Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych

Dzienniki UE

Dz.U.UE.C.2022.433.60

Akt nienormatywny
Wersja od: 15 listopada 2022 r.

Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych
(2022/C 433/23)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu zgodnie z art. 51 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 1  w terminie trzech miesięcy od daty niniejszej publikacji.

JEDNOLITY DOKUMENT

"Cebolla de la Mancha"

Nr UE: PGI-ES-02631 - 07.09.2020

ChNP () ChOG (X)

1. Nazwa ChOG

"Cebolla de la Mancha"

2. Państwo członkowskie lub państwo trzecie

Hiszpania

3. Opis produktu rolnego lub środka spożywczego

3.1. Typ produktu

Klasa 1.6 Owoce, warzywa i zboża, świeże lub przetworzone

3.2. Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1

Cebula (cebule gatunku Allium cepa L.), typu "Recas", przeznaczona do sprzedaży w stanie świeżym i w całości.

Chronione oznaczenie geograficzne będzie miało zastosowanie wyłącznie do cebuli o zawartości suchej masy między 5 % a 10 %, o masie od 165 do 1 000 gramów, średnicy od 50 do 120 mm i minimalnej zawartości cukru 3,5° w skali Brixa (±0,5 %).

Zawartość suchej masy w "Cebolla de La Mancha" nadaje tym cebulom chrupiącą, mięsistą konsystencję, a minimalna zawartość cukru nadaje im łagodny, lekko ostry smak.

"Cebolla de la Mancha" ma kształt kulisty, dopuszczalne jest odkształcenie do 10 % średnicy biegunowej i równikowej.

"Cebolla de la Mancha" musi być pokryta co najmniej dwoma warstwami łusek, które muszą mieć barwę miedzi lub ciemnego brązu. Wnętrze cebuli musi mieć barwę białą.

3.3. Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych)

-

3.4. Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym

"Cebolla de La Mancha" musi być produkowana na obszarze geograficznym opisanym w pkt 4.

3.5. Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

Zakłady pakowania muszą być wyposażone w systemy umożliwiające pakowanie cebuli objętej chronionym oznaczeniem geograficznym oddzielnie od innych rodzajów cebuli.

3.6. Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

Oprócz nazwy, pod którą produkt jest sprzedawany, etykiety na opakowaniach cebuli muszą zawierać logo marki "Cebolla de La Mancha" z napisem "Indicación Geográfica Protegida" [chronione oznaczenie geograficzne]. To logo musi być udostępnione wszystkim podmiotom gospodarczym, które o to wystąpią i są zgodne ze specyfikacją. Etykiety mogą opcjonalnie zawierać oznakowanie zgodności wydane przez jednostkę certyfikującą produkt.

grafika

4. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego

Obszar produkcji chronionego oznaczenia geograficznego odpowiada gminom należącym do następujących okręgów: Almansa, Centro, Hellin, Mancha and Manchuela (prowincja Albacete); Campo de Calatrava, Campos de Montiel i Mancha (prowincja Ciudad Real); Mancha Alta, Mancha Baja i Manchuela (prowincja Cuenca) oraz La Mancha, La Sagra, Talavera (wyłącznie gmina Talavera) i Torrijos (prowincja Toledo).

5. Związek z obszarem geograficznym

Wniosek o rejestrację "Cebolla de la Mancha" jako ChOG opiera się na następujących cechach cebuli: należy ona do rodzaju "Recas", ma kształt kulisty, zawartość suchej masy 5 %-10 %, co najmniej dwie łuski zewnętrzne muszą mieć barwę miedzianą lub ciemnobrązową, wnętrze jest białe, minimalna zawartość cukru wynosi 3,5° w skali Brixa, jednostkowa masa wynosi od 165 do 1 000 gramów, średnica ma między 50 a 120 mm. Cechy te są gwarantowane przez obszar geograficzny, na którym cebule są uprawiane, oraz przez sposób zarządzania uprawami.

5.1. Specyfika obszaru geograficznego

a) ukształtowanie terenu

La Mancha otrzymuje spływ wód powierzchniowych z otaczających ją wzgórz i pasm górskich, a to ukształtowanie krajobrazu doprowadziło do powstania żyznych, dobrze nawadnianych równin wzdłuż brzegów rzek. Wraz ze studniami podziemnymi umożliwiło to uprawę cebuli w dość specyficznych warunkach glebowo-klimatycznych i nadało jej charakterystyczne właściwości organoleptyczne: chrupiącą, mięsistą konsystencję i łagodny, lekko ostry smak.

b) klimat

Temperatury w Kastylii-La Manchy są ekstremalne ze względu na wpływ kontynentu. Istnieją znaczne różnice (do 18-20 stopni) między temperaturami w porze nocnej i dziennej.

Opady deszczu bardzo niskie, o średniej rocznej wynoszącej 392,83 mm/m2 na określonym obszarze objętym chronionym oznaczeniem geograficznym, o wysokim nasłonecznieniu (średnio 2 777 godzin nasłonecznienia rocznie) i ewapotranspiracji latem. Ponadto wilgotność względna jest niska (średnia roczna 64 %), a cyrkulacja wiatru jest prawie stała, średni przebieg wiatru wynosi 216 km/dobę (i wzrasta średnio do 344 km/dobę w stacji meteorologicznej w Albacete).

c) gleby

Gleby są najczęściej gliniaste lub gliniasto-piaszczyste, bardzo przepuszczalne i o wysokiej zawartości minerałów. Poziom B jest wapienny a gleby kamieniste, porowate i łatwe do zaorania. W glebie zawartość gliny wynosi mniej niż 20 %. PH gleby jest alkaliczne, a jego wartości wahają się od 7,5 do 8,5. Zawartość materii organicznej jest zazwyczaj niska i wynosi około 1,5 %. Cebulę uprawia się na płytkich działkach na mało urodzajnych glebach ornych na głębokości około 35-40 cm. Ilość fosforu dostępnego dla roślin w glebie jest zazwyczaj średnia lub niewystarczająca, ale potas, magnez i wapń są łatwo dostępne.

5.2. Specyfika produktu

"Cebolla de la Mancha" ma następujące cechy:

są to cebule typu "Recas".

mają kształt kulisty.

sucha masa waha się od 5 % do 10 %, co nadaje cebulom chrupiącą, mięsistą konsystencję.

mają co najmniej dwie suche łuski, które muszą mieć barwę miedzi lub ciemnego brązu.

wnętrze jest koloru białego.

minimalna zawartość cukru wynosi 3,5° w skali Brixa, co nadaje cebuli łagodny, lekko ostry smak. masa jednostkowa wynosi od 165 do 1 000 gramów.

średnica ma od 50 do 120 mm.

5.3. Związek przyczynowy zachodzący pomiędzy charakterystyką obszaru geograficznego a jakością lub właściwościami produktu (w przypadku ChNP) lub danymi cechami jakościowym, renomą lub innymi właściwościami produktu (w przypadku ChOG)

Połączenie warunków glebowo-klimatycznych oraz praktyk uprawy na obszarze produkcji doprowadziło do wyboru cebuli typu "Recas", która jest doskonale dostosowana do tego obszaru produkcji. Region Kastylia-La Mancha jest najważniejszym regionem produkcji w Hiszpanii, odpowiadającym za ponad połowę krajowych zbiorów cebuli, ze względu na ich szczególne cechy charakterystyczne takie jak kolor, wielkość, konsystencja i smak.

Oprócz składu genetycznego odmian "Recas" charakterystyczny kolor łuski jest bezpośrednio związany z liczbą godzin nasłonecznienia na tym obszarze, przy czym średnia roczna wartość nasłonecznienia wynosi 2 777 godzin, co sprawia, że co najmniej dwie zewnętrzne warstwy mają barwę miedzi lub ciemnego brązu.

Różnice temperatury między dniem a nocą wahają się od 18 do 20 stopni. Średnie temperatury nocne w miesiącach letnich wynoszą poniżej 20 °C, co oznacza, że rośliny cebuli zużywają mniej swoich rezerw podczas procesu oddychania nocnego, a fotosynteza netto jest wyższa. Prowadzi to do większych rozmiarów cebuli typu "Recas" uprawianych na obszarze objętym ChOG. Cebule są średnie lub duże, mają kształt kulisty o średnicy od 50 do 120 mm i masę jednostkową od 165 do 1 000 gramów.

Dostępność potasu, magnezu i wapnia w glebach na obszarze produkcji nadaje cebuli "Cebolla de la Mancha" charakterystyczny słodki smak. Minimalna zawartość cukru wynosi 3,5° w skali Brixa i nadaje cebuli łagodny, lekko ostry smak.

Opady deszczu na tym obszarze są bardzo niskie i wynoszą od 300 do 400 mm rocznie. Wysoki poziom nasłonecznienia i ewapotranspiracji latem, w połączeniu z ciepłymi nocami i niskimi poziomami wilgotności względnej, powoduje, że zawartość masy suchej wynosi od 5 % do 10 %, co nadaje tym cebulom chrupiącą, mięsistą konsystencję.

Praktyki uprawy zazwyczaj mają na celu zamknięcie szyi cebuli, gdy te znajdują się pod koniec procesu wzrostu (dzieje się tak, gdy liczba godzin nasłonecznienia i temperatury nadal są wysokie, wilgotność względna jest niska, cyrkulacja wiatru prawie stała, a ewapotranspiracja wysoka). Połączenie warunków klimatycznych na tym obszarze, niskich temperatur i niskiej wilgotności względnej w miesiącach przechowywania cebuli, umożliwia utrzymane wysokiej ich jakości przez cały długi okres ich przydatności do spożycia.

Odesłanie do publikacji specyfikacji

http://pagina.jccm.es/agricul/paginas/comercial-industrial/consejos_new/pliegos/PC_IGP_CEBOLLA_DE_LA_MANCHA-20191202.pdf

1 Dz.U. L 343 z 14.12.2012, s. 1.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.