Publikacja wniosku o cofnięcie rejestracji zgodnie z art. 50 ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych, w związku z art. 7 ust. 1 rozporządzenia delegowanego (UE) nr 664/2014 Komisji uzupełniającego rozporządzenie (UE) nr 1151/2012.

Dzienniki UE

Dz.U.UE.C.2017.201.5

Akt nieoceniany
Wersja od: 24 czerwca 2017 r.

Publikacja wniosku o cofnięcie rejestracji zgodnie z art. 50 ust. 2 rozporządzenia Parlamentu
Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych, w związku z art. 7 ust. 1 rozporządzenia delegowanego (UE) nr 664/2014 Komisji uzupełniającego rozporządzenie (UE) nr 1151/2012

(2017/C 201/05)

(Dz.U.UE C z dnia 24 czerwca 2017 r.)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku o cofnięcie rejestracji zgodnie z art. 51 ust. 1 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 1  i art. 7 ust. 4 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) nr 664/2014 2

WNIOSEK O COFNIĘCIE REJESTRACJI

Cofnięcie rejestracji zgodnie z art. 54 ust. 1 rozporządzenia (UE) nr 1151/2012

"CARNE DE MORUCHA DE SALAMANCA"

Nr UE: PGI-ES-02107 - 15.1.2015

ChNP () ChOG (X) GTS ()

1.
Zarejestrowana nazwa, której dotyczy wniosek o cofnięcie rejestracji

"Carne Morucha de Salamanca"

2.
Państwo członkowskie lub państwo trzecie

Hiszpania

3.
Typ produktu

Klasa 1.1. Mięso świeże (i podroby)

4.
Osoba lub organ wnoszące wniosek o cofnięcie rejestracji

Adres: C.R.I.G.P. Carne de Morucha de Salamanca

C/Santa Clara 20

37001 Salamanca

ESPAÑA

telefon: +34 923214746

e-mail: crigp@carnedemoruchadesalamanca.org

5.
Rodzaj cofnięcia i powiązane przyczyny
-
Zgodnie z art. 54 ust. 1 akapit pierwszy rozporządzenia (UE) nr 1151/2012
-
□ Lit. a)
-
Lit. b)
-
[X] Zgodnie z art. 54 ust. 1 akapit drugi rozporządzenia (UE) nr 1151/2012

Producenci mięsa objętego ChOG "Carne de Morucha de Salamanca" przez lata pracowali nad włączeniem krzyżówek do swoich hodowli Jest to konieczne, aby dostosować się do zmieniających się warunków i zagwarantować przetrwanie rasy Morucha, która w przeciwnym razie skazana by była na wyginięcie. Wynika to z faktu, iż ogólnie wśród lokalnych ras, a zwłaszcza w przypadku tej rasy, hodowla zwierząt czystej krwi jest praktycznie ograniczona do stad zarejestrowanych w księgach hodowlanych. Częstszą praktyką jest krzyżowanie samic z lokalnych ras z samcami z ras przeznaczonych na produkcję mięsa, takich jak Charolés i Limusín.

Producenci ChOG "Carne de Morucha de Salamanca" pragną przede wszystkim zachować i chronić jakość produktu, co oznacza zachowanie charakterystycznych cech mięsa z Salamanki, oprócz zachowania związku z miejscem produkcji i tradycyjną metodą hodowli ekstensywnej na pastwiskach ("dehesa").

Zainteresowane strony uważają, że w tym przypadku najbardziej odpowiednim sposobem postępowania będzie staranie się o rejestrację nowej nazwy, ponieważ nie powinna ona zawierać odniesienia do rasy Morucha, jeśli do produkcji włączone będą oprócz tej rasy również jej krzyżówki. Taka nazwa mogłaby wprowadzać konsumentów w błąd, a zatem nowa nazwa ChOG powinna brzmieć "Carne de Salamanca".

Aby zarejestrować nową nazwę, należy spełnić warunki określone w art. 6 ust. 3 rozporządzenia (UE) nr 1151/2012 i anulować rejestrację ChOG "Carne de Morucha de Salamanca", gdyż nazwa "Carne de Salamanca" jest częściowo homonimiczna z tą nazwą i mogłaby wprowadzać konsumentów w błąd.

1 Dz.U. L 343 z 14.12.2012, s. 1.
2 Dz.U. L 179 z 19.6.2014, s. 17.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.