Publikacja wniosków o ochronę określeń tradycyjnych zgodnie z art. 30 rozporządzenia Komisji (WE) nr 607/2009 ustanawiającego niektóre szczegółowe przepisy wykonawcze do rozporządzenia Rady (WE) nr 479/2008 w odniesieniu do chronionych nazw pochodzenia i oznaczeń geograficznych, określeń tradycyjnych, etykietowania i prezentacji niektórych produktów sektora wina.
Dz.U.UE.C.2018.51.24
Akt nienormatywnyPublikacja wniosków o ochronę określeń tradycyjnych zgodnie z art. 30 rozporządzenia Komisji (WE) nr 607/2009 ustanawiającego niektóre szczegółowe przepisy wykonawcze do rozporządzenia Rady (WE) nr 479/2008 w odniesieniu do chronionych nazw pochodzenia i oznaczeń geograficznych, określeń tradycyjnych, etykietowania i prezentacji niektórych produktów sektora wina
(Dz.U.UE C z dnia 10 lutego 2018 r.)
Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosków zgodnie z art. 37 rozporządzenia Komisji (WE) nr 607/2009 1 . Oświadczenia o sprzeciwie muszą wpłynąć do Komisji w terminie dwóch miesięcy od daty niniejszej publikacji.
WNIOSEK O OCHRONĘ OKREŚLENIA TRADYCYJNEGO
"OPOLO"
Data otrzymania: 17 maja 2013 r.
Język wniosku: chorwacki
Numer ref. sprawy: TDT-HR-N1642
Wnioskodawca:
Ministerstwo Rolnictwa
Ulica grada Vukovara 78
HR-10000 Zagrzeb
CHORWACJA
Nazwa: Opolo
"Opolo" to określenie tradycyjne zgodnie z art. 112 lit. b) rozporządzenia Parlamentu europejskiego i rady (UE) nr 1308/2013 2 .
Język określenia tradycyjnego: chorwacki
Wykaz odnośnych chronionych nazw pochodzenia lub chronionych oznaczeń geograficznych
Określenie tradycyjne "Opolo" można stosować w odniesieniu do win o chronionych nazwach pochodzenia "Primorska Hrvatska", "Hrvatska Istra", "Hrvatsko primorje", "Sjeverna Dalmacija", "Dalmatinska zagora" i "Srednja i Južna Dalmacija", spełniających wymogi dotyczące stosowania tego określenia tradycyjnego.
Kategorie produktów winiarskich
Wino zgodnie z definicją podaną w rozporządzeniu (UE) nr 1308/2013 załącznik VII część II punkt 1.
Definicja
"Opolo" to określenie tradycyjne, którego stosowanie jest dozwolone w odniesieniu do niemusującego wina różowego o dominującym bukiecie owocowym, produkowanego wyłącznie z czerwonych winogron zalecanych odmian Vitis vinifera, zgodnie z rozporządzeniem w sprawie krajowego wykazu certyfikowanych odmian winogron (Dziennik Urzędowy nr 53/2014). Wina, w odniesieniu do których stosuje się określenie tradycyjne "Opolo", są produkowane przy użyciu technologii wykorzystywanej do produkcji win białych i mają minimalną rzeczywistą zawartość alkoholu 11 % obj. Maksymalna wydajność przy produkcji tych win wynosi 12 000 kg/ha. Badanie analityczne i organoleptyczne jest obowiązkowe. Barwa win "Opolo" może być różna - od jasnoróżowej do intensywnie różowej.