Publikacja wniosku o uznanie określenia tradycyjnego, o którym mowa w art. 33 rozporządzenia Komisji (WE) nr 607/2009.
Dz.U.UE.C.2010.73.49
Akt nienormatywny(2010/C 73/13)
(Dz.U.UE C z dnia 23 marca 2010 r.)
Zgodnie z art. 33 rozporządzenia Komisji (WE) nr 607/2009(1) wniosek o uznanie określenia tradycyjnego publikuje się w Dzienniku Urzędowym, serii C, w celu powiadomienia stron trzecich o takim wniosku i umożliwienia im zgłoszenia ewentualnego sprzeciwu wobec uznania i ochrony określenia tradycyjnego objętego wnioskiem.
PUBLIKACJA WNIOSKU O UZNANIE OKREŚLENIA TRADYCYJNEGO ZGODNIE Z ART. 33 ROZPORZĄDZENIA KOMISJI (WE) NR 607/2009
Data otrzymania wniosku: 18.2.2010
Liczba stron: 11
Język wniosku: hiszpański
Numer ref.: TDT-AR-N0004
Wnioskodawca:
Właściwy organ państwa członkowskiego: Instituto Nacional de Vitivinicultura
San Martín no 430
Ciudad de Mendoza
CP 5500
REPÚBLICA ARGENTINA
Tel. +54 2615216606
Faks +54 2615216604
Nazwa: RESERVA
– Określenie tradycyjne zgodnie z art. 118u ust. 1 lit. b) rozporządzenia (WE) nr 1234/2007
Język:
– Artykuł 31 ust. 1 lit. a) rozporządzenia Komisji (WE) nr 607/2009
Wykaz odnośnych chronionych nazw pochodzenia lub chronionych oznaczeń geograficznych:
– Określenie "Reserva", będące przedmiotem wniosku o uznanie, może być stosowane w dowolnym z uznanych obszarów geograficznych wymienionych w załączonym wykazie, który znajduje się na stronie internetowej http://www.inv.gov.ar pod warunkiem, że spełnione zostaną wymogi definicji "Reserva".
Kategorie produktów winiarskich:
– Wino/wino likierowe/wino musujące (załącznik XIb do rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007)
Definicja:
– Reserva: określenie "Reserva" odnosi się do win wyprodukowanych z winogron wymienionych w załączniku do uchwały INV C.22/08, lub powstałych w wyniku zmieszania tych odmian winogron, nadających się do produkcji win najwyższej jakości. W procesie produkcji win Reserva należy wykorzystać przynajmniej sto trzydzieści pięć kilogramów (135 kg) winogron na każde sto litrów (100 l) wina. Wina czerwone "Reserva" dojrzewają przez okres minimum dwanaście (12) miesięcy od momentu uzyskania stabilności enologicznej. W przypadku win białych i różowych minimalny okres dojrzewania nie może być krótszy niż sześć (6) miesięcy. Do niniejszego dokumentu załącza się deklarację Krajowego Instytutu Uprawy Winorośli (INV) o korzystaniu z dębowych beczek przy produkcji wina "Reserva". Załącza się także uchwałę INV C.23/08, która przewiduje, że takie wyrażenia jak "Barrica" (z beczki), "Criado en Barrica de Roble" (dojrzewało w dębowej beczce) i "Crianza en Roble" (dojrzewało w dębowym drewnie) i podobne, można umieszczać na etykietach jedynie wtedy, gdy chcąc nadać produktom winiarskim walorów charakterystycznych dla tego drewna, rzeczywiście zastosowano beczki dębowe.
______
(1) Dz.U. L 193 z 24.7.2009, s. 60.