Publikacja wniosku o wprowadzenie zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 105 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013
Dz.U.UE.C.2022.159.23
Akt nienormatywnyPublikacja wniosku o wprowadzenie zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 105 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013
(2022/C 159/13)
WNIOSEK O ZATWIERDZENIE ZMIANY W SPECYFIKACJI PRODUKTU
"Vicenza"
PDO-IT-A0476-AM03
Data wniosku: 13.7.2018
1. Przepisy mające zastosowanie do zmiany
Art. 105. rozporządzenia (UE) nr 1308/2013 - zmiana inna niż nieznaczna
2. Opis i uzasadnienie zmiany
2.1. Usunięcie wersji Spumante (musującej) rodzajów Chardonnay, Garganega (Garganego) i Pinot Bianco
W ramach ogólnego przeglądu rodzajów produktu objętych nazwą "Vicenza" usunięto niektóre wina musujące, takie jak Vicenza Chardonnay Spumante, Vicenza Garganega Spumante i Vicenza Pinot Bianco Spumante.
Wynika to ze spostrzeżenia, że żaden z tych trzech rodzajów nie był produkowany od zbiorów w 2014 r.
Zmiany te dotyczą art. 1, 4, 5 i 6 specyfikacji produktu oraz pkt 1.4 jednolitego dokumentu.
2.2. Wzrost zbiorów winogron z hektara
Zbiór winogron (w tonach/ha) został zwiększony w przypadku następujących odmian: z 14 do 15 dla Cabernet i Cabernet Sauvignon; z 16 do 18 dla Garganega (Garganego); z 13 do 14 dla Manzoni Bianco; z 14 do 16 dla Merlot; z 14 do 15 dla Pinot Bianco; z 13 do 15 dla Pinot Grigio; z 13,5 do 15 dla Riesling i Sauvignon.
Ten nieznaczny wzrost wydajności jest niezbędny, aby odzwierciedlić rzeczywiste zdolności istniejących winnic. Wzrost ten opiera się na rzeczywistej wydajności na tym obszarze, a badania przeprowadzone w związku z technikami uprawy i zmiennymi warunkami pogodowymi wykazały, że zmiana ta nie ma wpływu na jakość winogron i produkcję wina.
Zmiana ta dotyczy art. 4 specyfikacji produktu oraz punktu 1.5.2 jednolitego dokumentu.
2.3. Usunięcie wymogu, zgodnie z którym produkty z oznaczeniem Riserva muszą być poddawane rafinacji przez trzy miesiące w drewnianych beczkach
Usunięto wymóg, zgodnie z którym produkty z oznaczeniem Riserva muszą być poddawane rafinacji przez trzy miesiące w drewnianych beczkach, natomiast zachowano obowiązkowy okres dojrzewania wynoszący co najmniej dwa lata, przewidziany w obowiązujących przepisach, jako warunek stosowania tego określenia tradycyjnego. Termin "rafinacja" został zatem zastąpiony terminem "dojrzewanie".
Biorąc pod uwagę tendencje konsumpcyjne na głównych rynkach tych rodzajów, decyzję o stosowaniu drewnianych pojemników oraz o czasie dojrzewania win w tych pojemnikach należy pozostawić wytwórniom wina, pamiętając jednak, że minimalny okres dojrzewania nadal wynosi dwa lata.
Zmiana ta dotyczy art. 5 specyfikacji produktu i nie ma wpływu na jednolity dokument.
2.4. Czerwone rodzaje z oznaczeniem Riserva - osobny opis analitycznych i organoleptycznych cech charakterystycznych
Analityczne i organoleptyczne cechy charakterystyczne win czerwonych oznaczonych określeniem tradycyjnym Riserva (Rosso, Cabernet, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Nero i Raboso), które były opisane w specyfikacji produktu razem z cechami charakterystycznymi podstawowych rodzajów win czerwonych, są obecnie opisane osobno.
Zmiana ta ma na celu udoskonalenie tekstu przez zapewnienie przejrzystego opisu analitycznych i organoleptycznych cech charakterystycznych wszystkich rodzajów wina przedstawionych w specyfikacji.
Zmiana dotyczy art. 6 specyfikacji produktu oraz pkt 1.4 jednolitego dokumentu.
2.5. Zmiany organoleptycznych cech charakterystycznych niektórych rodzajów
Wprowadzono pewne zmiany w organoleptycznych cechach charakterystycznych następujących rodzajów: Bianco Frizzante, Bianco Spumante, Chardonnay, Garganega, Riesling, Sauvignon, Manzoni Bianco, Pinot Grigio, Moscato Spumante, Cabernet, Cabernet Riserva, Cabernet Sauvignon, Cabernet Sauvignon Riserva, Merlot, Merlot Riserva, Pinot Nero, Pinot Nero Riserva, Raboso, Raboso Riserva, Rosato, Rosato Frizzante oraz Novello.
Opis win został dostosowany do terminów stosowanych w sektorze wina przez wyspecjalizowanych degustatorów.
Zmiana ta dotyczy art. 6 specyfikacji produktu oraz pkt 1.4 jednolitego dokumentu.
2.6. Zmiana minimalnej całkowitej objętościowej zawartości alkoholu dla rodzaju Bianco Passito
Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu dla rodzaju Bianco Passito została zwiększona z 13 % do 16 % obj.
Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu musi zostać zwiększona zgodnie ze szczególnymi metodami produkcji win Passito. Obejmują one suszenie winogron, które powoduje zwiększenie zawartości alkoholu.
Zmiana ta dotyczy art. 6 specyfikacji produktu oraz pkt 1.4 jednolitego dokumentu.
2.7. Zezwolenie na stosowanie zakrętek jako korków
Stosowanie zakrętek jest dozwolone w przypadku win z kategorii "wino" i "wino półmusujące" wprowadzanych do obrotu w szklanych butelkach o pojemności do 5 litrów.
Dzięki temu producenci mogą szybko reagować na wymagania poszczególnych rynków międzynarodowych, dostarczając swoje wina w odpowiednich opakowaniach. Ma to szczególne znaczenie dla rynków, na których istnieje wyraźny popyt na wino w butelkach zamykanych zakrętką.
Zmiana ta dotyczy art. 8 specyfikacji produktu oraz pkt 1.9 jednolitego dokumentu (dodatkowe wymogi - pakowanie).
2.8. Zezwolenie na stosowanie pojemników wykonanych z materiału innego niż szkło
XXX. Dopuszcza się stosowanie pojemników innych niż ze szkła, będących rodzajem bukłaka z tworzywa sztucznego, wykonanego z polietylenu i poliestru, umieszczonych w obudowie z tektury (lub z innego sztywnego materiału), o objętości 5-20 litrów.
Uzasadnienie: Dzięki tej zmianie producenci mogą szybko reagować na wymagania poszczególnych rynków międzynarodowych, dostarczając swoje wina w odpowiednich opakowaniach. Na przykład na rynku Europy północnej coraz częściej wybierane są alternatywne rodzaje opakowań dla win gatunkowych z oznaczeniem geograficznym, takie jak opakowania typu "worek w pudełku" (ang. bag-in-box), które są już bardzo popularne na niektórych rynkach, np. w Niemczech i w całej Europie północnej.
Zmiana ta dotyczy art. 8 specyfikacji produktu oraz pkt 1.9 jednolitego dokumentu (dodatkowe wymogi - pakowanie).
2.9. Opakowania win "Vicenza" Riserva
Określono dokładnie cechy, jeśli chodzi o rodzaj pojemników i korków, które można stosować, oraz maksymalną dopuszczalną objętość, jakie muszą mieć wina objęte ChNP "Vicenza" z oznaczeniem Riserva przy wprowadzaniu do obrotu. W szczególności wina objęte DOC "Vicenza" z rodzaju Riserva muszą być wprowadzane do obrotu w szklanych butelkach o pojemności nie większej niż 9 litrów, zamkniętych korkiem. Niedozwolone jest stosowanie "gąsiorów" lub "dymionów".
Wizerunek wersji Riserva, w tym postrzeganie jej jako produktu wysokiej jakości, musi być chroniony, i to począwszy od pojemników, które mogą być używane do pakowania.
Zmiana ta dotyczy art. 8 specyfikacji produktu oraz pkt 1.9 jednolitego dokumentu (dodatkowe wymogi - pakowanie).