Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych

Dzienniki UE

Dz.U.UE.C.2023.20.21

Akt nienormatywny
Wersja od: 20 stycznia 2023 r.

Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych
(2023/C 20/09)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu zgodnie z art. 51 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 1  w terminie trzech miesięcy od daty niniejszej publikacji.

JEDNOLITY DOKUMENT

"MELOCOTÓN DE CIEZA"

Nr UE: PGI-ES-02644 - 16.10.2020

ChNP () ChOG (X)

1. Nazwa lub nazwy

"Melocotón de Cieza"

2. Państwo członkowskie lub państwo trzecie

Hiszpania

3. Opis produktu rolnego lub środka spożywczego

3.1. Typ produktu

Klasa 1.6. Owoce, warzywa i zboża, świeże lub przetworzone

3.2. Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1

Brzoskwinie odmian:

- Baby Gold 6

- Romea

Odmiana Baby Gold 6

Barwa

U brzoskwiń odmiany Baby Gold 6 uprawianych na obszarze objętym ChOG barwa skórki ma większą wartość kąta odcienia (79,23 ± 0,62) niż w przypadku porównywalnych obszarów (72,02 ± 3,71). Podobnie barwa miąższu ma większą wartość nasycenia (46,10 ± 0,27) niż u brzoskwiń z innych obszarów (42,34 ± 0,52). Różnice te sprawiają, że miąższ jest bardziej żółty i odcień tej barwy jest bardziej nasycony.

Twardość

W czasie zbioru wartość twardości odmiany Baby Gold 6 wynosi (21,08* ± 0,68), o około 7 % więcej niż wartości w przypadku porównywalnego obszaru (19,72 ± 1,23). To znacząco zwiększa różnicę w stosunku do obszarów porównywalnych, gdy owoce są wprowadzane do obrotu, przy wartościach (19,01 ± 0,64), o około 16,34 % wyższych od wartości na obszarze porównywalnym (16,34 ± 0,89).

Wielkość

Minimalna wielkość: A (średnica: 67 - <73 mm)

Maksymalna wielkość: AAAA (średnica: >90 mm)

Odmiana Romea

Barwa

U brzoskwiń odmiany Romea uprawianych na obszarze objętym ChOG szczególnie wysokie wartości odcienia skórki (78,21 ± 0,47) są o 10 % większe niż na podobnych obszarach (70,98 ± 0,26). Podobnie wartość nasycenia (56,13 ± 0,34) jest o 26,6 % wyższa niż na innych porównywalnych obszarach (44,34 ± 1,02). Wartości te sprawiają, że skórka jest bardziej żółta.

Twardość

Odmiana Romea charakteryzuje się wysokimi wartościami twardości w momencie wprowadzania do obrotu, 14 dni od zbioru. Przy poziomie (16,55 ± 0,88) wartości twardości są o 30 % wyższe niż na innych porównywalnych obszarach (12,51 ± 0,69).

Twardość ta oznacza, że okres przechowywania brzoskwiń z obszaru objętego ChOG jest dłuższy niż brzoskwiń z porównywalnego obszaru, co wynika z klimatu i właściwości fizycznych i chemicznych gleby na tym obszarze. Właściwości te opisano w punkcie dotyczącym związku z obszarem geograficznym.

Wielkość

Minimalna wielkość: A (średnica: 67 - <73 mm)

Maksymalna wielkość: AAAA (średnica: >90 mm)

Właściwości organoleptyczne obu odmian

- Słodki intensywny smak wynikający z odpowiedniej równowagi między zawartością cukrów a ogólną kwasowością. Zwarta i soczysta konsystencja. Przyjemny zapach, charakterystyczny dla brzoskwiń.

- Barwa: skórka o barwie od jasnożółtej do pomarańczowej. Odmiana Romea może mieć lekko pomarańczowy lub czerwonawy odcień w miejscach, w których skórka ma kontakt ze słońcem.

- Minimalna twardość przy zbiorze: 20 N.

- Kształt: zaokrąglony. Owoce odmiany Baby Gold 6 mogą mieć charakterystyczne lekkie wybrzuszenie w części wierzchołkowej.

3.3. Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych)

Nie dotyczy.

3.4. Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na określonym obszarze geograficznym

Wszystkie etapy produkcji muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym.

1. Sadzenie

2. Nawadnianie

3. Nawożenie

4. Przycinanie

5. Przerzedzanie

5.1. Przerzedzanie kwiatów

5.2. Przerzedzanie owoców

6. Zbiór

3.5. Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

Nie dotyczy.

3.6. Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

Brzoskwinie objęte ChOG muszą być opatrzone numerowaną etykietą identyfikacyjną, która musi zawierać logo ChOG. Obowiązkowe jest umieszczenie szczególnego sformułowania "Melocotón de Cieza". Na etykiecie musi być również wskazany upoważniony organ kontrolny działający jako jednostka certyfikująca produkt. Organ kontrolny wydaje lub przydziela etykiety w seriach z odpowiednimi numerami i zawsze je sprawdza. Etykiety muszą być przymocowywane w miejscu, w którym odbywa się pakowanie, w sposób uniemożliwiający ich ponowne wykorzystanie.

grafika

4. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego

Wyznaczona granica ChOG "Melocotón de Cieza" została określona w następujący sposób i obejmuje część gmin Cieza, Calasparra, Jumilla i Abarán:

- Na zachodzie:

graniczy z miejscowościami Las Cañadas i Agua Amarga w gminie Cieza;

- Na południu:

graniczy z miejscowościami Rotas i El Macabeo w gminie Calasparra;

- Na wschodzie:

graniczy z miejscowością Corona w gminie Abarán i stacją kolejową w Blanca;

- Na północy:

graniczy z gminą Jumilla w miejscowości El Boquerón.

5. Związek z obszarem geograficznym

Podstawą wniosku dotyczącego rejestracji ChOG "Melocotón de Cieza" są właściwości i renoma produktu.

Badanie naukowe potwierdza szczególne właściwości brzoskwiń uprawianych na obszarze objętym ChOG "Meloco- tón de Cieza", a tym samym związek między właściwościami i jakością produktu a jego pochodzeniem. Badanie zostało przeprowadzone przez grupę ds. zbiorów i chłodzenia Wydziału Technologii Żywności i Sprzętu Rolniczego Wyższej Technicznej Szkoły Agronomicznej Politechniki w Kartagenie. Badanie było zatytułowane: "Comparative post-harvest study of the Romea and Baby Gold 6 varieties for the purpose of gaining the Protected Geographical Indication »Melocotón de Cieza«" ["Badanie porównawcze po zbiorze odmian Romea i Baby Gold 6 w celu uzyskania chronionego oznaczenia geograficznego »Melocotón de Cieza«"]. Kartagena, lipiec 2018 r. (https://melocotondecieza. com/estudio-upct/)

Granica ta została wyznaczona na podstawie kryteriów dotyczących gleby, klimatu i obszarów, do których odmiany objęte tym ChOG są lepiej przystosowane. Wartość dodana brzoskwiń "Melocotón de Cieza" opiera się na ich szczególnych właściwościach, które w znacznej mierze wynikają z czynników klimatycznych, glebowych i ludzkich właściwych dla obszaru objętego ChOG.

Czynniki naturalne

Klimat na określonym obszarze geograficznym produkcji jest czynnikiem, dzięki któremu odmiany Baby Gold 6 i Romea "Melocotón de Cieza" są produktem wyróżniającym się. W zimie niskie temperatury w nocy wahają się od -2 °C do 5 °C, natomiast najwyższe temperatury występują w maju (33 °C), czerwcu (37 °C) i lipcu (41 °C). Te kontrastujące temperatury nadają tym odmianom brzoskwiń wyróżniającą je, charakterystyczną wielkość i barwę.

Na szczególne cechy "Melocotón de Cieza", w odmianach Romea i Baby Gold 6, wpływa ekstremalny śródziemnomorski klimat tego obszaru, charakteryzujący się dotkliwą suszą w okresie letnim przy średnich rocznych opadach wynoszących zaledwie 300 mm. Opady występują w okresie równonocy, przy czym miesiącem o największych opadach jest październik. Ponadto względna bliskość Morza Śródziemnego i niewielka wysokość nad poziomem morza sprawiają, że średnia roczna temperatura na omawianym obszarze jest najwyższa w regionie Murcji. Klimat na tych terenach jest najsuchszym klimatem w dorzeczu rzeki Segura. Wszystkie te czynniki razem sprawiają, że szczególne właściwości tych odmian odróżniają je od wszystkich innych brzoskwiń tych samych odmian produkowanych na innych obszarach. Ponadto zasadnicze znaczenie dla powstania tych charakterystycznych właściwości mają szczególne cechy rzeki Segura, która nawadnia pola gminy Cieza. W szczególności, jeśli chodzi o właściwości organoleptyczne obu odmian, stężenie rozpuszczalnych substancji stałych w owocach zwiększa ich słodycz i twardość.

Zgodnie ze sprawozdaniem wydanym przez organ ds. dorzecza rzeki Segura (Confederación Hidrográfica del Segura) (N/REF: IAMB-0015/2021) na temat jakości wody na odcinku rzeki Segura przepływającym przez gminę Cieza: "Rzeka Segura przepływająca przez gminę Cieza jest sklasyfikowana jako część wód »ESES0701010111 Río Segura« od ujścia rzeki Quipar do zapory Azud de Ojós". W ostatecznej ocenie i planie gospodarki wodnej rzeki Segura (Plan Hidrológico del Segura, PHDS) ogólny stan tej części wód oceniono jako "dobry". Stan ekologiczny ocenia się według pięciu kategorii, od najlepszego do najgorszego: bardzo dobry, dobry, średni, zły i bardzo zły. Stan w tym przypadku jest "dobry". Istnieją dwie kategorie stanu chemicznego: "dobry" i "dobry nieosiągnięty". Stan w tym przypadku jest "dobry".

Gleba

Zbiór wspólnych cech gleby występującej na tym obszarze produkcji sprawia, że jest ona idealna do uprawy tego owocu pestkowego. Do głównych cech, dzięki którym gleba jest wyjątkowa w połączeniu z klimatem, należą: tekstura gliniasto-ilasta i gliniasta, poziom gliny powyżej 30 %, pH > 8,3, zawartość aktywnego wapienia > 20 % oraz poziom materii organicznej od 1 % do 2 %. Wspomniane właściwości fizyczne i chemiczne, wraz z wieloma innymi właściwościami, decydują o jakości, twardości, okresie przechowywania i smaku, krótko mówiąc, o niepowtarzalnych cechach brzoskwini z geograficznym DNA.

Nie istnieje jedna cecha fizyczna, chemiczna lub związana z glebą, która miałaby decydujący wpływ na swoiste cechy "Melocotón de Cieza". Owoc ten jest wynikiem harmonijnego połączenia wielu czynników. Szczególnie istotne znaczenie mają czynniki związane z glebą.

Czynniki związane z produkcją

Cechą charakterystyczną obszaru Cieza, odróżniającą go od innych obszarów, jest to, że metoda przerzedzania zarówno kwiatów, jak i owoców jest całkowicie rzemieślnicza - pojedyncze kwiaty usuwa się ręcznie. Metoda ta odróżnia omawiany obszar od innych obszarów Hiszpanii, na których pracownicy rolni korzystają z maszyn do przerzedzania, aby usunąć nadmiar kwiatów z każdej gałęzi.

Stosowanie tradycyjnej metody przekłada się na lepszą selekcję kwiatów, co oznacza wyższą jakość owoców.

Czynniki historyczne i renoma społeczna

Jeżeli chodzi o aspekty historyczne, istnieją dowody na występowanie brzoskwiń w gminie Cieza w III wieku n.e. pochodzące ze schronisk skalnych w La Serreta oraz, w późniejszym okresie, z niektórych wyschniętych studni domów w Siyasa, ufortyfikowanej andaluzyjskiej osady położonej na zboczach Monte del Castillo, opuszczonej w XIII wieku. Znaleziono również pozostałości pestek brzoskwiń, które stanowią dowód na stosowanie praktyk rolniczych w sadach w gminie Cieza w tamtym czasie.

Jak wynika z historii osadnictwa w gminie Cieza, wszystkie kultury były w pewien sposób związane z rolnictwem, w którym główną rolę odgrywały brzoskwinie.

W czasach współczesnych rozwój przemysłowy tego obszaru jest powiązany ze znaczącą produkcją brzoskwiń. Sektor produktów w puszkach był jednym z głównych czynników wzrostu i rozwoju uprawy brzoskwiń na całym obszarze gminy Cieza.

W gminie Cieza jest 8 448 hektarów gruntów uprawnych podlegających nawadnianiu. Z tego 5 861 hektarów, czyli około 70 %, przeznaczonych jest pod uprawę drzew brzoskwiniowych (dane pochodzą z Regionalnego Ośrodka Statystyki w Murcji (CREM)). Dane te oznaczają, że Cieza jest gminą o największej produkcji brzoskwiń w Europie, wynoszącej ponad 180 milionów kilogramów rocznie.

Produkt "Melocotón de Cieza" jest w istotny sposób powiązany ze środowiskiem społecznym gminy, ponieważ ponad 10 000 osób utrzymuje się z działalności związanej z tym owocem. Oznacza to, że lokalny, regionalny i krajowy wpływ "Melocotón de Cieza" i powiązanych z tym owocem dziedzin, jest odzwierciedleniem renomy produktu zakorzenionej w lokalnej kulturze. Świadczą o tym różne imprezy związane z "Melocotón de Cieza", takie jak konferencja "Melocotón de Cieza" oraz, sięgający swoją historią lat 80. XX wieku, festiwal brzoskwini "Fiesta del Melocotón". Wśród innych wydarzeń znajduje się krajowa konferencja poświęcona owocom pestkowym. Ponadto "Floración de Cieza" jest atrakcją turystyczną o międzynarodowej renomie, bezpośrednio związaną z "Melocotón de Cieza". Nagroda Złotej Brzoskwini "Melocotón de Oro" przyznawana jest co roku osobom lub instytucjom za wybitne osiągnięcia w propagowaniu rozwoju rolnictwa w gminie Cieza. Nagroda ta jest wyrazem uznania dla znaczenia brzoskwiń w napędzaniu gospodarki gminy Cieza.

Istnieją także inne przykłady renomy tego zakorzenionego w kulturze produktu oraz jego pozycji lokalnej, regionalnej, a nawet międzynarodowej. Do godnych uwagi przykładów gastronomicznych, w których wykorzystuje się "Melo- cotón de Cieza", należą deser Manjar de Cieza i specjalność bożonarodzeniowa Murciatone, a także inne przepisy, takie jak granita brzoskwiniowa i trenza de "Melocotón de Cieza" [warkocz z "Melocotón de Cieza"] oraz wyroby cukiernicze, w tym ciasto z "Melocotón de Cieza".

Istnieją również tradycyjne gry, w tym zgadywanka "Melocotón Respondón" oraz odniesienia literackie, takie jak wydana w 2017 r. książka pod tytułem "Brzoskwinia w historii gminy Cieza". Książka ta jest zbiorem opracowań na temat historii rolnictwa, obszarów nawadnianych, uprawy drzew pestkowych i najczęściej stosowanych odmian sadzonych na tym obszarze od czasów starożytnych.

Ponadto "Melocotón de Cieza" jest obecna na najważniejszych targach rolniczych na świecie, takich jak Fruit Attraction i Fruit Logistic w Berlinie. W 2021 r. została wyróżniona nagrodą dla najlepszego produktu przez gazetę La Verdad.

Bibliografia

El melocotón en la historia de Cieza. ["Brzoskwinia w historii gminy Cieza"] wydana przez Asociación Cultural La Floración de Cieza. W książce tej prześledzono związek mieszkańców gminy Cieza z uprawą brzoskwini trwający od niepamiętnych czasów. Fakt, że wydano książkę poświęconą konkretnie tematowi "Melocotón de Cieza", świadczy o istotnym znaczeniu tego owocu.

Publikacja ta jest zbiorem opracowań na temat historii rolnictwa, obszarów nawadnianych, uprawy i najbardziej reprezentatywnych odmian brzoskwiń sadzonych na tym obszarze od czasów starożytnych.

Ponadto w książce omówiono wszystkie rodzaje działalności i gałęzie przemysłu, które powstały w związku z uprawą brzoskwini i które miały znaczące skutki społecznoekonomiczne dla gminy Cieza. Należą do nich: przemysł przetwórczy, eksport, literatura, malarstwo i sztuka kulinarna.

Odesłanie do publikacji specyfikacji

Odesłanie: PGI-ES-02644

Data: 16 października 2020 r.

Link do publikacji: https://cutt.ly/AT5SvJA

1 Dz.U. L 343 z 14.12.2012, s. 1.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.