Publikacja wniosku o rejestrację zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych.
Dz.U.UE.C.2014.103.13
Akt nienormatywny(2014/C 103/08)
(Dz.U.UE C z dnia 8 kwietnia 2014 r.)
Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 51 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 1 .
JEDNOLITY DOKUMENT
ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 510/2006
w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych 2
"PESCABIVONA"
Nr WE: IT-PGI-0005-01139-31.07.2013
ChOG (X) ChNP ( )
"Pescabivona"
Włochy
Klasa 1.6. Owoce, warzywa i zboża świeże lub przetworzone
Nazwa "Pescabivona" dotyczy czterech ekotypów brzoskwini wymienionych poniżej, które pochodzą z obszaru produkcji i tam powstały:
Murtiddara lub Primizia Bianca, Bianca, Agostina, Settembrina.
W momencie wprowadzania do obrotu owoce ChOG "Pescabivona" muszą spełniać wymogi dotyczące wprowadzania do obrotu brzoskwiń i nektaryn, a także posiadać następujące cechy jakościowe:
Ekotyp | Rozpuszczalne substancje stałe | Stosunek rozpuszczalnych substancji stałych do kwasowości miareczkowej | Konsystencja miąższu |
Murtiddara lub Primizia Bianca | > 10 | > 1,20 | > 3 |
Bianca | > 10 | > 1,20 | > 3 |
Agostina | > 10 | > 1,20 | > 3 |
Settembrina | > 10 | > 1,20 | > 3,5 |
Zawartość rozpuszczalnych substancji stałych jest wyrażona w stopniach Brixa; stosunek rozpuszczalnych substancji stałych do kwasowości miareczkowej jest wyrażona w °Bx/mEq w 100 ml; konsystencja miąższu jest mierzona za pomocą penetrometru o końcówce 8 mm i wyrażona w kg/0,5 cm2.
-
-
Wszystkie etapy produkcji, od produkcji po zbiór, muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym.
-
Na etykiecie należy umieścić w tym samym polu widzenia wyrażenie "Indicazione geografica protetta" (chronione oznaczenie geograficzne), symbol Unii Europejskiej i logo produktu, które stanowi wyrażenie "Pescabivona" zapisane w sposób pokazany poniżej.
Dopuszczalne jest umieszczenie informacji odnoszących się do prywatnych znaków towarowych pod warunkiem, że mają one wymiar mniejszy niż logo "Pescabivona" oraz że nie mają znaczenia reklamującego i nie wprowadzają konsumenta w błąd.
Obszar produkcji ChOG "Pescabivona" obejmuje części gminy Bivona (AG) oraz części innych sąsiadujących gmin: Alessandria della Rocca (AG), S. Stefano Quisquina (AG), S. Biagio Platani (AG) i Palazzo Adriano (PA).
Obszar geograficzny charakteryzuje się rzeźbą pagórkowatą i górzystą, którą osłania masyw gór Sicani i położony jest w sercu Sycylii w dorzeczu rzeki Magazzolo. Klimat jest łagodny w okresie jesieni, zimy i wiosny, z minimalnymi temperaturami zimowymi gwarantującymi niezbędną świeżość, a lato jest suche i bardzo gorące. Pod względem warunków glebowych obszar charakteryzuje się obecnością regosoli, gleb brunatnych i terenów pochyłych. Warstwa gleb jest od średnio głębokiej po głęboką; gleby są porowate, przepuszczalne i bogate w substancje organiczne o odczynie lekko zasadowym lub obojętnym.
Szczególne cechy "Pescabivona" to powierzchnia dominującej czerwonej barwy skórki ograniczona do 50 % całej powierzchni owocu oraz wyjątkowo słodki smak bardzo mięsistego miąższu oraz wysoka zawartość cukrów w stosunku do zawartości kwasów. Moment dojrzewania jest różny dla każdego z czterech ekotypów i następuje od pierwszej połowy czerwca do końca października.
Wniosek o uznanie ChOG "Pescabivona" opiera się na renomie produktu, kojarzonego przez konsumentów z barwą, której charakterystyczną cechą jest ograniczenie dominującej czerwonej barwy skórki do 50 % całej powierzchni owocu, ze szczególnie przyjemnym smakiem, bardzo słodkim ze względu na wysoką zawartość cukrów w stosunku do zawartości kwasów, oraz z bardzo mięsistym miąższem. Różne momenty dojrzewania każdego z czterech ekotypów pozwalają uzyskać produkty wysokiej jakości nawet w takiej porze roku, w której - głównie ze względu na warunki klimatyczne - spada podaż i jakość owoców brzoskwini.
Historia upraw brzoskwini na określonym obszarze geograficznym sięga początków lat 50. XX w., a pierwsze wyspecjalizowane uprawy drzew brzoskwini powstały na północy gminy Bivona i wykorzystywały jako materiał rozmnożeniowy najlepsze lokalne odmiany sadzonek. Pośród różnych sadzonek jeden gatunek był szczególnie ceniony i został nazwany Agostina ze względu na moment dojrzewania (wł. agosto: sierpień). Z czasem, dzięki wyspecjalizowaniu się rolników na określonym obszarze geograficznym w uprawach brzoskwini, wyselekcjonowano trzy inne ekotypy: Murtiddara i Bianca dojrzewające w pośrednim okresie oraz Settembrina - odmiana późno dojrzewająca.
Czynniki pozwalające na zrozumienie związku "Pescabivona" z określonym obszarem można zauważyć również w kulturze. Renoma "Pescabivona" wpłynęła na historię, tradycję i gospodarkę określonego obszaru geograficznego. Świadczy o tym pozytywne przyjęcie produktu przez konsumentów podczas targów, które od 1984 r. odbywają się każdego roku w miejscowości Bivona oraz publikacje w literaturze naukowej i popularnonaukowej. Zgodnie z artykułem zatytułowanym "A Bivona c'è una pesca a polpa bianca che..." (W Bivona można znaleźć brzoskwinię o białym miąższu, która...) (opublikowanego w czasopiśmie "L'Informatore Agrario" Verona, XXXVIII (24), 1982) "Pescabivona" plasuje się wśród najważniejszych sycylijskich odmian brzoskwiń o białym miąższu, które dzięki swym cechom organoleptycznym pozwalają na zaopatrywanie tego szczególnego rynku w największych miastach Sycylii. W artykule zatytułowanym "«Vecchie» varietà per una nuova peschicoltura in Sicilia" ("«Stare» odmiany służące nowym uprawom brzoskwiń na Sycylii") (opublikowanym w dodatku do "L'Informatore Agrario" 27/2006), w którym porównuje się cechy sycylijskich odmian z odmianami międzynarodowymi, wspomina się o specyficznych ekotypach "Pescabivona', a przede wszystkim o wysiłkach rolników na rzecz promowania odmian autochtonicznych. Również artykuły publikowane w czasopismach turystycznych mówią o wyspecjalizowaniu się tego regionu Sycylii w uprawie brzoskwini i o znaczeniu tych owoców dla miejscowości Bivona, zwanej też "stolicą brzoskwini", skąd wywodzi się nazwa i renoma "Pescabivona" (Terre del vino, "Ha il sapore dell'autunno la pesca di Bivona" (Brzoskwinia Bivona ma smak jesieni), s. 80, nr 10, październik 2007; laRepubblica.it - "In gita a Bivona per fare un pieno di pesche doc" (Wycieczka do Bivona po brzoskwinie o chronionej nazwie pochodzenia) z dnia 24.8.2012 r.; http:// www.lafrecciaverde.it - "Agroalimentare: Pescabivona - una storia nata lungo il Magazzolo" (Sektor rolno-spożywczy: Pescabivona - historia, która narodziła się nad brzegiem Magazzolo) z dnia 20.11.2010 r.).
Odesłanie do publikacji specyfikacji
(art. 5 ust. 7 rozporządzenia (WE) nr 510/2006 3 )
Skonsolidowany tekst specyfikacji produkcji można znaleźć na stronie internetowej: http://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/3335
lub
wchodząc na stronę internetową Ministerstwa polityki rolnej, żywnościowej i leśnej (www.politicheagricole.it), otwierając zakładkę "Qualità e sicurezza" (na górze ekranu po prawej stronie), a następnie zakładkę "Disciplinari di Produzione all'esame dell'UE".
© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.