Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych.
Dz.U.UE.C.2020.217.33
Akt nienormatywnyPublikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych
(Dz.U.UE C z dnia 1 lipca 2020 r.)
Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu zgodnie z art. 51 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 1 w terminie trzech miesięcy od daty niniejszej publikacji.
JEDNOLITY DOKUMENT
"PAMPEPATO DI TERNI"/"PANPEPATO DI TERNI"
"PAMPEPATO DI TERNI"/"PANPEPATO DI TERNI"
"Pampepato di Terni"/"Panpepato di Terni"
Włochy
Klasa 2.3. Chleb, ciasta, ciastka, wyroby cukiernicze, herbatniki i inne wyroby piekarnicze
"Pampepato di Terni"/"Panpepato di Terni" jest produktem piekarniczym otrzymanym w wyniku przetwarzania owoców suszonych, czekolady, rodzynek, owoców kandyzowanych, gorzkiego kakao, miodu, kawy, przypraw, mąki.
W momencie wprowadzania do obrotu "Pampepato di Terni/Panpepato di Terni" charakteryzuje się następującymi właściwościami:
Właściwości fizyczne:
Kształt: okrągły, o płaskiej podstawie i wypukłej powierzchni.
Wymiary:
średnica: od 1 do 20 cm; wysokość: od 1 do 10 cm;
Waga: od 25 g do 1 kg;
Wilgotność: od 7,5 % do 25 %
Właściwości organoleptyczne:
Wygląd zewnętrzny: barwa ciemnobrązowa, prawie czarna, kształt kopuły z widocznymi kawałkami suszonych owoców na powierzchni;
Wygląd wewnętrzny: barwa ciemnobrązowa, obecność równomiernie rozmieszczonych owoców suszonych i owoców kandyzowanych;
Konsystencja ciasta: zwarta, miękka dzięki składnikom miękkim (czekolada, rodzynki, owoce kandyzowane, miód, kawa) i chrupiąca dzięki prażonym owocom suszonym.
Aromat: początkowo wyczuwalne są nuty czekolady i owoców suszonych, a następnie przypraw, szczególnie cynamonu, pieprzu i gałki muszkatołowej;
Smak: początkowo smak czekolady z delikatną nutą przypraw, która powoli ustępuje smakowi owoców suszonych i kandyzowanych, by ostatecznie przemienić się w zdecydowany smak czekolady i przypraw, w szczególności cynamonu, gałki muszkatołowej i pieprzu.
Produkt nie zawiera barwników ani środków konserwujących.
Do produkcji 10 kg ciasta do wypieku "Pampepato di Terni/Panpepato di Terni" wykorzystuje się następujące składniki:
Poza składnikami wymienionymi powyżej, do produkcji ciasta dozwolone jest dodawanie następujących składników nieobowiązkowych:
Jeżeli ciasto jest wytwarzane w maszynie, można użyć wody w ilości wynoszącej najwyżej 5 % objętości masy.
Etapy ugniatania, porcjowania, formowania, wypiekania i dojrzewania "Pampepato di Terni/Panpepato di Terni" odbywają się na obszarze geograficznym produkcji.
Pierwsze pakowanie, po zakończonym etapie dojrzewania produktu, musi odbywać się w miejscu produkcji w celu uniknięcia odczucia pogorszenia jakości produktu przez konsumenta. Narażenie nieopakowanego wstępnie produktu na kontakt z powietrzem zmieniłoby trwałość aromatyczną wyrobu cukierniczego zmniejszając intensywność jego kompleksowej gamy aromatów jaką nadają mu przyprawy korzenne, a także wpływając na mętnienie powierzchni na skutek wytrącania się masła kakaowego oraz na utratę chrupkości suszonych owoców.
Opakowanie składa się z co najmniej jednej szczelnej powłoki ochronnej wykonanej z: folii spożywczej, pergaminu, aluminium lub innych materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, zgodnie z obowiązującym prawem.
Druga powłoka ochronna może być dodana poza terenem zakładu produkcyjnego.
"Pampepato di Terni/Panpepato di Terni" wprowadza się do obrotu w opakowaniach pojedynczych, w całości lub w kawałkach o grubości od 0,5 do 1,5 cm.
Na opakowaniu musi znajdować się napis "Pampepato di Terni" lub "Panpepato di Terni" oraz oznaczenie "Indicazione Geografica Protetta" [Chronione Oznaczenie Geograficzne] lub znak IGP [ChOG], a także następujące dodatkowe informacje:
Logo produktu składa się z:
Obszar produkcji "Pampepato di Terni" obejmuje całe terytorium administracyjne prowincji Terni oraz następujących gmin w prowincji Perugia: Massa Martana, Marsciano, Todi, Fratta Todina, Montecastello di Vibio e Deruta.
Renoma "Pampepato di Terni/Panpepato di Terni" jest tradycyjnie powiązana ze środowiskiem i terytorium, które reprezentuje.
"Pampepato di Terni/Panpepato di Terni" jest wytwarzany od stuleci ze składników, które można było zaoszczędzić w ciągu roku. Jest typowym wypiekiem bożonarodzeniowym.
Z biegiem czasu przygotowanie "Pampepato di Terni/Panpepato di Terni" zostało rozpowszechnione do tego stopnia, że reprezentuje bożonarodzeniową gastronomię prowincji Terni.
Pierwsze nawiązanie do profesjonalnej produkcji "Pampepato di Terni/Panpepato di Terni" na dużą skalę pochodzi z 1913 r., kiedy to historyczna terneńska cukiernia rozpowszechniła wyrób jako "Wypiek z Terni".
Zarówno dzisiaj jak i przez cały XX wiek pojawiały się liczne książki kucharskie, przewodniki kulinarne i turystyczne, które określały "Pampepato di Terni/Panpepato di Terni" mianem typowego dla Terni wypieku bożonarodzeniowego.
Touring Club Italiano w pierwszym wydaniu Włoskiego Przewodnika Kulinarnego ("Guida Gastronomica d'Italia") z 1931 roku określa "bożonarodzeniowy panpepato z Terni jako wart zapamiętania" (Touring club italiano 1931). Również Włoski Przewodnik Kulinarny z 1975 roku (Felice Cunsolo: Guida gastronomica d'ltalia, Istituto Geografico De Agostini, Novara, 1975) w rozdziale poświęconym Umbrii nazywa "Pampepato di Terni/Panpepato di Terni" typowym dla Terni wypiekiem bożonarodzeniowym.
Wzmianka o "Pampepato di Terni/Panpepato di Terni" pojawia się również w Przewodniku Turystycznym po Terni i Ziemi Ternańskiej ("Guida di Terni e del ternano"), w którym jest on opisany jako "ozdoba bożonarodzeniowego stołu" (Loretta Santini: Guida di Terni e del ternano, s. 23, ed. Qguide, 2003).
Przewodnik po Terni "Smaki i zapachy" ("Sapori e Profumi") w rozdziale "Tradycje stołu bożonarodzeniowego" ("Tra- dizione a tavola per Natale:) wśród innych słodyczy wymienia pampepato (Umbria Gusto: Sapori e profumi, Provincia di Terni, 2008).
Włoska Akademia Kulinarna (L'Accademia Italiana della Cucina) poświęciła "Pampepato di Terni/Panpepato di Terni" różne teksty zebrane w pokaźnych tomach i czasopismach branżowych; do najważniejszych z nich należą: w "Owocach słońca" ("I frutti del sole") określa się pampepato jako główną terneńską tradycję bożonarodzeniową (I Frutti Del Sole, ed. Accademia italiana della cucina, 2007) a w artykule "Ternański panpepato" ("Panpepato ternano") "Pampe- pato di Terni/Panpepato di Terni" jest zdefiniowany w podtytule jako "słodki książe bożonarodzeniowej tradycji miasta Umbria" (Civilta della Tavola, nr 299, ed. Accademia italiana della cucina, grudzień 2017).
Dodatkowe informacje na temat związku renomy "Pampepato di Terni/Panpepato di Terni" z Ziemią Ternańską zawarte są w artykule: "Terni - palce lizać" ("Terni da leccarsi i baffi"), opublikowanym w sobotę 9 kwietnia 2016 r. w dzienniku "Corriere dell'Umbria", w którym to "Pampepato di Terni/Panpepato di Terni" jest przedstawiony jako najlepsze zobrazowanie tak wyjątkowego dla tradycji Umbrii połączenia sprzeczności. Idealna równowaga między słodyczą a goryczką jest tym co wyróżnia ten wypiek i sprawia, że od samego początku wpisał się on do chłopskiej tradycji Umbrii.
Warty wspomnienia jest również fragment artykułu opublikowanego w wydaniu lokalnym dziennika "Il Messaggero" z Terni z 31.12.2009 r. "tradycja mówi, że od 1851 na terneńskich stołach nigdy nie zabrakło pampepato."
Interesujący jest również inny artykuł opublikowany w tej samej gazecie zatytułowany "Pampepato roku" ("Pampepato dell'anno"), w którym wypiek z Terni jest wręcz wysławiany jako "niepowtarzalny, możliwy do znalezienia tylko w Terni i stanowiący symbol tradycji, czego dowodzą użyte składniki." (Il Messaggero z 15.12.2008 r.)
W czasopiśmie "Nowoczesna Kuchnia" ("Cucina Moderna") "Pampepato di Terni/Panpepato di Terni" jest wskazany jako "klasyczny wypiek bożonarodzeniowy" (Cucina Moderna, s. 98, ed. Gruppo Mondadori, styczeń 2018).
W drugim wydaniu publikacji "Prawdziwa Umbria" ("La vera Umbria") opublikowany przepis na "Pampepato di Terni/ Panpepato di Terni" jest przedstawiony jako wypiek typowy dla Terni (Caruso P: La vera Umbria. La tradizione umbra nei piaceri della tavola., ed. Grilligraf Collazzone (Pg), 2ooO).
W publikacji "Terni: miasto między dwoma rzekami" ("Terni: la citta fra due fiumi") z serii "Turystyka kulturalna: czasopismo, które Cię prowadzi" ("Il turismo culturale: la rivista che ti guida" zostaje dodatkowo podkreślony fakt, że "w Terni w okresie bożonarodzeniowym nie istnieje rodzina. restauracja, kuchnia, cukiernia czy piekarnia, która nie przygotowywałaby pampepato [...]" (Terni la citta tra due fiumi., prowincja Terni, ed. Vanni, 2006).
"Pampepato di Terni/Panpepato di Terni" jest również głównym bohaterem zabaw i elementem integracji społeczeństwa wskazanego obszaru.
W związku z tym ternańska delegacja Włoskiej Akademii Kulinarnej ("Accademia Italiana della Cucina") przez kilka lat wysyłała swoich przedstawicieli w celu zaprezentowania pampetato produkowanych we własnych domach i podzielenia się przepisem. W ten sposób promowano doskonały wypiek, który przestrzegał tradycyjnych kanonów. W ślad za Akademią, ternański lokal MET od 2009 r. organizuje konkurs na pampepato roku, w którym można wziąć udział wysyłając własny wyrób, który następnie zostanie przedstawiony wykwalifikowanemu jury składającemu się z przedstawicieli kulinarnych środowisk akademickich, cukierników, wytwórców czekolady, sommelierów, przedstawicieli różnych sektorów i organizacji zawodowych. Nagrodą przyznawaną najlepszemu "Pampepato di Terni/Panpepato di Terni" jest drewniana łyżka cukiernicza, która co roku jest przekazywana zwycięzcy z rąk laureata poprzedniej edycji. (Il cucchiaio di legno per il miglior pampepato, Il Messaggero, 05.01.2013).
W dniu 10 lutego 2002 r. podczas kiermaszu poświęconemu "Pampepato di Terni/Panpepato di Terni" terneńskim cukiernikom udało się wytworzyć pampepato o masie 112 kg, co nie miało miejsca nigdy wcześniej.
I wreszcie, dalsze wskaźniki odzwierciedlające tak zakorzenioną renomę "Pampepato di Terni/Panpepato di Terni" są związane z jego coraz bardziej powszechną obecnością na półkach sklepów z typowymi produktami lokalnymi, gdzie jest zawsze wyróżniany jako pamiątka kulinarna obdarzana rosnącym uznaniem.
Odesłanie do publikacji specyfikacji produktu
(art. 6 ust. 1 akapit drugi niniejszego rozporządzenia)
Skonsolidowany tekst specyfikacji produkcji znajduje się pod następującym adresem: http://www.politicheagricole.it/flex/ cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/3335
lub
bezpośrednio na stronie głównej Ministerstwa Polityki Rolnej, Żywnościowej i Leśnej (www.politicheagricole.it) po otwarciu zakładki "Qualita" (u góry po prawej stronie ekranu), kliknięciu "Prodotti DOP IGP e STG" (po lewej stronie ekranu), a następnie odnośnika "Disciplinari di Produzione all'esame dell'UE".
© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.