Publikacja wniosku o objęcie ochroną określenia tradycyjnego na podstawie 28 ust. 3 i art. 34 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 uzupełniającego rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 w odniesieniu do wniosków o objęcie ochroną nazw pochodzenia, oznaczeń geograficznych i określeń tradycyjnych w sektorze wina, procedury zgłaszania sprzeciwu, ograniczeń stosowania, zmian w specyfikacji produktu, unieważnienia ochrony oraz etykietowania i prezentacji - Oloroso

Dzienniki UE

Dz.U.UE.C.2024.1131

Akt nienormatywny
Wersja od: 26 stycznia 2024 r.

Publikacja wniosku o objęcie ochroną określenia tradycyjnego na podstawie 28 ust. 3 i art. 34 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 uzupełniającego rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 w odniesieniu do wniosków o objęcie ochroną nazw pochodzenia, oznaczeń geograficznych i określeń tradycyjnych w sektorze wina, procedury zgłaszania sprzeciwu, ograniczeń stosowania, zmian w specyfikacji produktu, unieważnienia ochrony oraz etykietowania i prezentacji
"Oloroso"

(C/2024/1131)

(Dz.U.UE C z dnia 26 stycznia 2024 r.)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 22 ust. 1 i art. 27 ust. 1 rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) 2019/34 1 . Oświadczenia o sprzeciwie muszą wpłynąć do Komisji w terminie dwóch miesięcy od daty niniejszej publikacji.

WNIOSEK O ZMIANĘ DOTYCZĄCY OKREŚLENIA TRADYCYJNEGO

"Oloroso"

Data otrzymania: 5 maja 2023 r.

Liczba stron (łącznie z niniejszą stroną): 3

Język wniosku o wprowadzenie zmiany: hiszpański

Numer dokumentacji: Dokument Ares(2023)3171562

Określenie tradycyjne, o którego zmianę składany jest wniosek: Oloroso

Wnioskodawca: Dyrekcja Generalna ds. Przemysłu Rolno-Spożywczego, Innowacji i Łańcucha Dostaw Żywności Andaluzyjskiego Ministerstwa Rolnictwa, Rybołówstwa, Gospodarki Wodnej i Rozwoju Obszarów Wiejskich

Pełny adres (ulica i numer domu, miejscowość i kod pocztowy, kraj):

C/ Tabladilla, s/n, 41071 Sevilla Hiszpania

Przynależność państwowa: hiszpańska

Telefon, faks, e-mail:

Tel. +34 955032278;

Faks: +34 955032460;

Email: dgiica.capadr@juntadeandalucia.es

Opis zmiany:

- Kategoria 1 - Włącza się wino jako nową kategorię produktów sektora wina objętych ochroną.

- W streszczeniu definicji/warunków stosowania następujący tekst:

Wino likierowe (vino generoso) "Jerez-Xérès-Sherry" i "Montilla Moriles" o następujących właściwościach: mocna budowa, pełne i aksamitne, aromatyczne, wytrawne lub lekko słodkie, o kolorze zbliżonym do mahoniowego, zawartość alkoholu między 16 a 22°. Wino leżakowało przez co najmniej dwa lata z zastosowaniem systemu podzielonego leżakowania (tzw. "criaderas y soleras") w dębowych beczkach o maksymalnej pojemności 1 000 l.

otrzymuje brzmienie:

1. Określenie "Oloroso" może być stosowane w odniesieniu do win opatrzonych określeniem "vino generoso" "Jerez-Xérès-Sherry", "Montilla-Moriles" i "Condado de Huelva", które spełniają następujące wymogi:

a) tylko leżakowanie utleniające po zniknięciu pierwotnej flory;

b) zawartość alkoholu między 16 a 22 % obj.;

c) barwa od złotej do ciemno mahoniowej, z aromatami charakterystycznymi dla leżakowania utleniającego, takimi jak orzechy i drewno.

2. Określenie to może być również stosowane w odniesieniu do win opatrzonych określeniem "vino generoso de licor", z których co najmniej 85 % pochodzi z wina opatrzonego określeniem "vino generoso" opisanego w pkt 1. Na etykiecie bezpośrednio po określeniu "Oloroso" lub bezpośrednio przed musi być umieszczona informacja dotycząca zawartości cukru w otrzymanej mieszance, zgodnie z obowiązującymi specyfikacjami produktu lub regulacjami.

Wyjaśnienie powodów zmiany:

W celu zapewnienia jasności, przejrzystości i pewności prawa niektóre określenia tradycyjne dotyczące win z Andaluzji objętych chronioną nazwą pochodzenia podlegają przepisom rozporządzenia Regionalnego Ministerstwa Rolnictwa, Rybołówstwa, Gospodarki Wodnej i Rozwoju Obszarów Wiejskich z dnia 22 lutego 2023 r., opublikowanego w Dzienniku Urzędowym Andaluzji (BOJA) nr 42 z dnia 3 marca 2023 r. Zarządzenie jest odpowiednim instrumentem prawnym do zatwierdzenia określeń tradycyjnych, a następnie do ich zmiany w rejestrze UE.

Definicja ta została ustanowiona i opublikowana, aby zapewnić przejście od obecnych ram prawnych regulujących określenie tradycyjne "Oloroso". Definicja opisuje cechy charakterystyczne i wspólne elementy chronionych nazw pochodzenia, w których stosuje się omawiane określenie tradycyjne. Dzięki temu producenci mogą konkurować na równych zasadach, a konsumenci otrzymują jasne informacje.

Podpisujący: Dyrektor Generalny ds. Przemysłu Rolno-Spożywczego, Innowacji i Łańcucha Dostaw Żywności

1 Dz.U. L 9 z 11.1.2019, s. 46, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2019/34/oj

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.