Publikacja wniosku o zatwierdzenie zmiany nieznacznej zgodnie z art. 53 ust. 2 akapit drugi rozporządzenia (UE) nr 1151/2012.
Dz.U.UE.C.2015.253.17
Akt nieocenianyPublikacja wniosku o zatwierdzenie zmiany nieznacznej zgodnie z art. 53 ust. 2 akapit drugi rozporządzenia (UE) nr 1151/2012
(Dz.U.UE C z dnia 1 sierpnia 2015 r.)
Komisja Europejska zatwierdziła niniejszą zmianę nieznaczną zgodnie z art. 6 ust. 2 akapit trzeci rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) nr 664/2014 1 .
WNIOSEK O ZATWIERDZENIE ZMIANY NIEZNACZNEJ
Wniosek o zatwierdzenie zmiany nieznacznej zgodnie z art. 53 ust. 2 akapit drugi rozporządzenia (UE) nr 1151/2012 2
"AGLIO DI VOGHIERA"
Nr UE: IT-PDO-0105-01301 - 19.1.2015
ChNP (X) ChOG () STG ()
Consorzio produttori Aglio di Voghiera
Via Buozzi 12/b
44020 Voghiera (FE)
ITALIA
Tel. +39 0532328046
E-mail: info@agliodivoghiera.it
Wniosek w sprawie zmiany składają 22 podmioty należące do stowarzyszenia producentów "Aglio di Voghiera" (Consorzio produttori Aglio di Voghiera) i uprawnione do złożenia wniosku w sprawie zmiany zgodnie z art. 13 ust. 1 dekretu ministra ds. polityki rolnej, żywnościowej i leśnej nr 12511 z dnia 14 października 2013 r. 22 podmioty należące do stowarzyszenia producentów "Aglio di Voghiera" odpowiadają za ponad 51 % kontrolowanej produkcji "Aglio di Voghiera" i stanowią ponad 30 % przedsiębiorstw objętych systemem kontroli w ramach specyfikac i dotyczącej "Aglio do Voghiera" ChNP.
Włochy
Metoda produkcji Płodozmian
Produkcja materiału siewnego
Czas i sposób wysiewu
Zbiór
Etykietowanie - opakowania
Mały warkocz
Pojedyncza główka
Opakowania
Dostosowanie przepisów
JEDNOLITY DOKUMENT
"AGLIO DI VOGHIERA"
Nr UE: IT-PDO-0105-01301 - 19.1.2015
ChNP (X) ChOG ()
"Aglio di Voghiera"
Włochy
Klasa 1.6: Owoce, warzywa i zboża świeże lub przetworzone
Produkt o chronionej nazwie pochodzenia "Aglio di Voghiera" otrzymuje się z ekotypu "Aglio di Voghiera". Jest to roślina o główkach o barwie jasnobiałej i jednorodnej z rzadkimi różowymi pasmami. Łuski okrywające poszczególne ząbki mają barwę białą i mogą być pokryte pasmami o barwie różowej, mniej lub bardziej intensywnej. Główka ma kształt zaokrąglony, regularny i spójny, lekko spłaszczony w miejscu osadzenia korzenia. Główka składa się ze zmiennej liczby ząbków połączonych ze sobą w sposób spójny i mających charakterystyczny łukowaty kształt od strony zewnętrznej. W momencie wprowadzania do obrotu "Aglio di Voghiera" musi mieć następujące cechy: główki zdrowe bez śladów gnicia, wolne od pasożytów, czyste, spójne, wolne od uszkodzeń spowodowanych działaniem mrozu lub słońca, wolne od widocznych na zewnątrz kiełków, pozbawione nienaturalnej wilgoci zewnętrznej, wolne od obcych zapachów. Za chronioną nazwę pochodzenia "Aglio di Voghiera" może być uznany tylko czosnek należący do kategorii "Ekstra" o minimalnej średnicy 45 mm i "Prima" o minimalnej średnicy 40 mm. "Aglio di Voghiera" jest wprowadzany do obrotu w następujących formach: CZOSNEK ŚWIEŻY/ ZIELONY: z zieloną sztywną łodygą, wychodzącą z szyjki, zewnętrzna łuska w stanie świeżym; główka o barwie białej lub kości słoniowej z ewentualnymi różowymi pasmami; korzenie białawe. CZOSNEK PÓŁSUCHY: łodyga całkowicie sucha o barwie zielonej przechodzącej w białawą i słabiej osadzona w szyjce; łuska zewnętrzna niecałkowicie sucha, główka o barwie białej lub kości słoniowej z ewentualnymi różowymi pasmami, korzenie białawe. CZOSNEK SUSZONY: łodyga sucha o barwie białawej, krucha, łuska zewnętrzna i łuska otaczająca pojedyncze ząbki całkowicie sucha, główka o barwie białej z wyraźnie widocznymi ząbkami, korzenie o barwie kości słoniowej.
-
Wszystkie czynności związane z produkcją muszą odbywać się obowiązkowo na określonym obszarze produkcji, ponieważ specyfika "Aglio di Voghiera" wynika zarówno z wiedzy producentów, jak i z cech klimatu panującego na tym terenie oraz z rodzaju występujących na nim gleb.
Produkt zielony/świeży musi zostać wprowadzony do obrotu najpóźniej 5. dnia po zebraniu; produkt półsuchy między 6. a 10. dniem, a suchy, począwszy od 11. dnia. Wszystkie rodzaje produktu wprowadzane są do obrotu w następujących formach: WARKOCZ: składający się z od 5 do 18 główek, masa od 400 g do 900 g; WARKOCZ "EKSTRA": liczba główek od 8 do 80, masa od 1 do 5 kg; SIATKA: zmienna liczba główek, masa od 100 g do 500 g; TOREBKI: zmienna liczba główek, masa od 1 do 5 kg; MAŁY WARKOCZ: liczba główek od 3 do 5, masa od 150 g do 500 g; POJEDYNCZA GŁÓWKA: masa od 50 g do 100 g. Pojedyncze główki mogą być pakowane w siateczki noszące logo ChNP lub sprzedawane luzem i opatrzone (każda główka) naklejką zawierającą ChNP. Pojedyncze główki muszą mieć łodygę i korzenie całkowicie odcięte.
Produkt jest wprowadzany do obrotu w opakowaniach z siatki, drewna, tworzywa sztucznego, kartonu, papieru i naturalnych materiałów roślinnych. Pakowania należy dokonywać ostrożnie, aby transport i nadmierne operacje nie spowodowały pękania główek, a przede wszystkim rozdrobnienia łusek, ponieważ grozi to powstawaniem pleśni i pogorszeniem jakości produktu.
Na każdym opakowaniu należy umieścić etykietę zawierającą nazwę "Aglio di Voghiera" i akronim "DOP." (ChNP), logo Unii oraz nazwę/nazwę handlową lub niepowtarzalny kod identyfikacyjny nadany producentowi przez organ kontrolny.
Wszystkie opakowania muszą zostać opatrzone czytelnym i nieusuwalnym napisem umieszczonym po tej samej stronie opakowania, zawierającym informacje pozwalające na zidentyfikowanie zakładu paczkującego lub wysyłającego. Ponadto na opakowaniu należy umieścić nazwę "Aglio di Voghiera" oraz wyrażenie "denominazione di origine protetta" (chroniona nazwa pochodzenia) lub skrót "DOP" (ChNP) czcionką większą niż użyta do jakiegokolwiek innego napisu oraz logo wspólnotowe.
Na pojedynczych sztukach należy umieścić etykietkę zawierającą nazwę "Aglio di Voghiera" oraz wyrażenie "DOP", logo wspólnotowe i nazwę producenta.
Logo o kształcie okrągłym w kolorze niebieskim składa się z rysunku przedstawiającego pół ząbka czosnku przeciętego w środkowej części literą V. Ząbek ma barwę żółtą i pokryty jest siatką ciemniejszych pasków. W okręgu na skos umieszczony jest napis w kolorze czarnym "Aglio di Voghiera". U góry również wewnątrz okręgu znajduje się napis w kolorze czarnym "DOP". Tylko do celów reklamowych można używać biało-czarnej wersji logo i w takim przypadku okrągłe logo jest wyznaczone czarną linią. W przypadku gdy logo jest drukowane na etykiecie, musi stanowić 1/3 łącznej powierzchni etykiety.
Obszar produkcji "Aglio di Voghiera" obejmuje terytorium następujących gmin położonych w prowincji Ferrara: Voghiera, Masi Torello, Portomaggiore, Argenta i Ferrara.
Obszar upraw czosnku "Aglio di Voghiera" to teren równinny, położony w delcie i niecce międzyrzecznej, co sprawia, że panuje tam idealny klimat do uprawy tego produktu. Gleby są w przeważającej części gliniaste, gliniasto-mułowe i mułowe. Znaczna obecność piasków pochodzenia rzecznego sprawia, że zwiększa się wydajność podziemnego drenowania wód, co sprzyja wzrostowi i rozwojowi czosnku i chroni go przed gniciem. Klimat charakteryzuje się poziomem opadów niższym niż na innych obszarach równiny, przy czym deszcze występują częściej w okresie wiosennym niż letnim. Fakt, że lata są gorące i słoneczne, sprzyja zbiorowi, a w połączeniu z warunkami wilgotnościowymi typowymi dla rejonu Ferrary umożliwia stopniowe i powolne suszenie "Aglio di Voghiera".
Specyficznymi cechami czosnku "Aglio di Voghiera" jest jasny biały kolor, duże, okrągłe główki o regularnym kształcie, składające się ze ściśle przylegających do siebie ząbków, a przede wszystkim możliwość długiego przechowywania. Skład chemiczny to doskonała równowaga olejków eterycznych i składników siarkowych, enzymów, witamin z grupy B, soli mineralnych i flawonoidów. Inną cechą, nie mniej ważną, są specyficzne cechy genetyczne, które potwierdzono techniką amplifikacji DNA, a które są wynikiem naturalnej selekcji, jaka dokonywała się dzięki stosowaniu metod selekcji przekazywanych z pokolenia na pokolenie.
Charakterystyczne cechy "Aglio di Voghiera" są wynikiem ścisłego związku ze środowiskiem, a także z czynnikami ludzkimi. Typowe cechy produktu należy przypisywać wpływowi terenu, na którym jest uprawiany. Glebom gliniastym, gliniasto-mułowym i mułowym, w których obecność piaskowców o pochodzeniu rzecznym sprzyja podziemnemu drenowaniu wód, zawdzięcza się możliwość długiego przechowywania główek, ich duże rozmiary, jasnobiałą barwę, a przede wszystkim charakterystyczny regularny i spójny kształt. Dzięki reprodukcji ząbków siewnych metodą wegetatywną z wykorzystaniem najlepszych główek uzyskuje się doskonałą równowagę enzymów, witamin i soli mineralnych, które przyczyniają się do nadania temu czosnkowi specyficznych cech genetycznych. Powyższe wiąże się również z innym ważnym aspektem wpływającym na wyjątkowość "Aglio di Voghiera", tj. z czynnikiem ludzkim. To człowiek bowiem od zawsze dba ze szczególną pieczołowitością o techniki nawadniania podczas wysiewu i zbioru, dzięki umiejętnościom doskonalonym przez lata i przekazywanym z pokolenia na pokolenie wybiera ręcznie z poprzednich zbiorów najlepsze główki, z których pobiera materiał siewny, dbając o to, by były duże i zdrowe, z niezwykłą zręcznością przygotowuje i obrabia główki, ręcznie przygotowując pęki, duże i małe warkocze oraz pojedyncze główki i wreszcie przekazuje tak smakowite przepisy. Nowsze i starsze archeologiczne świadectwa ze starożytnej Voghenzy potwierdzają dominującą rolę tego ośrodka dla delty Padu aż do co najmniej VII w. n.e. Pod koniec okresu późnego średniowiecza rodzina Estensich, panująca w Ferrarze, przyczyniła się do ponownego rozkwitu rejonu Voghiery. Pod panowaniem rodziny Estensich wspierano wszelkie rodzaje upraw, których prowadzenie na tym obszarze było możliwe, ze szczególnym uwzględnieniem roślin ogrodowych, takich jak sałata, zioła i rośliny aromatyczne, a przede wszystkim czosnek. Po odejściu Estensich w 1598 r. nie zatracono doświadczeń zebranych w dziedzinie rolnictwa, ponieważ inni światli właściciele docenili wartość tych żyznych ziem leżących w korycie dawnego Padu, które po dziś dzień umożliwiają prowadzenie wyspecjalizowanych upraw, takich jak uprawa czosnku.
Odesłanie do publikacji specyfikacji
(art. 6 ust. 1 akapit drugi przedmiotowego rozporządzenia)
Właściwe władze administracyjne wszczęły krajową procedurę sprzeciwu, publikując propozycję uznania ChNP "Aglio di Voghiera" w Dzienniku Urzędowym Republiki Włoskiej nr 271 z dnia 21 listopada 2014 r.
Skonsolidowany tekst specyfikacji produkcji można znaleźć na stronie internetowej: http://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/3335
lub
wchodząc na stronę internetową Ministerstwa Polityki Rolnej, Żywnościowej i Leśnej (www.politicheagricole.it) po wybraniu zakładki "Prodotti DOP IGP" (z prawej strony na górze ekranu), a następnie "Prodotti DOP IGP STG" (z lewej strony ekranu) i na koniec "Disciplinari di Produzione all'esame dell'UE".
© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.