Publikacja wniosku o rejestrację w znaczeniu art. 6 ust. 2 rozporządzenia (EWG) nr 2081/92 w sprawie ochrony nazw pochodzenia i oznaczeń geograficznych.

Dzienniki UE

Dz.U.UE.C.2005.331.2

Akt nienormatywny
Wersja od: 28 grudnia 2005 r.

Publikacja wniosku o rejestrację w znaczeniu art. 6 ust. 2 rozporządzenia (EWG) nr 2081/92 w sprawie ochrony nazw pochodzenia i oznaczeń geograficznych

(2005/C 331/02)

(Dz.U.UE C z dnia 28 grudnia 2005 r.)

Niniejsza publikacja daje prawo do wyrażenia sprzeciwu w znaczeniu art. 7 i art. 12d wymienionego rozporządzenia. Każdy sprzeciw wobec tego wniosku musi być wniesiony za pośrednictwem właściwych władz Państwa Członkowskiego, państwa będącego członkiem WTO lub państwa trzeciego zatwierdzonego, zgodnie z art. 12 trzecie tiret w terminie sześciu miesięcy od tej publikacji. Publikacja jest uzasadniona następującymi elementami, szczególnie punktem 4.6, w związku z którymi uważa się, że wniosek jest uzasadniony w znaczeniu rozporządzenia (EWG) nr 2081/92.

ZESTAWIENIE STRESZCZAJĄCE

ROZPORZĄDZENIE RADY (EWG) NR 2081/92

"PATATAS DE PRADES" lub "PATATES DE PRADES"

Nr WE: ES/00232/25.4.2002

CHNP ( ) CHOG (X)

Niniejsze zestawienie jest podsumowaniem sporządzonym do celów informacyjnych. W celu uzyskania dokładnych informacji, w szczególności na temat producentów produktów objętych daną chronioną nazwą pochodzenia (PDO), należy zapoznać się z pełną wersją opisu produktu udostępnioną przez władze krajowe lub przez służby Komisji Europejskiej(1).

1. Właściwy organ Państwa Członkowskiego:

Nazwa: Subdirección General de Denominaciones de Calidad y Relaciones Interprofesionales y Contractuales. Dirección General de Alimentación. Subsecretaria de Agricultura, Pesca y Alimentación del Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación

Adres: Po Infanta Isabel, 1 - E-28071 Madrid

Telefon: (34-91) 347 53 94

Faks: (34-91) 347 54 10

e-mail: sgcaproagro@mapya.es

2. Grupa składająca wniosek:

Nazwa: Pere Casals i Rofes, on behalf of the Cooperativa Agrícola y Caixa Agrària de Prades, S.

Coop. C. R. Ltda,

Ricard Alabart i Gabriel

C/Verge de l'Abellera, 24 de Prades

Antonio Anselmo i Pons of C/Verge de l'Abellera, 7 de Prades, Ramon Puigdengoles i Clivillé,

C/Mayor, 10 de Prades

Baldomero Casals i Musté

C/Sant Llorenç, 14 de Prades

Joaquim Salvadó i Pocurull, representing the producers

C/Verge de l'Abellera, 8 de Prades

Adres: C/Sant Roc, 10, 1er- 2a, E-43364 Prades (Tarragona)

Telefon: -

Faks: -

e-mail: -

Skład: Producenci/przetwórcy ( X ) inni ( )

3. Rodzaj produktu:

Ziemniaki. Klasa 1.6. Owoce, warzywa i zboża nieprzetworzone lub przetworzone.

4. Opis produktu

(podsumowanie warunków, o których mowa w art. 4 ust. 2)

4.1. Nazwa:

"PATATAS DE PRADES" lub "PATATES DE PRADES"

4.2. Opis:

Produktem, który ma zostać objęty ochroną jest bulwa z gatunku Solanum tuberosum L, uprawianej odmiany "KENNEBEC", przeznaczona do spożycia przez ludzi, o rozmiarze między 40 a 80 mm, osiągająca w wyjątkowych wypadkach 100 mm.

Skórka tych ziemniaków jest bardzo gładka, twarda i zbita. Miąższ o strukturze zwartej i mączastej jest białawy, o łagodnym utrzymującym się w ustach smaku i delikatnym zapachu kasztanu.

4.3. Obszar geograficzny:

Obszar produkcji ziemniaków objętych chronionym oznaczeniem geograficznym "Patatas de Prades" znajduje się na terenach gmin Prades, Capafonts, La Febró i Arbolí, należących w całości do okręgu Baix Camp w prowincji Tarragona we Wspólnocie Autonomicznej Katalonii.

Strefa przetwarzania i pakowania znajduje się w strefie produkcji.

4.4. Dowód pochodzenia :

Ziemniaki pochodzą z plantacji znajdujących się na obszarze produkcji i są selekcjonowane, klasyfikowane i pakowane w przedsiębiorstwach działających na tym samym obszarze, wpisanych do odpowiedniego rejestru rady regulacyjnej.

Ziemniaki są poddawane analizie fizycznej oraz organoleptycznej. Jedynie ziemniaki, które przejdą wszystkie etapy kontroli, są pakowane i wprowadzane na rynek oraz opatrzone zapisem chronionego oznaczenia geograficznego PGI i etykietą poświadczającą jakość z numerem, wydawaną przez radę regulacyjną.

4.5. Metoda produkcji:

Ziemniaki sadzi się na powierzchni około 0,50 m x 0,70 m, co umożliwia otrzymanie od 5 do 10 bulw na roślinę; średnia gęstość wynosi 28 000 roślin na ha.

Proces uprawy rozpoczyna się produkcją zatwierdzonych nasion odmiany "Kennebec". Produktywność tej odmiany jest niska, ale odmiana ta cechuje się owocami wysokiej jakości.

Siew rozpoczyna się w kwietniu i polega na umieszczeniu nasion w bruzdach. Bruzdy te są następnie zasypywane podczas orki tworząc zagony, w których rozwija się roślina.

Zbiór odbywa się ręcznie i rozpoczyna się najwcześniej na początku września, gdy roślina obumiera w sposób naturalny. Bulwy wyrywa się z największą starannością dwa tygodnie po naturalnym obumarciu rośliny, aby umożliwić skórce ziemniaka osiągnięcie odpowiedniej dojrzałości, zapewnić utrzymanie jakości, zwiększyć jej odporność na ewentualne uderzenia, które mogą mieć miejsce podczas pakowania oraz wzmocnić jej zdolność do naturalnej ochrony.

Po zbiorze, ziemniaki podlegają następującym procesom: zewnętrznej kontroli jakości oraz klasyfikacji w jednolite partie, pakowaniu w przewiewne papierowe worki od 2 do 5 kg opatrzone logo PGI, przechowywaniu w odpowiednich pomieszczeniach, w których panuje naturalna temperatura i wilgotność oraz etykietowaniu na zewnętrznej stronie worka opatrzonego logo.

4.6. Związek:

Historyczny:

Tradycja uprawy ziemniaków na chronionym obszarze jest bardzo stara, o czym pisze w dziele z końca XIX wieku Emili Morera Llauradó, przypisując jakość bulw szczególnemu klimatowi i wysokości gruntów, na których są one uprawiane.

José Ruy Fernández (1920) odnosi się do Villa de Prades: "jej głównym bogactwem są ziemniaki o najwyższej jakości, i dzięki temu, najbardziej cenione ze wszystkich ziemniaków, nie tylko w Katalonii, ale także na całym Półwyspie Iberyjskim, ponieważ nie tylko zapewniają wysokie plony, ale także bulwy te mają wyborny smak i właściwości mączaste, dzięki którym sprzedaje się je na wszystkich rynkach po wyższej cenie niż inne podobne bulwy".

Naturalny:

Enklawa gór Prades charakteryzuje się cechami geograficznymi: 1 000 m npm, gleby bardzo żyzne, piaszczyste i bogate w krzemionkę o delikatnie kwaśnym odczynie pH, rzadko występujące opady, stosunkowo niskie temperatury i wilgotne wiatry wiejące od strony morza. Wszystkie te czynniki wpływają korzystnie na jakość bulw, tzn.:

Cykl wegetacyjny rośliny jest dłuższy. Pozwala on tylko na jeden zbiór w roku, co umożliwia uzyskanie bulwy bardziej zbitej o wyższej zawartości substancji suchej.

Ziemniaki uprawiane na tym obszarze mają bardzo gładką skórkę, pozbawioną zniekształceń, co odróżnia wyraźnie ziemniaki z Prades od ziemniaków tej samej odmiany uprawianych na innych obszarach.

Bulwy przechowywane są w naturalnej postaci w zatwierdzonych magazynach, bez wykorzystania produktów hamujących kiełkowanie ani innych produktów wpływających na naturalną ochronę ziemniaków.

W związku z tym warunki ukształtowania terenu (a szczególnie wysokość npm.), warunki glebowe (istotny czynnik dla takich upraw) i klimatyczne, połączone z tradycją upraw i doświadczeniem rolników uprawiających ziemniaki z Prades kształtują cechy charakterystyczne bulwy o wysokiej jakości.

4.7 Organ kont rolny:

Nazwa: CALITAX

Adres: Tuset, 10. E-08006 Barcelona

Telefon: (34-93) 217 27 03

Faks: (34-93) 218 51 95

e-mail: calitax@arrakis.es

Przedsiębiorstwo Calitax spełnia wymogi określone w normie EN 45011 dla ziemniaków.

4.8. Etykietowanie:

Ziemniaki objęte ochroną są dostarczane na rynek wraz z etykietą, na której obowiązkowo w sposób wyraźny musi być wydrukowana nazwa chronionego oznaczenia geograficznego, logo i nazwa handlowa, jak również informacje ogólne wymagane na mocy obowiązującego prawa.

Niezależnie od rodzaju opakowania ziemniaków przeznaczonych do spożycia, opakowanie musi zawierać etykietę i etykietę dodatkową z numerem, kontrolowaną, dostarczaną i wydawaną przez radę regulacyjną zgodnie z normami ustanowionymi w podręczniku jakości. W każdym przypadku etykieta ta musi być umieszczona na opakowaniu przed wysyłką ziemniaków w sposób uniemożliwiający powtórne użycie.

4.9. Wymogi krajowe :

Ustawa nr 25/1970 z dnia 2 grudnia 1970 r. w sprawie winnic, win i napojów alkoholowych.

Dekret nr 835/1972 z dnia 23 marca 1972 r. ustanawiający przepisy wykonawcze do ustawy nr 25/1970;

Zarządzenie z dnia 25 stycznia 1994 r. określające zgodność ustawodawstwa hiszpańskiego z rozporządzeniem (EWG) nr 2081/92 z dnia 14 lipca 1992 r. w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia dla produktów rolnych i środków spożywczych.

Dekret królewski nr 1643/99 z dnia 22 października 1999 r. określający procedurę rozpatrywania wniosków o wpis do wspólnotowego rejestru nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych.

______

(1) Komisja Europejska - Dyrekcja Generalna ds. Rolnictwa, Jednostka ds. Polityki dotyczącej Jakości Produktów Rolnych, B-1049 Bruksela.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.