Publikacja wniosku o zatwierdzenie zmiany nieznacznej zgodnie z art. 53 ust. 2 akapit drugi rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych.
Dz.U.UE.C.2017.247.7
Akt nienormatywnyPublikacja wniosku o zatwierdzenie zmiany nieznacznej zgodnie z art. 53 ust. 2 akapit drugi rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych
(Dz.U.UE C z dnia 29 lipca 2017 r.)
Komisja Europejska zatwierdziła niniejszą nieznaczną zmianę zgodnie z art. 6 ust. 2 akapit trzeci rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) nr 664/2014 1 .
WNIOSEK O ZATWIERDZENIE ZMIANY NIEZNACZNEJ
Wniosek o zatwierdzenie zmiany nieznacznej zgodnie z art. 53 ust. 2 akapit drugi rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 2
"HOLSTEINER KATENSCHINKEN"/"HOLSTEINER SCHINKEN"/"HOLSTEINER KATENRAUCHSCHINKEN"/
"HOLSTEINER KNOCHENSCHINKEN"
Nr UE: PGI-DE-0713-AM01 - 30.3.2017
ChNP () ChOG (X) GTS ()
Nazwa: Schutzgemeinschaft Schleswig-Holsteinischer Schinkenhersteller e.V.
Adres c/o Landwirtschaftskammer Schleswig-Holstein/Abteilung Gütezeichen
Grüner Kamp 15-17
24768 Rendsburg
DEUTSCHLAND
Tel. +49 43319453401
Faks +49 43319453409
E-mail: mheid@lksh.de
Uzasadniony interes:
Stowarzyszenie ochrony składające wniosek to grupa producentów wymienionego produktu. "Schutzgemeinschaft Schleswig-Holsteinischer Schinkenhersteller e.V." (Stowarzyszenie Ochrony Producentów Szynki w Szlezwiku-Holsztynie) złożyło także pierwotny wniosek o ochronę, w związku z tym ma uzasadniony interes w złożeniu wniosku o wprowadzenie zmiany.
Niemcy
(podkreślono)
Uzasadnienie:
Powodem zmiany jest fakt, że materiał stosowany do wędzenia jest kupowany i nie można zagwarantować czystości drewna bukowego pochodzącego z tartaków i od dostawców. Materiał ten może zawierać olchę i leszczynę ("drewno żywopłotowe"). Sformułowanie "głównie" odzwierciedla zatem rzeczywistą sytuację. Ponieważ w procesie wędzenia stosowane jest w co najmniej 75 % drewno bukowe, zapewniony jest charakterystyczny smak, który "Holsteiner Katenschinken" zawdzięcza wędzeniu w dymie z drewna bukowego.
Uzasadnienie:
Zob. uzasadnienie w lit. b) Opis
Uzasadnienie:
Zob. uzasadnienie w lit. b) Opis
(Wyłącznie w przypadku, o którym mowa w art. 6 ust. 2 akapit piąty rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) nr 664/2014):
Odesłanie do publikacji zmienionej specyfikacji produktu:
https://register.dpma.de/DPMAregister/geo/detail.pdfdownload/41497
JEDNOLITY DOKUMENT
Nr UE: PGI-DE-0713-AM01 - 30.3.2017
ChNP () ChOG (X)
"Holsteiner Katenschinken"/"Holsteiner Schinken"/"Holsteiner Katenrauchschinken"/"Holsteiner Knochenschinken"
Niemcy
Klasa 1.2. Produkty wytworzone na bazie mięsa (podgotowanego, solonego, wędzonego itd.)
Produkty "Holsteiner Katenschinken"/"Holsteiner Schinken"/"Holsteiner Katenrauchschinken"/"Holsteiner Knochenschinken", określane dalej łącznie jako "Holsteiner Katenschinken", są produkowane z szynki, z której nie usunięto kości stawu zawiasowego i kości długiej. Szynka jest cięta w okrągłe kawałki ("Hamburger Rundschnitt"), ręcznie solona i wolno wędzona w zimnym dymie głównie z drewna bukowego. Cały proces produkcji, począwszy od dostarczenia mięsa po dojrzewanie całej szynki, ma miejsce na wyznaczonym obszarze geograficznym przez okres co najmniej czterech miesięcy. Pod koniec procesu dojrzewania powierzchnia przekroju szynki ma intensywny czerwony kolor z delikatnym wzorem marmurkowym. Zapach i smak mają przyjemny odcień naturalnego wędzenia, głównie w dymie z drewna bukowego. Tłuszcz ma delikatny posmak orzechowy. Jeżeli chodzi o właściwości dotykowe, szynka "Holsteiner Katenschinken" jest gładka i zwarta (zbita).
W zależności od rasy świń gotowe szynki ważą od 7,5 do 19 kg. Maksymalna zawartość wody wynosi 68 %.
Podstawowymi składnikami są: szynka, dym, sól, saletra potasowa, sól peklowa i przyprawy. Ponadto do powolnego wędzenia w zimnym dymie stosowane jest głównie (w co najmniej 75 %) drewno bukowe.
"Holsteiner Katenschinken" jest sprzedawana jako szynka w całości lub jest krojona zgodnie z zamówieniem klienta. Cięte kawałki są również pakowane próżniowo i mogą dojrzewać przed sprzedażą (cienkie plastry boku, grubszy koniec, grubsze plastry boku, plasterki).
Do produkcji szynki "Holsteiner Katenschinken" stosowane są udźce świń dowolnego pochodzenia.
Cały proces produkcji, od dostawy surowca do etapu dojrzewania całej szynki, musi się odbywać na wyznaczonym obszarze geograficznym.
-
Na opakowaniu produktu (szynki w całości, kawałkach lub plasterkach) znajduje się oznaczenie "Holsteiner Katenschinken". "Schutzgemeinschaft Schleswig-Holsteinischer Schinkenhersteller e.V." (Stowarzyszenie Ochrony Producentów Szynki w Szlezwiku-Holsztynie) zezwala swym członkom na używanie symbolu, który można umieszczać na opakowaniach szynek "Holsteiner Katenschinken" oferowanych w całości, kawałkach lub plasterkach. Przedsiębiorstwa, które nie są członkami stowarzyszenia, również mogą produkować i wprowadzać do obrotu "Holsteiner Katenschinken", o ile spełniają warunki specyfikacji.
Obszar geograficzny obejmuje cały kraj związkowy Szlezwik-Holsztyn.
Szynka "Holsteiner Katenschinken" ma długą tradycję w Szlezwiku-Holsztynie i stanowi mocno utrwalony element kultury tego regionu.
Historyczną ewolucję "Holsteiner Katenschinken" można postrzegać jako wzajemne oddziaływanie kilku czynników. W Szlezwiku-Holsztynie na proces produkcji i na wynikającą z niego wysoką jakość produktów "Holsteiner Katenschinken" wpływ mają następujące czynniki:
Surowa szynka wykorzystywana do produkcji "Holsteiner Katenschinken" jest solona w całości ręcznie. Jest to proces peklowania na sucho. Szynki są peklowane przez okres od 3 do 8 tygodni w pomieszczeniach do peklowania, w których panuje stała, niska temperatura, a co tydzień szynki są w całości solone ręcznie. Mieszanka peklująca jest wcierana w szynki na stołach do solenia znajdujących się w pomieszczeniach do peklowania, a produkty są peklowane w misach do peklowania lub na półkach. W trakcie procesu peklowania sól i przyprawy powoli przenikają z zewnętrznej warstwy szynki do jej wnętrza.
Po soleniu szynki są oczyszczane lub spłukiwane i pozostawiane do końcowego peklowania w kontrolowanej, niskiej temperaturze. W trakcie tego procesu szynka dojrzewa.
Zanim szynka zostanie zawieszona w komorze wędzarniczej, może zostać powierzchniowo osuszona. Proces wędzenia może trwać kilka tygodni. Odbywa się on zarówno w tradycyjnych wędzarniach, jak i nowoczesnych komorach wędzarniczych. Zasadnicze znaczenie dla osiągnięcia charakterystycznego smaku "Holsteiner Katenschinken" ma tradycyjne wykorzystanie drewna bukowego jako paliwa. Drewno bukowe, w postaci kłód lub wiórów, pali się wolno, delikatnie migocząc i wydzielając dym.
Po zakończeniu procesu dojrzewania powierzchnia przekroju szynki ma intensywny czerwony kolor z delikatnym wzorem marmurkowym. Zapach i smak mają przyjemny odcień naturalnego wędzenia. Tłuszcz ma delikatny posmak orzechowy. Jeżeli chodzi o właściwości dotykowe, szynka "Holsteiner Katenschinken" jest gładka i zbita.
Wyżej wspomniane cechy charakterystyczne Szlezwika-Holsztynu - warunki klimatyczne, specjalny rodzaj domu z otwartym ogniem, dostępność niezbędnych surowców i rozwój gospodarczy - sprzyjały kultywowaniu wielowiekowej tradycji wytwarzania szynki "Holsteiner Katenschinken" specjalną metodą wędzenia na zimno w dymie z drewna bukowego oraz przyczyniły się do tego, że produkt ten zajął szczególne miejsce w kulturze kraju związkowego Szlezwik-Holsztyn. Tym sposobem "Holsteiner Katenschinken" stała się typowym specjałem regionalnym, który cieszy się dużą renomą przede wszystkim ze względu na bliskie związki z regionem, z którego pochodzi.
Szynka "Holsteiner Katenschinken" jest typowym przysmakiem regionalnym o długiej tradycji, który jest również dobrze znany poza regionem, a szczególnie dużą renomą cieszy się na terenie przedmiotowego regionu.
Od wielu stuleci szynka "Holsteiner Katenschinken" jest postrzegana jako bardzo renomowany produkt. Najstarsze zapiski jej dotyczące znajdują się w dokumencie z 1608 r., w którym jest mowa o wysyłaniu szynki z tego regionu królowi Danii Chrystianowi IV, który wtedy władał tym terytorium. Jakość i wysoka wartość rynkowa szynki i boczku z tego regionu w porównaniu z produktami wędzonymi z Westfalii, Pomorza i Danii zostały nawet specjalnie odnotowane w "Universallexikon" (słowniku uniwersalnym) Zedlera, który wydano w 1742 r.
W czasach podróży do Indii Zachodnich w XVIII wieku szynka i boczek z omawianego regionu należały do najbardziej poszukiwanych towarów eksportowych, które wymieniano na cukier i rum z Wysp Karaibskich.
Miejscowe restauracje zawsze miały w ofercie szynkę "Holsteiner Katenschinken" jako wyjątkowo smaczny specjał regionalny. Od dziesięcioleci praktycznie wszystkie restauracje i hotele oferujące przysmaki regionalne mają tę szynkę w swoich menu przez cały rok, a w gastronomii lokalnej jest ona najczęściej podawanym tradycyjnym dodatkiem do produkowanych w regionie szparagów.
"Holsteiner Katenschinken" jest również przedstawiana jako poszukiwany przysmak w materiałach reklamowych dla turystów i reportażach licznie publikowanych w mediach. Tradycyjne wędzarnie produkujące wędzoną szynkę są stałym celem wycieczek autokarowych dla odwiedzających oraz wielu turystów dziennych. Liczne okolicznościowe "festiwale szynki" sprzyjają znacznej rozpoznawalności szynki "Holsteiner Katenschinken".
Ponadto kraj związkowy Szlezwik-Holsztyn od dziesięcioleci wystawia szynkę "Holsteiner Katenschinken" jako jeden ze swoich wyjątkowych, charakterystycznych przysmaków na targach żywnościowych i rolniczych "Internationale Grüne Woche" w Berlinie.
Odesłanie do publikacji specyfikacji
(art. 6 ust. 1 akapit drugi niniejszego rozporządzenia)
Pełną wersję specyfikacji opublikowano w:
Markenblatt Vol. 11 z dnia 17.3.2017, część 7e, s. 6962
https://register.dpma.de/DPMAregister/geo/detail.pdfdownload/41497
© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.