Publikacja wniosku o zatwierdzenie zmiany w specyfikacji nazwy produktu sektora winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 105 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013.
Dz.U.UE.C.2021.393.34
Akt nienormatywnyPublikacja wniosku o zatwierdzenie zmiany w specyfikacji nazwy produktu sektora winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 105 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013.
(2021/C 393/14)
WNIOSEK O ZATWIERDZENIE ZMIANY W SPECYFIKACJI PRODUKTU
"Επανομή" (Epanomi)
PGI-GR-A0858-AM01
Data złożenia wniosku: 30 lipca 2015
Art. 105. rozporządzenia (UE) nr 1308/2013 - zmiana inna niż nieznaczna
Zmiana dokumentacji technicznej PGI-GR-A0858 Epanomi, tj. specyfikacji produktu i jednolitego dokumentu, polega na dodaniu kategorii produktu winiarskiego "białe wino z przejrzałych winogron", który będzie wytwarzany z winogron odmiany Malagousia.
Wino białe z przejrzałych winogron produkuje się od początku 2000 r. z rodzimej odmiany Malagousia. Jest to jedna z najlepszych odmian w Grecji. Pochodzi z górzystego regionu Nafpaktia. W regionie Epanomi uprawia się ją od ponad 35 lat, uzyskując doskonałe wyniki i właściwości organoleptyczne.
Harmonia między odmianą Malagousia a przedmiotowym regionem kraju jest idealna, ponieważ wszystkie elementy związane z uprawą winorośli są tam korzystne. Warunki klimatyczne, w połączeniu z różnorodnością gleb występujących w regionie, uprawianą tam odmianą, dbałością o uprawę winorośli i technikami produkcji wina, sprawiają, że wino białe z przejrzałych winogron odznacza się szczególnymi cechami charakterystycznymi.
Białe wino z przejrzałych winogron zdobyło medale na międzynarodowych konkursach.
Niniejsza zmiana dotyczy części "Opis win", "Praktyki enologiczne", "Maksymalna wydajność", "Odmiany winorośli dopuszczone do produkcji wina" oraz "Związek z obszarem geograficznym" w jednolitym dokumencie i w specyfikacji produktu.
Oprócz wnioskowanych zmian oraz zmian w ramach aktualizacji dokumentacji technicznej, w specyfikacji wprowadza się następujące zmiany: a) dodanie przepisów krajowych dotyczących wymogów i kontroli mających zastosowanie do win objętych ChNP i ChOG oraz usunięcie uchylonych przepisów, oraz b) zmiana danych dotyczących właściwych organów kontrolnych, w szczególności nazwy ministerstwa i dyrekcji oraz dodanie dyrekcji generalnej, a także sprostowanie nazwy regionalnych centrów ochrony fitosanitarnej i kontroli jakości.
Powyższe zmiany nie mają wpływu na jednolity dokument.
JEDNOLITY DOKUMENT
Επανομή (Epanomi)
ChOG - chronione oznaczenie geograficzne
1. Wino
16. Wino z przejrzałych winogron
Wino czerwone wytrawne
Kwasowość ogólna wyrażona jako kwas winowy (g/l): maksymalnie 7,0
Świetlista głęboka purpurowa barwa z ceglastoczerwonymi refleksami po dłuższym leżakowaniu wina. Aromat świeżych dojrzałych owoców, przypraw, rodzynek i kakao. W pełni nasycone, o zrównoważonym smaku i łagodnych taninach wzmocnionych owocami oraz intensywnie aromatycznym finiszem.
* Jeżeli zawartość cukru przekracza 4 g/l, zastosowanie mają wymagania określone w części B załącznika III do rozporządzenia Komisji (UE) 2019/33.
W przypadku parametrów, dla których nie podano dokładnej wartości, stosuje się limity określone w przepisach unijnych.
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 12 |
Minimalna kwasowość ogólna | 3,5 g na litr, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 20 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) | 150 |
Wino białe wytrawne
Intensywna barwa jasny blond z zielonymi refleksami lub intensywna barwa złotożółta po leżakowaniu wina przez pewien okres. Aromat owoców egzotycznych i letnich, jaśminu, cytrusów, wanilii, miodu i nuty tytoniu. W smaku złożone, bogate i harmonijnie zrównoważone, o świeżej kwasowości, intensywnym aromacie i utrzymującym się finiszu.
* Jeżeli zawartość cukru przekracza 4 g/l, zastosowanie mają wymagania określone w części B załącznika III do rozporządzenia Komisji (UE) 2019/33.
W przypadku parametrów, dla których nie podano dokładnej wartości, stosuje się limity określone w przepisach unijnych.
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 11 |
Minimalna kwasowość ogólna | 3,5 g na litr, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 18 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) | 200 |
Wino białe z przejrzałych winogron
Wino to, produkowane wyłącznie z odmiany Malagousia, ma ciemnozłotą barwę dzięki wydłużonemu leżakowaniu w dębowych beczkach. Złożone aromaty dojrzałych owoców o jasnej skórce, takich jak brzoskwinia, gruszka, pigwa i mango, oraz miodu. W smaku wyraźnie kremowe, o odpowiedniej kwasowości i słodkiej głębi.
** zgodnie z odstępstwem, o którym mowa w części B pkt 2 lit. c) załącznika I do rozporządzenia Komisji (UE) 2019/934
W przypadku parametrów, dla których nie podano dokładnej wartości, stosuje się limity określone w przepisach unijnych.
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 15 |
Minimalna kwasowość ogólna | 3,5 g na litr, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 20 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) | 300 |
Prowadzenie winorośli
Praktyka uprawy
Winorośl pielęgnuje się zgodnie z technikami uprawy stosowanymi zazwyczaj w regionie.
Winifikacja win białych
Odpowiednie ograniczenia dotyczące produkcji win
Winifikacja win białych:
Wino białe objęte ChOG Epanomi
Wina białe powstają przy użyciu nowoczesnych technik produkcji; temperatura podczas fermentacji alkoholowej nie przekracza 20 °C.
Winifikacja win czerwonych
Odpowiednie ograniczenia dotyczące produkcji win
Winifikacja win czerwonych:
Wino czerwone objęte ChOG Epanomi powstaje przy użyciu klasycznej metody produkcji win czerwonych.
Winifikacja win białych z przejrzałych winogron
Odpowiednie ograniczenia dotyczące produkcji win
Wino białe z przejrzałych winogron objęte ChOG Epanomi
Winogrona pozostawia się na winorośli, aby przejrzały, wyłącznie w latach, w których pozwalają na to warunki klimatyczne.
Wina białe powstają przy użyciu nowoczesnych technik produkcji; temperatura podczas fermentacji alkoholowej nie przekracza 20 °C.
Maksymalna wydajność w hektolitrach gotowego produktu z hektara - wino czerwone
88 hektolitrów z hektara
Maksymalna wydajność w hektolitrach gotowego produktu z hektara - wino białe
82,5 hektolitra z hektara
Maksymalna wydajność w hektolitrach gotowego produktu z hektara - wino białe z przejrzałych winogron
40 hektolitrów z hektara
Maksymalna wydajność w kilogramach winogron z hektara - wino czerwone
11 000 kg winogron z hektara
Maksymalna wydajność w kilogramach winogron z hektara - wino białe
11 000 kg winogron z hektara
Maksymalna wydajność w kilogramach winogron z hektara - wino białe z przejrzałych winogron
8 000 kg winogron z hektara
Wyznaczony obszar produkcji win objętych ChOG Epanomi obejmuje region położony na południe od Salonik, w obrębie jednostki administracyjnej Epanomi w gminie Thermaikos
Limnio N
Assyrtiko B
Malagousia B
Chardonnay B
Sauvignon Blanc B
Viognier B
Xinomavro N - Xinogaltso, Popolka
Cabernet sauvignon N
Mourvedre N
Grenache rouge N
Merlot N
Syrah N
8.1 Informacje na temat obszaru geograficznego - wina i wina z przejrzałych winogron
Związek historyczny, kulturowy, społeczny i gospodarczy, jak również środowisko geograficzne i pochodzenie geograficzne mają znaczenie dla kategorii "wino" i "wino z przejrzałych winogron".
A. Związek historyczny
Region Epanomi należał do regionu "Kalamaria". Nazwa ta oznacza "dobrą stronę" i została nadana przez francuskich podróżników ze względu na dobrą jakość produktów rolnych z tego regionu. Istnieją dowody na to, że wino wytwarzano tu już 1500 lat temu, a o winnicach z tego regionu pisano w okresie bizantyjskim. Pierwsza wzmianka o osadzie zwanej Panomi (1302 r.) związana jest z istnieniem winnic na tym terenie. Wydaje się, że uprawa winorośli trwała do końca okupacji osmańskiej. W spisie z 1875 roku odnotowano 325 winnic, a w spisie z 1907 roku - 586. W 1907 roku istniało 27 wolnostojących budynków z prasami do wyciskania winogron, a 22 takie prasy znajdowały się w domach. Istnieją również zapisy dotyczące płatności podatków na rzecz lokalnych władz tureckich w związku z uprawą winnic i produkcją win tureckich.
B. Związek kulturowy, społeczny i gospodarczy
Winorośl i wino są nierozerwalnie związane z życiem kulturalnym, społecznym i gospodarczym mieszkańców regionu już od czasów starożytnych.
Związek ten trwa do dziś, a jego odzwierciedleniem są wydarzenia i konferencje organizowane w celu promowania wina i tradycji kulturowej regionu, takie jak "szlaki win" Epanomi.
C. Środowisko geograficzne oraz pochodzenie geograficzne
Region winiarski Epanomi położony jest na południe od Salonik, w gminie Thermaikos. Panuje tu klimat śródziemnomorski. Średnia roczna temperatura wynosi 16 °C, a średnia roczna suma opadów - około 550 mm. We wczesnych godzinach porannych można zaobserwować obfitą rosę, która sprzyja zmniejszeniu transpiracji, a po niej zwykle występuje suchy północny wiatr usuwający nadmiar wilgoci z roślinności. Gleba jest piaszczysto-gliniasta i ilasto-gliniasta. Zawartość węglanu wapnia przyczynia się do dobrej struktury i drenażu gleby, podczas gdy stosunkowo wysoka zawartość iłu prowadzi do dużej akumulacji składników odżywczych. Średnia zawartość materii organicznej korzystnie wpływa na strukturę i drenaż gleby. Gleby mają lekkie lub średnie nachylenie, co prowadzi do lepszego drenażu i ogranicza, a nawet eliminuje, ryzyko wystąpienia chorób, takich jak mączniak rzeczywisty. Wpływ morza w połączeniu z nachyleniem i orientacją terenu znacznie zmniejsza ryzyko wystąpienia mrozu.
8.2 Informacje dotyczące produktu w odniesieniu do kategorii "wino"
Wina białe objęte ChOG Epanomi mają intensywną barwę jasny blond z zielonymi i srebrnymi refleksami lub intensywną barwę złotożółtą po leżakowaniu wina przez pewien okres w dębowych beczkach. Aromaty różnią się w zależności od rodzaju, odmiany i okresu leżakowania. Dzięki idealnym warunkom dojrzewania odmian, wina odznaczają się świeżą kwasowością, a w smaku są złożone i bogate.
Wina czerwone objęte ChOG Epanomi mają intensywną czerwoną barwę z niebieskawymi refleksami oraz aromaty czerwonych owoców, przypraw, kakao i rodzynek. Dzięki idealnym warunkom klimatycznym panującym w regionie, mającym wpływ na dobrą dojrzałość technologiczną i fenolową, wina te są w pełni nasycone, mają zrównoważony smak i półsłodkie taniny.
8.3 Informacje dotyczące produktu w odniesieniu do kategorii "wino z przejrzałych winogron"
Wina z przejrzałych winogron wytwarzane są z odmiany Malagousia od początku 2000 r. Odmiana ta jest uprawiana w regionie od ponad 35 lat z doskonałymi wynikami. Jej harmonia z regionem kraju jest idealna, ponieważ wszystkie elementy związane z uprawą winorośli są korzystne.
Winogrona pozostawia się na winorośli, aby przejrzały, wyłącznie w latach, w których pozwalają na to warunki klimatyczne. Ciemnozłotą barwę uzyskuje się dzięki długotrwałemu leżakowaniu w dębowych beczkach, a wino charakteryzuje się aromatami dojrzałych owoców o jasnej skórce i miodu. W smaku ma przyjemną krągłość idealnie zrównoważoną z odpowiednią kwasowością, która je wyróżnia.
Wina z przejrzałych winogron zdobyły nagrody na międzynarodowych konkursach, takich jak: Decanter World Wine Awards, International Wine Challenge, International Wine & Spirits Competition.
8.4 Związki przyczynowe w odniesieniu do kategorii "wino"
Jak opisano szczegółowo w poprzednich sekcjach, wyjątkowy charakter win objętych ChOG Epanomi wynika z połączenia szczególnych cech regionu (gleba, klimat, wpływ wiatrów w okresie letnim), uprawianych odmian winorośli i stosowanych technik uprawy.
Klimat w regionie Epanomi jest idealny dla uprawianych tam odmian, ponieważ winogrona osiągają pożądaną dojrzałość technologiczną i fenolową przed okresem obfitych jesiennych deszczów, które mogłyby obniżyć ich jakość.
Warunki kserotermiczne panujące w tym regionie w połączeniu z rodzajem gleb powodują, że winogrona dojrzewają od połowy sierpnia do połowy września, w zależności od odmiany. W związku z tym połączenie uprawianych odmian i wysokiego wskaźnika kserotermicznego regionu powoduje różnice w rodzaju i cechach organoleptycznych produkowanych win bezpośrednio odzwierciedlające klimat.
Białe odmiany uprawia się w najniższych partiach winnicy, aby uniknąć stresu wodnego, który zmniejszyłby kwasowość win. Jedynym wyjątkiem jest odmiana Malagousia, którą uprawia się w środkowej i górnej części, ponieważ jest ona wrażliwa na nadmiar wilgoci. Dojrzewanie winogron rozpoczyna się około połowy sierpnia w przypadku odmian Chardonnay, Sauvignon Blanc i Viognier, natomiast odmiany Assyrtiko i Malagousia dojrzewają pod koniec sierpnia.
W szczególności odmiana Assyrtiko doskonale zaaklimatyzowała się w tutejszym środowisku i daje wina o wysokiej kwasowości i wysokiej zawartości alkoholu, o aromatach dojrzałych zielonych owoców, nutach kwiatowych i lekkiej mineralności w smaku.
Odmiana Malagousia łatwo dojrzewa i daje wina o szczególnie wysokiej zawartości alkoholu, dobrej kwasowości (dzięki zimnym wiatrom wiejącym z północy) oraz aromatach owoców tropikalnych, cytrusów i jaśminu.
Dzięki termicznym warunkom dojrzewania odmiany Chardonnay, Viognier i Sauvignon Blanc mają tropikalny charakter aromatyczny, który łączy się z dużą objętością w ustach, dobrą kwasowością i dobrą zdolnością do starzenia się.
Czerwone odmiany uprawia się w najwyższych partiach winnicy, gdzie gleba zatrzymuje mniejsze ilości wody, w celu wywołania pożądanego stresu wodnego i osiągnięcia najlepszej dojrzałości fenolowej i technologicznej. Wina produkowane na glebach piaszczystych mają delikatne aromaty, natomiast wina produkowane na glebach o dużej zawartości iłu mają wyraźny fenolowy charakter. Dojrzewanie winogron rozpoczyna się pod koniec sierpnia w przypadku czerwonych odmian Merlot, Grenache rouge, następnie odmian Syrah, Cabernet Sauvignon i Mourvedre, a kończy w pierwszej połowie września w przypadku odmian Limnio i Xinomavro.
W szczególności odmiany Merlot i Grenache rouge dają wina o wysokiej zawartości alkoholu, delikatnym smaku i aromatach dojrzałych owoców. Z odmian Syrah, Cabernet Sauvignon i Mourvedre powstają dobrze zbudowane, intensywnie wybarwione wina o dużej zdolności do starzenia się. Z odmiany Limnio produkuje się wina o intensywnej barwie, wyjątkowych aromatach czerwonych owoców i dużej objętości, natomiast z odmiany Xinomavro powstają wina o dobrej intensywności barwy, wynikającej z idealnego dojrzewania tej odmiany w regionie, o dobrej zawartości alkoholu i aromatach czerwonych owoców.
8.5 Związki przyczynowe w odniesieniu do kategorii "wino z przejrzałych winogron"
Odmiana Malagousia jest odmianą polidynamiczną, która w zależności od sposobu uprawy i winifikacji może dawać wina proste o aromatach muskatowych i cytrynowych, ale także bardziej złożone o aromatach cytrusów (cytron, cytryna), dojrzałych owoców, ziół i białego pieprzu. Ważną rolę odgrywa lokalizacja, ekspozycja, ukształtowanie terenu oraz skład mechaniczny i chemiczny winnicy.
Odmiana Malagousia ma dobre zdolności adaptacyjne, ale jest wrażliwa na wilgoć. Z tego względu sadzi się ją na najwyższych poziomach obszaru, gdzie wilgotność jest niższa, czyli w miejscach, które sprzyjają dojrzewaniu winogron. W ten sposób z odmiany powstają wina złożone, o wyraźnych aromatach owoców cytrusowych i tropikalnych, ale także o dobrej kwasowości, dzięki wiatrom północnym, które usuwają wilgoć z roślinności, oraz bryzom morskim, które obniżają temperaturę winogron w miesiącach letnich.
Gleba jest głównie piaszczysta, uboga w składniki odżywcze i nachylona, co umożliwia szybki i łatwy drenaż, tworząc bardzo korzystne warunki dla tej odmiany, zwłaszcza w okresie dojrzewania. W przeciwnym razie wchłonięcie dużej ilości wody powoduje pękanie cienkiej skórki odmiany Malagousia i rozwój gronowca.
Jednocześnie wybór starszych roślin (30-letnich i starszych), w połączeniu z ubogimi glebami regionu, prowadzi do niskiej wydajności i sprzyja przejrzewaniu odmiany. W latach produkcyjnych stosuje się jednak usuwanie zielonych owoców, aby wesprzeć dojrzewanie odmiany.
Ekspozycja na bezpośrednie działanie promieni słonecznych zmniejsza intensywność aromatów terpenowych w odmianie, które nadają cechy charakterystyczne muskatu. Z tego powodu nasadzenia na tym obszarze powinny mieć orientację zachodnio-wschodnią, aby zapewnić harmonijne dojrzewanie i chronić winogrona przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych, a tym samym uniknąć poparzeń. Jednocześnie, specyficzne zarządzanie powierzchnią liści (ponad 2 metry) gwarantuje lepsze zacienienie i ochronę winogron.
Atutem jest również selekcja klonalna. Nasadzenia z rozcieńczonego klonu odmiany ułatwiają lepszą wentylację winogron i zmniejszają ryzyko rozwoju gronowca.
Ponadto stwierdzono, że odmiana ta jest bardzo dobrze przystosowana do zmian klimatycznych. Brak opadów w regionie w sierpniu i wrześniu w ostatnich latach pozwala odmianie lepiej dojrzewać, co skutkuje produkcją wina z przejrzałych winogron prawie każdego roku.
Przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania wina
Ramy prawne:
przepisy krajowe
Rodzaj wymogów dodatkowych:
przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania
Opis informacji na etykiecie:
Art. 53. ust. 1, 2 i 6, a w szczególności załącznik V do rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 z dnia 17 października 2018 r. uzupełniającego rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 w odniesieniu do wniosków o objęcie ochroną nazw pochodzenia, oznaczeń geograficznych i określeń tradycyjnych w sektorze wina, procedury zgłaszania sprzeciwu, ograniczeń stosowania, zmian w specyfikacji produktu, unieważnienia ochrony oraz etykietowania i prezentacji
Na etykiecie win ekologicznych objętych ChOG Epanomi przy słowach "ekologiczne" lub "bio" występujących w połączeniu z nazwą produktu należy obowiązkowo umieścić:
Przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania wina
Ramy prawne:
przepisy krajowe
Rodzaj wymogów dodatkowych:
przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania
Opis informacji na etykiecie:
Określenia odnoszące się do niektórych metod produkcji
Rozporządzenie ministerialne nr 280557 z dnia 9 czerwca 2005 r. pt. "Określenie okresów dojrzewania, leżakowania i wprowadzania do obrotu win wysokiej jakości o chronionej nazwie pochodzenia oraz win stołowych, a także określenia, jakie należy stosować na ich etykietach w odniesieniu do sposobu lub metody ich produkcji" (grecki dziennik ustaw nr 818, tom 2 z dnia 15 czerwca 2005 r.) wskazuje w art. 3 i 4 warunki niezbędne do stosowania następujących oznaczeń:
Przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania wina
Ramy prawne:
przepisy krajowe
Rodzaj wymogów dodatkowych:
przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania
Opis informacji na etykiecie:
Wskazanie rocznika na etykiecie
Jeżeli na etykiecie wina znajduje się napis "ΝΕΟΣ ΟΙΝΟΣ" lub "ΝΕΑΡΟΣ ΟΙΝΟΣ" (młode wino), obowiązkowe jest podanie roku zbioru winogron, zgodnie z art. 1 ust. 2 rozporządzenia ministerialnego nr 280557 z dnia 9 czerwca 2005 r. pt. "Określenie okresów dojrzewania, leżakowania i wprowadzania do obrotu win wysokiej jakości o chronionej nazwie pochodzenia oraz win stołowych, a także określenia, jakie należy stosować na ich etykietach w odniesieniu do sposobu lub metody ich produkcji" (grecki dziennik ustaw nr 818, tom 2 z dnia 15 czerwca 2005 r.).
Przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania wina
Ramy prawne:
przepisy krajowe
Rodzaj wymogów dodatkowych:
przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania
Opis informacji na etykiecie:
Umieszczanie określeń na etykietach zgodnie z przepisami krajowymi
Zgodnie z rozporządzeniem ministerialnym 235309 z dnia 7 lutego 2002 r. tradycyjne określenia, które mogą być stosowane na etykietach win opatrzonych chronionym oznaczeniem geograficznym (ChOG) Epanomi, są następujące:
ΛΕΥΚΟΣ ΑΠΟ ΛΕΥΚΑ ΣΤΑΦΥΛΙΑ (Blanc de blancs), ΛΕΥΚΟΣ ΑΠΟ ΕΡΥΘΡΑ ΣΤΑΦΥΛΙΑ (Blanc de noirs), ΛΕΥΚΟΣ ΑΠΟ ΕΡΥΘΡΩΠΑ ΣΤΑΦΥΛΙΑ Η ΛΕΥΚΟΣ ΑΠΟ ΓΚΡΙΖΑ ΣΤΑΦΥΛΙΑ (Blanc de gris), ΚΟΚΚΙΝΕΛΙ (Kokkineli), ΟΙΝΟΣ ΛΟΦΩΝ (Vin de collines), ΟΙΝΟΣ ΠΛΑΓΙΩΝ (Vin de coteaux).
Odstępstwa
Ramy prawne:
przepisy krajowe
Rodzaj wymogów dodatkowych:
odstępstwo dotyczące produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym
Opis informacji na etykiecie:
Art. 5. ust. 1 litera b) rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 z dnia 17 października 2018 r. uzupełniającego rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 w odniesieniu do wniosków o objęcie ochroną nazw pochodzenia, oznaczeń geograficznych i określeń tradycyjnych w sektorze wina, procedury zgłaszania sprzeciwu, ograniczeń stosowania, zmian w specyfikacji produktu, unieważnienia ochrony oraz etykietowania i prezentacji.
Odstępstwa
Ramy prawne:
przepisy krajowe
Rodzaj wymogów dodatkowych:
odstępstwo dotyczące produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym
Opis informacji na etykiecie:
Wspólne rozporządzenie ministerialne nr 392169 z dnia 20 października 1999 r. pt. "Ogólne zasady stosowania terminu »Τοπικός Οίνος« (wino regionalne) przy opisie wina stołowego" (grecki dziennik ustaw nr 1985, tom 2 z dnia 8 listopada 1999 r.), zmienione wspólnym rozporządzeniem ministerialnym nr 321813 z dnia 29 sierpnia 2007 r., stanowi w art. 4 lit. c):
"Wina stołowe, w odniesieniu do których dopuszczono stosowanie określenia »vin de pays« (wino regionalne) z oznaczeniem geograficznym regionu, nomosu lub regionu uprawy winorośli mniejszego niż nomos, są produkowane w winiarniach znajdujących się w danym nomosie lub w sąsiednich nomosach".
W przypadku win objętych ChOG Epanomi można je produkować w winiarniach zlokalizowanych w nomosie Saloniki lub w sąsiadujących nomosach: Chalkidiki, Imatia, Pella, Kilkis i Serres.
Odesłanie do publikacji specyfikacji
http://www.minagric.gr/images/stories/docs/agrotis/POP-PGE/OINOS/PGE_prodiagrafes_epanomh050517.pdf
© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.