Publikacja wniosku o zatwierdzenie zmiany w specyfikacji nazwy produktu sektora wina, o której to zmianie mowa w art. 105 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013.
Dz.U.UE.C.2019.394.11
Akt nienormatywnyPublikacja wniosku o zatwierdzenie zmiany w specyfikacji nazwy produktu sektora wina, o której to zmianie mowa w art. 105 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013
(Dz.U.UE C z dnia 21 listopada 2019 r.)
Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 98 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 1 w terminie dwóch miesięcy od daty niniejszej publikacji.
WNIOSEK O ZATWIERDZENIE ZMIANY W SPECYFIKACJI PRODUKTU
"DEALU MARE"
PDO-RO-A1079 - AM01
Data złożenia wniosku: 3.8.2017
Art. 105. rozporządzenia (UE) nr 1308/2013 - zmiana inna niż nieznaczna
Niektóre odmiany winorośli objęte specyfikacją mogą potencjalnie przynosić wyższe zbiory w ramach przedmiotowej kontrolowanej nazwy pochodzenia (DOC), w związku z czym niezbędne jest zmodyfikowanie zbiorów polegające na ich zwiększeniu w przypadku odmian Crâmpoș ie selecț ionată, Negru de Drăgăș ani oraz Pinot gris.
Wprowadzono zmiany w sekcji "Maksymalne zbiory" jednolitego dokumentu oraz w rozdziale IV specyfikacji dotyczącej uprawy winorośli i produkcji wina.
Cechy charakterystyczne klimatu i terenu gmin Apostolache i Iordăcheanu zlokalizowanych w okręgu Prahova oraz wchodzących w ich skład wsi Iordăcheanu, Moceș ti i Plavia są podobne do tych panujących na pozostałej części przedmiotowego obszaru, w związku z czym należy je włączyć do obszaru geograficznego objętego nazwą pochodzenia. Gminy te powstały w wyniku podziału administracyjnego na poziomie okręgów, a winnice będące w posiadaniu właścicieli (którzy odzyskali tytuł własności po upadku reżimu komunistycznego) znajdują się na ich terenie.
Wprowadzono zmiany w sekcji "Wyznaczony obszar geograficzny" jednolitego dokumentu oraz w rozdziale III pkt 3 specyfikacji dotyczącej wyznaczonego obszaru produkcji.
W rozdziale II specyfikacji oraz w sekcji "Związek z obszarem geograficznym" jednolitego dokumentu wprowadzono zmiany, aby opisać czynniki ludzkie istotne dla tego związku w celu uzupełnienia informacji i uzasadnienia wykorzystania nazwy pochodzenia.
Specyfikację oraz jednolity dokument uzupełniono o szczegółowe informacje dotyczące jakości oraz charakterystycznych cech produktu dla każdej kategorii win białych/różowych/czerwonych w celu uzupełnienia informacji i uzasadnienia stosowania nazwy pochodzenia.
W specyfikacji oraz w jednolitym dokumencie przeredagowano opis związku przyczynowego, tak aby przedstawione szczegółowe informacje zawierały opis związku przyczynowego między charakterystycznymi naturalnymi cechami wyznaczonego obszaru, jeżeli chodzi o cechy charakterystyczne win białych/różowych/czerwonych.
W celu zachowania przejrzystości i obiektywizmu konieczne jest szczegółowe opisanie organoleptycznych cech charakterystycznych win dla każdej z następujących kategorii win: białych/różowych/czerwonych.
Wprowadzono zmiany w sekcji "Opis wina lub win" jednolitego dokumentu oraz w rozdziale XI lit. b) specyfikacji.
W celu zachowania przejrzystości konieczne jest szczegółowe opisanie analitycznych cech charakterystycznych win dla każdej z kategorii win białych/różowych/czerwonych zgodnie z obowiązującymi przepisami.
Wprowadzono zmiany w sekcji "Opis wina lub win" jednolitego dokumentu oraz w rozdziale XI lit. a) specyfikacji.
Na potrzeby wprowadzenia do obrotu wino jest transportowane zgodnie z obowiązującymi przepisami, z należytym uwzględnieniem przepisów dotyczących sporządzania określonych dokumentów.
Wino dostarczane luzem należy zgłaszać do lokalnego inspektoratu, a dokumentom, na podstawie których jest ono rozprowadzane, musi towarzyszyć certyfikat zaświadczający o prawie do wprowadzenia danego wina do obrotu.
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
JEDNOLITY DOKUMENT
Dealu Mare
ChNP - chroniona nazwa pochodzenia
1. Wino
Analityczne i organoleptyczne cechy charakterystyczne - wina białe
Z perspektywy zapachowej wina mają aromat owoców egzotycznych, gruszek, nuty kwiatowe kwiatów winorośli, skoszonego siana, jaśminu i kwiatu akacji; ich barwa jest zazwyczaj w odcieniach żółci, cytrynowa, słomkowożółta z zielonkawymi refleksami.
Wina są świeże, owocowe i lekko mineralne dzięki glebie we wschodniej części masywu Dealu Mare składającej się z wapienia sarmackiego, gliny i piaskowca, które są idealne dla odmian Pinot gris i Riesling. Wyczuwalne są w nich nuty moreli, cytrusów, owoców egzotycznych lub delikatnych przypraw.
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki wynosi jedynie 350,00 mg/l w przypadku win z Valea Călugă-rească.
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | 15,00 |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 11 |
Minimalna kwasowość ogólna | 5,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 18 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) | 250 |
Analityczne i organoleptyczne cechy charakterystyczne - wina różowe
Wina różowe mają aromaty owoców egzotycznych i cytrusów, a ich smak jest świeży, orzeźwiający, żywy; mają dobrą kwasowość i są zrównoważone; są to wina o owocowym posmaku oraz o jasnej różowobrzoskwiniowej do umiarkowanej różowopomarańczowej barwie.
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | 15,00 |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 11 |
Minimalna kwasowość ogólna | 5,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 18 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) | 250 |
Analityczne i organoleptyczne cechy charakterystyczne - wina czerwone
Wina czerwone charakteryzują się finezją, niską zawartością tanin, aksamitnością i intensywnością barwy.
Są to wina o delikatnym aromacie dojrzałych czerwonych owoców, śliwek, czarnych owoców leśnych, a niekiedy cynamonu i słodkich migdałów. Ich smak jest bogaty, pełny, harmonijny, czuć w nim dobrze zintegrowaną kwasowość oraz smak tanin i charakterystyczne aromaty; barwa win obejmuje różne odcienie: od rubinowoczerwonej, przez barwę owocu granatu po ciemnoczerwoną.
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | 15,00 |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 11 |
Minimalna kwasowość ogólna | 4,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 20 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) | 200 |
DOZWOLONE PRAKTYKI
Praktyka uprawy
Według zawartości cukru podczas zbiorów (cules la înnobilarea boabelor "CIB" [zbiór w czasie, gdy owoce winogron są dotknięte szlachetną pleśnią]).
10 000 kg winogron z hektara
Według zawartości cukru podczas zbiorów (cules târziu "CT" [późny zbiór]).
12 000 kg winogron z hektara
Według zawartości cukru podczas zbiorów (cules la maturitate deplină "CMD" [zbiór przy pełnej dojrzałości]).
14 000 kg winogron z hektara
Dla win o minimalnej zawartości cukrów 240 g/l podczas zbiorów (cules la înnobilarea boabelor "CIB" [zbiór w czasie, gdy owoce winogron są dotknięte szlachetną pleśnią]).
65 hektolitrów z hektara
Dla win o minimalnej zawartości cukrów 220 g/l podczas zbiorów (cules târziu "CT" [późny zbiór]).
78 hektolitrów z hektara
Dla win o minimalnej zawartości cukrów 187 g/l podczas zbiorów (cules la maturitate deplină "CMD" [zbiór przy pełnej dojrzałości]).
91 hektolitrów z hektara
Do podnazwy pochodzenia "DEALU MARE-BOLDEŞTI" można dodać jedną z następujących nazw konkretnych winnic: SECIU, DEALU FRUMOS, VALEA CORBULUI.
Do podnazwy pochodzenia "DEALU MARE-VALEA CĂLUGĂREASCĂ" można dodać jedną z następujących nazw konkretnych winnic: CHIŢORANI, VALEA ORLEI, VALEA POPII, VALEA SĂRACĂ, VALEA MANTEI, VALEA POIENII, VALEA NICOVANI, VALEA LARGĂ, VALEA MIEILOR.
Do podnazwy pochodzenia "DEALU MARE-URLAŢI" można dodać jedną z następujących nazw konkretnych winnic: VALEA PIETREI, VALEA BOBULUI, VALEA NUCETULUI, VIA DOMNEASCĂ, VALEA URLOI, VALEA SEMAN, VALEA CRÂNGULUI.
Do podnazwy pochodzenia "DEALU MARE-CEPTURA" można dodać jedną z następujących nazw konkretnych winnic: MALU ROŞU, VALEA GARDULUI, VALEA MĂNĂSTIRII.
Do podnazwy pochodzenia "DEALU MARE-TOHANI" można dodać jedną z następujących nazw konkretnych winnic: VÂRFUL CU DOR, GURA VADULUI, DUMBRAVA, VADU SĂPAT.
Okręg Buzău
Do podnazwy pochodzenia "DEALU MARE-BREAZA" można dodać jedną z następujących nazw konkretnych winnic: BREAZA, GRECEANCA, NĂENI, VISPEŞTI, FINŢEŞTI, SĂHĂTENI.
Do podnazwy pochodzenia "DEALU MARE-MEREI" można dodać jedną z następujących nazw konkretnych winnic: IZVORU DULCE, GURA SĂRĂŢII, DEALUL VIEI, DOBRILEŞTI, NENCIULEŞTI, VALEA PUŢULUI, CIOBĂNOAIA.
Do podnazwy pochodzenia "DEALU MARE-ZOREŞTI" można dodać jedną z następujących nazw konkretnych winnic: VALEA TEANCULUI, DEALUL ZORILOR, NIŞCOV
Chardonnay B - Gentil blanc, Pinot blanc Chardonnay
Busuioacă de Bohotin Rs - Schwarzer Muscat, Muscat fioletovâi, Muscat violet cyperus, Tămâioasă violetă
Cabernet Sauvignon N - Petit Vidure, Bourdeos tinto
Cabernet Franc N
Burgund Mare N - Grosser burgunder, Grossburgunder, Blaufrankisch, Kekfrankos, Frankovka, Limberger
Barbera N
Băbească neagră N - Grossmuttertraube, Hexentraube, Crăcana, Rară neagră, Căldăruşă, Serecsia
Grasă de Cotnari B - Dicktraube, Grasă, Köver szölö
Crâmpoşie selecţionată B
Grenache Noir N
Fetească albă B - Păsărească albă, Poama fetei, Mädchentraube, Leanyka, Leanka
Fetească regală B - Königliche Mädchentraube, Königsast, Kiralyleanka, Dănăș ană, Galbenă de Ardeal
Fetească neagră N - Schwarze Mädchentraube, Poama fetei neagră, Păsărească neagră, Coada rândunicii
Pinot Gris G - Affumé, Grau Burgunder, Grauburgunder, Grauer Mönch, Pinot cendré, Pinot Grigio, Ruländer
Pinot Blanc B - Pinot Bianco
Pinot Noir N - Blauer Spätburgunder, Burgund mic, Burgunder roter, Klävner Morillon Noir
Pinot noir N - Spätburgunder, Pinot nero
Petit Verdot N
Nebbiolo N
Negru de Drăgăș ani N
Novac N
Negru Aromat N
Mourvedre N
Merlot N - Bigney rouge
Muscat Ottonel B - Muscat Ottonel blanc
Sangiovese N - Brunello di Montalcino, Morellino
Syrah N - Shiraz, Petit Syrah
Riesling de Rhin B - Weisser Riesling, White Riesling
Riesling italian B - Olasz Riesling, Olaszriesling, Welschriesling
Sauvignon B - Sauvignon verde
Tămâioasă românească B - Busuioacă de Moldova, Muscat blanc à petit grains
Tămâioasă românească B - Rumänische Weihrauchtraube, Tamianka
Viognier B - Bergeron, Barbin, Rebolot, Greffou, Picotin Blanc, Vionnier
Viognier B - Petit Vionnier, Viogne, Galopine, Vugava bijela
Traminer Roz Rs - Rosetraminer, Savagnin roz, Gewürztraminer
Aligoté B - Plant de trois, Plant gris, Vert blanc, Troyen blanc
Pierwsze dokumenty w formie pisemnej, w których mowa jest o istnieniu uprawy winorośli w tych częściach kraju, pochodzą z XIV i XV wieku. Z dokumentów tych wynika, że miejscowości Ceptura, Valea Călugărească, Valea Mantei i Valea Popii były znane i cenione ze względu na jakość produkowanych tam win. Z dokumentów pochodzących z tamtych czasów wynika, jak się wydaje, że najbardziej znanym obszarem uprawy winorośli był obszar "Cepturile", znany później jako "Cepturi", a dziś jako "Ceptura".
W przeszłości winorośle z tej winnicy były dobrze i harmonijnie reprezentowane przez uprawy kilku odmian zmieszane w dobrej proporcji, dzięki czemu wino z nich pochodzące było bardzo pożądane. Z biegiem czasu uprawa winorośli stała się tradycją, która przechodziła z pokolenia na pokolenie i jest elementem życia we wsiach, w których uprawia się winorośl. W okresie przed inwazją filoksery winiec w Dealu Mare uprawiano około 20 podstawowych odmian - od trzech do czterech w jednym miejscu - dzięki czemu powstałe wino miało wyraźne cechy. Inwazja filoksery zgłoszona po raz pierwszy w Dealu Mare (w Chiț orani w 1884 r.) była krytycznym momentem w rozwoju winnicy. Szybko spowodowała ona ogromne szkody w uprawie winorośli na tym obszarze, powodując jej znaczne przekształcenie.
Po tym wydarzeniu winnice zostały odtworzone: w dużej mierze z francuskich odmian, ale też z odmian rumuńskich. W okresie międzywojennym do produkcji wina wykorzystywano następujące odmiany: dla win białych Fetească albă, Tămâioasă românească, ale także Aligote, Sauvignon i Traminer, natomiast dla win czerwonych Feteasca neagră, Pinot noir i Merlot. Pierwsze przepisy regulujące uprawę winorośli i produkcję wina wprowadzono w 1915 r.
Wina wytwarzane są głównie jako wina odmianowe (jednogatunkowe), ale także jako różne mieszanki na podstawie co najmniej dwóch-trzech win. Najbardziej powszechnie wykorzystywane odmiany to Cabernet Sauvignon, Merlot i Fetească neagră, przy czym o proporcjach decydują producenci w miejscu mieszania według potencjału odmian przeznaczonych do mieszanych odnotowanego dla danego roku zbiorów.
Wina białe mają zrównoważoną strukturę i dobrą kwasowość dzięki południowowschodniej ekspozycji stoków oraz dzięki praktykom uprawy (na ogół średniowysokie stoki, stosowanie systemów wsparcia, które zapewniają dobre rozmieszczenie powierzchni liści, oraz produkcja odpowiednia dla optymalnego dojrzewania winogron).
Klimat kontynentalny umiarkowany sprzyja produkcji win białych o optymalnej równowadze między zawartością alkoholu, kwasowością a zawartością cukrów, aromatach owoców egzotycznych, gruszek, nutach zapachowych kwiatów winorośli, skoszonego siana, kwiatu akacji i barwie od cytrynowożółtej do słomkowożółtej z zielonkawymi refleksami.
Smak win jest świeży, owocowy i lekko mineralny dzięki glebom we wschodniej części masywu Dealu Mare składającym się z wapienia sarmackiego, gliny i piaskowca. Wina mają zapach moreli, cytrusów, owoców egzotycznych, można w nich wyczuć delikatny zapach przypraw; w przypadku win pochodzących z gleb szkieletowych (o wysokiej zawartości węglanu wapnia) zachowują aromaty i świeżość.
Wina różowe mają aromaty owoców egzotycznych i cytrusów, ich smak jest świeży, orzeźwiający, żywy, ma dobrą kwasowość i jest zrównoważony; wina mają owocowy posmak.
Wina czerwone charakteryzują się finezją, niską zawartością tanin, aksamitnością i intensywnością barwy dzięki obecności brązowo-czerwonych gleb bogatych w sole żelaza i składających się z czerwonej gliny, margli i drobnych, czerwonawych piasków w zachodniej części masywu Dealu Mare (co sprzyja powstawaniu pełnego i dobrze zintegrowanego smaku tanin wyczuwalnego zwłaszcza w winach z odmian Cabernet Sauvignon, Merlot, Fetească neagră i Shyraz).
Zidentyfikowane aromaty obejmują aromaty dojrzałych czerwonych owoców, czarnych owoców leśnych, cynamonu i słodkich migdałów; smak win jest pełny i bogaty; kwasowość i smak tanin są dobrze zintegrowane, a aromaty charakterystyczne. Wina mają barwę od rubinowoczerwonej do barwy owocu granatu/ciemnoczerwonej.
Wyznaczony obszar objęty nazwą pochodzenia ma korzystne położenie dzięki schronieniu, jakie dają podkarpackie wzgórza, które stopniowo stają się coraz wyższe i stanowią osłonę przed zimnymi prądami z północy, północnego zachodu i północnego wschodu, co pomaga zapewnić zatrzymywanie zasobów heliotermicznych na tym obszarze. Dzięki takim warunkom otrzymuje się optymalną dojrzałość odmian oraz zachowane zostają podstawowe aromaty win, zwłaszcza win czerwonych.
Klimat kontynentalny umiarkowany obszaru geograficznego, który sprzyja prawidłowej fotosyntezie i pozwala osiągnąć optymalną dojrzałość winogron, przyczynia się do uzyskania dobrej równowagi cukru i kwasowości oraz świeżych, owocowych cech win białych/różowych, a także do optymalnej struktury fenolowej i dobrego stężenia tanin w winach czerwonych.
W zachodniej części masywu Dealu Mare obecne są rodzaje gleby zawierające czerwoną glinę i margle, o wysokiej zawartości tlenku żelaza, dzięki czemu możliwa jest produkcja win czerwonych o aromatach owoców leśnych, oleistych i harmonijnych.
Wina czerwone takie jak Merlot i Fetească neagră otrzymywane z plantacji znajdujących się głównie w górnej części zboczy ze względu na to, że są to odmiany, które lubią słońce i których produkcja jest zrównoważona, osiągają optymalną dojrzałość w okresie od września do końca października w warunkach, w których ekspozycja na światło słoneczne i jego natężenie sprzyjają nagromadzeniu się wystarczającej ilości cukrów do wytworzenia podstawowych aromatów czarnych owoców leśnych, przypraw, dojrzałych czerwonych owoców, o oleistym charakterze, roślinno-ziołowych oraz o krągłym i spójnym smaku. W znanych ośrodkach takich jak Ceptura, Tohani i Merei wina czerwone są mocniejsze i bardziej żywiołowe, a ich barwa jest bardziej intensywna; cechy te powstają dzięki obfitym zasobom heliotermicznym i lekkiej strukturze gleb w tych obszarach.
Gleby szkieletowe o wysokiej zawartości węglanu wapnia sprzyjają powstawaniu aromatycznych, świeżych win o zauważalnym, kwiatowym charakterze.
BRAK
LINK DO SPECYFIKACJI PRODUKTU
© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.