Nowość Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 97 ust. 4 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013
Dz.U.UE.C.2023.183.7
Akt nienormatywnyPublikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 97 ust. 4 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013
(2023/C 183/05)
JEDNOLITY DOKUMENT
"Sable de Camargue"
PDO-FR-02848
Data złożenia wniosku: 31.5.2022
1. Nazwa produktu
Sable de Camargue
2. Rodzaj oznaczenia geograficzneGO
ChNP - chroniona nazwa pochodzenia
3. kategorie produktów sektora wina
1. Wino
4. Opis wina lub win
Wina ChNP Sable de Camargue to wina niemusujące "gris" i "gris de gris"
KRÓTKI OPIS
Chroniona nazwa pochodzenia "Sable de Camargue" jest zastrzeżona dla win "gris" i "gris de gris".
Wina "gris" i "gris de gris" odzwierciedlają swoje naturalne środowisko, mają barwę jasno łososiową, charakteryzują się zrównoważonym smakiem łączącym giętkość (brak taniny), krągłość (sacharoza) i świeżość (kwasowość) oraz nuty jodu wynikające z wpływu morza. Wina poddane winifikacji po bezpośrednim tłoczeniu są zazwyczaj asambla- żami.
Paleta win jest owocowa (owoce białe, cytrusowe, egzotyczne, czerwone itp.) lub kwiatowa, w zależności od pierwotnych aromatów winogron odmian winorośli użytych w asamblażu, które rozwijają na koniec nuty mineralne.
Wina "gris de gris" mają jaśniejszą barwę oraz subtelniejsze i delikatniejsze aromaty wynikające z produkowania tych win wyłącznie z odmiany grenache gris.
Wina objęte chronioną nazwą "Sable de Camargue" spełniają ograniczenia określone w kryteriach analitycznych ustanowionych w prawodawstwie europejskim.
Wina pochodzą z winogron zebranych podczas zaawansowanego etapu dojrzewania i charakteryzują się zawartością cukru nie mniejszą niż 178 g/l moszczu.
Naturalna objętościowa zawartość alkoholu w tych winach wynosi co najmniej 11 %.
Maksymalna zawartość cukrów fermentujących (glukozy i fruktozy) w partiach wina gotowego do sprzedaży luzem lub w opakowaniach wynosi 4 gramy na litr.
Ogólne cechy analityczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna kwasowość ogólna | |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
5. Praktyki winiarskie
5.1. Szczególne praktyki enologiczne
a. Prowadzenie winnicy
Praktyka uprawy
Gęstość nasadzeń:
Minimalna gęstość nasadzeń w winnicy wynosi 4 000 roślin na hektar.
Na każdą roślinę przypada maksymalnie 2,50 m2 powierzchni.
Zasady cięcia:
Winorośl jest prowadzona w formie kielicha lub sznura Royat. Winorośl przycina się w krótko z maksymalnie 8 czopami na roślinę i maksymalnie 2 oczkami na czop.
Nawadnianie:
Można zezwalać na nawadnianie zgodnie z przepisami art. D. 645-5 francuskiego kodeksu rolnego i rybołówstwa morskiego.
b. Praktyka uprawy
Pozostałe praktyki uprawy
W celu zachowania cech środowiska fizycznego i biologicznego, które są podstawą charakteru tego obszaru:
- aby zapobiec erozji wietrznej, obowiązkowa jest kontrola pokrywy roślinnej, wysianej lub dziko rosnącej, zapewniana środkami mechanicznymi lub fizycznymi minimalnie w co drugim międzyrzędziu, przynajmniej podczas okresu spoczynku winorośli;
- z uwagi na intensywną mineralizację piaszczystych gleb i znaczne wymywanie, nawożenie organiczne zapewnia się co najmniej poprzez obowiązkowe zakopywanie pozostałości roślinnych z roślin wysianych lub dziko rosnących;
- stosowanie herbicydu na całej powierzchni gleby jest zabronione;
- w celu ochrony winnic przed zasoleniem z otoczenia, która jest decydującym warunkiem ich przetrwania, zakazane są wszelkie istotne zmiany w systemie zarządzania przepływem wody (roubiny, pompownie, marynarze), z wyjątkiem zwykłych prac konserwacyjnych na urządzeniach wodnych.
c. Odmiany winorośli
Praktyka uprawy
- Proporcja głównych odmian winorośli musi wynosić co najmniej 70 %.
- W wykorzystywanych odmianach winorośli występują co najmniej dwie z głównych odmian winorośli.
d. Szczególne praktyki enologiczne
Asamblaż odmian winorośli:
Wina "gris" pochodzą wyłącznie z odmian grenache gris G lub grenache N lub stanowią asamblaż, w którym:
- występują co najmniej dwie główne odmiany winorośli;
- proporcja głównych odmian winorośli wynosi co najmniej 70 %;
- udział wszystkich odmian carignan N, cinsaut N, grenache N, grenache gris G, grenache blanc B, marselan N, muscat d'Alexandrie B, syrah N, ugni B, vermentino B wynosi co najmniej 55 %.
Wina "gris de gris" pochodzą wyłącznie z odmiany grenache gris G.
Obróbka fizyczna:
Stosowanie enologicznego węgla drzewnego jest dozwolone w odniesieniu do nowych moszczów i win w trakcie fermentacji, w granicach 20 % objętości wina produkowanego przez danego producenta wina do celów danego zbioru.
Sprzęt:
- W produkcji win zakazane są prasy ciągłe, wycieracze pionowe, winifikatory ciągłe, zbiorniki do recyklingu wytłoków oraz separatory śrubowe o średnicy mniejszej niż 750 mm.
- Pojemność piwnicy jest co najmniej równoważna objętości wina wyprodukowanego podczas poprzednich zbiorów z tej samej powierzchni.
5.2. Maksymalna wydajność
a. Wydajność win objętych ChNP "Sable de Camargue"
b. 90 hektolitrów z hektara
6. Wyznaczony obszar geograficzny
Zbiór winogron, produkcja wina i wytwarzanie odbywają się na obszarze geograficznym zatwierdzonym przez Krajowy Instytut ds. Pochodzenia i Jakości (fr. Institut national de l'origine et de la qualité) podczas posiedzenia właściwego krajowego komitetu 5 września 2019 r. Obszar ten obejmuje terytorium następujących gmin zgodnie z "Code officiel géographique" z 2020 r.:
- w departamencie Hérault: Frontignan, La Grande-Motte, Marseillan, Mauguio, Palavas-les-Flots, Sète, Vic-la-Gar- diole, Villeneuve-lès-Maguelone;
- w departamencie Gard: Aigues-Mortes, Le Grau-du-Roi, Saint-Laurent-d'Aigouze, Vauvert, Saint Gilles;
- w departamencie Bouches-du-Rhône: Saintes-Maries-de-la-Mer.
7. Odmiana(-y) winorośli
Cabernet franc N
Cabernet-Sauvignon N
Carignan N
Cinsaut N - Cinsault
Grenache N
Grenache gris G
Merlot N
8. Opis związku lub związków
8.1. Czynniki naturalne mające wpływ na związek z obszarem
Obszar produkcji ChNP "Sable de Camargue" obejmuje 14 gmin nadbrzeżnych w departamentach Hérault, Gard i Bouches-du-Rhône. Winorośl uprawia się wyłącznie na piaszczystych i wapiennych glebach delty Rodanu, tworzonych przez rzeki, morze i wiatry, a także na powiązanej linii brzegowej. Tworzą one bardzo jednorodną pierwotną glebę praktycznie niezawierającą gliny i mułu, o frakcji piaszczystej większej lub równej 80 % masy.
Winnice położone są średnio na wysokości 1 m n.p.m., w środowisku charakterystycznym dla Camargue, gdzie naprzemiennie występują laguny przybrzeżne i słone bagna.
Zaopatrzenie winnic w wodę słodką zapewnia kilkucentrymetrowa warstwa wody, która utrzymuje się w równowadze hydrostatycznej z morzem, lagunami i kanałami. Te ostatnie, zwane rubinami, tworzą peryferyjną sieć wokół winnic, która umożliwia wzajemną kontrolę poziomu wód podziemnych i ich zasolenia.
8.2. Czynniki ludzkie mające wpływ na związek z obszarem
W tym przypadku, bardziej niż gdzie indziej, ze względu na bliskość ważnych zbiorników wód słonych, rola człowieka ma kluczowe znaczenie. Gospodarowanie gruntami i wodą na działkach ma zasadnicze znaczenie, a ich utrzymanie musi być nieprzerwane, aby umożliwić gospodarowanie wodą słodką i uniknąć podchodzenia solanek, które stanowią kompleks szczególnych warunków glebowych. Wrażliwość tych gleb piaszczystych na erozję wietrzną wymaga również odpowiednich praktyk uprawy, zwłaszcza w przypadku upraw ozimych.
8.3. Związki przyczynowe
Przy bardzo specyficznym klimacie morskim o wysokiej wilgotności powietrza i niskiej ewapotranspiracji winorośl znajduje warunki produkcji sprzyjające asymilacji i wzrostowi, które to etapy praktycznie nie zatrzymują się nawet podczas dojrzewania.
Oryginalność piaszczystej i wapiennej gleby widać przede wszystkim w winogronach, których barwa jest swoista, niebieska szara, lekko różowa o niskim potencjale antocyjańskim, co bardzo różni je od winogron uprawianych na innych glebach.
Klimat morski sprzyja podczas dojrzewania równowadze między cukrem a pierwotnym kwasem, skutkując wysokim poziomem kwasu jabłkowego i kwasu mlekowego w winogronach.
Po fermentacji stosunkowo wysoki poziom kwasu mlekowego nadaje tym winom wyjątkową świeżość i dużą krągłość.
Szybka ekstrakcja, z bezpośrednim tłoczeniem i bardzo dobrą kontrolą temperatury fermentacji, a także gospodarowanie gruntami i wodą na działkach, umożliwia uzyskanie jakości i właściwości charakterystycznych dla win z gleb piaszczystych.
9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)
Obszar bezpośredniego sąsiedztwa
Ramy prawne:
przepisy krajowe
Rodzaj wymogów dodatkowych:
odstępstwo dotyczące produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym
Opis wymogu:
obszar bezpośredniego sąsiedztwa, określony w odniesieniu do produkcji i dojrzewania wina, stanowi obszar następującej gminy w departamencie Gard: Aimargues.
Link do specyfikacji produktu