Publikacja wniosku o rejestrację w znaczeniu art. 6 ust. 2 rozporządzenia (EWG) nr 2081/92 w sprawie ochrony nazw pochodzenia i oznaczeń geograficznych.

Dzienniki UE

Dz.U.UE.C.2005.320.2

Akt nienormatywny
Wersja od: 15 grudnia 2005 r.

Publikacja wniosku o rejestrację w znaczeniu art. 6 ust. 2 rozporządzenia (EWG) nr 2081/92 w sprawie ochrony nazw pochodzenia i oznaczeń geograficznych

(2005/C 320/02)

(Dz.U.UE C z dnia 15 grudnia 2005 r.)

Niniejsza publikacja daje prawo do wyrażenia sprzeciwu w znaczeniu art. 7 i art. 12d wymienionego rozporządzenia. Każdy sprzeciw wobec tego wniosku musi być wniesiony za pośrednictwem właściwych władz Państwa Członkowskiego, państwa będącego członkiem WTO lub państwa trzeciego zatwierdzonego, zgodnie z art. 12 trzecie tiret w terminie sześciu miesięcy od tej publikacji. Publikacja jest uzasadniona następującymi elementami, szczególnie punktem 4.6, w związku z którymi uważa się, że wniosek jest uzasadniony w znaczeniu rozporządzenia (EWG) nr 2081/92.

ZESTAWIENIE STRESZCZAJĄCE

ROZPORZĄDZENIE RADY (EWG) NR 2081/92

"GATA-HURDES"

Nr WE: ES/00121/28.3.2000

CHNP (X) CHOG ( )

Niniejsze zestawienie jest podsumowaniem sporządzonym do celów informacyjnych. W celu uzyskania dokładnych informacji, w szczególności na temat producentów produktów objętych daną chronioną nazwą pochodzenia (CHNP), należy zapoznać się z pełną wersją opisu produktu udostępnioną przez władze krajowe lub przez służby Komisji Europejskiej(1).

1. Właściwy organ Państwa Członkowskiego

Nazwa: Subdirección General de Sistemas de Calidad Diferenciada

Dirección General de Alimentación

Secretaría General de Agricultura y Alimentación del Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación de España

Adres: Infanta Isabel,

E-28071 Madrid

Telefon: (34-91) 347 53 94

Faks: (34-91) 347 54 10

E-mail: sgcaproagro@mapya.es

2. Grupa składająca wniosek

Stowarzyszenie tłoczarni spółdzielczych i prywatnych:

– Sdad. Coop. Ltda. La Peraliega. Ctra. Cilleros, Km 1. E-10896, Perales del Puerto (Cáceres). Działalność: olejarnia.

– Sdad. Coop. Ltda. San Dámaso. Donoso Cortés, 45. E-10890, Valverde del Fresno (Cáceres). Działalność: olejarnia i przedsiębiorstwo zajmujące się pakowaniem.

– Antonio Pascual Alemán, S.L. Avd. Sierra de Gata, 36. E-10896, Perales del Puerto (Cáceres). Działalność: olejarnia i przedsiębiorstwo zajmujące się pakowaniem.

– Jacoliva. S.L. Avd. de la Paz, 5 E-10813 Pozuelo de Zarzón (Cáceres). Działalność: olejarnia i przedsiębiorstwo zajmujące się pakowaniem.

– INDEXTRA. S.L. Llano de la Dehesilla, s/n E-10691, galisteo (Cáceres). Działalność: olejarnia i przedsiębiorstwo zajmujące się pakowaniem.

– FEJIDOSA. Cruce de Mohedas, s/n. E-10664, Mohedas de Granadilla (Cáceres). Działanie: olejarnia i doprawianie oliwek.

– Sdad. Coop. Ltda. San Martín. San Isidro. E-10892, Corredera 12 (Cáceres). Działalność: olejarnia.

– Sdad. Coop. Ltda. Sierra de Gata. Gabriel y Galán 9. E-10850 Hoyos (Cáceres). Działalność: olejarnia.

3. Rodzaj produktu

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia ekstra. Klasa 1.5 - Oleje i tłuszcze

4. Opis produktu

(podsumowanie warunków, o których mowa w art. 4 ust. 2)

4.1. Nazwa: "Gata-Hurdes".

4.2. Opis:

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia ekstra produkowana z owocu drzewa oliwkowego (Olea europaea) odmiany Manzanilla Cacereña, spełniającej warunki określone w opisie.

– Właściwości organoleptyczne wyróżniające oliwę: doskonale owocowa, lekki posmak goryczy, delikatny lub prawie niewystępujący ostry smak. Oliwa jest więc owocowa i delikatna w smaku.

– Owoc jest dojrzały gdy osiąga kolor żółto-złoty. Jeżeli oliwa otrzymywana jest z oliwek zbieranych przed lub podczas dojrzewania, może posiadać zielonkawy odcień.

– Właściwości fizykochemiczne wskazują, że oliwa jest gęsta i posiada charakterystyczny profil kwasów tłuszczowych: oliwa doskonale wyróżnia się wysokim wskaźnikiem kwasów nienasyconych/ nasyconych oraz kwasu oleinowego/linolenowego, z zawartością kwasu oleinowego zazwyczaj powyżej 75 %. Wysoka chemiczna stabilność chroni ją przed zjełczeniem.

4.3. Obszar geograficzny:

Obszary łańcuchów górskich w północnej prowincji Cáceres w Autonomicznej Wspólnocie Extremadura w zachodniej Hiszpanii. Naturalne regiony Sierra de Gata, Hurdes, Gabriel i Galán, Valle del Ambroz, Jerte i La Vera. Składa się on łącznie z 84 gmin, zajmujących powierzchnię 449 430 ha, z których 30 329 ha stanowią gaje oliwne.

4.4. Dowód pochodzenia :

Rada regulacyjna wprowadza system zapewnienia pochodzenia i jakości za pośrednictwem jednostki certyfikującej ustanowionej w tym celu, która kontroluje gaje oliwne, dostawy oliwek do olejarni, przetwarzanie, przechowywanie, pakowanie i wprowadzanie do obrotu poprzez rejestry gajów oliwnych, olejarni, przedsiębiorstw przemysłowych, inspekcje, pobieranie i analizy próbek oraz nadzór produktu końcowego. Rada regulacyjna jest upoważniona do certyfikacji produktów, które spełniają warunki ustanowione w opisie produktu. Zatwierdzony produkt jest, podczas wprowadzania do obrotu, osobno identyfikowany za pomocą charakterystycznej etykiety dodatkowej.

4.5. Metoda produkcji:

Typowa i tradycyjna uprawa gajów oliwnych na całym obszarze charakteryzuje się dużą lub bardzo dużą gęstością - zazwyczaj ponad 250 szczepów na 1 ha, co wyróżnia ten obszar od innych regionów gajów oliwnych.

Na obszarach o największym nachyleniu terenu, drzewa oliwkowe są uprawiane tarasami, co stwarza utrudnienia związane z mechanizacją uprawy.

Metodą tradycyjnego wzrostu wykorzystywaną do tej pory jest rozsada drzewiasta części rosnącej poza glebą, pochodząca z młodych gałęzi pozostających po przycinaniu. Obecnie, równolegle z systemem tradycyjnym, pierwsze plantacje wykorzystują materiał uprawny pochodzący z półdrzewiastych rozsad zakorzenianych podczas rozpylania.

Uprawa drzew oliwkowych na obszarach chronionych cechuje się powolnym rozwojem stosowanych technik.

Inną cechą charakterystyczną jest duże zainteresowanie metodami upraw ekologicznych.

Nowoczesne gospodarstwa stosują jedną do trzech orek rocznie przy wykorzystaniu traktora i spulchniacza, najczęściej w okresie wiosennym i na początku lata.

Nawadnianie odbywa się poprzez rozrzucanie na glebę złożonych nawozów.

W odniesieniu do przycinania, stosuje się obecnie całkowicie dowolne metody przycinania niskich drzew przystosowanych do zbierania ręcznego oliwek stołowych.

Oliwki zbierane są bezpośrednio z drzewa w terminie określonym przez ekspertów technicznych ds. nazwy pochodzenia.

Owoc musi pochodzić z gajów oliwnych wpisanych do rejestru rady regulacyjnej gospodarstw produkujących oliwki.

Należy oddzielić owoce zbierane bezpośrednio z drzewa od owoców zbieranych z ziemi.

Transport musi odbywać się w pojemnikach spełniających odpowiednie wymagania dotyczące czystości i przechowywania owoców. Dostawa do olejarni musi odbyć się w ciągu dwunastu godzin od momentu zbioru.

Podczas rozładunku w olejarni należy skontrolować jakość owocu, ze szczególnym uwzględnieniem czystości oraz zbadać, czy owoc jest wolny od uszkodzeń, chorób i pasożytów.

Urządzenia do mycia są zaprojektowane w sposób zapewniający, aby żadne nieczystości nie dostały się do oliwek.

Partie muszą być w pełni identyfikowane.

Należy utrzymać jakość produktu przez cały proces w każdym z systemów.

Otrzymana oliwa jest przechowywana w należycie identyfikowanych pojemnikach spełniających warunki zdrowotne i wymagania dotyczące czystości przewidziane w opisie produktu.

Pakowanie oliwy objętej chronioną nazwą pochodzenia "Gata-Hurdes" musi odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym zgodnie ze wskazówkami grupy składającej wniosek. Jest to niezbędne dla zachowania jakości i zapewnienia odtworzenia historii produktu oraz kontroli całego procesu certyfikacji aż do jego zakończenia.

Proces ten dobiega końca gdy zatwierdzony produkt otrzymuje na opakowaniu etykietę dodatkową z numerem, która gwarantuje jakość i pochodzenie. Etykieta ta wydawana jest przez radę regulacyjną, której zakres kompetencji zawarty jest w przepisach i obejmuje:

– obszar produkcji

– produkty objęte chronioną nazwą, na każdym etapie produkcji, rozlewania, pakowania, przewożenia i wprowadzania do obrotu.

– osoby wpisane do różnych rejestrów.

Przedsiębiorstwa zajmujące się pakowaniem muszą zatem działać na obszarze geograficznym wyznaczonym w ust. C niniejszego opisu w celu zapewnienia odtworzenia historii produktu i zagwarantowania kontroli całego procesu ze strony organu kontrolnego i zachowania jakości chronionego produktu.

Przedsiębiorstwa zajmujące się pakowaniem muszą działać na wyznaczonym obszarze geograficznym, w celu zachowania jakości, uważanym za obszar górski z utrudnionym dostępem. Transport luzem stwarza nieodpowiednie warunki przewozu oliwy pogarszające się w przypadku dłuższego czasu trwania transportu. W ten sposób, niewątpliwie ma to niekorzystny wpływ na właściwości organoleptyczne oliwy, a więc ulegają zmianie właściwe profile, określone w nazwie.

Jedynie oliwy pakowane z poświadczeniem nazwy pochodzenia są zatwierdzone przez radę regulacyjną, w opakowaniach zatwierdzonych przez wyżej wymienioną radę i identyfikowanych za pomocą etykiet i etykiet dodatkowych zgodnych z przepisami stosowanymi przez ten organ.

4.6. Związek ze środowiskiem:

Ukształtowanie terenu obszaru objętego nazwą charakteryzuje się łańcuchami górskimi, wraz z południowymi zboczami Cordillera Central ze stokami od 400 do 2 000 m. Drzewa oliwkowe są uprawiane od najniższych wysokości do około 800 m.

Gleba składa się z materiałów krzemowych, głównie skał granitowych otoczonych na znacznym obszarze łupkami i piaskowcem.

Klimat na tym obszarze cechuje się, według J. Papadakis, zimami typu Avena Cálido (ciepły) z wyjątkiem części północno-wschodniej, w której występują zimy typu Avena Fresco (chłodny) ze względu na wpływ obszaru Gredos. Lata są typu Maíz. Roczne średnie opady atmosferyczne, charakterystyczne dla klimatu pośredniego między śródziemnomorskim wilgotnym i suchym, wahają się od 600 do 1 300 mm.

Praktycznie cały obszar objęty nazwą należy do basenu Tajo. Główna sieć rzeczna obejmuje rzeki Tietar, Jerte, Eljas i Alagón.

Na podstawie poszukiwań prowadzonych w zachodniej części regionu - gmin Valverde del Fresno, Eljas, San Martín de Trevejo i Villamiel - stwierdzono obecność pewnych elementów litycznych związanych z procesem kompresji złóż pochodzących z epoki rzymskiej.

Sierra de Gata jest, od początku wieku, regionem najbardziej znanym poza Hiszpanią ze swoich oliw, prawdopodobnie z powodu cen międzynarodowych jakie osiągają. Region ten produkował średnio 650 000 kg oliwy, poza ekstrakcją oliwy z wytłoczyn i produkcją szynki.

W Hurdes uprawa drzew oliwkowych była zawsze główną uprawą. Ponadto ich tradycja jest tak samo stara jak uprawa w Gata.

W innych regionach objętych nazwą, uprawa gajów oliwnych była główną działalnością aż do zapoczątkowania nowoczesnej uprawy drzew owocowych i zwiększenia ilości nawadnianych upraw.

Wiadomo, że wszystkie drzewa oliwkowe jednej odmiany pochodzą z tego samego drzewa, które przypuszczalnie było wynikiem flancowania innej odmiany dzikiego drzewa oliwkowego stanowiącego miejscową roślinność. Obecność jedynej odmiany na obszarze objętym nazwą jest wyraźnym wskaźnikiem jedności uprawnej dotyczącej drzew oliwkowych.

Występowanie unikalnych stuletnich drzew oliwkowych tej odmiany świadczy o ich pojawieniu się najpóźniej przed XVI w. Manzanilla Cacereña uznaje się jako jedną z dwudziestu czterech podstawowych odmian drzew oliwkowych w Hiszpanii ze względu na jej przewagę w północnej części prowincji Cáceres, co stanowi 47 % krajowych upraw oliwek.

Jest to odmiana mało wytrzymała, która łatwo się zakorzenia i która dobrze przystosowuje się do gleb ubogich i obszarów zimnych. Okres jej kwitnienia jest wczesny. Uznaje się ją za odmianę samodostosowującą się o niskim procencie niedorozwoju zalążni. Jej owoce dojrzewają wcześnie i nieregularnie; przyczynia się to do słabej odporności na wyrywanie, co ułatwia zbiór mechaniczny.

Odmiana ta jest bardzo interesująca ze względu na jej podwójne przeznaczenie jako oliwki stołowe i przeznaczone na oliwę, na wczesne rozpoczęcie procesu produkcji i jej wysoką oraz stałą produktywność w normalnych warunkach uprawy. Zawartość oliwy jest w niej niska, ok. 15 %/substancji wilgotnej.

4.7. Organ kontrolny:

Nazwa: Consejo Regulador de la Denominación de Origen Gata - Hurdes

Adres: Apartado 25, E-10850 Hoyos (Cáceres)

Telefon: 927 51 45 28

Faks: 927 51 45 28

Rada regulacyjna, zgodnie z art. 10 rozporządzenia Rady 2081/92 spełnia wymogi określone w normie EN 45011 z dnia 26 czerwca 1989 r., odnośnie do jednostek certyfikujących żywność.

4.8. Etykietowanie:

Poświadczenie zgodności oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia ekstra z warunkami ustanowionymi przez radę regulacyjną sprawdza się przy pomocy etykiety dodatkowej na opakowaniu zawierającym produkt. Jest ona wydrukowana przez Fábrica Nacional de Moneda y Timbre z odpowiednim numerem w celu uniknięcia powielania i podrabiania. Etykiety zarejestrowanej nazwy muszą obowiązkowo zawierać nazwę pochodzenia.

4.9. Wymogi krajowe : Krajowe ramy prawne dotyczące nazwy pochodzenia "Gata-Hurdes" podane są poniżej:

– Ustawa nr 25/1970 z dnia 2 grudnia 1970 r. w sprawie winnic, win i napojów alkoholowych i jej przepisy wykonawcze zatwierdzone dekretem 835/1972 z dnia 23 marca 1972 r.

– Dekret królewski 728/1988 z dnia 8 lipca 1988 r. wskazujący na przepisy mające zastosowanie do nazw pochodzenia, ogólnych i szczególnych, produktów nienależących do branży winiarskiej.

– Dekret królewski nr 1643/1999 z dnia 22 października 1999 r. określający procedurę rozpatrywania wniosków o wpis do wspólnotowego rejestru chronionych oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia.

______

(1) Komisja Europejska - Dyrekcja Generalna ds. Rolnictwa, Jednostka ds. Polityki dotyczącej Jakości Produktów Rolnych, B-1049 Bruksela.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.