Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych.

Dzienniki UE

Dz.U.UE.C.2020.197.22

Akt nieoceniany
Wersja od: 12 czerwca 2020 r.

Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych

(2020/C 197/08)

(Dz.U.UE C z dnia 12 czerwca 2020 r.)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 51 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 1  w terminie trzech miesięcy od daty niniejszej publikacji.

JEDNOLITY DOKUMENT

"PEBRE BORD DE MALLORCA"/"PIMENTON DE MALLORCA"

Nr UE: PDO-ES-02465 - 20.9.2019 ChNP (X) ChOG ()

1.
Nazwa lub nazwy

"Pebre bord de Mallorca" / "Pimentón de Mallorca"

2.
Państwo członkowskie lub państwo trzecie Hiszpania
3.
Opis produktu rolnego lub środka spożywczego
3.1.
Typ produktu

Klasa 1.8. Inne produkty wymienione w załączniku I do Traktatu (przyprawy itp.)

3.2.
Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1

Chroniona nazwa pochodzenia "Pebre bord de Mallorca"/"Pimentón de Mallorca", zwana dalej "Pimentón de Mallorca", oznacza mielone suszone papryki rodzimej odmiany tap de cortí z gatunku Capsicum annuum L.

"Pimentón de Mallorca" posiada następujące cechy charakterystyczne: organoleptyczne:

słodki smak, o łagodnym posmaku w ustach, bez goryczy czy ostrości,
jednolita pomarańczowoczerwona barwa,
aromat o średniej intensywności, orzeźwiający, o wyraźnie wyczuwalnym zapachu czerwonej papryki bez woni zwęglenia czy spalenia,
delikatna i gładka w dotyku, fizykochemiczne:
maksymalna wielkość cząsteczki: 0,5 mm,
barwa ekstraktu: co najmniej 100 w skali ASTA,
współrzędna barwy L* wynosi ≥ 40,
współrzędna barwy b* wynosi ≥ 38,
maksymalna zawartość wilgoci: 4,2 %,
tłuszcze: 7 %-12 % sss,
kapsaicynoidy wynoszą ≤ 4 ppm.
3.3.
Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych)

Do wytwarzania "Pimentón de Mallorca" stosuje się wyłącznie papryki rodzimej odmiany tap de corti.

Świeże papryki ważą 17-20 g i mają długość 4-6 cm. Mają kształt trójkątnej piramidy o zaostrzonym wierzchołku.

3.4.
Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym

Papryki stosowane do wytwarzania "Pimentón de Mallorca" muszą być uprawiane, zbierane i przetwarzane na Majorce. Tym samym pochodzenie produktu jest zagwarantowane, a produkcja nadzorowana.

Produkcja i przetwarzanie odbywają się wyłącznie na Majorce i obejmują następujące etapy: dobór nasion, sianie i uprawa papryk, suszenie, usuwanie szypułek, mielenie i przesiewanie.

3.5.
Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

Pakowanie należy uznać za ostatni etap przetwarzania i jest ono niezbędne do zapewnienia wyróżniających cech jakości "Pimentón de Mallorca". Musi odbyć się jak najszybciej po przesiewaniu, zawsze w tych samych zakładach, w których papryki są mielone i przesiewane.

Biorąc pod uwagę szczególne cechy produktu - zwłaszcza jego wysoki poziom higroskopijności, który oznacza, że z łatwością pochłania on wilgoć z powietrza, która zmienia konsystencję i służy jako pro-utleniacz, powodując utlenianie się tłuszczów nienasyconych - istotne jest, aby produkt był pakowany tuż po jego przesianiu.

To jełczenie oksydacyjne tłuszczów jest bezpośrednio związane z utratą karotenoidów i charakterystycznej pomarań- czowoczerwonej barwy produktu. Utlenianie się tłuszczów jest główną przyczyną utraty karotenoidów, ponieważ tłuszcze zawarte w pimentón rozpuszczają je i stabilizują.

Ponadto Majorka jest wyspą, a zatem jest oddzielona od Europy kontynentalnej, w związku z czym transport wiąże się z długą podróżą drogą morską. Tym samym wilgotność oraz inne czynniki środowiskowe mogą oddziaływać na jakość "Pimentón de Mallorca", co mogłoby mieć szkodliwy wpływ na jej smak, aromat i właściwości antyoksyda- cyjne.

Z tych powodów produkt "Pimentón de Mallorca" musi być pakowany na obszarze produkcji, aby zagwarantować, że zachowa swoje właściwości.

W celu zapewnienia, aby pimentón została utrzymana w możliwie najlepszym stanie, jest pakowana tuż po przesianiu.

Wykorzystywane opakowanie musi być nowe, czyste, hermetyczne, wykonane z tworzywa nieprzepuszczającego tlenu i pary wodnej, a masa netto jego zawartości nie może przekraczać 5 kg.

Z powyższych względów podział na mniejsze ilości i przepakowywanie są niedozwolone.

3.6.
Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

Etykieta na każdym opakowaniu "Pimentón de Mallorca" wprowadzanym do obrotu pod chronioną nazwą pochodzenia musi zawierać:

nazwę (tj. chronioną nazwę pochodzenia),
słowa "Denominación de Origen Protegida" [chroniona nazwa pochodzenia],
sekwencyjny kod alfanumeryczny służący ułatwieniu kontroli identyfikowalności.
4.
Zwięzłe określenie obszaru geograficznego

Produkcja i przetwarzanie odbywają się na Majorce.

5.
Związek z obszarem geograficznym

Związek z obszarem geograficznym opiera się na wyróżniającej jakości "Pimentón de Mallorca".

Wyróżniającą jakość "Pimentón de Mallorca" można przypisać wykorzystywaniu wyłącznie rodzimej odmiany papryki tap de corti, lokalnemu środowisku (szczególnym i charakterystycznym warunkom geoklimatycznym), tradycyjnym praktykom upraw, jak również określonej technice suszenia (powoli i stopniowo) oraz specyficznej metodzie przetwarzania (obejmującej usuwanie części nasion i całej szypułki).

Dobór nasion do szkółki, tradycyjnie dokonywany na podstawie doświadczenia plantatorów, pozwolił na wyhodowanie rośliny w pełni przystosowanej do środowiska - tap de corti - będącej wynikiem selekcji genetycznej najlepszych okazów, którą przeprowadzano i nadal prowadzi się w sposób tradycyjny. Rolnicy i przetwórcy nabyli doświadczenie w doborze nasion głównie poprzez obserwację wzrostu i dojrzewania papryk, a zdobyta wiedza jest przekazywana z pokolenia na pokolenie.

Tap de corti nadaje "Pimentón de Mallorca" jej pomarańczowoczerwoną barwę, wysoką zawartość karotenoidów i nieznaczną zawartość kapsaicyny, co odzwierciedla brak ostrości. Pomarańczowoczerwona barwa jest cechą wyróżniającą, która sprawia, że klienci mogą z łatwością rozpoznać "Pimentón de Mallorca". Jeżeli chodzi o kolorymetrię, wykazano, że kolor charakteryzuje się większą jaskrawością (L*) i silniejszym żółtym składnikiem (b*) niż inne rodzaje pimentón. Charakterystyczna barwa "Pimentón de Mallorca" wynika z wysokiej zawartości karotenoidów, a w szczególności profilu karotenoidowego o dużej zawartości luteiny. Zawartość karotenu ma związek z mocą barwiąca, która jest jedną z cech charakterystycznych "Pimentón de Mallorca". Brak kapsaicyny (<4 ppm) sprawia, że produkt posiada kolejną cechę charakterystyczną: nie jest ostry w smaku.

Majorka ma wyróżniające cechy geoklimatyczne, które stwarzają odpowiednie warunki do polowej uprawy tap de corti bez konieczności wykorzystywania szklarni.

Warunki pogodowe na Majorce w okresie kwiecień-październik, będącym sezonem wegetacyjnym tap de corti, odpowiadają potrzebom rośliny, ponieważ wymaga ona silnego nasłonecznienia, wysokich temperatur i wilgotności. W związku z tym długie godziny nasłonecznienia, temperatury dzienne (22-28 °C) i nocne (16-18 °C) są idealne do uprawy papryk tap de corti. Poziomy wilgotności podczas sezonu uprawnego (50-70 %) również są odpowiednie.

Ponadto na Majorce występuje właściwy rodzaj gleby do uprawy papryk tap de corti, ponieważ jest ona wapienna, jej zwięzłość jest średnia do dużej ze znacznym udziałem materii gruboziarnistej i często gleba ta ma zasadowe pH. Jest bardzo kamienista, co jest dobre dla gospodarki wodnej, ponieważ kamienie działają jak osłona i ograniczają parowanie. Gleba składa się z poziomych warstw, między którymi zalega drobny ił, znakomity do rozwoju systemu korzeniowego papryk (mają one korzenie palowe).

W 2016 r. Uniwersytet Balearów przeprowadził badanie porównawcze dotyczące cech charakterystycznych tap de corti uprawianej na Majorce oraz w innych miejscach na Półwyspie Iberyjskim i ustalił, że tap de corti uprawiana na Majorce ma zawartość karotenoidów o 60 % wyższą niż odmiana uprawiana na półwyspie oraz wyższą zawartość tłuszczów, większą jaskrawość (L), jest bardziej żółta (b) i ma lepszą zdolność barwiącą.

Papryki są zbierane ręcznie, a plantatorzy z doświadczenia wiedzą, kiedy jest na to odpowiedni czas, opierając się na wyglądzie przejrzałego owocu poprzez obserwację egzokarpu i mezokarpu, które stają się całkowicie czerwone, oraz łożyska, które staje się czerwonawe. Przejrzewanie zwiększa zawartość karotenoidów i nadaje paprykom tap de corti ich charakterystyczną barwę.

Jeżeli chodzi o przetwarzanie, istotnym czynnikiem jest fakt, że papryki są suszone w sposób naturalny, co jest możliwe dzięki długim godzinom nasłonecznienia na Majorce, i że różnica temperatur dziennych i nocnych jest umiarkowana i nie ma wpływu na jakość produktu. Charakterystyczna barwa "Pimentón de Mallorca" wynika z metody suszenia.

Usuwanie szypułki i części nasion podczas przetwarzania zwiększa względną zawartość karotenoidów, ponieważ większa ich ilość znajduje się w miąższu papryki.

Suszenie i powolne mielenie w niskiej temperaturze zapobiega denaturacji karotenoidów oraz umożliwia zachowanie barwy i właściwości surowca - papryk tap de corti.

Ponadto wielkość cząsteczek (<0,5 mm) jest mniejsza niż w przypadku innych rodzajów pimentón, co ma pozytywny wpływ na właściwości technologiczne i biodostępność karotenoidów.

Charakterystyczny świeży aromat "Pimentón de Mallorca" jest wynikiem wyróżniającej metody przetwarzania, a w szczególności dwóch czynników. Pierwszym z nich jest usuwanie przed mieleniem szypułek z papryk - najmniej aromatycznych części owoców - a drugim powolne suszenie obejmujące stopniową redukcję wilgoci i zapewniające brak woni zwęglenia czy spalenia.

Ponadto natychmiastowe pakowanie produktu tuż po jego przetworzeniu minimalizuje wpływ wilgotności otoczenia i pozwala na zachowanie wyróżniających cech charakterystycznych.

Ze względu na swoją wyróżniającą jakość "Pimentón de Mallorca" ma znakomitą renomę związaną z obszarem produkcji i potwierdzoną przez historyczne, kulinarne i konsumenckie źródła oraz badania.

Odesłanie do publikacji specyfikacji

(art. 6 ust. 1 akapit drugi rozporządzenia)

http://www.caib.es/sites/qualitatagroalimentaria/es/pimentan_de_manorca/

1 Dz.U. L 343 z 14.12.2012, s. 1.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.