Publikacja informacji o zatwierdzeniu standardowej zmiany w specyfikacji produktu sektora wina, o którym mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33.
Dz.U.UE.C.2019.265.7
Akt nienormatywnyPublikacja informacji o zatwierdzeniu standardowej zmiany w specyfikacji produktu sektora wina, o którym mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
(Dz.U.UE C z dnia 7 sierpnia 2019 r.)
Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .
INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA STANDARDOWEJ ZMIANY
"Liguria di Levante"
Numer referencyjny: PGI-IT-A0363-AM03
Data przekazania informacji: 27.5.2019
OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY
Opis i uzasadnienie
Opis: W art. 1 specyfikacji produktu dodano wino jednoodmianowe wytwarzane z winorośli "vermentino nero".
Uzasadnienie: Nowy rodzaj odmiany winorośli "vermentino nero" to rezultat wieloletnich prób mających na celu promowanie odmiany już hodowanej na obszarze, która od dawna uznawana jest za odpowiednią do uprawy na omawianym terytorium.
Opis i uzasadnienie
Po włączeniu odmiany winorośli "vermentino nero" do specyfikacji produktu, w art. 2 specyfikacji podano opis kombinacji odmian odpowiednich do produkcji tego wina jednoodmianowego, które zgodnie z obowiązującymi przepisami UE musi w co najmniej 85 % składać się z tej odmiany winorośli.
Zmiana ta ma również wpływ na sekcję 7 jednolitego dokumentu (Główne odmiany winorośli).
Opis i uzasadnienie
W art. 4 specyfikacji produktu podano wydajność z hektara oraz minimalną naturalną zawartość alkoholu w winogronach wykorzystywanych do produkcji wina jednoodmianowego wytwarzanego z winorośli "vermentino nero", tj. odpowiednio 11 ton z hektara oraz 10 % obj. W art. 5 podano wydajność winogron w stosunku do wyprodukowanego wina oraz wydajność wina z hektara dla tej odmiany, tj. odpowiednio 80 % i 88 hektolitrów z hektara.
Zmiana ma również wpływ na sekcję 5 jednolitego dokumentu (Maksymalne zbiory).
Opis i uzasadnienie
Art. 6. specyfikacji produktu określa następujące właściwości analityczne i organoleptyczne cechy charakterystyczne w momencie wprowadzenia do obrotu jednoodmianowego wina wytwarzanego z winorośli "vermentino nero":
Niniejsza zmiana ma również wpływ na pkt 4 jednolitego dokumentu (Opis win).
JEDNOLITY DOKUMENT
Liguria di Levante
Włochy
ChOG - chronione oznaczenie geograficzne
1. Wino
8. Wino półmusujące
15. Wino z suszonych winogron
Białe "Liguria di Levante"
barwa: słomkowożółta o różnej intensywności, jasna;
aromat: delikatny, przyjemny, trwały, lekko owocowy, złożony;
smak: wytrawny, świeży, harmonijny, delikatnie owocowy, charakterystyczny;
Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 10,5 % obj.;
Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 15,0 g/l.
Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna kwasowość ogólna | 4,5 grama na litr wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | |
Maksymalna całkowita zawartość ditlenku siarki (w miligramach na litr) |
"Liguria di Levante" Malvasia bianca lunga
barwa: jasno słomkowożółta;
aromat: subtelny, delikatny, charakterystyczny, delikatnie aromatyczny;
smak: wytrawny, subtelny, harmonijny, charakterystyczny;
Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 10,5 % obj.;
Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 15,0 g/l.
Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna kwasowość ogólna | 4,5 grama na litr wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | |
Maksymalna całkowita zawartość ditlenku siarki (w miligramach na litr) |
"Liguria di Levante" Trebbiano toscano
barwa: słomkowożółta o różnej intensywności, jasna;
aromat: delikatny, lekko owocowy;
smak: wytrawny, subtelny, świeży, harmonijny;
Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 10,5 % obj.;
Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 15,0 g/l.
Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna kwasowość ogólna | 4,5 grama na litr wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | |
Maksymalna całkowita zawartość ditlenku siarki (w miligramach na litr) |
"Liguria di Levante" Rosso
barwa: rubinowoczerwona o zróżnicowanej intensywności, która w miarę dojrzewania przechodzi w kolor owocu granatu;
aromat: delikatny, o smaku wina, owocowy, charakterystyczny, złożony;
smak: wytrawny, subtelny, harmonijny;
Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 11,5 % obj.;
Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 20,0 g/l;
Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna kwasowość ogólna | 4,5 grama na litr wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | |
Maksymalna całkowita zawartość ditlenku siarki (w miligramach na litr) |
"Liguria di Levante" Canaiolo
barwa: rubinowa o różnej intensywności;
aromat: delikatny, o smaku wina, subtelny;
smak: wytrawny, subtelny, harmonijny, charakterystyczny;
Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 10,5 % obj.;
Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 20,0 g/l
Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna kwasowość ogólna | 4,5 grama na litr wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | |
Maksymalna całkowita zawartość ditlenku siarki (w miligramach na litr) |
"Liguria di Levante" Ciliegiolo
barwa: rubinowa o różnej intensywności; jasna;
aromat: delikatny, subtelny, o smaku wina, lekko owocowy;
smak: wytrawny; subtelny, harmonijny, delikatnie owocowy;
Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 10,5 % obj.;
Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 20,0 g/l;
Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna kwasowość ogólna | 4,5 grama na litr wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | |
Maksymalna całkowita zawartość ditlenku siarki (w miligramach na litr) |
"Liguria di Levante" Merlot
barwa: rubinowoczerwona o zróżnicowanej intensywności, która w miarę dojrzewania przechodzi w kolor owocu granatu;
aromat: intensywny, o smaku wina, przypominający nieco owoce i warzywa, złożony;
smak: wytrawny, subtelny, harmonijny, dość dobry bukiet;
Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 10,5 % obj.;
Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 20,0 g/l.
Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna kwasowość ogólna | 4,5 grama na litr wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | |
Maksymalna całkowita zawartość ditlenku siarki (w miligramach na litr) |
"Liguria di Levante" Pollera nera
barwa: rubinowa o różnej intensywności;
aromat: delikatny, o smaku wina, dość złożony;
smak: wytrawny, subtelny, harmonijny, charakterystyczny;
Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 10,5 % obj.;
Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 20,0 g/l.
Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna kwasowość ogólna | 4,5 grama na litr wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | |
Maksymalna całkowita zawartość ditlenku siarki (w miligramach na litr) |
"Liguria di Levante" Syrah barwa: intensywnie rubinowa;
aromat: intensywny, o smaku wina, złożony, delikatnie owocowy;
smak: wytrawny, subtelny, harmonijny, charakterystyczny, dobry bukiet;
Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 10,5 % obj.;
Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 20,0 g/l.
Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna kwasowość ogólna | 4,5 grama na litr wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | |
Maksymalna całkowita zawartość ditlenku siarki (w miligramach na litr) |
"Liguria di Levante" Rosato barwa: jasny lub blady róż, jasna;
aromat: delikatny, o smaku wina, lekko owocowy;
smak: wytrawny, subtelny, harmonijny;
Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 10,5 % obj.;
Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 17,0 g/l.
Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna kwasowość ogólna | 4,5 grama na litr wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | |
Maksymalna całkowita zawartość ditlenku siarki (w miligramach na litr) |
"Liguria di Levante" Passito bianco
barwa: intensywnie złotożółta, jasna, przechodząca w bursztyn;
aromat: intensywny, silny, charakterystyczny, owocowy i delikatnie przypominający miód;
smak: od słodkiego po półwytrawny, harmonijny, charakterystyczny, dobry bukiet, przyjemny i trwały;
Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 15,0 % obj.
Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 20,0 g/l.
Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 24 |
Minimalna kwasowość ogólna | 4,5 grama na litr wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 13,5 |
Maksymalna całkowita zawartość ditlenku siarki (w miligramach na litr) |
"Liguria di Levante" Passito rosso
barwa: intensywnie rubinowa, jasna, intensywna;
aromat: intensywny, silny, zasadniczy, o smaku owoców i wina;
smak: od słodkiego po półwytrawny, harmonijny, charakterystyczny, dobry bukiet, przyjemny i trwały;
Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 15,0 %
Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 20,0 g/l.
Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 13,5 |
Minimalna kwasowość ogólna | 4,5 grama na litr wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 24 |
Maksymalna całkowita zawartość ditlenku siarki (w miligramach na litr) |
"Liguria di Levante" Vermentino nero
barwa: intensywnie rubinowa, w miarę dojrzewania przechodząca w fioletowo-czerwoną i barwę owocu granatu;
aromat: intensywny, z nutami czerwonych owoców, ziół i przypraw;
smak: świeży, harmonijny i intensywny, z przyjemnym, utrzymującym się posmakiem, wytrawny, niekiedy z nutami migdałów;
Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 10,5 % obj.;
Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 20,0 g/l
Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna kwasowość ogólna | 4,5 |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | |
Maksymalna całkowita zawartość ditlenku siarki (w miligramach na litr) |
Brak
Liguria di Levante: Bianco, Malvasia Bianca Lunga, Trebbiano Toscano
11 000 kg winogron z hektara
Liguria di Levante: Rosso, Canaiolo, Giliegiolo, Merlot, Pollera Nera, Vermentino Nero
11 000 kg winogron z hektara
Liguria di Levante Sangiovese, Syrah, Rosato, Passito bianco, Passito rosso
11 000 kg winogron z hektara
Obszar, na którym uprawia się winogrona używane w produkcji win objętych typowym oznaczeniem geograficznym (IGT) "Liguria di Levante", obejmuje całe terytorium prowincji La Spezia.
Vermentino nero N.
Malvasia bianca Lunga B. - Malvasia
Malvasia bianca Lunga B. - Malvoisie
Malvasia bianca Lunga B. - Malvoisier
Trebbiano toscano B. - Biancame B.
Trebbiano toscano B. - Procanico
Trebbiano toscano B. - Trebbiano
Trebbiano toscano B. - Ugni blanc
Canaiolo nero N. - Canaiolo
Ciliegiolo N.
Ciliegiolo N. - Morettone
Merlot N.
Pollera nera N.
Sangiovese N.
Sangiovese N. - Sangioveto
Syrah N. - Shiraz
Syrah N.
Albana B.
Albarola B. - Bianchetta
Albarola B. - Bianchetta genovese B.
Albarola B.
Albarossa N.
Alicante N.
Barbera N.
Barsaglina N.
Bianchetta genovese B. - Bianchetta
Bianchetta genovese B.
Bosco B.
Cabernet franc N. - Cabernet
Cabernet sauvignon N. - Cabernet
Dolcetto N.
Greco B.
Greco B. - Asprinio bianco B.
Lumassina B.
Moscato bianco B. - Moscato
Moscato bianco B. - Moscatello
Moscato bianco B. - Moscatellone
Moscato bianco B. - Muscat
Moscato bianco B. - Muskateller
Pigato B.
Rollo B.
Rossese bianco B.
Rossese N.
Ruzzese B.
Sauvignon B. - Sauvignon blanc
Sauvignon B.
Scimiscià B.
Vermentino B.
Vermentino B. - Pigato B.
Vermentino B. - Favorita B.
Liguria di Levante
Właściwości gleby i klimatu: na wzgórzach, gliniaste podłoże o strukturze drobnoziarnistej po gruboziarnistą; na równinach i równinach zalewowych, wapienne lub gliniaste osady pochodzenia rzecznego, kamieniste gleby. Aspekty rzeźby terenu: wysokość obszaru uprawy winorośli wynosi od 0 do 1 700 metrów powyżej poziomu morza.
Aspekty klimatu: średnia temperatura na obszarze wynosi ok. 12 °C. Najwyższe opady występują w listopadzie i wynoszą ok. 160 mm, a najniższe w lipcu ze średnią 27 mm.
Czynniki ludzkie i historyczne istotne z punktu widzenia związku: bogate dziedzictwo sięgające czasów Imperium Rzymskiego. Na obszarze Val di Magra znajdują się ruiny starożytnego rzymskiego miasta Luni, prosperującego portu handlowego wykorzystywanego do transportu bloków marmuru apuańskiego, sera i wina.
https://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/14016
© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.