jadalna z regionu Walencji ma zatem słodszy i bardziej intensywny smak, cieńszą skórkę oraz większe i bardziej jednorodne rozmiary.
Klimat obszaru ma decydujący wpływ na kiełkowanie, wzrost i produkcję cibory jadalnej. Czynnik ten, wraz z warunkami glebowymi terenu, powstałymi głównie za sprawą piasku nanoszonego z plaży z biegiem lat, tworzy właściwe środowisko do wzrostu cibory jadalnej, dzięki czemu jej bulwy osiągają pożądany rozmiar i jakość: słodszy i bardziej intensywny smak, cieńszą skórkę oraz większe i bardziej jednolite rozmiary.
Uprawa cibory jadalnej wymaga temperatur średnich i wysokich, od 13 °C do 25 °C, i niewystępowania przymrozków w okresie kiełkowania i wzrostu bulw. Biorąc pod uwagę małe opady w tym regionie, wysoka wilgotność względna jest korzystna dla upraw. Wszystkie te warunki są spełnione na wyznaczonym obszarze objętym chronioną nazwą pochodzenia, jak już wspomniano w pkt 5.1.
Jakość produktu zależy także od czynnika ludzkiego: wiedzy fachowej rolników na obszarze produkcji, specjalizujących się w uprawie cibory jadalnej. Do uzyskania cibory jadalnej o wymaganej jakości niezbędna jest zwłaszcza jej uprawa w płodozmianie z innymi produktami ogrodnictwa śródziemnomorskiego, skuteczne zwalczanie chwastów oraz inne kluczowe etapy uprawy.
Na etapach produkcji następujących po zbiorze bulw cibory jadalnej, mianowicie podczas ich starannego, powolnego suszenia metodą rzemieślniczą, cibora jadalna z regionu Walencji uzyskuje swoje wyjątkowe, niepowtarzalne właściwości.
Odesłanie do publikacji specyfikacji produktu
(art. 6 ust. 1 akapit drugi rozporządzenia)
© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.