Publikacja, na podstawie art. 8 ust. 1 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) nr 664/2014, jednolitego dokumentu w sprawie nazwy pochodzenia lub oznaczenia geograficznego zarejestrowanych na mocy art. 17 rozporządzenia Rady (EWG) nr 2081/92, zgodnie z rozporządzeniem Komisji (WE) nr 1107/96.

Dzienniki UE

Dz.U.UE.C.2015.62.7

Akt nieoceniany
Wersja od: 20 lutego 2015 r.

Publikacja, na podstawie art. 8 ust. 1 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) nr 664/2014, jednolitego dokumentu w sprawie nazwy pochodzenia lub oznaczenia geograficznego zarejestrowanych na mocy art. 17 rozporządzenia Rady (EWG) nr 2081/92, zgodnie z rozporządzeniem Komisji (WE) nr 1107/96

(2015/C 62/07)

(Dz.U.UE C z dnia 20 lutego 2015 r.)

JEDNOLITY DOKUMENT

ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 510/2006

w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych 1

"GAILTALER ALMKÄSE"

NR WE: AT-PDO-0117-01265-31.3.2008

ChOG () ChNP (X)

1.
Nazwa

"Gailtaler Almkäse"

2.
Państwo członkowskie lub państwo trzecie

Austria

3.
Opis produktu rolnego lub środka spożywczego
3.1.
Rodzaj produktu

Klasa 1.3. Sery

3.2.
Opis produktu noszącego nazwę podaną w pkt 1

"Gailtaler Almkäse" jest serem twardym, produkowanym z surowego mleka krowiego oraz, w razie potrzeby, surowego mleka koziego (maksymalna zawartość 10 %); o minimalnej zawartości 45 % tłuszczu w suchej masie, maksymalnej zawartości 40 % wody i minimalnej zawartości 60 % suchej masy.

Ser ma kształt koła, a jego masa wynosi od 0,5 do 35 kg. Charakteryzuje się suchą, zamkniętą naturalną skórką o złotożółtej barwie. Wewnątrz ser ma kolor żółty i gładką konsystencję z niewieloma okrągłymi i równomiernymi dziurami.

Minimalny okres dojrzewania sera przeznaczonego do sprzedaży wynosi siedem tygodni. W przypadku szczególnych potrzeb gastronomicznych w ramach przemysłu serowarskiego w Gailtal dozwolony jest krótszy okres dojrzewania, wynoszący jednak nie mniej niż pięć tygodni. Jeżeli "Gailtaler Almkäse" jest pakowany próżniowo, minimalny okres dojrzewania nie może być krótszy niż 75 dni.

3.3.
Surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych)

Mleko z hal górskich w Gailtal; wykorzystywanie mleka wyprodukowanego w dolinie nie jest dozwolone. Przy produkcji sera zezwala się na stosowanie wyłącznie naturalnej podpuszczki i bakterii kwasu mlekowego. Na potrzeby zrównoważonego zapewniania jakości proces produkcji opiera się na protokole pastwisk alpejskich w Gailtal, który zawiera wytyczne dotyczące zarządzania pastwiskami alpejskimi, hodowli zwierząt, dojenia, dojrzewania mleka i produkcji sera.

3.4.
Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego)

-

3.5.
Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym

Mleko musi być przetwarzane na pastwiskach alpejskich w Gailtal.

3.6.
Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itd.

-

3.7.
Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania

Ser oznacza się poprzez przymocowanie do niego tabliczek kazeinowych i jednolitych etykiet z napisem "Gailtaler Almkäse - geschützte Ursprungsbezeichnung" [Gailtaler Almkäse - chroniona nazwa pochodzenia].

4.
Zwięzłe określenie obszaru geograficznego

Obszar produkcji rozciąga się na zboczach górskich, które znajdują się na północ i na południe od górnej doliny Gailtal i obejmuje pasma górskie wschodnich, środkowych i częściowo zachodnich Alp Karnijskich, a także grupy Reißkofel i centralnych Alp Gailtalskich, znajdujące się w granicach gmin Kötschach-Mauthen, Dellach, Kirchbach, Hermagor, Gitschtal, Weißensee, St. Stefan im Gailtal, Feistritz an der Gail oraz Hohenthurn.

5.
Związek z obszarem geograficznym
5.1.
Specyfika obszaru geograficznego

Obszar ten charakteryzuje się znaczną ilością opadów i długim okresem nasłonecznienia. Pastwiska alpejskie znajdują się na niższej wysokości niż w centralnej części Alp, z czego wynikają korzystne warunki klimatyczne i dłuższy okres wegetacyjny. Ponadto obszar charakteryzuje się dużym zróżnicowaniem gleb i silnie zróżnicowanymi lokalnymi warunkami dla wegetacji, co powoduje powstawanie pastwisk o wysokiej bioróżnorodności obfitujących w zioła i rośliny strączkowe. Dowody na produkcję sera alpejskiego na tym obszarze geograficznym pochodzą z XIV w.

5.2.
Specyfika produktu

Ser ma niepowtarzalny smak czystego mleka alpejskiego.

5.3.
Związek przyczynowy zachodzący między charakterystyką obszaru geograficznego a jakością lub właściwościami produktu (w przypadku ChNP) lub szczególne cechy jakościowe, renoma lub inne właściwości produktu (w przypadku ChOG)

Obfitość paszy z pastwisk alpejskich o wysokiej bioróżnorodności, która wynika z warunków klimatycznych i geologicznych, stwarza idealne warunki dla uzyskania wysokiej jakości mleka, szczególnie odpowiedniego do produkcji serów, w porównaniu z mlekiem produkowanym w dolinie. Oprócz warunków naturalnych równie ważną przyczyną doskonałych warunków do produkcji mleka panujących obecnie na tym obszarze geograficznym jest także wykonywana przez stulecia przez rolników praca w zakresie ochrony krajobrazu. Ponadto alpejscy rolnicy prowadzący gospodarstwa mleczarskie w Gailtal posiadają szczególne kompetencje techniczne wynikające z wielu pokoleń praktycznych doświadczeń. Ich wiedza na temat wyboru najlepszych łąk do wypasu w zależności od pory roku oraz oddziaływania temperatury zewnętrznej i warunków pogodowych na proces wyrobu sera gwarantuje powstanie typowego dla regionu produktu wysokiej jakości.

Odesłanie do publikacji specyfikacji

(art. 5 ust. 7 rozporządzenia (WE) nr 510/2006 2 )

http://www.patentamt.at/Home/Markenschutz/Herkunftsangaben/Formulare/HA10_07_sp_GailtalerAlmkaese_1.pdf

1 Dz.U. L 343 z 14.12.2012, s. 1.
2 Zob. przypis 1.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.