Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych.
Dz.U.UE.C.2021.39.26
Akt nienormatywnyPublikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych
(Dz.U.UE C z dnia 4 lutego 2021 r.)
Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 51 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 1 w terminie trzech miesięcy od daty niniejszej publikacji.
JEDNOLITY DOKUMENT
"Salată cu icre de ș tiucă de Tulcea"
Nr UE: PGI-RO-02476 - 6.7.2018
ChNP () ChOG (X)
"Salata cu icre de ș tiucă de Tulcea" to biała/żółtawobiała śmietana na bazie oleju słonecznikowego, zawierająca co najmniej 29 % ikry, w tym co najmniej 15 % solonej ikry szczupaka w całych ziarnach i co najwyżej 14 % solonej ikry rybiej z obszaru delty Dunaju (z gatunków z rodziny karpiowatych (Cyprinidae): karasia, płoci, wzdręgi, nieuformowa- nej ikry karpia; oraz z gatunków z rodziny okoni (Percidae): sandacza, okonia), wymieszanej z wodą gazowaną i sokiem z cytryny.
Do produkcji "Salată cu icre de ș tiucă de Tulcea" niezbędne są następujące surowce i składniki.
Surowce:
Składniki:
Właściwości fizykochemiczne "Salată cu icre de ș tiucă de Tulcea":
Cecha | UM | Wartości |
Kwasowość (kwas cytrynowy) | % | maks. 1 |
Zawartość wilgoci | % | maks. 30 |
Zawartość tłuszczu | % | min. 63 |
Zawartość białka | % | min. 6,2 |
Niejodowana sól kamienna (chlorek sodu) | % | maks. 5 |
Właściwości organoleptyczne: