Publikacja wniosku o wprowadzenie zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 105 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013
Dz.U.UE.C.2023.255.13
Akt nienormatywnyPublikacja wniosku o wprowadzenie zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 105 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013
(2023/C 255/08)
WNIOSEK O ZATWIERDZENIE ZMIANY W SPECYFIKACJI PRODUKTU
"Tejo"
PGI-PT-A1547-AM01
Data złożenia wniosku: 08.3.2017
Art. 105. rozporządzenia (UE) nr 1308/2013 - zmiana inna niż nieznaczna.
Opis: Aktualizacja informacji dotyczących wnioskodawcy.
Uzasadnienie: Informacje są nieaktualne, w związku z czym wymagana jest aktualizacja. Jest to konieczne, aby zapewnić zgodność specyfikacji z obowiązującymi przepisami oraz wyjaśnić poprzedni opis.
Zmiana ta nie dotyczy jednolitego dokumentu.
Zmienione punkty (specyfikacja produktu): "Inne informacje" - Dane wnioskodawcy
Opis: Usunięcie informacji dotyczących zainteresowanych stron.
Uzasadnienie: Ze względu na nieporozumienia w tym polu omyłkowo wpisano dane wnioskodawcy. Informacja ta została obecnie usunięta. Jest to konieczne, aby zapewnić zgodność specyfikacji z obowiązującymi przepisami oraz wyjaśnić poprzedni opis.
Zmiana ta nie dotyczy jednolitego dokumentu.
Zmienione punkty (specyfikacja produktu): "Inne informacje" - Zainteresowane strony.
Opis: Aktualizacja informacji dotyczących jednostek certyfikujących.
Uzasadnienie: Informacje są nieaktualne, w związku z czym wymagana jest aktualizacja. Jest to konieczne, aby zapewnić zgodność specyfikacji z obowiązującymi przepisami oraz wyjaśnić poprzedni opis.
Zmiana ta nie dotyczy jednolitego dokumentu.
Zmienione punkty (specyfikacja produktu): "Inne informacje" - Informacje dotyczące jednostek certyfikujących.
Opis: Aktualizacja informacji dotyczących właściwych organów.
Uzasadnienie: Informacje są nieaktualne, w związku z czym wymagana jest aktualizacja. Jest to konieczne, aby zapewnić zgodność specyfikacji z obowiązującymi przepisami oraz wyjaśnić poprzedni opis.
Zmiana ta nie dotyczy jednolitego dokumentu.
Zmienione punkty (specyfikacja produktu): "Inne informacje" - Informacje dotyczące właściwych organów nadzoru.
Opis: Dodano kategorię "wino musujące".
Uzasadnienie: Celem jest podniesienie wartości gospodarczej produktu, który istnieje już w regionie, poprzez złożenie wniosku o uznanie go w ramach ChOG.
Ten rodzaj produktu, znany z jakości i wyjątkowości, wytwarzają już producenci stosujący tradycyjne praktyki w regionie. Decyzja o objęciu tego nowego produktu ChOG "Tejo" potwierdza jego znaczenie i jakość oraz wartość dodaną dla producentów.
Zmienione punkty (jednolity dokument): "Kategorie produktów sektora wina", "Opis win", "Szczególne praktyki enologiczne", "Związek z obszarem geograficznym" i "Dodatkowe wymogi".
Zmienione punkty (specyfikacja produktu): "Kategorie produktów sektora wina", "Opis win", "Szczególne praktyki enologiczne", "Związek z obszarem geograficznym" i "Dodatkowe wymogi".
Opis: Dodano kategorię "gazowane wino półmusujące".
Uzasadnienie: Celem jest podniesienie wartości gospodarczej produktu, który istnieje już w regionie, poprzez złożenie wniosku o uznanie go w ramach ChOG.
Ten rodzaj produktu, znany z jakości i wyjątkowości, wytwarzają już producenci stosujący tradycyjne praktyki w regionie. Decyzja o objęciu tego nowego produktu ChOG "Tejo" potwierdza jego znaczenie i jakość oraz wartość dodaną dla producentów.
Zmienione punkty (jednolity dokument): "Kategorie produktów sektora wina", "Opis win", "Szczególne praktyki enologiczne", "Związek z obszarem geograficznym" i "Dodatkowe wymogi".
Zmienione punkty (specyfikacja produktu): "Kategorie produktów sektora wina", "Opis win", "Szczególne praktyki enologiczne", "Związek z obszarem geograficznym" i "Dodatkowe wymogi".
Opis: Poprawiono i dostosowano opis kategorii "wino" i "wino półmusujące".
Uzasadnienie: Stwierdzono, że poprzedni opis jest ogólny i niewystarczająco szczegółowy, dlatego dostosowano go, aby uwzględnić cechy związane z produktami objętymi ChOG "Tejo". Jest to konieczne, aby zapewnić zgodność jednolitego dokumentu i specyfikacji z obowiązującymi przepisami.
Zmienione punkty (jednolity dokument): "Opis wina lub win" - kategorie "wino" i "wino półmusujące"
Zmienione punkty (specyfikacja produktu): "Opis wina lub win" - kategorie "wino" i "wino półmusujące"
Opis: Dostosowano i poprawiono opis związku z obszarem geograficznym.
Informacje dotyczące obszaru geograficznego, szczegółowe informacje o produkcie i jego związku przyczynowym zmieniono w przypadku zarówno wcześniej istniejących, jak i nowych kategorii produktów.
Uzasadnienie: Ponieważ z jednej strony uznano, że poprzedni opis związku jest ogólny i niewystarczająco szczegółowy, a z drugiej strony należało dodać opis związku dotyczącego nowych kategorii produktu (wino musujące i gazowane wino półmusujące), treść tego punktu zmieniono, aby uwzględnić wszystkie kategorie produktu. Zwiększa to obiektywność treści, ponieważ związek z obszarem geograficznym ma zastosowanie do wszystkich kategorii.
Zmienione punkty (jednolity dokument): "Związek z obszarem geograficznym".
Zmienione punkty (specyfikacja produktu): "Związek z obszarem geograficznym".
Opis: Dodanie wymogów dotyczących stosowania oznaczenia "Leve" [lekkie] na etykietach.
Uzasadnienie: Konieczne było ustalenie warunków i wymogów dotyczących stosowania określenia "Leve" [lekkie] na etykietach win, win półmusujących i gazowanych win półmusujących.
Zmienione punkty (jednolity dokument): "Dodatkowe wymogi" - Przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania
Zmienione punkty (specyfikacja produktu): "Dodatkowe wymogi" - Przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania
Opis: Zmiana/aktualizacja wykazu odmian
Dodano następujące odmiany: Assaraky, Avesso, Azal, Colombard, Donzelinho-Branco, Folha-de-Figueira, Fonte Cal, Greco, Gruner-Veltliner, Malvasia-Branca, Malvasia-Cândida, Manteúdo, Marsanne, Moscadet, Mourisco-Branco, Muller-Thurgau, Perrum, Petit-Manseng, Pintosa, Rabigato, Rotgipfler, Roussanne, Cercialinho, Terrantez, Terrantez- do-Pico, Trajadura, Verdejo, Alvarelhão, Amaral, Carmenere, Cornifesto, Corropio, Cot, Dolcetto, Dornfelder, Durif, Esgana-Cão-Tinto, Espadeiro, Galego, Gamay, Labrusco, Lemberger, Marselan, Marufo, Moscatel-Galego-Tinto, Mourisco, Nebbiolo, Nero, Nero-d'Avola, Petit-Bouschet, Português-Azul, Sangiovese, Sezão, Teinturier, Tinta-da-Barca, Tinta-Francisca, Tinta-Gorda, Tinta-Grossa, Tinta-Negra, Tinto-Pegões, Touriga-Fêmea, Verdelho-Tinto, Vinhão, Zinfandel, Arinto-Roxo, Bastardo-Roxo, Chasselas-Roxo, Donzelinho-Roxo, Galego-Rosado, Gouveio-Roxo, Malvasia- Cândida-Roxa, Malvasia-Fina-Roxa, Malvasia-Preta-Roxa, Moscatel-Galego-Roxo, Verdelho-Roxo.
Uzasadnienie: Odmiany określone w odniesieniu do produkcji win w regionie Tejo należało dostosować i zaktualizować, aby zapewnić zgodność z nowymi ramami prawnymi krajowego wykazu odmian nadających się do produkcji win w Portugalii, obejmującego nowe odmiany, które były istotne na potrzeby charakterystyki win w regionie.
Odmiany te figurują na tradycyjnej mapie odmian danego obszaru geograficznego, a zatem ich włączenie nie zmienia wyjątkowego charakteru win objętych ChOG "Tejo", lecz przyczynia się do optymalizacji opisu.
Zmienione punkty (jednolity dokument): "Główne odmiany winorośli".
Zmienione punkty (specyfikacja produktu): "Główne odmiany winorośli".
JEDNOLITY DOKUMENT
"Tejo"
ChOG - chronione oznaczenie geograficzne
Wina białe - charakteryzują się barwą od cytrynowożółtej do słomkowożółtej i złotożółtej. Aromaty kwiatów lub owoców o białym miąższu, owoców tropikalnych i owoców pestkowych. Wina te są świeże, charakteryzują się umiarkowanie delikatnym i alkoholowym smakiem, średnio intensywnym bukietem i średnią trwałością oraz zrównoważoną kwasowością.
Wina różowe - ich barwa zmienia się pod względem intensywności od różowej do jasnołososiowej. Są to wina owocowe i wonne o aromatach czerwonych owoców (czereśni, truskawki, maliny, czerwonej porzeczki) łączących się z delikatnymi lub intensywnymi akcentami kwiatowymi. Wina te mają świeży smak, wyważoną kwasowość, dobrą strukturę i trwałość.
Wina czerwone - mają umiarkowanie intensywną barwę przechodzącą od rubinowej do barwy owocu granatu. Umiarkowanie intensywne aromaty dojrzałych owoców, takich jak czarna śliwka i rodzynki, drugorzędne nuty czerwonych owoców (czereśni, truskawki, maliny, czerwonej porzeczki), drewna i roślin z akcentami balsamicznymi w zależności od aromatów głównych odmian wykorzystanych do produkcji wina. W smaku słodkie, delikatne i alkoholowe, charakteryzują się średnio intensywnym bukietem i średnią trwałością, pewną kwasowością i delikatną cierpkością.
W odniesieniu do pozostałych parametrów analitycznych obowiązują limity przewidziane w przepisach prawa.
Ogólne cechy analityczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 11 |
Minimalna kwasowość ogólna | 4 gramy na litr, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY
Wina białe - zwykle mają barwę cytrynowożółtą o różnej intensywności i charakteryzują się drobnymi, trwałymi bąbelkami. Eleganckie, z aromatami kwiatów lub owoców o białym miąższu, owoców tropikalnych i owoców pestkowych w zależności od głównych aromatów wykorzystanych odmian winorośli. Odczucia smakowe: zrównoważona świeżość, struktura w ustach i stopień kwasowości.
Wina różowe - charakteryzują się barwą różową do jasnołososiowej. Owocowe i wonne aromaty, w których czerwone owoce (czereśnia, truskawka, malina, czerwona porzeczka) łączą się z nutami kwiatowymi. Wina te mają świeży smak, wyważoną kwasowość i drobne, trwałe bąbelki.
Wina czerwone - charakteryzują się barwą od rubinowej do barwy owocu granatu o umiarkowanej intensywności. Aromaty dojrzałych owoców, śliwek i świeżych winogron z drugorzędnymi nutami czerwonych owoców (czereśni, truskawki, maliny, czerwonej porzeczki). W smaku wina te są gładkie i zrównoważone, o świeżym profilu i pewnej kwasowości.
W odniesieniu do pozostałych parametrów analitycznych obowiązują limity przewidziane w przepisach prawa.
Ogólne cechy analityczne | ||
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | ||
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 7 | |
Ogólne cechy analityczne | ||
Minimalna kwasowość ogólna | 4 | |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | ||
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY
Wina białe - ich barwa jest zwykle cytrynowożółta do słomkowożółtej. Aromaty kwiatów lub owoców o białym miąższu, owoców tropikalnych i owoców pestkowych. W smaku wina te są zrównoważone, charakteryzują się świeżością, strukturą i pewną kwasowością.
Wina różowe - charakteryzują się barwą różową do jasnołososiowej. Owocowe i wonne aromaty, w których czerwone owoce (czereśnia, truskawka, malina, czerwona porzeczka) łączą się z nutami kwiatowymi. Wina te mają świeży smak, wyważoną kwasowość i pewną trwałość.
W odniesieniu do pozostałych parametrów analitycznych obowiązują limity przewidziane w przepisach prawa.
Ogólne cechy analityczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 7 |
Minimalna kwasowość ogólna | 4 |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY
Wina białe - ich barwa jest cytrynowożółta do słomkowożółtej. Kwiatowe lub owocowe nuty aromatyczne owoców o białym miąższu lub owoców tropikalnych. W smaku wina te są zasadniczo lekkie i świeże, o zrównoważonej kwasowości. Zawartość dwutlenku węgla dodaje im świeżości i wyrazistości.
Wina różowe - charakteryzują się barwą różową do jasnołososiowej. Owocowe i wonne aromaty, w których czerwone owoce (czereśnia, truskawka, malina, czerwona porzeczka) łączą się z nutami kwiatowymi. Wina te mają świeży smak, wyważoną kwasowość i pewną trwałość. Zawartość dwutlenku węgla dodaje im świeżości i wyrazistości.
W odniesieniu do pozostałych parametrów analitycznych obowiązują limity przewidziane w przepisach prawa.
Ogólne cechy analityczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 7 |
Minimalna kwasowość ogólna | 4 |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
Szczególne praktyki enologiczne
Praktyki uprawy
Winorośl przeznaczona do produkcji win oraz produktów winiarskich, które mogą być objęte ChOG "Tejo", musi być uprawą czystą, prowadzoną blisko gruntu, przycinaną w formie krzewu lub sznura.
W przypadku winorośli wykorzystywanej do produkcji win objętych ChOG "Tejo" stosuje się tradycyjne metody uprawy oraz metody zalecane przez odpowiednią jednostkę certyfikującą.
Winorośl przeznaczona do produkcji produktów winiarskich, które mogą być objęte ChOG "Tejo", musi być uprawiana lub sadzona na jednym z następujących rodzajów gleb:
Ograniczenia dotyczące produkcji wina
Moszcz wykorzystywany do produkcji win, które mogą być objęte ChOG "Tejo", musi mieć minimalną naturalną objętościową zawartość alkoholu wynoszącą:
Maksymalna wydajność
Wino, wino musujące, wino półmusujące i gazowane wino półmusujące objęte ChOG "Tejo"
225 hektolitrów z hektara
Obszar geograficzny ChOG "Tejo" obejmuje:
Alfrocheiro - Tinta-Bastardinha
Alicante-Bouschet
Alicante-Branco
Alvarelhão - Brancelho
Alvarinho
Amaral
Antão-Vaz
Aragonez - Tinta-Roriz; Tempranillo
Arinto - Pedernã
Arinto-Roxo
Assaraky
Avesso
Azal
Baga
Bastardo - Graciosa
Bastardo-Roxo
Bical - Borrado-das-Moscas
Boal-Branco
Boal-Espinho
Cabernet-Franc
Cabernet-Sauvignon
Caladoc
Camarate
Carignan
Carmenère
Castelão - João-de-Santarém(1); Periquita
Cerceal-Branco
Cercial - Cercial-da-Bairrada
Chardonnay
Chasselas-Roxo
Chenin - Chenin-Blanc
Cinsaut
Colombard - Semilão
Cornifesto
Corropio
Cot - Malbec
Códega-do-Larinho
Dolcetto
Donzelinho-Branco
Donzelinho-Roxo
Dornfelder
Durif - Petite-Syrah
Encruzado
Esgana-Cão-Tinto
Espadeiro
Fernão-Pires - Maria-Gomes
Fernão-Pires-Rosado
Folha-de-Figueira - Dona-Branca
Fonte Cal
Galego
Galego-Dourado
Galego-Rosado
Gamay
Gewürztraminer
Gouveio
Gouveio-Roxo
Grand-Noir
Greco - Greco-di-Tufo
Grenache
Grüner-Veltliner
Jaen - Mencía
Jampal
Labrusco
Lemberger - Blaufränkisch
Loureiro
Malvasia
Malvasia-Branca
Malvasia-Cândida
Malvasia-Cândida-Roxa
Malvasia-Fina - Boal; Bual
Malvasia-Fina-Roxa
Malvasia-Preta-Roxa - Pinheira-Roxa
Malvasia-Rei
Manteúdo
Marquinhas
Marsanne
Marselan
Marufo - Mourisco-Roxo
Merlot
Monvedro
Moreto
Moscadet
Moscatel-Galego-Branco - Muscat-à-Petits-Grains
Moscatel-Galego-Roxo - Moscatel-Roxo
Moscatel-Galego-Tinto
Moscatel-Graúdo - Moscatel-de-Setúbal
Mourisco
Mourisco-Branco
Müller-Thurgau
Nebbiolo
Negra -Mole
Nero
Nero-d'Avola
Parreira-Matias
Perrum
Petit-Bouschet
Petit-Manseng
Petit-Verdot
Pinot-Blanc
Pinot-Gris - Pinot-Grigio
Pinot-Noir
Pintosa
Português-Azul - Blauer-Portugieser
Preto-Martinho
Rabigato
Rabo-de-Ovelha
Ramisco
Ratinho
Riesling
Rotgipfler
Roussanne
Rufete - Tinta-Pinheira
Sangiovese
Sauvignon - Sauvignon-Blanc
Seara-Nova
Semillon
Sercial - Esgana-Cão
Sercialinho
Sezão
Syrah - Shiraz
Síria - Roupeiro, Códega
Tamarez - Molinha
Tannat
Teinturier
Terrantez
Terrantez-do-Pico
Tinta-Barroca
Tinta-Caiada - Pau-Ferro, Tinta-Lameira
Tinta-Carvalha
Tinta-Francisca
Tinta-Gorda
Tinta-Grossa - Carrega-Tinto
Tinta-Miúda
Tinta Negra Mole, Saborinho
Tinta-Pomar
Tinta-da-Barca
Tintinha
Tinto-Cão
Tinto-Pegões
Touriga-Franca
Touriga-Fêmea
Touriga-Nacional
Trajadura - Treixadura
Trincadeira - Tinta-Amarela, Trincadeira-Preta
Trincadeira-das-Pratas
Tália - Ugni-Blanc; Trebbiano-Toscano
Verdejo
Verdelho
Verdelho-Roxo
Verdelho-Tinto
Vinhão - Sousão
Viognier
Viosinho
Vital
Zinfandel
Wino, wino musujące, wino półmusujące i gazowane wino półmusujące
Szczegółowe informacje dotyczące obszaru geograficznego istotne z punktu widzenia związku Elementy te mają zastosowanie do wina, wina musującego, wina półmusującego i gazowanego wina półmusującego.
Czynniki naturalne
Przedmiotowy obszar geograficzny jest położony w centralnej części Portugalii. Obejmuje całą dolinę rzeki Tag, niemal całą jej długość na terytorium Portugalii, aż do ujścia w pobliżu Lizbony.
Głównymi elementami orograficznymi są pasma górskie Montejunto, Aires i Candeeiros, które wyznaczają granicę regionu od zachodu i chronią go przed oddziaływaniem Atlantyku.
Klimat jest umiarkowany z umiarkowanymi średnimi temperaturami (15 °C-17 °C), silnym nasłonecznieniem (ok. 2 800 godzin w ciągu roku) i obfitymi opadami deszczu (ze średnią roczną sumą opadów wynoszącą 750 mm) występującymi głównie w miesiącach zimowych.
Rzeka Tag, która przepływa przez ten region i pełni w nim dominującą rolę ze względu na ilość wody, którą ze sobą niesie, ma bardzo wyraźny łagodzący wpływ na panujący tu klimat w ciągu całego roku, dzięki czemu latem po gorących dniach następują chłodne i wilgotne noce.
Poza silnym oddziaływaniem na klimat regionu rzeka Tag odgrywa również decydującą rolę w tworzeniu się charakterystycznych dla niego gleb: "Campo" - z bardzo żyznymi glebami aluwialnymi, "Charneca" - z piaszczystymi glebami, które nie są bardzo żyzne, i "Bairro" - z umiarkowanie żyznymi glebami gliniasto-wapiennymi.
Czynniki ludzkie
Istnieją dowody potwierdzające, że historia uprawy winorośli w tym regionie sięga czasów wcześniejszych niż powstanie narodu portugalskiego. Podaje się, że jako pierwsi uprawę tę wprowadzili tu Rzymianie, co odegrało kluczową rolę z punktu widzenia osadnictwa na tych terenach na przestrzeni wieków.
Szczególne właściwości produktów związane z obszarem geograficznym
Wina, wina musujące, wina półmusujące i gazowane wina półmusujące objęte ChOG "Tejo" mają wspólne cechy wyróżniające, ponieważ są aromatycznymi, świeżymi i zrównoważonymi produktami winiarskimi o wyraźnej kwasowości.
Związek z obszarem geograficznym
Decydujące dla cech jakości wina są wpływ gleby oraz warunki klimatyczne obszaru geograficznego.
Występujące w regionie silne nasłonecznienie w połączeniu z obfitymi opadami deszczu sprzyjają akumulacji cukrów w winogronach. Z drugiej strony wpływ dominującej obecności rzeki Tag zapewnia łagodne temperatury przez cały rok. Latem oddziaływanie rzeki oznacza chłodne i wilgotne noce, co znacznie zmniejsza deficyt wody u roślin.
Połączenie tych warunków zapewnia zrównoważone przebarwianie jagód, dzięki czemu zachowują one odpowiedni poziom naturalnej kwasowości, nadając produktom winiarskim świeżość i zapewniając równowagę między kwasowością i alkoholem, które są znaną cechą charakterystyczną win, win musujących, win półmusujących i gazowanych win półmusujących objętych ChOG "Tejo".
Występujące w regionie różne rodzaje gleb o różnej żyzności w połączeniu z doborem najlepiej dostosowanych do tych szczególnych warunków odmian winorośli wpływają w dużej mierze na zróżnicowanie, jakość i właściwości tych win.
Odmiany i ich staranny dobór w celu zapewnienia najlepszego dostosowania do warunków panujących w regionie są jednym z głównych czynników decydujących o specyfice produktów winiarskich, które mogą być objęte ChOG "Tejo". Poza licznymi rodzimymi odmianami winorośli o silnie regionalnym charakterze istnieją również inne odmiany doskonale przystosowane do warunków geograficznych i ograniczeń krajobrazowych regionu.
Czynnik ludzki, dzięki któremu w regionie kultywowane są tradycje sięgające tysięcy lat i który przejawia się w wyborze odmian najlepiej przystosowanych do warunków panujących na tym obszarze geograficznym, ma decydujące znaczenie w produkcji winogron nadających winom, winom musującym, winom półmusującym i gazowanym winom półmusującym objętym ChOG "Tejo" ich charakterystyczne cechy.
Związek między czynnikami glebowo-klimatycznymi, odmianami winorośli występującymi w regionie i tradycyjną wiedzą fachową umożliwia produkcję win o wyjątkowych właściwościach, wyróżniających się mineralnością, kwasowością i świeżością produktów sektora wina, które mogą być objęte ChOG "Tejo".
Wino, wino musujące, wino półmusujące i gazowane wino półmusujące - Etykietowanie
Ramy prawne:
określone w przepisach krajowych
Rodzaj wymogów dodatkowych:
przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania
Opis wymogu:
Ocena etykietowania przed wprowadzeniem do obrotu.
Znak jest obowiązkowym oznaczeniem na etykiecie.
Wino, wino musujące, wino półmusujące i gazowane wino półmusujące - oznaczenie "Leve"
Ramy prawne:
określone w przepisach krajowych
Rodzaj wymogów dodatkowych:
przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania
Opis wymogu:
W przypadku wina, wina półmusującego i gazowanego wina półmusującego opatrzonego oznaczeniem "Leve" [lekkie] podana na etykiecie rzeczywista objętościowa zawartość alkoholu nie może być wyższa niż 10,5 % obj., a kwasowość ogólna wyrażona jako kwas winowy musi wynosić co najmniej 4 g/l.
Link do specyfikacji produktu
© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.