Publikacja wniosku o uznanie określenia tradycyjnego, o którym mowa w art. 33 rozporządzenia Komisji (WE) nr 607/2009.

Dzienniki UE

Dz.U.UE.C.2010.277.23

Akt nienormatywny
Wersja od: 14 października 2010 r.

Publikacja wniosku o uznanie określenia tradycyjnego, o którym mowa w art. 33 rozporządzenia

Komisji (WE) nr 607/2009

(2010/C 277/10)

(Dz.U.UE C z dnia 14 października 2010 r.)

Zgodnie z art. 33 rozporządzenia Komisji (WE) nr 607/2009(1) wniosek o uznanie określenia tradycyjnego publikuje się w Dzienniku Urzędowym, serii C, w celu powiadomienia osób trzecich o takim wniosku i umożliwienia im zgłoszenia ewentualnego sprzeciwu wobec uznania i ochrony określenia tradycyjnego objętego wnioskiem.

PUBLIKACJA WNIOSKU O UZNANIE OKREŚLENIA TRADYCYJNEGO ZGODNIE Z ART. 33 ROZPORZĄDZENIA KOMISJI (WE) NR 607/2009

Data otrzymania wniosku 22.6.2010

Liczba stron 16

Język wniosku angielski

Numer ref. TDT-US-N0022

Wnioskodawca: Wine America

1212 New York Avenue, Suite 425

Washington, DC 20005

UNITED STATES OF AMERICA

California Export Association

425 Market St., Suite 1000

San Francisco, CA 94105

UNITED STATES OF AMERICA

Nazwa: SOLERA

– Określenie tradycyjne zgodnie z art. 118u ust. 1 lit. b) rozporządzenia (WE) nr 1234/2007

Język:

– Artykuł 31 ust. 1 lit. b) rozporządzenia Komisji (WE) nr 607/2009

Wykaz odnośnych chronionych nazw pochodzenia lub chronionych oznaczeń geograficznych:

– Chronione nazwy pochodzenia

Kategorie produktów winiarskich:

– Wino likierowe (załącznik XIb do rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007)

Definicja:

– Określenie "solera" opisuje system stosowania beczułek/beczek zawierających wino w różnym wieku. Z systemu solera wybiera się beczkę z najstarszą mieszanką roczników. Następnie całe wino z beczek w solerze spływa kaskadą według wieku do kolejnych beczek, a w jego miejsce wlewa się najmłodszą mieszankę win. W wyniku tego procesu powstaje produkt mieszany, którego barwa waha się od jasnosłomkowej do ciemnobursztynowej, w zależności od wytwarzanego rodzaju wina. Proces ten jest zarezerwowany dla produkcji win alkoholizowanych.

______

(1) Dz.U. L 193 z 24.7.2009, s. 60.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.