Publikacja wniosku o uznanie określenia tradycyjnego, o którym mowa w art. 33 rozporządzenia Komisji (WE) nr 607/2009.

Dzienniki UE

Dz.U.UE.C.2010.73.49

Akt nienormatywny
Wersja od: 23 marca 2010 r.

Publikacja wniosku o uznanie określenia tradycyjnego, o którym mowa w art. 33 rozporządzenia Komisji (WE) nr 607/2009

(2010/C 73/13)

(Dz.U.UE C z dnia 23 marca 2010 r.)

Zgodnie z art. 33 rozporządzenia Komisji (WE) nr 607/2009(1) wniosek o uznanie określenia tradycyjnego publikuje się w Dzienniku Urzędowym, serii C, w celu powiadomienia stron trzecich o takim wniosku i umożliwienia im zgłoszenia ewentualnego sprzeciwu wobec uznania i ochrony określenia tradycyjnego objętego wnioskiem.

PUBLIKACJA WNIOSKU O UZNANIE OKREŚLENIA TRADYCYJNEGO ZGODNIE Z ART. 33 ROZPORZĄDZENIA KOMISJI (WE) NR 607/2009

Data otrzymania wniosku: 18.2.2010

Liczba stron: 11

Język wniosku: hiszpański

Numer ref.: TDT-AR-N0004

Wnioskodawca:

Właściwy organ państwa członkowskiego: Instituto Nacional de Vitivinicultura

San Martín no 430

Ciudad de Mendoza

CP 5500

REPÚBLICA ARGENTINA

Tel. +54 2615216606

Faks +54 2615216604

presidencia@inv.gov.ar

Nazwa: RESERVA

– Określenie tradycyjne zgodnie z art. 118u ust. 1 lit. b) rozporządzenia (WE) nr 1234/2007

Język:

– Artykuł 31 ust. 1 lit. a) rozporządzenia Komisji (WE) nr 607/2009

Wykaz odnośnych chronionych nazw pochodzenia lub chronionych oznaczeń geograficznych:

– Określenie "Reserva", będące przedmiotem wniosku o uznanie, może być stosowane w dowolnym z uznanych obszarów geograficznych wymienionych w załączonym wykazie, który znajduje się na stronie internetowej http://www.inv.gov.ar pod warunkiem, że spełnione zostaną wymogi definicji "Reserva".

Kategorie produktów winiarskich:

– Wino/wino likierowe/wino musujące (załącznik XIb do rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007)

Definicja:

– Reserva: określenie "Reserva" odnosi się do win wyprodukowanych z winogron wymienionych w załączniku do uchwały INV C.22/08, lub powstałych w wyniku zmieszania tych odmian winogron, nadających się do produkcji win najwyższej jakości. W procesie produkcji win Reserva należy wykorzystać przynajmniej sto trzydzieści pięć kilogramów (135 kg) winogron na każde sto litrów (100 l) wina. Wina czerwone "Reserva" dojrzewają przez okres minimum dwanaście (12) miesięcy od momentu uzyskania stabilności enologicznej. W przypadku win białych i różowych minimalny okres dojrzewania nie może być krótszy niż sześć (6) miesięcy. Do niniejszego dokumentu załącza się deklarację Krajowego Instytutu Uprawy Winorośli (INV) o korzystaniu z dębowych beczek przy produkcji wina "Reserva". Załącza się także uchwałę INV C.23/08, która przewiduje, że takie wyrażenia jak "Barrica" (z beczki), "Criado en Barrica de Roble" (dojrzewało w dębowej beczce) i "Crianza en Roble" (dojrzewało w dębowym drewnie) i podobne, można umieszczać na etykietach jedynie wtedy, gdy chcąc nadać produktom winiarskim walorów charakterystycznych dla tego drewna, rzeczywiście zastosowano beczki dębowe.

______

(1) Dz.U. L 193 z 24.7.2009, s. 60.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.