Publikacja streszczenia specyfikacji zgodnie z art. 18 ust. 2 rozporządzenia Komisji (WE) nr 1898/2006 określającego szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych.

Dzienniki UE

Dz.U.UE.C.2010.202.4

Akt nienormatywny
Wersja od: 24 lipca 2010 r.

Publikacja streszczenia specyfikacji zgodnie z art. 18 ust. 2 rozporządzenia Komisji (WE) nr 1898/2006 określającego szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych

(2010/C 202/04)

(Dz.U.UE C z dnia 24 lipca 2010 r.)

STRESZCZENIE

ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 510/2006(1)

"ČESKOBUDĚJOVICKÉ PIVO"

NR WE: CZ/PGI/0005/0446-29.04.2004

ChNP () ChOG (X)

Niniejsze streszczenie zawiera główne elementy specyfikacji produktu i jest przeznaczone do celów informacyjnych.

1. Właściwy organ państwa członkowskiego:

Nazwa: Úfad průmyslového vlastnictví

Adres: Antonína Čermáka 2a

168 00 Praha 6

ĆESKÁ REPUBLIKA

Tel. +420 220383111

Faks +420 224324718

E-mail: posta@upv.cz

2. Grupa składająca wniosek:

Nazwa: Budějovický Budvar, národní podnik, Budweiser Budvar, National Corporation, Budweiser Budvar, Entreprise Nationale

Adres: Karolíny Světlé 4

370 21 Ćeské Budějovice

ĆESKÁ REPUBLIKA

Tel. +420 387705111

Faks -

E-mail: budvar@budvar.cz

Skład: producenci/przetwórcy (X) inni ()

3. Rodzaj produktu:

Klasa 2.1- Piwo

4. Specyfikacja produktu:

(podsumowanie wymogów określonych w art. 4 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 510/2006)

4.1. Nazwa produktu:

"Českobudějovické pivo"

4.2. Opis produktu:

Piwo jasne o charakterystycznym aromacie nadawanym przez słód jasny i aromatyczny chmiel żatecki o mniej intensywnym posmaku i łagodnej lub umiarkowanej goryczy oraz smaku słodu wynikającym z różnicy między odfermentowaniem rzeczywistym i potencjalnym brzeczki chmielowej i orzeźwiającym smaku dzięki dwutlenkowi węgla pochodzącemu z naturalnej fermentacji.

Po nalaniu do kufla piwo to ma zazwyczaj barwę jasnozłotą z delikatną, kremową pianą. Charakteryzujący się wykwintnym aromatem chmiel żatecki daje dużą zawartość polifenoli, dzięki czemu wszystkie gatunki piwa czeskobudziejowickiego są cieszącymi się popularnością napojami o przyjemnym smaku.

Piwo dzieli się na pięć różnych gatunków o jednoznacznie wspólnym pochodzeniu.

Piwo jasne pełne

Zawartość alkoholu (% obj.): 4,6-5,3

Zawartość podstawowej brzeczki chmielowej (%): 11,4-12,3

Gorycz (w jednostkach IBU): 20-24

Barwa (w jednostkach EBC): 9-13

Aromat: o średniej do dużej intensywności, wyraźny zapach chmielu żateckiego o wykwintnym aromacie

Smak: gorycz o intensywności umiarkowanej do średniej, o charakterze łagodnie do lekko cierpkiego, smaku średnio mocnym do mocnego ze słodkim posmakiem i znaczną wyrazistością.

Piwo kwaśne jasne pełne

Zawartość alkoholu (% obj.): 4,6-5,3

Zawartość podstawowej brzeczki chmielowej (%): 11,4-12,3

Gorycz (w jednostkach IBU): 20-24

Barwa (w jednostkach EBC): 9-13

Aromat: o średniej do dużej intensywności, wyraźny zapach chmielu żateckiego o wykwintnym aromacie

Smak: gorycz o intensywności umiarkowanej do średniej, o charakterze łagodnie do lekko cierpkiego, smaku mocnym do bardzo mocnego ze słodkim posmakiem i znaczną wyrazistością.

Piwo jasne beczkowe

Zawartość alkoholu (% obj.): 3,5-4,5

Zawartość podstawowej brzeczki chmielowej (%): 9,5-10,1

Gorycz (w jednostkach IBU): 18-21

Barwa (w jednostkach EBC): 8-12

Aromat: o średniej do dużej intensywności, wyraźny zapach chmielu żateckiego o wykwintnym aromacie

Smak: gorycz o intensywności umiarkowanej do średniej, o charakterze lekko cierpkim, smaku średnio mocnym ze słodkim posmakiem i znaczną wyrazistością.

Piwo specjalne

Zawartość alkoholu (% obj.): 7,4-8,2

Zawartość podstawowej brzeczki chmielowej (%): 16,0-17,0

Gorycz (w jednostkach IBU): 24-28

Barwa (w jednostkach EBC): 11-17

Aromat: o średniej do dużej intensywności, wyraźny zapach chmielu żateckiego o wykwintnym aromacie

Smak: gorycz o intensywności średniej do silnej, o charakterze łagodnie do umiarkowanie cierpkiego, smaku mocnym do bardzo mocnego ze słodkim posmakiem i znaczną wyrazistością.

Piwo bezalkoholowe

Zawartość alkoholu (% obj.): 0,2-0,5

Zawartość podstawowej brzeczki chmielowej (%): 3-4

Gorycz (w jednostkach IBU): 22-26

Barwa (w jednostkach EBC): 5-7

Aromat: o średniej intensywności, wyraźnym zapachu chmielu żateckiego o wykwintnym aromacie, przypominającym nieco brzeczkę chmielową

Smak: gorycz o średniej intensywności, charakter umiarkowanie cierpki, smak lekki, wyraźna ostrość z nutą brzeczki chmielowej.

Głównymi surowcami do produkcji piwa czeskobudziejowickiego są woda, słód i chmiel, a także drożdże piwowarskie dolnej fermentacji. Wszystkie wykorzystywane główne surowce pochodzą z określonych obszarów geograficznych i mają określoną charakterystykę.

5. Obszar geograficzny:

Lokalizacja produkcji, przetwórstwa i przygotowywania produktu jest określona obszarem geograficznym, na którym możliwe jest pobieranie wody z podziemnego jeziora w Niecce Czeskobudziejowickiej.

Obszar, na którym hoduje się chmiel żatecki, stanowi region wokół miasta Žatec, obejmujący obszary katastralne miejscowości w powiatach Chomutov, Kladno, Louny, Pilzno Północ, Rakovník i Rokycany.

Obszar, na którym hodowany jest jęczmień słodowy, zlokalizowany jest na Morawach.

5.1. Dowód pochodzenia:

Piwo warzono w Czeskich Budziejowicach od założenia miasta w 1265 r. i zawsze było ono znane poprzez miejsce pochodzenia.

Nazwa "Českobudějovické pivo" zdobyła tak wielką renomę, że w 1967 r. została zarejestrowana w formie "Českobudějovické pivo/Budweiser Bier/Bière de Budweis/Budweis Beer" w rejestrze nazw pochodzenia WIPO (nr 49) na podstawie rejestracji krajowej. Podlegało ono jednocześnie ochronie na mocy umowy dwustronnej z Portugalią.

Aby zapewnić identyfikowalność produktu, urząd kontroli prowadzi rejestry producentów oraz oznaczeń geograficznych w swoim rejestrze podmiotów kontrolowanych; zawiera on informacje o producencie, rozpoczęciu produkcji, wynikach kontroli, podjętych działaniach itd. Urząd kontroli przeprowadza inspekcje, w ramach których stwierdza się, czy producenci stosujący oznaczenia geograficzne spełniają warunki określone w specyfikacji.

5.2. Metoda produkcji:

Wszystkie etapy produkcji, przetwarzania surowców i wytwarzania piwa czeskobudziejowickiego odbywają się wyłącznie na wyznaczonym obszarze geograficznym.

Brzeczka chmielowa do piwa czeskobudziejowickiego jest wytwarzana wyłącznie metodą dekokcyjną dwuwarową, polegającą na zacieraniu z otwartym cedzeniem brzeczki i gotowaniem pod ciśnieniem atmosferycznym.

Szczep drożdży fermentacji dolnej wykorzystywany do nastawiania został wyodrębniony w browarze i jest w nim obecnie wytwarzany i chroniony. Fermentacja przebiega w pionowych zbiornikach cylindryczno-stożkowych w kontrolowanej temperaturze 6-11 °C, zaś leżakowanie odbywa się oddzielnie od fermentacji (technologia dwuetapowa), wyłącznie w zbiornikach poziomych. Okres leżakowania jest zgodny z zasadami przedłużonej fermentacji wtórnej na zimno w temperaturze nieprzekraczającej 3 °C. Po zakończeniu fermentacji wtórnej piwo jest filtrowane i nalewane do opakowań handlowych lub transportowych.

Procedury produkcji i urządzenia produkcyjne stosowane do produkcji piwa wykorzystują doświadczenie zawodowe i umiejętności praktyczne uzyskane przez pokolenia piwowarów i udoskonalone zgodnie z najnowszą wiedzą piwowarską. Produkcja piwa była pierwotnie domeną pojedynczych osób, jednak później zaczęły powstawać zakłady produkcyjne, co doprowadziło do koncentracji produkcji piwa w Czeskich Budziejowicach i utworzenia tam browarów. Tradycja produkcji piwa jest kontynuowana aż po dziś dzień.

5.3. Związek z obszarem geograficznym:

Popularność, którą piwo czeskobudziejowickie uzyskało na przestrzeni wielu lat, oraz jego stale wysoka jakość zapewnia mu pozycję na rynkach zagranicznych ponad 50 państw. Jego renoma pozwoliła zająć miejsce wśród wiodących światowych marek piwa.

Na właściwości organoleptyczne piwa czeskobudziejowickiego wpływa w szczególności skład mineralny wody pochodzenia miejscowego, wzbogaconej połączonym wpływem charakterystyki głównych surowców, miejscowego szczepu drożdży piwowarskich, geometrii zbiorników produkcyjnych oraz czasu prowadzenia zasadniczych czynności produkcyjnych.

Produkcja piwa czeskobudziejowickiego stanowi nieodłączny element Czeskich Budziejowic. W istocie większość czeskich i zagranicznych encyklopedii wiąże to miasto z produkcją piwa czeskobudziejowickiego.

Tradycja jest dla konsumentów jednym z głównych wskaźników jakości i stanowi pewną wartość dodaną i gwarancję jakości. To, że piwo pochodzi z Czeskich Budziejowic, oznacza, że można śmiało oczekiwać, iż będzie miało szczególne właściwości piwa wytwarzanego na tym obszarze.

Od niepamiętnych czasów konsumenci kojarzyli Czeskie Budziejowice z warzeniem wysokiej jakości piwa, które różni się właściwościami organoleptycznymi od piw produkowanych na innych obszarach.

5.4. Organ kontrolny:

Nazwa: Státní zemědělská a potraviná řská inspekce, inspektorát v Táboře

Adres: Purkyňova 2533

390 02 Tábor

ČESKÁ REPUBLIKA

Tel +420 381257111

Faks -

E-mail: -

5.5. Etykietowanie:

"Českobudějovické pivo" jest etykietowane zgodnie z przepisami obowiązującymi ogólnie w przypadku wykorzystywania oznaczeń geograficznych i przepisami dotyczącymi szczególnie wykorzystania we Wspólnocie symbolu chronionych oznaczeń geograficznych oraz zgodnie z innymi przepisami UE dotyczącymi etykietowania. Sposób, w jaki oznaczenie jest stosowane, spełnia ponadto przepisy traktatu akcesyjnego.

______

(1) Dz.U. L 93 z 31.3.2006, s. 12.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.