Publikacja wniosku o uznanie określenia tradycyjnego, o którym mowa w art. 33 rozporządzenia Komisji (WE) nr 607/2009.
Dz.U.UE.C.2009.289.1
Akt nienormatywnyKomisji (WE) nr 607/2009(1)
(2009/C 289/01)
(Dz.U.UE C z dnia 28 listopada 2009 r.)
Zgodnie z art. 33 rozporządzenia Komisji (WE) nr 607/2009 wniosek o uznanie określenia tradycyjnego publikuje się w Dzienniku Urzędowym, serii C, w celu powiadomienia stron trzecich o takim wniosku i umożliwienia im zgłoszenia ewentualnego sprzeciwu wobec uznania i ochrony określenia tradycyjnego objętego wnioskiem.
PUBLIKACJA WNIOSKU O UZNANIE OKREŚLENIA TRADYCYJNEGO ZGODNIE Z ART. 33 ROZPORZĄDZENIA KOMISJI (WE) NR 607/2009
Data otrzymania wniosku 15.10.2009
Liczba stron 2
Język wniosku angielski
Numer ref. TT/2009/1
Wnioskodawca
Właściwy organ państwa członkowskiego: Wine Products Council of Cyprus
Dr. Yiannakis Georgiades
Petra Business Center
86, Franklin Roosevelt Avenue
PO Box 71011
3840 Limassol
CYPRUS
SPECIAL RESERVE
Nazwa
– określenie tradycyjne zgodnie z ust. 1, art. 118u lit. b) rozporządzenia (WE) nr 1234/2007
Język
– artykuł 31, ust. 1, lit. b) rozporządzenia Komisji (WE) nr 607/2009
Wykaz odnośnych chronionych nazw pochodzenia lub chronionych oznaczeń geograficznych
– wszystkie wina o chronionej nazwie pochodzenia i chronionym oznaczeniu geograficznym
Kategorie produktów winiarskich
– produkty wymienione w pkt 1, 3-6, 8, 9, 15 oraz 16 załącznika XIb do rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007
Definicja
– termin, który można stosować w odniesieniu do win o chronionej nazwie pochodzenia lub chronionym oznaczeniu geograficznym. Minimalny okres dojrzewania wina musi wynosić 36 miesięcy, z czego co najmniej 18 miesięcy w beczkach dębowych, a co najmniej 12 miesięcy w butelkach.
______
(1) Dz.U. L 193 z 24.7.2009, s. 60.