Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych.
Dz.U.UE.C.2019.257.18
Akt nienormatywnyPublikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych
(Dz.U.UE C z dnia 31 lipca 2019 r.)
Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu zgodnie z art. 51 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 1 w terminie trzech miesięcy od daty niniejszej publikacji.
JEDNOLITY DOKUMENT
"PROVOLA DEI NEBRODI"
Nr UE: PDO-IT-02394 - 2.3.2018
ChNP (X) ChOG ()
Produkt o ChNP "Provola dei Nebrodi" to ser typu pasta filata ("z masy parzonej") produkowany z mleka krowiego. Produkuje się go w kilku odmianach: fresca (ser świeży), semi-stagionata (częściowo dojrzały), stagionata (dojrzały), sfoglia (płatkowaty) i con limone verde (z dodatkiem limonki). Ser przeznaczony do spożycia ma następujące cechy charakterystyczne:
ser objęty ChNP "Provola dei Nebrodi" fresca cechuje krótki okres dojrzewania, który wynosi poniżej 30 dni;
ser objęty ChNP "Provola dei Nebrodi" semi-stagionata dojrzewa 30-120 dni;
ser objęty ChNP "Provola dei Nebrodi" stagionata dojrzewa ponad 120 dni;
ser objęty ChNP "Provola dei Nebrodi" sfoglia dojrzewa co najmniej pięć miesięcy;
ser objęty ChNP "Provola dei Nebrodi" con limone verde (w którym po rozciągnięciu masy serowej zamieszczono całą limonkę) dojrzewa minimum 90 dni;
Pasza
W ogólnej diecie krów co najmniej 60 % suchej masy pasz muszą stanowić pasze wyprodukowane na określonym obszarze geograficznym.
Różne rodzaje paszy pochodzącej z pastwisk - zielonka, siano, podszycie lub suche pozostałości z łąk i pastwisk w zależności od dostępności - muszą stanowić przynajmniej 60 % dziennej suchej masy, którą karmi się krowy, obliczonej w ujęciu rocznym.
Krowy pasą się różnymi rodzajami zielonki przynajmniej przez 240 dni w roku. W jej skład wchodzi pasza zielona (rodzima roślinność dziko rosnąca oraz zasiane trawy - głównie siekiernica, wyka siewna oraz zbożowa paszowe), suche pozostałości z łąk i paszy z roślin dziko rosnących, zbóż uprawnych o mniejszym znaczeniu oraz podszycia.
Aby zapewnić zbilansowane spożycie składników odżywczych, podstawowy składnik diety krów, jakim jest zielonka, uzupełniany jest paszą. Pasze te mogą stanowić do 40 % obliczonej w ujęciu rocznym suchej masy, jaką karmi się krowy.
Zasadniczą część paszy pochodzącej spoza obszaru pochodzenia stanowią kukurydza i soja w połączeniu - w mniejszym zakresie - ze słonecznikiem oraz z proszkiem karobowym, ze zbożami o mniejszym znaczeniu oraz z ich produktami ubocznymi, burakami, witaminami i suplementami mineralnymi oraz śladowymi ilościami innych produktów.
Fakt, iż rolnicy muszą stosować pasze spoza obszaru pochodzenia, odzwierciedla warunki glebowe i klimatyczne w regionie Nebrodi, które sprzyjają utrzymywaniu trwałych użytków zielonych oraz pastwisk (100 000 hektarów wykorzystywanej powierzchni użytków rolnych w regionie stanowi 30 % całkowitej powierzchni użytków zielonych i pastwisk na Sycylii) i są dużo mniej odpowiednie do uprawy rolnej nastawionej na produkcję zbóż i roślin strączkowych (obszary pod uprawę rolną stanowią poniżej 3 % wykorzystywanej powierzchni użytków rolnych na Sycylii), zgodnie z najnowszym spisem opublikowanym przez włoski krajowy instytut statystyczny w 2010 r.
Krów nie można karmić kiszonką, świeżymi produktami ubocznymi pochodzącymi z przetwórstwa przemysłowego, kozieradką ani paszami stanowiącymi źródła zanieczyszczenia przechowywanymi w niewłaściwych warunkach.
Surowce
Surowe pełne mleko krowie; podpuszczka jagnięca lub owcza w paście; oraz limonka w przypadku sera "Provola dei Nebrodi" con limone verde.
Ser "Provola dei Nebrodi" może być sprzedawany w całości lub w kawałkach. Ser dojrzały można sprzedawać również w formie tartej.
Aby zapewnić autentyczność i identyfikowalność, produkcja formatów opakowań, w przypadku których konieczne jest starcie serów o chronionej nazwie pochodzenia "Provola dei Nebrodi" lub odcięcie ich skórki (skrawki, kostki, plasterki itp.), które prowadzi do usunięcia cech pozwalających na jego identyfikację oraz oznaczenie marki, może mieć miejsce jedynie na obszarze geograficznym określonym w pkt 4.
Ser oznaczony ChNP "Provola dei Nebrodi" wprowadzany jest do obrotu z oznaczeniami oraz naklejką lub innym rodzajem etykiety, która musi być przymocowana do szyjki sera lub boku kawałka, a także do opakowania tartego sera. Wraz z informacjami wymaganymi na mocy obowiązujących przepisów na naklejce lub innej wykorzystanej etykiecie należy umieścić logo "Provola dei Nebrodi".
Na etykiecie można również umieścić odnoszące się do przedsiębiorstw, nazw, nazw handlowych oraz prywatnych znaków towarowych oznaczenia, które nie noszą charakteru reklamy i nie będą wprowadzały nabywcy w błąd, pod warunkiem że są zgodne z obowiązującymi przepisami dotyczącymi etykietowania i prezentacji produktów spożywczych. Wielkość liter wszelkiego typu takich dodatkowych informacji nie powinna być większa od logo ChNP.
Obszar produkcji sera o ChNP "Provola dei Nebrodi" obejmuje: całkowity obszar administracyjny gmin Bronte, Castiglione di Sicilia, Maletto, Maniace i Randazzo w prowincji Katania; całkowity obszar administracyjny gmin Cerami i Troina w prowincji Enna; oraz całkowity obszar administracyjny gmin Alcara li Fusi, Basicò, Capizzi, Capri Leone, Caronia, Castel di Lucio, Castell'Umberto, Cesarò, Ficarra, Floresta, Frazzanò, Galati Mamertino, Gioiosa Marea, Librizzi, Longi, Malvagna, Mirto, Mistretta, Mojo Alcantara, Montalbano Elicona, Montagnareale, Motta d'Affermo, Naso, Patti, Pettineo, Piraino, Raccuja, Reitano, Roccella Valdemone, San Fratello, San Piero Patti, S. Teodoro, S. Angelo di Brolo, Santa Domenica Vittoria, Santo Stefano di Camastra, Sinagra, Tortorici, Tripi, Tusa oraz Ucria w prowincji Mesyna.
Do najważniejszych czynników tworzących silny związek między serem "Provola dei Nebrodi" a jego obszarem pochodzenia należą:
Jako powszechnie występujące można sklasyfikować ponad 25 rodzin botanicznych wraz z ponad 120 zidentyfikowanymi gatunkami (wysoka bioróżnorodność naturalna). We wszystkich środowiskach wyraźnie dominują wieloletnie i jednoroczne (rodzime) dzikie rośliny pastewne, rozsiewana trawa pastewna, rośliny strączkowe oraz rośliny z rodziny Asteraceae, które stanowią również rośliny występujące najczęściej. Miejscowy sektor produkcji zwierzęcej rozwijał się w warunkach, które były niekiedy bardzo trudne; rozwój ten był jednak możliwy dzięki rozłożonej w czasie i przestrzeni dostępności zasobów paszowych (komplementarność obszarów górskich i górzystych).
Przez ponad dziesięć lat poszczególni naukowcy zajmowali się badaniem znaczenia wypasu dla właściwości organoleptycznych i zapachowych sera "Provola dei Nebrodi". Za substancje, które przyczyniają się do wykształcenia właściwości aromatycznych sera, uznali aldehydy alifatyczne, terpeny oraz co najmniej 60 innych związków lotnych (Verzera A. i in., 2004; Ziino M. i in., 2005; Licitra G. i in., 2008). Znaczenie terpenów związane jest raczej ze spożywanymi przez krowy roślinami pastewnymi niż czynnikami mikrobiologicznymi, co potwierdza znaczącą rolę wypasu w diecie krów. Wyniki te potwierdzają inni naukowcy zajmujący się badaniem innych produktów (Dumont, J. P. i in., 1978; Bugaud, C. i in., 2001a oraz 2001c; Carpino S. i in., 2004a oraz 2004b);
Odesłanie do publikacji specyfikacji
(art. 6 ust. 1 akapit drugi niniejszego rozporządzenia)
Skonsolidowany tekst specyfikacji produktu znajduje się pod następującym adresem: http://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/3335
lub
bezpośrednio na stronie głównej Ministerstwa Polityki Rolnej, Żywnościowej i Leśnej (www.politicheagricole.it) po otwarciu zakładki "Qualità" (na górze po prawej stronie ekranu), kliknięciu "Prodotti DOP IGP e STG" (po lewej stronie ekranu), a następnie odnośnika "Disciplinari di Produzione all'esame dell'UE".
© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.