Publikacja wniosków o ochronę określeń tradycyjnych zgodnie z art. 30 rozporządzenia Komisji (WE) nr 607/2009 ustanawiającego niektóre szczegółowe przepisy wykonawcze do rozporządzenia Rady (WE) nr 479/2008 w odniesieniu do chronionych nazw pochodzenia i oznaczeń geograficznych, określeń tradycyjnych, etykietowania i prezentacji niektórych produktów sektora wina.

Dzienniki UE

Dz.U.UE.C.2018.51.24

Akt nienormatywny
Wersja od: 10 lutego 2018 r.

Publikacja wniosków o ochronę określeń tradycyjnych zgodnie z art. 30 rozporządzenia Komisji (WE) nr 607/2009 ustanawiającego niektóre szczegółowe przepisy wykonawcze do rozporządzenia Rady (WE) nr 479/2008 w odniesieniu do chronionych nazw pochodzenia i oznaczeń geograficznych, określeń tradycyjnych, etykietowania i prezentacji niektórych produktów sektora wina

(2018/C 51/08)

(Dz.U.UE C z dnia 10 lutego 2018 r.)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosków zgodnie z art. 37 rozporządzenia Komisji (WE) nr 607/2009 1 . Oświadczenia o sprzeciwie muszą wpłynąć do Komisji w terminie dwóch miesięcy od daty niniejszej publikacji.

WNIOSEK O OCHRONĘ OKREŚLENIA TRADYCYJNEGO

"OPOLO"

Data otrzymania: 17 maja 2013 r.

Język wniosku: chorwacki

Numer ref. sprawy: TDT-HR-N1642

Wnioskodawca:

Ministerstwo Rolnictwa

Ulica grada Vukovara 78

HR-10000 Zagrzeb

CHORWACJA

Nazwa: Opolo

"Opolo" to określenie tradycyjne zgodnie z art. 112 lit. b) rozporządzenia Parlamentu europejskiego i rady (UE) nr 1308/2013 2 .

Język określenia tradycyjnego: chorwacki

Wykaz odnośnych chronionych nazw pochodzenia lub chronionych oznaczeń geograficznych

Określenie tradycyjne "Opolo" można stosować w odniesieniu do win o chronionych nazwach pochodzenia "Primorska Hrvatska", "Hrvatska Istra", "Hrvatsko primorje", "Sjeverna Dalmacija", "Dalmatinska zagora" i "Srednja i Južna Dalmacija", spełniających wymogi dotyczące stosowania tego określenia tradycyjnego.

Kategorie produktów winiarskich

Wino zgodnie z definicją podaną w rozporządzeniu (UE) nr 1308/2013 załącznik VII część II punkt 1.

Definicja

"Opolo" to określenie tradycyjne, którego stosowanie jest dozwolone w odniesieniu do niemusującego wina różowego o dominującym bukiecie owocowym, produkowanego wyłącznie z czerwonych winogron zalecanych odmian Vitis vinifera, zgodnie z rozporządzeniem w sprawie krajowego wykazu certyfikowanych odmian winogron (Dziennik Urzędowy nr 53/2014). Wina, w odniesieniu do których stosuje się określenie tradycyjne "Opolo", są produkowane przy użyciu technologii wykorzystywanej do produkcji win białych i mają minimalną rzeczywistą zawartość alkoholu 11 % obj. Maksymalna wydajność przy produkcji tych win wynosi 12 000 kg/ha. Badanie analityczne i organoleptyczne jest obowiązkowe. Barwa win "Opolo" może być różna - od jasnoróżowej do intensywnie różowej.

WNIOSEK O OCHRONĘ OKREŚLENIA TRADYCYJNEGO

"VRHUNSKO VINO S KONTROLIRANIM ZEMLJOPISNIM PODRIJETLOM (VRHUNSKO VINO KZP)"

Data otrzymania: 17 maja 2013 r.

Język wniosku: chorwacki

Numer ref. sprawy: TDT-HR-N1645

Wnioskodawca:

Ministerstwo Rolnictwa

Ulica grada Vukovara 78

HR-10000 Zagrzeb

CHORWACJA

Nazwa: Vrhunsko vino s kontroliranim zemljopisnim podrijetlom (Vrhunsko vino KZP), ewentualnie uzupełniona określeniem:

-
Arhivsko vino: w przypadku win przechowywanych w piwnicy przez pięć lat lub dłużej, z czego przez co najmniej trzy lata w butelkach.
-
Desertno vino: w przypadku win otrzymywanych z przetwarzania winogron przejrzałych lub suszonych bez dodawania żadnych substancji, o naturalnej zawartości alkoholu nie mniejszej niż 16 % obj. oraz rzeczywistej zawartości alkoholu nie mniejszej niż 9 % obj.
-
Kasna berba: w przypadku win otrzymywanych z przejrzałych winogron o minimalnej naturalnej zawartości cukru 94° w skali Oechsle.
-
Izborna berba: w przypadku win otrzymywanych wyłącznie ze specjalnie wyselekcjonowanych winogron o minimalnej naturalnej zawartości cukru 105° w skali Oechsle.
-
Izborna berba bobica: w przypadku win otrzymywanych z wyselekcjonowanych i przejrzałych winogron dotkniętych pleśnią botrytis, o minimalnej naturalnej zawartości cukru 127° w skali Oechsle.
-
Izborna berba prosušenih bobica: w przypadku win otrzymywanych z wyselekcjonowanych owoców przejrzałych winogron o minimalnej naturalnej zawartości cukru 154° w skali Oechsle.
-
Ledeno vino: w przypadku win otrzymywanych z winogron zebranych w temperaturze -7 °C lub niższej i przetwarzanych w stanie zmrożenia, o minimalnej naturalnej zawartości cukru 127° w skali Oechsle.

"Vrhunsko vino KZP" to określenie tradycyjne zgodnie z art. 112 lit. a) rozporządzenia (UE) nr 1308/2013.

Język określenia tradycyjnego: chorwacki

Wykaz odnośnych chronionych nazw pochodzenia lub chronionych oznaczeń geograficznych

Określenie tradycyjne "Vrhunsko vino s kontroliranim zemljopisnim podrijetlom (Vrhunsko vino KZP)" może być stosowane w odniesieniu do wszystkich chorwackich win o chronionej nazwie pochodzenia spełniających wymogi dotyczące stosowania tego określenia tradycyjnego.

Kategorie produktów winiarskich

Wino zgodnie z definicją podaną w rozporządzeniu (UE) nr 1308/2013 załącznik VII część II punkt 1.

Definicja

"Vrhunsko vino s kontroliranim zemljopisnim podrijetlom (Vrhunsko vino KZP)" jest synonimem określenia "chroniona nazwa pochodzenia", dozwolonego do stosowania w odniesieniu do win wytwarzanych z winogron zalecanych odmian Vitis vinifera, zgodnie z rozporządzeniem w sprawie krajowego wykazu certyfikowanych odmian winogron (Dziennik Urzędowy nr 53/2014). Naturalna zawartość alkoholu w tych winach nie może być niższa niż:

-
10 % obj. w strefie B,
-
10,5 % obj. w strefie CI,
-
11 % obj. w strefie CII.

Maksymalna wydajność przy produkcji tych win wynosi:

-
10 000 kg/ha (6 000 l/ha) w strefie B,
-
11 000 kg (6 600 l/ha) w strefach CI i CII.

Wzbogacanie, zakwaszanie, odkwaszanie i słodzenie są niedozwolone. Badanie analityczne i organoleptyczne jest obowiązkowe. W zależności od stopnia dojrzałości winogron oraz procesów produkcji i dojrzewania wina mogą być stosowane następujące określenia dodatkowe:

-
Arhivsko vino
-
Desertno vino
-
Kasna berba
-
Izborna berba
-
Izborna berba bobica
-
Izborna berba prosušenih bobica
-
Ledeno vino.

WNIOSEK O OCHRONĘ OKREŚLENIA TRADYCYJNEGO

"KVALITETNO BISER VINO"

Data otrzymania: 17 maja 2013 r.

Język wniosku: chorwacki

Numer ref. sprawy: TDT-HR-N1639

Wnioskodawca:

Ministerstwo Rolnictwa

Ulica grada Vukovara 78

HR-10000 Zagrzeb

CHORWACJA

Nazwa: Kvalitetno biser vino

"Kvalitetno biser vino" to określenie tradycyjne zgodnie z art. 112 lit. a) rozporządzenia (UE) nr 1308/2013.

Język określenia tradycyjnego: chorwacki

Wykaz odnośnych chronionych nazw pochodzenia lub chronionych oznaczeń geograficznych

Określenie tradycyjne "Kvalitetno biser vino" może być stosowane w odniesieniu do wszystkich chorwackich win półmusujących o chronionej nazwie pochodzenia, spełniających wymogi dotyczące stosowania tego określenia tradycyjnego.

Kategorie produktów winiarskich

Wino półmusujące zgodnie z definicją podaną w rozporządzeniu (UE) nr 1308/2013 załącznik VII część II punkt 8.

Definicja

"Kvalitetno biser vino" jest synonimem określenia "chroniona nazwa pochodzenia", dozwolonego do stosowania w odniesieniu do półmusującego wina otrzymanego z win gatunkowych, młodego wina w trakcie fermentacji, moszczu winogronowego lub moszczu winogronowego w trakcie fermentacji, wytwarzanych z winogron zalecanych odmian Vitis vinifera, zgodnie z rozporządzeniem w sprawie krajowego wykazu certyfikowanych odmian winogron (Dziennik Urzędowy nr 53/2014). Wina oznaczone określeniem tradycyjnym "Kvalitetno biser vino" muszą mieć całkowitą zawartość alkoholu nie mniejszą niż 9 % obj. oraz rzeczywistą zawartość alkoholu nie mniejszą niż 7 % obj. Nadciśnienie spowodowane obecnością endogenicznego dwutlenku węgla w roztworze nie może wynosić mniej niż 1 bar ani więcej niż 2,5 bara przy przechowywaniu w zamkniętych zbiornikach w temperaturze 20 °C.

WNIOSEK O OCHRONĘ OKREŚLENIA TRADYCYJNEGO

"MLADO VINO"

Data otrzymania: 17 maja 2013 r.

Język wniosku: chorwacki

Numer ref. sprawy: TDT-HR-N1641

Wnioskodawca:

Ministerstwo Rolnictwa

Ulica grada Vukovara 78

HR-10000 Zagrzeb

CHORWACJA

Nazwa: Mlado vino

"Mlado vino" to określenie tradycyjne zgodnie z art. 112 lit. b) rozporządzenia (UE) nr 1308/2013.

Język określenia tradycyjnego: chorwacki

Wykaz odnośnych chronionych nazw pochodzenia lub chronionych oznaczeń geograficznych

Określenie tradycyjne "Mlado vino" może być stosowane w odniesieniu do wszystkich chorwackich win o chronionej nazwie pochodzenia, spełniających wymogi dotyczące stosowania tego określenia tradycyjnego.

Kategorie produktów winiarskich

Wino zgodnie z definicją podaną w rozporządzeniu (UE) nr 1308/2013 załącznik VII część II punkt 1.

Definicja

"Mlado vino" to określenie tradycyjne dozwolone dla win wytwarzanych z winogron zalecanych odmian Vitis vinifera zgodnie z rozporządzeniem w sprawie krajowego wykazu certyfikowanych odmian winogron (Dziennik Urzędowy nr 53/2014), których proces fermentacji został całkowicie lub częściowo zakończony. Wina opatrzone określeniem tradycyjnym "Mlado vino" muszą być wprowadzone na rynek do dnia 31 grudnia roku kalendarzowego, w którym zebrano winogrona.

WNIOSEK O OCHRONĘ OKREŚLENIA TRADYCYJNEGO

"VRHUNSKO PJENUŠAVO VINO"

Data otrzymania: 17 maja 2013 r.

Język wniosku: chorwacki

Numer ref. sprawy: TDT-HR-N1644

Wnioskodawca:

Ministerstwo Rolnictwa

Ulica grada Vukovara 78

HR-10000 Zagrzeb

CHORWACJA

Nazwa: Vrhunsko pjenušavo vino

"Vrhunsko pjenušavo vino" to określenie tradycyjne zgodnie z art. 112 lit. a) rozporządzenia (UE) nr 1308/2013.

Język określenia tradycyjnego: chorwacki

Wykaz odnośnych chronionych nazw pochodzenia lub chronionych oznaczeń geograficznych

Określenie tradycyjne "Vrhunsko pjenušavo vino" może być stosowane w odniesieniu do wszystkich chorwackich win musujących o chronionej nazwie pochodzenia, spełniających wymogi dotyczące stosowania tego określenia tradycyjnego.

Kategorie produktów winiarskich

Wino musujące zgodnie z definicją podaną w rozporządzeniu (UE) nr 1308/2013 załącznik VII część II punkt 4.

Definicja

"Vrhunsko pjenušavo vino" jest synonimem określenia "chroniona nazwa pochodzenia" używanego w odniesieniu do win musujących otrzymanych drogą pierwszej fermentacji alkoholowej ze świeżych winogron lub moszczu oraz drugiej fermentacji alkoholowej z win odpowiednich do celu otrzymania win gatunkowych lub wysokogatunkowych wytwarzanych z winogron zalecanych odmian Vitis vinifera, zgodnie z rozporządzeniem w sprawie krajowego wykazu certyfikowanych odmian winogron (Dziennik Urzędowy nr 53/2014). Wina musujące oznaczone określeniem tradycyjnym "Vrhunsko pjenušavo vino" muszą mieć rzeczywistą zawartość alkoholu nie mniejszą niż 10 % obj., a nadciśnienie spowodowane obecnością endogenicznego dwutlenku węgla w roztworze nie może wynosić mniej niż 3 bary przy przechowywaniu w zamkniętych zbiornikach w temperaturze 20 °C.

WNIOSEK O OCHRONĘ OKREŚLENIA TRADYCYJNEGO

"KVALITETNO VINO S KONTROLIRANIM ZEMLJOPISNIM PODRIJETLOM (KVALITETNO VINO KZP)"

Data otrzymania: 17 maja 2013 r.

Język wniosku: chorwacki

Numer ref. sprawy: TDT-HR-N1640

Wnioskodawca:

Ministerstwo Rolnictwa

Ulica grada Vukovara 78

HR-10000 Zagrzeb

CHORWACJA

Nazwa: Kvalitetno vino s kontroliranim zemljopisnim podrijetlom (Kvalitetno vino KZP), ewentualnie uzupełniona określeniem:

-
Mlado vino: o ile jest to wino wytwarzane z winogron zalecanych odmian Vitis vinifera, zgodnie z rozporządzeniem w sprawie krajowego wykazu certyfikowanych odmian winogron (Dziennik Urzędowy nr 53/2014), którego proces fermentacji może być całkowicie lub częściowo zakończony i które jest wprowadzane na rynek do dnia 31 grudnia roku kalendarzowego, w którym zebrano winogrona.
-
Arhivsko vino: o ile jest to wino przechowywane w piwnicy przez co najmniej pięć lat, z czego ostatnie trzy lata w butelkach.
-
Desertno vino: o ile jest to wino otrzymywane z winogron przejrzałych lub suszonych, jego naturalna zawartość alkoholu jest nie mniejsza niż 16 % obj., a rzeczywista zawartość alkoholu jest nie mniejsza niż 9 % obj.

"Kvalitetno vino s kontroliranim zemljopisnim podrijetlom (Kvalitetno vino KZP)" to określenie tradycyjne zgodnie z art. 112 lit. a) rozporządzenia (UE) nr 1308/2013.

Język określenia tradycyjnego: chorwacki

Wykaz odnośnych chronionych nazw pochodzenia lub chronionych oznaczeń geograficznych

Określenie tradycyjne "Kvalitetno vino s kontroliranim zemljopisnim (Kvalitetno vino KZP)" może być stosowane w odniesieniu do wszystkich chorwackich win o chronionej nazwie pochodzenia, spełniających wymogi dotyczące stosowania tego określenia tradycyjnego.

Kategorie produktów winiarskich

Wino zgodnie z definicją podaną w rozporządzeniu (UE) nr 1308/2013 załącznik VII część II punkt 1.

Definicja

"Kvalitetno vino s kontroliranim zemljopisnim (Kvalitetno vino KZP)" jest synonimem określenia "chroniona nazwa pochodzenia", służącego do opisu win wytwarzanych z winogron z zalecanych odmian Vitis vinifera, zgodnie z rozporządzeniem w sprawie krajowego wykazu certyfikowanych odmian winogron (Dziennik Urzędowy nr 53/2014). Wina opatrzone określeniem tradycyjnym "Kvalitetno vino s kontroliranim zemljopisnim podrijetlom (Kvalitetno vino KZP)" muszą mieć całkowitą naturalną zawartość alkoholu nie mniejszą niż:

-
8,5 % obj. w strefie B,
-
9,0 % obj. w strefie CI,
-
9,5 % obj. w strefie CII.

Maksymalna wydajność przy produkcji tych win wynosi:

-
11 000 kg/ha (7 700 l/ha) w strefie B,
-
12 000 kg/ha (8 400 l/ha) w strefach CI i CII.

Badanie analityczne i organoleptyczne jest obowiązkowe.

1 Dz.U. L 193 z 24.7.2009, s. 60.
2 Dz.U. L 347 z 20.12.2013, s. 671.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.