Publikacja wniosku o uznanie określenia tradycyjnego, o którym mowa w art. 33 rozporządzenia Komisji (WE) nr 607/2009.

Dzienniki UE

Dz.U.UE.C.2010.276.6

Akt nienormatywny
Wersja od: 13 października 2010 r.

Publikacja wniosku o uznanie określenia tradycyjnego, o którym mowa w art. 33 rozporządzenia Komisji (WE) nr 607/2009

(2010/C 276/05)

(Dz.U.UE C z dnia 13 października 2010 r.)

Zgodnie z art. 33 rozporządzenia Komisji (WE) nr 607/2009(1) wniosek o uznanie określenia tradycyjnego publikuje się w Dzienniku Urzędowym, serii C, w celu powiadomienia osób trzecich o takim wniosku i umożliwienia im zgłoszenia ewentualnego sprzeciwu wobec uznania i ochrony określenia tradycyjnego objętego wnioskiem.

PUBLIKACJA WNIOSKU O UZNANIE OKREŚLENIA TRADYCYJNEGO ZGODNIE Z ART. 33 ROZPORZĄDZENIA KOMISJI (WE) NR 607/2009

Data otrzymania wniosku 22.6.2010

Liczba stron 19

Język wniosku angielski

Numer ref. TDT-US-N0017

Wnioskodawca: Wine America

1212 New York Avenue, Suite 425

Washington, DC 20005

UNITED STATES OF AMERICA

California Export Association

425 Market St., Suite 1000

San Francisco, CA 94105

UNITED STATES OF AMERICA

Nazwa: CREAM

– Określenie tradycyjne zgodnie z art. 118u ust. 1 lit. b) rozporządzenia (WE) nr 1234/2007

Język:

– Artykuł 31 ust. 1 lit. b) rozporządzenia Komisji (WE) nr 607/2009

Wykaz odnośnych chronionych nazw pochodzenia lub chronionych oznaczeń geograficznych:

– Chronione nazwy pochodzenia

Kategorie produktów winiarskich:

– Wino likierowe (załącznik XIb do rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007)

Definicja:

– Określenie "cream" służy do opisu alkoholizowanego wina słodkiego z USA. Barwa wina waha się od jasnożółtej do lekko bursztynowej, smak jest głęboki i słodki, nasycony typowym aromatem wina i owoców. Wina mogą jednak odzwierciedlać właściwości charakterystyczne dla ostrożnego starzenia, wykazując cechy "rozwiniętego" owocu. Wino można produkować, mieszając kilka roczników i zazwyczaj zachowując właściwości słodkiego wina. Proces starzenia się wina odbywa się w różnych naczyniach. Wino musi być wzmocnione okowitą z winogron.

______

(1) Dz.U. L 193 z 24.7.2009, s. 60.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.