Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych
Dz.U.UE.C.2023.384
Akt nienormatywnyPublikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych
(Dz.U.UE C z dnia 18 października 2023 r.)
Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu zgodnie z art. 51 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 1 w terminie trzech miesięcy od daty niniejszej publikacji.
JEDNOLITY DOKUMENT
"Aydin Memecik Zeytinyagi"
Nr UE: PDO-TR-02802 - 24.9.2021
ChNP (X) ChOG ()
1. Nazwa lub nazwy [ChNP lub ChOG]
"Aydin Memecik Zeytinyagi"
2. Państwo członkowskie lub państwo trzecie
Republika Turcji
3. Opis produktu rolnego lub środka spożywczego
3.1. Typ produktu [zgodnie z załącznikiem XI]
Klasa 1.5. Oleje i tłuszcze (masło, margaryna, oleje itp.)
3.2. Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1
"Aydin Memecik Zeytinyagi" to oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia otrzymywana z oliwek odmiany Memecik uprawianych w prowincji Aydin, charakteryzująca się barwą przechodzącą od zielonej po złoto- żółtą, intensywnym owocowym zapachem oraz wyraźną goryczą i ostrością. Wysoki poziom goryczy i ostrości są właściwościami sensorycznymi oliwy "Aydin Memecik Zeytinyagi" otrzymywanej z oliwek odmiany Memecik, która jest powszechnie uprawiana na określonym obszarze geograficznym. Jeżeli chodzi o owocowy charakter, wyczuwa się aromat zielonych migdałów, zielonych jabłek i świeżo skoszonej trawy. Degustatorzy przyznają tej oliwie wysokie oceny również za gorycz i ostrość. Wolna kwasowość oliwy "Aydin Memecik Zeytinyagi" wynosi ≤ 0,8 % kwasu oleinowego. Liczba nadtlenkowa powinna wynosić ≤ 18 meq aktywnego tlenu/kg oliwy, a całkowita zawartość fenoli powinna wynosić ≥ 100 mg/kg. Oliwa "Aydin Memecik Zeytinyagi" jest bogata w luteolinę i sterole. Ilość luteoliny, która jest ważnym związkiem fenolowym, powinna wynosić co najmniej 45 mg/kg. Całkowita zawartość steroli powinna wynosić > 1 000 mg/kg.
3.3. Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych)
Oliwa "Aydin Memecik Zeytinyagi" jest wytwarzana wyłącznie z oliwek, w szczególności odmiany Memecik, uprawianych na określonym obszarze geograficznym. Odmiana Memecik, standardowa odmiana ujęta w wykazie rejestracji i certyfikacji prowadzonym przez Ministerstwo Rolnictwa i Leśnictwa, jest odmianą oliwek uprawianą na terenach Turcji położonych w południowym regionie Morza Egejskiego (w prowincjach Aydin, izmir, i Mugla). Najlepszej jakości oliwę z oliwek odmiany Memecik uzyskuje się jednak w prowincji Aydin. Odmiana Memecik stanowi 75 % oliwek uprawianych w prowincji Aydin.
3.4. Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na określonym obszarze geograficznym
Czynności związane z produkcją surowca i z przetwarzaniem muszą odbywać się na określonym obszarze geograficznym. Na tym obszarze etapy procesu związanego z produkcją i przetwarzaniem surowca można przedstawić w poniższy sposób:
1. Zbiór oliwek.
2. Czyszczenie i mycie oliwek.
3. Rozdrabnianie oliwek.
4. Miażdżenie oliwek i tłoczenie.
5. Wytłaczanie oliwy z pasty z oliwek.
6. Oddzielenie wody odpadowej z przetwórni oliwek od oliwy z oliwek.
3.5. Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa
3.6. Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa
Oprócz obowiązkowych elementów wymaganych w przepisach dotyczących etykietowania i prezentacji środków spożywczych, etykieta zawiera następujące informacje:
- nazwę oznaczenia "Aydin Memecik Zeytinyagi",
- nazwę handlową i adres lub skróconą nazwę i adres lub zarejestrowany znak towarowy producenta,
- symbol ChNP Unii Europejskiej.
4. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego
Produkcja oliwy "Aydin Memecik Zeytinyagi" odbywa w granicach prowincji Aydin. Ze względu na swoje położenie geograficzne od czasów starożytnych prowincja ta była ważnym ośrodkiem osadniczym. Od północy sąsiaduje z prowincjami izmir i Manisa, od południa z prowincją Mugla, a od wschodu z prowincją Denizli. Granicę regionu od zachodu stanowi wybrzeże Morza Egejskiego. Prowincja Aydin dzieli się na 17 dystryktów: Efeler, Bozdogan, Buhar- kent, ęine, Germencik, incirliova, Karacasu, Karpuzlu, Koęarli, Kosk, Kuyucak, Kusadasi, Nazilli, Soke, Sultanhisar, Didim i Yenipazar.
5. Związek z obszarem geograficznym
Specyfika obszaru geograficznego
Drzewo oliwne rośnie w regionach, w których panują łagodne i deszczowe zimy, suche lata oraz częściowo chłodne i deszczowe wiosny. W prowincji Aydin dominuje klimat śródziemnomorski. Lata są gorące i suche, a zimy deszczowe. Opady śniegu występują bardzo rzadko. Klimat panujący w prowincji Aydin zapewnia najbardziej odpowiednie warunki do produkcji oliwek - średnia temperatura roczna wynosi 17,6 °C, a roczna ilość opadów to 580-1 000 mm. W ciągu roku odnotowuje się średnio 80,6 dni deszczowych, a średnia ilość opadów wynosi 677,5 mm/rok.
W prowincji Aydin szczególnie silne są prądy powietrza od strony zachodniej. Wiatry wieją w większości w kierunku wschodnim-południowo-wschodnim, ale także w kierunkach południowozachodnim i zachodnim. Jeżeli chodzi o warunki klimatyczne i strukturę topograficzną, w prowincji Aydin występują dwa różne skupiska roślin, a mianowicie makia i las. Głównymi produktami rolnymi w tej prowincji są między innymi oliwki, figi, kasztany i owoce cytrusowe. Na obszarach wiejskich występują sosny i gatunki podobne.
Prowincja Aydin zajmuje obszar o powierzchni 8 007 km2. W środkowej i zachodniej części prowincji znajdują się żyzne równiny, a sama prowincja jest położona w dorzeczu rzeki Meander, od północy i południa otoczonej górami. Ponieważ dolina rzeki Meander otwiera się do morza, wiatry, które działają ocieplająco, i opady od strony morza mogą w łatwy sposób docierać w głąb lądu. Wiatry te nadają oliwie "Aydin Memecik Zeytinyagi" jej unikalne właściwości organoleptyczne, takie jak gorycz i ostrość, a także chronią oliwki przed muszką oliwną w okresie dojrzewania. Niewielkie zniszczenia spowodowane przez muszkę oliwną zapewniają niskie wartości kwasowości wolnej oliwy z oliwek i jej niską liczbę nadtlenkową. Uprawa oliwek na gruntach nawadnianych przez rzekę Meander nie wymaga nawadniania. Produkowana w takich warunkach oliwa "Aydin Memecik Zeytinyagi" nabiera bardzo owocowych właściwości aromatycznych.
Czynniki ludzkie
Ze względu na wartość gospodarczą uprawa oliwek w prowincji Aydin była prowadzona już w czasach Fenicjan, Greków, Rzymian, Bizantyjczyków, Aydinidów i Osmanów. Dowodzi to, że uprawa oliwek i handel oliwą z oliwek jest obecna w prowincji od ponad 2000 lat. Produkcja oliwek była wspierana w szczególności przez Osmanów; wydawano przepisy i zarządzenia umożliwiające sprzedaż dzikich odmian. Rozwój uprawy oliwek nastąpił w szczególności wraz z budową linii kolejowej Aydin-izmir, kiedy to zaczęły powstawać spółdzielnie. W efekcie "polityki nacjonalizacji" i przy wsparciu Komisji ds. Unii i Postępu w 1914 r. powstał Bank Krajowy w Aydin i wprowadzono środki wsparcia.
Specyfika produktu
Oliwę "Aydin Memecik Zeytinyagi" produkuje się z oliwek odmiany Memecik, która jest tradycyjnie uprawiana w prowincji Aydin. Istotną cechą wyróżniającą oliwy "Aydin Memecik Zeytinyagi" jest wysoki poziom goryczy i ostrości oraz właściwości sensoryczne tej oliwy. W badaniach sensorycznych prowadzonych przez degustatorów oliwa "Aydin Memecik Zeytinyagi" uzyskuje wysokie oceny, w szczególności pod względem goryczy i ostrości, które stanowią pozytywną cechę tego produktu.
Odmiana Memecik silnie wpływa również na zawartość fenoli w oliwie z oliwek. Całkowita zawartość fenoli w oliwie "Aydin Memecik Zeytinyagi" powinna wynosić co najmniej 100 mg/kg. Oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia produkowana z oliwek odmiany Memecik w prowincji Aydin jest bogata w luteolinę. Luteolina jest jednym z głównych związków fenolowych w oliwie z oliwek. W badaniach poświęconych charakterystyce biochemicznej oliwy z oliwek odmiany Memecik stwierdzono, że całkowita zawartość fenoli w oliwie z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia produkowanej z oliwek odmiany Memecik w prowincji Aydin jest znacznie wyższa niż w przypadku oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia produkowanej w prowincji izmir. Stwierdzono, że zawartość steroli w oliwie z oliwek odmiany Memecik produkowanej w prowincji Aydin jest wyższa niż w przypadku oliwy produkowanej w tych samych warunkach w prowincjach izmir i Mugla. Oliwa z oliwek odmiany Memecik zawdzięcza wysoką zawartość fenoli odpowiedniemu przystosowaniu się tej odmiany do gorącego lata charakterystycznego dla klimatu w prowincji Aydin. Jest ona również tradycyjnie produkowana w tym regionie ze względu na swoją odporność na suszę.
Związek przyczynowy
W prowincji Aydin szczególnie silne są prądy powietrza od strony zachodniej. Wiatry wieją w większości w kierunku wschodnim-południowo-wschodnim, ale także w kierunkach południowozachodnim i zachodnim. Prowincja Aydin jest położona w dorzeczu rzeki Meander. Ponieważ dolina rzeki Meander otwiera się do morza, wiatry, które działają ocieplająco, i opady od strony morza mogą w łatwy sposób docierać w głąb lądu. Wiatry te nadają oliwie "Aydin Memecik Zeytinyagi" jej unikalne właściwości organoleptyczne, takie jak gorycz i ostrość, a także chronią oliwki przed muszką oliwną w okresie dojrzewania. Niewielkie zniszczenia spowodowane przez muszkę oliwną zapewniają niskie wartości kwasowości wolnej oliwy z oliwek i jej niską liczbę nadtlenkową. Uprawa oliwek na gruntach nawadnianych przez rzekę Meander w prowincji Aydin nie wymaga nawadniania. Produkowana w takich warunkach oliwa "Aydin Memecik Zeytinyagi" nabiera bardzo owocowych właściwości aromatycznych.
Główną cechą oliwy otrzymywanej z oliwek odmiany Memecik jest jej intensywna gorycz i ostrość, co wykazały badania sensoryczne. Charakterystyczną gorycz oliwa ta zawdzięcza związkom fenolowym. Zawartość tych związków zmienia się jednak w zależności od czasu dojrzewania, a w rezultacie od czasu zbiorów.
Producenci w tej prowincji potrafią określić odpowiedni czas dojrzewania dzięki swojemu doświadczeniu, ponieważ właściwości sensoryczne oliwek przed przetworzeniem oraz ich właściwości sensoryczne po przetworzeniu w oliwę ujawniają charakter sensoryczny oliwy z oliwek.
Producenci dostosowują czas zbiorów, ponieważ rozumieją, że gorzki smak oliwy z oliwek jest bezpośrednio związany z występującymi w niej związkami fenolowymi oraz że gorycz ta jest związana z dojrzałością oliwek wykorzystywanych do produkcji oliwy. W ten sposób właściwości sensoryczne oliwy "Aydin Memecik Zeytinyagi" ujawniają się zarówno dzięki działalności człowieka (np. dzięki zastosowaniu we właściwym momencie odpowiednich procesów uprawy i określeniu odpowiedniego momentu zbioru przez producentów), jak i dzięki warunkom naturalnym.
Odesłanie do publikacji specyfikacji