Publikacja wniosku o rejestrację zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych.
Dz.U.UE.C.2013.317.13
Akt nienormatywny(2013/C 317/08)
(Dz.U.UE C z dnia 31 października 2013 r.)
Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 51 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 1 .
JEDNOLITY DOKUMENT
ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 510/2006
w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych 2
"MIELE VARESINO"
NR WE: IT-PDO-0005-0990-24.04.2012
ChOG () ChNP (X)
"Miele Varesino"
Klasa 1.4. Inne produkty pochodzenia zwierzęcego (jaja, miód, różne przetwory mleczne z wyjątkiem masła itp.)
"Miele Varesino" to miód jednokwiatowy akacjowy (Robinia pseudoacacia L.)
Cechy chemiczno-fizyczne
"Miele Varesino" musi posiadać następujące cechy chemiczno-fizyczne: poziom HMF hydroksymetylo-furfuralu (w momencie wprowadzania do obrotu) musi wynosić mniej niż 15 mg/kg, a zawartość wody nie może przekraczać 17,5 %.
Cechy organoleptyczne
Cechy organoleptyczne miodu "Miele Varesino" są następujące:
barwa: przezroczysty, od niemal bezbarwnego po słomkowo żółty;
zapach: charakterystyczny zapach miodu, lekki i delikatny, pozbawiony innych wyraźnych zapachów;
smak: bardzo słodki;
aromat: delikatny, słodki i waniliowy;
postać: zasadniczo płynna; krystalizacja występuje rzadko, a jeśli występuje, to jest bardzo opóźniona.
Cechy melisopalinologiczne
"Miele Varesino" otrzymywany jest z nektaru zebranego przez pszczoły z kwiatów rośliny Robinia pseudoacacia. Pyłek Robinia pseudoacacia jest wykrywalny w melisopalinologicznym badaniu jakościowym.
Zawartość pyłku z Robinia pseudoacacia w "Miele Varesino" musi wynosić ponad 25 % całego spektrum nektarodajnego, do obliczenia którego pomija się pyłki gatunków nienektarodajnych i pyłki traktowane jako zanieczyszczenia.
Klasa reprezentatywności PK/10 g poniżej 20 000 (średnia 9 500).
Przeważający skład pyłków występujących oprócz pyłku gatunku Robinia pseudoacacia jest następujący: gatunki nienektarodajne: Palma Trachycarpus fortunei, Ilex aquifolium, Gramineae, Fraxinus, Quercus robur, Rumex, Sambucus nigra, Chelidonium, Luzula, Actinidia, Pinaceae; gatunki nektarodajne: Acer, Prunus f., Salix, Trifolium repens i Castanea sativa (zawsze obecny w spektrum pyłków), Aesculus, Gleditsia, Liriodendron.
"Miele Varesino" nie może zawierać pyłków następujących rośli: Loranthus europaeus, Hedysarum coronarium, Onobrychis.
W celu dokarmiania pszczół białkiem zabronione jest stosowanie pyłku pochodzenia innego niż ściśle lokalne.
Wszystkie etapy produkcji, zarówno zbiór na polu jaki i odwirowywanie plastrów i przygotowanie do spożycia, odbywają się w prowincji Varese.
Miód jest produktem żywym i bardzo uzależnionym od środowiska. Jest to bardzo higroskopijna substancja, wrażliwa na wahania temperatury i działanie światła. Dlatego dobrze jest, by dojrzewanie - dekantacja miodu i pakowanie odbywało się na obszarze produkcji, a miód nie był transportowany aż do zakończenia pakowania, aby nie pogorszyć jego jakości, świeżości i zdatności do przechowywania.
Na etykiecie należy podać następujące informacje:
Do pakowania miodu akacjowego "Miele Varesino" stosuje się opakowania szklane, zamykane metalowym wieczkiem, na które nanosi się plombę, a na niej umieszcza się logo identyfikacyjne produktu.
Plomba jest wydawana producentom, którzy zadeklarowali akceptację specyfikacji produkcji w całości i którzy poddają swoje produkty kontroli.
Dopuszcza się również pakowanie miodu do saszetek, tacek lub słoików z odpowiedniego materiału zawierających jedną porcję produktu, a na umieszczonej na nich etykiecie należy umieścić wszystkie przewidziane obowiązującymi przepisami prawa informacje.
Logo miodu akacjowego "Miele Varesino" przedstawiono poniżej; składa się ono z następujących elementów: na środku rysunek na białym tle składający się z trzech sześciokątów koloru pomarańczowego, z których w górę "wyrasta" pięciopłatkowy "kwiat-pszczoła", a obok wystylizowany rysunek 3 wzniesień górskich koloru niebieskiego, pod którymi znajduje się sześć kresek, również w kolorze niebieskim, o stopniowo zmniejszającej się grubości, które symbolizują jezioro; rysunek otoczony jest żółtym pasem w kształcie okręgu, na którym umieszczony jest niebieską czcionką napis "MIELE VARESINO D.O.P" oraz "di acacia" (akacjowy); pomarańczowy pas stanowi okrągłe obramowanie logo.
Geograficzny obszar produkcji rozciąga się u stóp Alp, między rzekami Ticino i Olona oraz między jeziorami Maggiore i Lugano. Obszar ten pokrywa się z terytorium prowincji Varese.
Na określonym obszarze geograficznym panuje umiarkowany klimat kontynentalny, w którym występują ograniczone wahania temperatury, zarówno latem jak i zimą, dzięki łagodzącemu oddziaływaniu jezior. Takie warunki charakteryzują ten obszar geograficzny i sprzyjają obecności gatunków drzew również egzotycznego pochodzenia.
Klimat łagodzi obecność jezior, dzięki którym wiosna rozpoczyna się tu wcześniej niż w rejonie Mediolanu: w związku z tym możliwe jest stałe i obfite kwitnienie roślin na łagodnych nasłonecznionych zboczach.
W obszarze prowincji Varese robinia akacjowa (Robinia pseudoacacia L.), dominujący gatunek miododajny, jest powszechnie obecna, stanowiąc zarówno gatunek, którym obsadza się marginalne tereny rolne, jak i gatunek drzewa przeważający w lasach w wielu miejscach wyznaczonego obszaru.
W okresie kwitnienia drzew Robinia pseudoacacia L. na terenie prowincji Varese nie kwitną równie obficie inne gatunki nektarodajne. Można stwierdzić, że kwitnienie Robinia pseudoacacia L. na większości terytorium prowincji jest stopniowe i długotrwałe dzięki obecności dolin, które ciągną się w kierunku południa, takich jak doliny rzek Ticino i Olona, oraz zboczy pagórków nasłonecznionych i osłoniętych od wiatrów.
Roślinność na terytorium prowincji Varese stanowi zatem wynik interakcji aspektów topograficznych, klimatycznych, glebowych i połączenia ich ze skutkami działalności człowieka.
Na tym obszarze geograficznym w okresie od XVII w. do XX w. powstały liczne wille otoczone rozległymi parkami, które wzbogacano, sadząc egzotyczne gatunki ozdobne, które z czasem - dzięki sprzyjającemu klimatowi - rozpowszechniły się na tyle, że były uważane za inwazyjne w parkach i ogrodach oraz zachwaszczające lokalne poszycie.
Na obszarze prowincji Varese hodowla pszczół zawsze była rozpowszechniona, a zajmowali się nią głównie chłopi, zakonnicy należący do różnych zgromadzeń religijnych obecnych na tym terenie lub przedstawiciele mieszczaństwa pasjonujący się badaniami naukowymi.
Na początku ubiegłego stulecia szybki rozwój i rozpowszechnianie się gatunku Robinia pseudoacacia L. na obszarach leśnych, wynikające ze sprzyjających czynników środowiskowych, panujących w prowincji Varese, spowodowały, że miejscowi pszczelarze zaczęli specjalizować się w produkcji miodu akacjowego, który ze względu na swoje szczególne właściwości organoleptyczne i fizyczne wyróżniał się spośród innych miodów produkowanych dotąd na tym terenie.
Od tamtego okresu pszczelarstwo w prowincji Varese mogło osiągnąć wysoki stopień specjalizacji w produkcji miodów, a w szczególności miodu, który stał się najpowszechniejszym z miodów produkowanych w prowincji Varese.
Przejście do pszczelarstwa profesjonalnego w tej prowincji odbywało się stopniowo wraz z rozpoczęciem doświadczeń z nowymi typami uli i nowymi metodami produkcji.
Tym, co sprzyjało rozwojowi metod produkcji, było przejście od pszczelarstwa wiejskiego do racjonalnego, poprzez zastąpienie tradycyjnych uli wiejskich racjonalnymi ulami i miodarkami, co pozwoliło na uzyskiwanie miodów jednokwiatowych i opróżnianie plastrów miodu osadzonych na ruchomych konstrukcjach, nie niszcząc ich.
Wreszcie również stała selekcja ras pszczół, ukierunkowana na wybór ras najbardziej produktywnych i odpornych na różne choroby, przyczyniła się dodatkowo zarówno do poprawy jakości, jak i zwiększenia ilości miodu produkowanego przez pszczelarzy w prowincji Varese.
"Miele Varesino" jest jednokwiatowym miodem akacjowym o wysokim stopniu czystości pod względem pochodzenia nektaru, charakteryzującym się zawartością nektaru i pyłku z Robinia pseudoacacia i obecnością pyłków roślin ozdobnych.
W osadach tego miodu znajdują się pyłki z gatunków nektarodajnych i nienektarodajnych, które wymienione są w pkt 3.2.
Miód jest szczególnie płynny i ma barwę jasną, od przezroczystej po słomkowożółtą, zapach lekki i delikatny, pozbawiony innych wyraźnych zapachów oraz bardzo słodki smak. Aromat jest delikatny, słodki i waniliowy.
Inną specyfiką miodu "Miele Varesino" jest brak pyłków esparcety (Onobrychis) i siekiernicy (Hedysarum coronarium), a przede wszystkim gązewnika europejskiego (Loranthus europaeus), co potwierdzają badania renomowanych botaników, którzy stwierdzają brak obecności gązewnika na obszarze produkcji tego miodu.
Obecność rozległych, obfitych i ciągłych kwitnień Robinia pseudoacacia L. na tym obszarze geograficznym wpływa, od co najmniej półtora wieku, na zainteresowanie uprawianiem pszczelarstwa i pomyślne wyniki produkcji miodu "Miele Varesino". Liczna obecność Robinia pseudoacacia L. w lasach prowincji Varese przyczyniła się do rozwoju i transformacji miejscowego pszczelarstwa, poprzez poprawę technik produkcji, hodowli i selekcji ras pszczół.
Z biegiem czasu coraz więcej pszczelarzy zaczęło zajmować się tą działalnością, zarówno traktując ją jako główną działalność zawodową jak i jako hobby lub półprofesjonalnie, o czym świadczy stopniowe zwiększanie się w lasach regionu Varese liczby uli w okresie kwitnienia gatunku Robinia pseudoacacia. Powód wzrostu tej liczby można upatrywać w fakcie, że - w odróżnieniu od innych obszarów, w których produkuje się miód akacjowy - na obszarze prowincji Varese nie ma upraw rolnych lub naturalnie rosnących gatunków roślin, które wpłynęłyby swoim kwitnieniem na jakość produktu, który dzięki temu jest czysty i posiada wszystkie najlepsze typowe cechy miodu akacjowego.
Ponadto specyfika obszaru geograficznego, dzięki charakterystyce swojego klimatu i środowiska, sprawia, że możliwe jest wyprodukowanie miodu akacjowego odróżniającego się od innych miodów. Dzięki obecności roślin ozdobnych tradycyjnie uprawianych w celach dekoracyjnych w ogrodach i parkach "Miele Varesino" charakteryzuje się obecnością pyłków egzotycznych gatunków ozdobnych, dobrze dostosowanych do środowiska w porównaniu z innymi lombardzkimi miodami akacjowymi. Obecność tych gatunków wpływa na cechy organoleptyczne miodu "Miele Varesino", a niemniej ważną cechą jest aromat, który miód zawdzięcza obecności pyłków z roślin wiecznie zielonych (Ilex aquifolium, Trachycarpus fortunei).
Odesłanie do publikacji specyfikacji
(Artykuł 5 ust. 7 rozporządzenia (WE) nr 510/2006 3 )
Właściwe władze administracyjne wszczęły krajową procedurę sprzeciwu, publikując wniosek o uznanie chronionej nazwy pochodzenia "Miele Varesino" w Dzienniku Urzędowym Republiki Włoskiej nr 297 z dnia 22 grudnia 2011 r. Skonsolidowany tekst specyfikacji produkcji można znaleźć na stronie internetowej:
http://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/3335
lub
wchodząc na stronę internetową Ministerstwa Polityki Rolnej, Żywnościowej i Leśnej (http://www.politicheagricole.it), otwierając zakładkę "Qualità e sicurezza" (na górze ekranu po prawej stronie), a następnie zakładkę "Disciplinari di produzione all'esame dell'UE".
© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.