Publikacja wniosku o rejestrację w znaczeniu art. 6 ust. 2 rozporządzenia (EWG) nr 2081/92 w sprawie ochrony nazw pochodzenia i oznaczeń geograficznych.

Dzienniki UE

Dz.U.UE.C.2006.32.11

Akt nienormatywny
Wersja od: 8 lutego 2006 r.

Publikacja wniosku o rejestrację w znaczeniu art. 6 ust. 2 rozporządzenia (EWG) nr 2081/92 w sprawie ochrony nazw pochodzenia i oznaczeń geograficznych

(2006/C 32/04)

(Dz.U.UE C z dnia 8 lutego 2006 r.)

Niniejsza publikacja daje prawo do wyrażenia sprzeciwu w znaczeniu art. 7 i art. 12d wymienionego rozporządzenia. Każdy sprzeciw wobec tego wniosku musi być wniesiony za pośrednictwem właściwych władz Państwa Członkowskiego, państwa będącego członkiem WTO lub państwa trzeciego zatwierdzonego, zgodnie z art. 12 trzecie tiret w terminie sześciu miesięcy od tej publikacji. Publikacja jest uzasadniona następującymi elementami, szczególnie punktem 4.6, w związku z którymi uważa się, że wniosek jest uzasadniony w znaczeniu rozporządzenia (EWG) nr 2081/92.

ZESTAWIENIE STRESZCZAJĄCE

ROZPORZĄDZENIE RADY (EWG) NR 2081/92

"CORDEIRO DE BARROSO" lub "ANHO DE BARROSO" lub "BORREGO DE LEITE DE BARROSO"

NR WE: PT/00231/6.5.2002

CHNP ( ) CHOG (X)

Niniejsze zestawienie jest streszczeniem sporządzonym dla celów informacyjnych. W celu uzyskania wyczerpujących informacji osoby zainteresowane, w szczególności producenci wyrobów objętych daną chronioną nazwą pochodzenia (CHNP) lub chronionym oznaczeniem geograficznym (CHOG), proszone są o zapoznanie się z pełną wersją specyfikacji produktu udostępnianą na szczeblu krajowym lub przez służby Komisji Europejskiej(1).

1. Właściwy organ Państwa Członkowskiego:

Nazwa: Instituto de Desenvolvimento Rural e Hidráulica

Adres: Av. Afonso Costa, n.o 3, P-1949-002 Lisboa

Telefon: (351) 21 844 22 00

Faks: (351) 21 844 22 02

E-mail: idrha@idrha.min-agricultura.pt

2. Grupa składająca wniosek:

2.1 Nazwa: Cooperativa Agrícola dos Produtores de Batata para Semente de Montalegre, CRL

2.2 Adres: Rua General Humberto Delgado P-5470 - 247 Montalegre

Telefon: (351) 276 51 22 53

Faks: (351) 276 51 25 28

E-mail: quadrimonte@iol.pt

2.3 Skład: producenci/przetwórcy (x) inni ( )

3. Rodzaj produktu:

Klasa 1.1 - Świeże mięso i podroby.

4. Opis:

(podsumowanie warunków określonych w art. 4 ust. 2)

4.1 Nazwa: "CORDEIRO DE BARROSO" lub "ANHO DE BARROSO" lub "BORREGO DE LEITE DE BARROSO"

4.2. Opis: Mięso pochodzące z rozbioru tusz owiec, pochodzących ze skrzyżowania zwierząt rasy "Churra Galega" i "Bordaleira de Entre Douro e Minho" obu płci, wyhodowanych w systemie gospodarstw tradycyjnych ekstensywnych na obszarze geograficznym produkcji, ubitych przed czwartym miesiącem życia oraz o wadze tuszy od 4 do 12 kg. Po prostej obróbce kulinarnej mięso jest kruche, soczyste i bardzo smaczne. Typowy smak jest nieodłącznie związany z metodą produkcji i rodzajem pożywienia. Odnośnie do wagi tusze zazwyczaj dzieli się na 3 kategorie: kategoria A - od 4,0 kg do 7,0 kg, kategoria B - od 7,1 kg do 10,0 kg, kategoria C - od 10,1 kg do 12,0 kg.

4.3. Obszar geograficzny: Obszar geograficzny produkcji "Cordeiro de Barroso", obejmujący miejsca narodzin, hodowli, uboju i pakowania, jest ograniczony do gmin Boticas, Chaves, Mondim de Basto, Montalegre, Murça, Ribeira de Pena, Valpaços i Vila Pouca de Aguiar w okręgu Vila Real. Obszar, który stanowią gminy Boticas, Chaves e Montalegre, jest znany i określany jako Barroso. W tym konkretnym przypadku obszar ten został rozszerzony o wymienione gminy przyległe ze względu na występujące w nich podobne warunki do produkcji jagniąt oraz jednorodność pod względem jakościowym, charakteryzująca tusze produkowane w tych warunkach.

4.4. Dowód pochodzenia: Oznaczeniem geograficznym mogą być objęte wyłącznie tusze pochodzące ze zwierząt urodzonych i wyhodowanych w gospodarstwach rolnych, które znajdują się na obszarze geograficznym produkcji, spełniają wszystkie wymogi związane z żywieniem i zdrowiem zwierząt, posiadają system hodowli zgodny z ustanowionym w specyfikacji dla "Cordeiro de Barroso" oraz poddają się systemowi kontroli i certyfikacji określonemu w dokumencie "Reguły kontroli i certyfikacji dla Cordeiro de Barroso" ("Regras de Controlo e Certificação do Cordeiro de Barroso"). Oznaczenie kontrolne, jakim opatrzona jest każde opakowanie, posiada numer umożliwiający pełne prześledzenie wyrobu aż do gospodarstwa rolnego, w którym rozpoczęto produkcję. Dowód pochodzenia można uzyskać w każdym momencie i na każdym etapie łańcucha produkcji na podstawie numeru serii, wchodzącego obowiązkowo w skład oznaczenia kontrolnego.

4.5. Metoda produkcji: Mięso pochodzi z tusz otrzymywanych z uboju i rozbioru jagniąt z krzyżówki zwierząt ras "Churra Galega" i "Bordaleira de Entre Douro e Minho", urodzonych i wyhodowanych według tradycyjnych zasad, ubitych pomiędzy 30 a 120 dniem życia w ubojniach posiadających numer identyfikacyjny zgodny z obowiązującym prawodawstwem oraz uznanych przez Wspólnotę Europejską, znajdujących się na obszarze geograficznym produkcji i zatwierdzonych w tym celu przez zarządzającą grupę producentów. Ogłuszanie zwierząt przed ubojem jest obowiązkowe. Ubój zwierząt prowadzi się w ciągłych seriach, bez przerwy, a w każdej serii znajdują się wyłącznie jagnięta jednego zatwierdzonego producenta. Ubojowi towarzyszy zawsze technik z jednostki certyfikującej lub odpowiednio upoważniony do tego celu przedstawiciel jednostki, który może potwierdzić właściwe funkcjonowanie i zachowanie zasad produkcji. Po uboju tusze lub odpowiednie elementy ubitych zwierząt są poddawane badaniu poubojowemu i natychmiast schładzane do temperatury równej lub niższej niż 4 °C (± 1 °C). Końcową temperaturę wewnętrzną 7 °C osiąga się w mniej niż 12 godzin, utrzymując względną wilgotność na poziomie 85-90 %, aż do wysyłki, zgodnie z obowiązującym prawodawstwem.

Czynności związane z rozbiorem i pakowaniem mogą być przeprowadzane wyłącznie na ograniczonym obszarze geograficznym, tak aby nie dopuścić do zakłócenia możliwości śledzenia wyrobu oraz do niemożności kontroli jego autentyczności i właściwości na skutek obróbki.

4.6. Związek: Produkcja mięsa "Cordeiro de Barroso" jest silnie związana i uzależniona od wykorzystywania wspólnych terenów gminnych ("baldios"), od naturalnych i udoskonalonych pastwisk oraz od wolno rosnącej roślinności w regionie Barroso. Charakterystyczny ekosystem występujący w tym regionie, a także wiedza fachowa ludności, zwłaszcza w dziedzinie prowadzenia i hodowli stad, pozwala uzyskać jagnięta o szczególnych cechach, właściwych dla regionu, z którego pochodzą. Charakterystyczna dla tego regionu jest hodowla owiec w systemie ekstensywnym, z wykorzystaniem zasobów o bardzo specyficznych właściwościach, co pozwala na produkcję jagniąt w sposób tradycyjny, istniejący od wielu dekad. Tradycja hodowli owiec w tym regionie sięga wielu lat wstecz i jest silnie związana z praktykowanym tradycyjnym sposobem wypasu. Ze względu na swój smak i konsystencję "Cordeiro de Barroso" był zawsze ważnym produktem zwierzęcym w diecie ludności w tym regionie i stanowił część miejscowego jadłospisu, przede wszystkim w okresach świątecznych. Owce hodowlane są w regionie bardzo cenione i są do tego stopnia związane ze zwyczajami ludności w Barroso, że bywają często podarunkiem na specjalne okazje.

4.7. Organ kontrolny:

Nazwa: Tradição e Qualidade - Associação Interprofissional para Produtos Agro-Alimentares de Trás-os-Montes

Adres: Av. 25 de Abril, 273 S/L, P-5370 Mirandela

Telefon: (351) 278 261 410

Faks: (351) 278 261 410

E-mail: tradição-qualidade@clix.pt

Organ "Tradição e Qualidade" uznano za spełniający wymogi Normy 45011:2001.

4.8. Etykietowanie: Na etykiecie widnieje obowiązkowo napis "Cordeiro de Barroso - Indicação Geográfica Protegida", logo wyrobu i odpowiednie logo wspólnotowe poprzedzone numerem wpisu do rejestru wspólnotowego.

.................................................

Notka Wydawnictwa Prawniczego "Lex"

Grafiki zostały zamieszczone wyłącznie w Internecie. Obejrzenie grafik podczas pracy z programem Lex wymaga dostępu do Internetu.

.................................................

grafika

Do etykiety zalicza się również oznaczenie kontrolne zawierające obowiązkowo nazwę wyrobu i odpowiedni napis, nazwę organu kontrolnego i numer serii (kod cyfrowy lub alfanumeryczny umożliwiający śledzenie wyrobu).

4.9. Krajowe wymogi ustawodawcze: -

______

(1) Komisja Europejska - Dyrekcja Generalna ds. Rolnictwa - Jednostka ds. Polityki Jakości Produktów Rolnych - B-1049 Bruksela.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.