Publikacja wniosku o zatwierdzenie zmiany w specyfikacji nazwy produktu sektora winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 105 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013.
Dz.U.UE.C.2020.412.18
Akt nienormatywnyPublikacja wniosku o zatwierdzenie zmiany w specyfikacji nazwy produktu sektora winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 105 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013
(Dz.U.UE C z dnia 30 listopada 2020 r.)
Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 98 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 1 w terminie dwóch miesięcy od daty niniejszej publikacji.
WNIOSEK O ZATWIERDZENIE ZMIANY W SPECYFIKACJI PRODUKTU
"Coteaux du Libron"
PGI-FR-A1146-AM02
Data złożenia wniosku: 2 grudnia 2015 r.
Art. 105. rozporządzenia nr 1308/2013 - zmiana inna niż nieznaczna
Nazwę ChOG "Coteaux du Libron" zmienia się na "Coteaux de Béziers". Wniosek ten został złożony władzom francuskim przez syndicat des vin de pays des coteaux du Libron, grupę będącą wnioskodawcą w rozumieniu art. 95 rozporządzenia (UE) nr 1308/2013. Odniesienie geograficzne "Libron" jest mało znane (Libron jest rzeką przybrzeżną w departamencie Hérault), a grupa chce zastąpić je odniesieniem do miasta Béziers należącego do obszaru geograficznego produkcji.
Nazwa "Coteaux de Béziers" mogła być już używana na etykiecie jako określenie fakultatywne uzupełniające ChOG "Coteaux du Libron", zgodnie z art. 120 ust. 1 lit. g) rozporządzenia (UE) nr 1308/2013.
W rezultacie zmienia się następująco specyfikację produktu:
JEDNOLITY DOKUMENT
Coteaux de Beziers
ChOG - chronione oznaczenie geograficzne
1. Wino
ChOG "Coteaux de Beziers" czerwone
Chronione oznaczenie geograficzne "Coteaux de Beziers" jest zastrzeżone dla win niemusujących.
Wina czerwone wytwarza się głównie z odmian winorośli grenache, syrah, merlot lub cabernet-sauvignon jako wina jednoszczepowe lub mieszane dwuszczepowe. Mają szatę przechodzącą od mocnej barwy rubinowoczerwonej do intensywnej barwy owocu granatu z fioletowymi refleksami. Bukiet otwiera się na nutach pierwotnych czerwonych i czarnych owoców, które rozwijają się w dyskretne nuty mięty i lukrecji zwieńczone przyprawową puentą. W smaku, w pierwszym kontakcie gładkie, nacechowane głównie aromatami czerwonych owoców, o wyważonym finiszu, między wyraźnymi taninami a owocową krągłością.
W przypadku kryteriów analitycznych innych niż minimalna rzeczywista objętościowa zawartość alkoholu, wina spełniają limity określone w przepisach UE.
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 9 |
Minimalna kwasowość ogólna | |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
ChOG "Coteaux de Béziers" różowe
Chronione oznaczenie geograficzne "Coteaux de Béziers" jest zastrzeżone dla win niemusujących.
Wina różowe wytwarza się głównie z odmian winorośli cinsault, grenache i syrah, poprzez mieszanie tych odmian albo z jednej z nich. Charakteryzują się szatą o barwie od bladoróżowej do łososiowej. Bukiet o aromatach owoców jagodowych jest subtelny i amylowy. W smaku potoczyste i aksamitne, zawsze przyjemnie krągłe, orzeźwiające, apetyczne.
W przypadku kryteriów analitycznych innych niż minimalna rzeczywista objętościowa zawartość alkoholu, wina spełniają limity określone w przepisach UE.
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 9 |
Minimalna kwasowość ogólna | |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
ChOG "Coteaux de Béziers" białe
Chronione oznaczenie geograficzne "Coteaux de Béziers" jest zastrzeżone dla win niemusujących.
Wina białe, wytwarzane jako jednoszczepowe lub mieszane, są produkowane głównie z odmian chardonnay, sauvignon, viognier i vermentino, a także marsanne i grenache blanc. Posiadają barwę o krystalicznym odcieniu, złotożółtą z zielonymi refleksami. Wina te odznaczają się dominantą aromatów owoców egzotycznych i cytrusów. Są to wina żywe, zrównoważone, w smaku przyjemnie świeże.
W przypadku kryteriów analitycznych innych niż minimalna rzeczywista objętościowa zawartość alkoholu, wina spełniają limity określone w przepisach UE.
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 9 |
Minimalna kwasowość ogólna | |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
W praktykach enologicznych towarzyszących produkcji wina należy przestrzegać wymogów obowiązujących na poziomie wspólnotowym oraz zawartych w kodeksie rolnictwa i rybołówstwa morskiego.
110 hektolitrów z hektara
Zbiory winogron, ich fermentacja i wytwarzanie wina objętego chronionym oznaczeniem geograficznym "Coteaux de Béziers" odbywają się na obszarze następujących gmin departamentu Hérault:
Bassan, Béziers (z wyłączeniem sekcji AI, AH, AK, AL, AM, AV, AW, AX, AY, AZ, BC, BD (lewy brzeg Lirou), BM, BN, BT, BV), Boujansur-Libron, Cers, Corneilhan, Lieuran-lès-Béziers, Lignan-sur-Orb, Pailhès, Portiragnes, Sauvian, Sérig- nan, Servian (sekcja C1), Thézan-lès-Béziers (lewy brzeg Orb), Valras, Vendres (cała gmina z wyjątkiem sekcji BR), Vias, Villeneuve-lès-Béziers.
Alicante Henri Bouschet N
Altesse B
Alvarinho - Albarino
Aramon N
Aramon blanc B
Aramon gris G
Aranel B
Arinarnoa N
Arriloba B
Arvine B - Petite Arvine
Aubin B
Aubin vert B
Aubun N - Murescola
Auxerrois B
Bourboulenc B - Doucillon blanc
Cabernet franc N
Cabernet-Sauvignon N
Caladoc N
Carignan N
Carignan blanc B
Carmenère N
Chardonnay B
Chasan B
Chenanson N
Chenin B
Cinsaut N - Cinsault
Clairette B
Clairette rose Rs
Colombard B
Cot N - Malbec
Egiodola N
Fer N - Fer Servadou, Braucol, Mansois, Pinenc
Gamay N
Ganson N
Gewurztraminer Rs
Grenache N
Grenache blanc B
Grenache gris G
Gros Manseng B
Jurançon blanc B
Jurançon noir N - Dame noire
Lledoner pelut N
Macabeu B - Macabeo
Manseng noir N
Marsanne B
Marselan N
Maréchal Foch N
Mauzac B
Mauzac rose Rs
Melon B
Merlot N
Merlot blanc B
Meunier N
Mondeuse N
Mondeuse blanche B
Morrastel N - Minustellu, Graciano
Mourvèdre N - Monastrell
Muscadelle B
Muscardin N
Muscat cendré B - Muscat, Moscato
Muscat d'Alexandrie B - Muscat, Moscato
Muscat de Hambourg N - Muscat, Moscato
Muscat à petits grains blancs B - Muscat, Moscato
Muscat à petits grains roses Rs - Muscat, Moscato
Muscat à petits grains rouges Rg - Muscat, Moscato
Müller-Thurgau B
Nielluccio N - Nielluciu
Négrette N
Parrellada B
Petit Manseng B
Petit Verdot N
Picardan B - Araignan
Pinot blanc B
Pinot gris G
Pinot noir N
Piquepoul blanc B
Piquepoul gris G
Piquepoul noir N
Plant droit N - Espanenc
Portan N
Riesling B
Rivairenc N - Aspiran noir
Roussanne B
Sauvignon B - Sauvignon blanc
Sauvignon gris G - Fié gris
Savagnin rose Rs
Sciaccarello N
Semillon B
Sylvaner B
Syrah N - Shiraz
Tannat N
Tempranillo N
Terret blanc B
Terret gris G
Terret noir N
Ugni blanc B
Verdelho B
Vermentino B - Rolle
Viognier B
Specyfika obszaru geograficznego
Obszar geograficzny produkcji ChOG "Coteaux de Béziers" obejmuje 17 gmin w departamencie Hérault, w tym miasto Béziers, które stanowi jego geograficzne centrum. Większość winnic znajduje się między dwiema rzekami przybrzeżnymi, które płyną od podnóża Sewennów do Morza Śródziemnego - rzeką Libron, która ukształtowała krajobraz charakteryzujący się niskimi wzgórzami pokrytymi lasami sosnowymi a rzeką Orb, nad którą góruje katedra w Béziers, symbol z logo ChOG.
Margle i gleby koluwialne występujące na północnej części obszaru powstały w trzeciorzędzie (mioceńskie zagłębie Hérault). Na południu obszaru dominują osady aluwialne z czwartorzędu, w szczególności w postaci teras z willafran- szu. Piaszczyste gleby składające się z "piasków z Corneilhan" zajmują dużą powierzchnię dzięki niezwykłej formacji geologicznej o grubości 40 m. Ta różnorodność warunków glebowych stwarza możliwości adaptacyjne dla szerokiego wachlarza odmian.
Obszar produkcji ChOG "Coteaux de Béziers" charakteryzuje się śródziemnomorskim klimatem sprzyjającym uprawie winorośli dzięki ciepłym, suchym latom i łagodnym zimom, z dwoma okresami deszczowymi - jesienią i wiosną. Przez cały okres wegetacyjny winorośli temperatury są wystarczające, aby zapewnić właściwe dojrzewanie winogron. W części obszaru położonej w pobliżu morza w okresach wysokiej temperatury wiatr morski wywiera łagodzący wpływ. Opady deszczu mogą wahać się od 400 mm do 800 mm na całym obszarze, co wymaga szczególnej uwagi przy wyborze odmian winorośli i uwzględnienia ich odporności na suszę.
Taki układ geograficzny tworzy otwierający się na Morze Śródziemne korytarz międzyrzeczny, składający się z dobrze zdrenowanych gruntów nadających się do uprawy winorośli, o klimacie łagodnym i umiarkowanym. Rozwój gospodarczy i rolniczy regionu Biterrois, okręgu objętego ChOG Coteaux de Béziers, opiera się na zbiegu lądowych i rzecznych szlaków handlowych.
Specyfika produktu
Od dawnych czasów Grecy i Rzymianie, Galowie i Katarzy potrafili utrzymywać i rozwijać uprawę winorośli w regionie. Umiejętności winiarskie nabyte przez stulecia umożliwiły produkcję szeregu win, czerwonych, różowych i białych, ale też win słodkich, w tym Catharoise de Béziers (produkowanych z odmiany picardan, dawnej nazwy Cinsault), a także produkcję okowit z odmiany Terret-Bourret. Wina niemusujące z regionu Biterrois przeżyły istny renesans po kryzysie wywołanym przez filokserę, który dotknął tylko część obszaru. Szczytowy okres rozkwitu win z Béziers przypadł na drugą połowę XIX w. Osiedlenie się wielkich właścicieli ziemskich w posiadłościach o powierzchni kilkudziesięciu hektarów, napływ pracowników i połączenie kolejowe uczyniły Béziers samozwańczą "światową stolicą wina".
Po 1950 r. rozpoczął się okres spadku konsumpcji wina. Langwedoccy producenci wina podjęli wówczas znaczne wysiłki, aby przekształcić winnice z myślą o produkcji z mniejszych plonów i bardziej odpowiadającej gustom konsumentów.
Produkcja win regionalnych [fr. vins de pays], zainicjowana w latach 70. XX w., została uznana dekretem z 1982 r. i rozwija się w szybkim tempie. Obecnie produkcja wina ChOG "Coteaux de Béziers" odbywa się w pięciu wytwórniach spółdzielczych i piętnastu wytwórniach prywatnych. Zgodnie z osobistym wyborem każdego producenta wina objęte ChOG "Coteaux de Béziers" wprowadzane są do obrotu - w różnych proporcjach - w dwóch następujących rodzajach:
Dzięki opanowaniu umiejętności mieszania poszczególnych odmian, wina produkowane na wzgórzach Béziers odzwierciedlają w pełni specyfikę gruntów sprzyjających uprawie winorośli oraz produkcji win czerwonych, białych lub różowych. Producenci wina Coteaux de Béziers dowiedli z czasem swojej wytrwałości w reakcji na popyt i potrzeby konsumentów oraz sprzedawców, oferując produkty wysokiej jakości. Wytrwałość ta doprowadziła do powstania prawdziwej tradycji winiarskiej w okolicach Béziers.
Wina czerwone charakteryzują się aromatami pierwotnymi z przewagą nut owocowych. Taniny są łagodne i delikatne, struktura może być lżejsza lub bardziej zwarta, ale zawsze musi jej towarzyszyć krągłość, zwłaszcza na finiszu, miękka i bez nadmiernej zawartości garbników.
Wina różowe posiadają szatę od jasnoróżowej do intensywnie łososiowej. Bukiet owocowy, przyjemna krągłość w smaku i efekt orzeźwienia sprawiają, że jest to produkt atrakcyjny dla konsumentów.
Wina białe rozwijają również pierwotne nuty aromatyczne, z dominantą owoców. Równowagę zapewnia odpowiednia kwasowość, dostosowana do gęstości wina, w celu uzyskania świeżości smaku.
Związek przyczynowy między specyfiką obszaru geograficznego a specyfiką produktu
Od kilkudziesięciu lat producenci wina "Coteaux de Béziers", wytwórnie lub producenci niezależni, nadają produkcji nową dynamikę.
Ciepły i suchy klimat śródziemnomorski, w połączeniu z rolno-glebowym oddziaływaniem dwóch rzek przybrzeżnych wyznaczających korytarz otwierający się na Morze Śródziemne, składają się na dobrze zdrenowane grunty sprzyjające uprawie różnych odmian winorośli, które odznaczają się przede wszystkim owocowym charakterem.
Rzeka Libron ukształtowała krajobraz charakteryzujący się niskimi wzgórzami pokrytymi lasami sosnowymi ("les Soubergues" w Langwedocji), gdzie uprawia się głównie odmiany winorośli do produkcji win czerwonych, z których można uzyskać także intensywne wina różowe. Natomiast po drugiej stronie obszaru rzeka Orb, nad którą góruje katedra w Béziers, symbol z logo ChOG, ukształtowała bardziej żyzne tereny sprzyjające produkcji win białych i niektórych lekkich win czerwonych.
To właśnie ta specyficzna różnorodność warunków rolno-glebowych w pełni odzwierciedla potencjał odmian winorośli i sprzyja produkcji win o aromatach charakteryzujących się krągłością i gęstością.
Produkcja ChOG charakteryzuje się wysokim odsetkiem win różowych, niemal dorównującym odsetkowi win czerwonych. Perspektywy rynkowe zachęcają do rozwoju produkcji tych łatwych w konsumpcji win różowych.
Gminy pobliskiego Biterrois są w głównej mierze gminami winiarskimi, a działalność turystyczna i działalność związana z obchodami świąt (plaże, dziedzictwo kulturowe, feria Béziers itp.) są cennymi sprzymierzeńcami w promowaniu win produkowanych z myślą o ich utożsamianiu z terytorium, takich jak wina objęte ChOG "Coteaux de Béziers". Znaczna część produkcji jest sprzedawana zagranicznym klientom (Beneluks, Niemcy, Wielka Brytania), co świadczy o renomie ChOG "Coteaux de Béziers". Producenci wina angażują się również w organizację lokalnych obchodów świąt. Działania te przyczyniają się do tworzenia i utrzymania renomy wina i silnego powiązania między winem a społeczeństwem regionu Biterrois.
Muzeum Biterrois, utworzone w 1834 r., prezentujące historię i ewolucję obecności człowieka w regionie Béziers, pokazuje nierozerwalną więź łączącą terytorium Biterrois z uprawą winorośli: Znaczna część muzeum poświęcona jest tematyce wina i winorośli oraz biografiom licznych bednarzy i garncarzy, którzy osiedlili się w regionie (amfory umożliwiające transport wina do Rzymu i jego prowincji).
Ten związek między turystyką a działalnością winiarską stanowi fundament renomy win "Coteaux de Béziers".
Winorośl daje utrzymanie mieszkańcom regionu Biterrois, i - zarówno niegdyś, jak i obecnie - kształtuje rozwój tego obszaru.
Obszar bezpośredniego sąsiedztwa
Ramy prawne:
przepisy krajowe
Rodzaj wymogów dodatkowych:
odstępstwo dotyczące produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym
Opis wymogu
Obszar bezpośredniego sąsiedztwa określony w drodze wyjątku w odniesieniu do fermentacji i wytwarzania win objętych chronionym oznaczeniem geograficznym "Coteaux de Béziers" obejmuje okręg Béziers.
Informacje na etykiecie
Ramy prawne:
przepisy krajowe
Rodzaj wymogów dodatkowych:
przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania
Opis wymogu
Chronione oznaczenie geograficzne "Coteaux de Béziers" można uzupełnić nazwą jednej lub kilku odmian winorośli.
Chronione oznaczenie geograficzne "Coteaux de Béziers" można uzupełnić określeniami "primeur" lub "nouveau".
Gdy określenie "chronione oznaczenie geograficzne" zastępuje się tradycyjnym określeniem "vin de pays", na etykiecie umieszcza się unijne logo ChOG.
Link do specyfikacji produktu
© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.