Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33

Dzienniki UE

Dz.U.UE.C.2023.246.14

Akt nienormatywny
Wersja od: 13 lipca 2023 r.

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
(2023/C 246/09)

Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .

INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA ZMIANY STANDARDOWEJ

"Finca Élez"

PDO-ES-A0053-AM04

Data przekazania informacji:

28.4.2023

OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY

1. Dodanie odmiany Viognier

Opis

Dodano odmianę Viognier.

Zmieniono zatem pkt 6 specyfikacji produktu oraz pkt 7 jednolitego dokumentu.

Rodzaj zmiany: standardowa. Niniejsza zmiana nie pociąga za sobą żadnych zmian w produkcie końcowym, który dzięki wspólnemu oddziaływaniu warunków naturalnych i czynników ludzkich zachowuje właściwości i profil opisane w punkcie dotyczącym związku. Uważamy więc, że przedmiotowa zmiana nie odpowiada żadnemu z rodzajów zmian przewidzianych w art. 105 ust. 2 rozporządzenia (UE) 1308/2013 (rozporządzenie o jednolitej wspólnej organizacji rynku).

Uzasadnienie

Ustalono, że od czasu istnienia posiadłości na jednej z działek znajdujących się w jej obrębie uprawia się białe winogrona odmiany Viognier.

2. Zmiana nazw wina w celu uwzględnienia nowej odmiany Viognier

Opis

Wprowadzono zmiany nazw niektórych rodzajów wina w celu uwzględnienia nowej odmiany Viognier.

Zmieniono pkt 2.1.1, 2.1.2, 2.2.1, 2.2.2, 3.3.1 i 3.3.2 specyfikacji produktu oraz pkt 4 i 5.1 jednolitego dokumentu.

Rodzaj zmiany: standardowa. Niniejsza zmiana nie pociąga za sobą żadnych zmian w produkcie końcowym, który dzięki wspólnemu oddziaływaniu warunków naturalnych i czynników ludzkich zachowuje właściwości i profil opisane w punkcie dotyczącym związku. Uważamy więc, że przedmiotowa zmiana nie odpowiada żadnemu z rodzajów zmian przewidzianych w art. 105 ust. 2 rozporządzenia (UE) 1308/2013 (rozporządzenie o jednolitej wspólnej organizacji rynku).

Uzasadnienie

Uwzględnienie w specyfikacji produktu odmiany Viognier oznacza, że można z niej produkować wina jednoodmia- nowe.

3. Dostosowanie warunków mających zastosowanie do niektórych rodzajów win

Opis i uzasadnienie

- Usunięto określenie joven (młode). Obecnie używa się określenia lias finas (z delikatnym osadem), co wskazuje na większą objętość i pełniejszy smak.

Zmieniono zatem pkt 2.1.1, 2.2.1 i 3.3.1 specyfikacji produktu oraz pkt 4 jednolitego dokumentu.

- Określenie en barrica (w beczce) zastąpiono określeniem en tonel de roble (w dębowych kadziach).

Zmieniono zatem pkt 2.1.2, 2.2.2 i 3.3.2 specyfikacji produktu oraz pkt 4 jednolitego dokumentu.

- Określenie barrica (beczka) zastąpiono określeniem envejecido (dojrzewające).

Zmieniono zatem pkt 2.1.5, 2.2.5 i 3.4.2 specyfikacji produktu oraz pkt 4 jednolitego dokumentu.

Rodzaj zmiany: standardowa. Niniejsza zmiana nie pociąga za sobą żadnych zmian w produkcie końcowym, który dzięki wspólnemu oddziaływaniu warunków naturalnych i czynników ludzkich zachowuje właściwości i profil opisane w punkcie dotyczącym związku. Uważamy więc, że przedmiotowa zmiana nie odpowiada żadnemu z rodzajów zmian przewidzianych w art. 105 ust. 2 rozporządzenia (UE) 1308/2013 (rozporządzenie o jednolitej wspólnej organizacji rynku).

Uzasadnienie

Celem jest rozszerzenie gamy produktów, aby móc sprostać oczekiwaniom rynku.

Dodanie określenia "w dębowych kadziach" pozwala na użycie kadzi o różnych rozmiarach, co może wpłynąć na złożoność i strukturę win.

Dodanie terminu envejecido umożliwia oferowanie szerszej gamy win, w tym win dojrzewających bez aromatów palonych i wędzonych, aby sprostać zmieniającym się oczekiwaniom konsumentów końcowych.

4. Zmiany w opisach właściwości organoleptycznych

Opis

Dopracowano i uzupełniono opisy organoleptyczne win, w szczególności czerwonych, w zależności od tego, czy dojrzewanie odbywa się w zbiornikach ze stali nierdzewnej lub betonu, czy też w drewnianych kadziach.

Zmieniono zatem pkt 2.2 specyfikacji produktu oraz pkt 4 jednolitego dokumentu.

Rodzaj zmiany: standardowa. Niniejsza zmiana nie pociąga za sobą żadnych zmian w produkcie końcowym, który dzięki wspólnemu oddziaływaniu warunków naturalnych i czynników ludzkich zachowuje właściwości i profil opisane w punkcie dotyczącym związku. Uważamy więc, że przedmiotowa zmiana nie odpowiada żadnemu z rodzajów zmian przewidzianych w art. 105 ust. 2 rozporządzenia (UE) 1308/2013 (rozporządzenie o jednolitej wspólnej organizacji rynku).

Uzasadnienie

Dopracowano opisy rodzajów produktów.

5. Zmiany limitów dotyczących zawartości dwutlenku siarki

Opis

Określono różne limity dotyczące zawartości dwutlenku siarki w winach ekologicznych i nieekologicznych. W odniesieniu do win nieekologicznych maksymalną zawartość dwutlenku siarki dostosowano do limitów określonych w rozporządzeniu delegowanym Komisji (UE) 2019/934, a w odniesieniu do win ekologicznych określono niższe limity.

Zmieniono pkt 2.1.4, 2.1.5, 2.1.6, 2.1.7, 2.1.8, 2.1.9 i 2.1.10 specyfikacji produktu oraz pkt 4 jednolitego dokumentu.

Rodzaj zmiany: standardowa. Zmiana polega na dostosowaniu do obowiązujących przepisów w zakresie właściwości fizycznych i chemicznych. Nie prowadzi ona do zmian produktu końcowego, który utrzymuje cechy i profil wynikające z interakcji między czynnikami naturalnymi i ludzkimi, zgodnie z opisem związku. Uważamy więc, że przedmiotowa zmiana nie odpowiada żadnemu z rodzajów zmian przewidzianych w art. 105 ust. 2 rozporządzenia (UE) 1308/2013 (rozporządzenie o jednolitej wspólnej organizacji rynku).

Uzasadnienie

Zwiększono całkowitą zawartość dwutlenku siarki, rozszerzając zakres możliwości prawidłowego przechowywania wina. W odniesieniu do win ekologicznych i nieekologicznych obowiązują inne limity.

6. Zmiana wymogów dotyczących zakwaszania

Opis

W przypadku zakwaszania moszczu białych winogron zwiększono maksymalną ilość kwasu winowego, jaką można dodać, z 0,8 g na litr do 1 g na litr.

Zmieniono pkt 3 specyfikacji produktu. Jednolity dokument pozostaje bez zmian.

Rodzaj zmiany: standardowa. Zmiana polega na dostosowaniu do obowiązujących przepisów w zakresie właściwości fizycznych i chemicznych. Nie prowadzi ona do zmian produktu końcowego, który utrzymuje cechy i profil wynikające z interakcji między czynnikami naturalnymi i ludzkimi, zgodnie z opisem związku. Uważamy więc, że przedmiotowa zmiana nie odpowiada żadnemu z rodzajów zmian przewidzianych w art. 105 ust. 2 rozporządzenia (UE) 1308/2013 (rozporządzenie o jednolitej wspólnej organizacji rynku).

Uzasadnienie

Zwiększono limit zakwaszenia, rozszerzając zakres możliwości w przypadku konieczności skorygowania nierównowagi.

7. Zmiany dotyczące maceracji

Opis

- Określono, że maceracja może, ale nie musi, być stosowana w produkcji.

Zmieniono pkt 3.3.1 specyfikacji produktu oraz pkt 5.1 jednolitego dokumentu.

- Dostosowano minimalny czas maceracji i maksymalną pojemność drewnianych naczyń.

Zmieniono pkt 3.3.2 specyfikacji produktu oraz pkt 5.1 jednolitego dokumentu.

Rodzaj zmiany: standardowa. Niniejsza zmiana nie pociąga za sobą żadnych zmian w produkcie końcowym, który dzięki wspólnemu oddziaływaniu warunków naturalnych i czynników ludzkich zachowuje właściwości i profil opisane w punkcie dotyczącym związku. Uważamy więc, że przedmiotowa zmiana nie odpowiada żadnemu z rodzajów zmian przewidzianych w art. 105 ust. 2 rozporządzenia (UE) 1308/2013 (rozporządzenie o jednolitej wspólnej organizacji rynku).

Uzasadnienie

Produkcja bez maceracji lub z różnym stopniem maceracji może skutkować subtelnymi różnicami organoleptycznymi, które można wyczuć w ustach, takimi jak większa gładkość lub pełniejsze odczucie smakowe. W zależności od warunków dojrzewania winogron maceracja może nie być konieczna do uzyskania pożądanego rezultatu. Może się tak zdarzyć, jeśli miąższ winogron jest już dojrzały z powodu braku deszczu, a przedłużony kontakt ze skórką nie jest konieczny.

Wraz z włączeniem odmiany Viognier i odniesieniem do toneles de roble (dębowych kadzi) zamiast barricas (beczek) minimalny czas maceracji został skrócony do 2 godzin, a maksymalna pojemność dębowych naczyń została zwiększona do 5 000 litrów.

8. Skreślenie zakresu temperatury maceracji/fermentacji

Opis

Maceracja/fermentacja może zachodzić w temperaturze nieprzekraczającej 30 °C.

Zmieniono pkt 3.4.1 specyfikacji produktu oraz pkt 5.1 jednolitego dokumentu.

Rodzaj zmiany: standardowa. Niniejsza zmiana nie pociąga za sobą żadnych zmian w produkcie końcowym, który dzięki wspólnemu oddziaływaniu warunków naturalnych i czynników ludzkich zachowuje właściwości i profil opisane w punkcie dotyczącym związku. Uważamy więc, że przedmiotowa zmiana nie odpowiada żadnemu z rodzajów zmian przewidzianych w art. 105 ust. 2 rozporządzenia (UE) 1308/2013 (rozporządzenie o jednolitej wspólnej organizacji rynku).

Uzasadnienie

Zmiana ma na celu doprecyzowanie i rozszerzenie zakresu fermentacji alkoholowej.

9. Dostosowanie praktyk enologicznych w odniesieniu do dojrzewających win czerwonych

Opis i uzasadnienie

Aby umożliwić stosowanie mniej ekstraktywnych procesów produkcji wina, okres fermentacji skrócono z 10 do 7 dni. W celu doprecyzowania i rozszerzenia zakresu fermentacji alkoholowej ustalono maksymalną temperaturę mace- racji/fermentacji na poziomie 30 °C. Aby uzyskać wino o bardziej złożonej strukturze, przechowuje się je przez co najmniej 8 miesięcy w drewnianych kadziach o maksymalnej pojemności 5 000 litrów lub w zbiornikach ze stali nierdzewnej przez co najmniej 8 miesięcy. Wino można również przechowywać w drewnianych kadziach o maksymalnej pojemności 600 litrów przez co najmniej 2 miesiące.

Zmieniono pkt 3.4.2 specyfikacji produktu oraz pkt 5.1 jednolitego dokumentu.

Rodzaj zmiany: standardowa. Niniejsza zmiana nie pociąga za sobą żadnych zmian w produkcie końcowym, który dzięki wspólnemu oddziaływaniu warunków naturalnych i czynników ludzkich zachowuje właściwości i profil opisane w punkcie dotyczącym związku. Uważamy więc, że przedmiotowa zmiana nie odpowiada żadnemu z rodzajów zmian przewidzianych w art. 105 ust. 2 rozporządzenia (UE) 1308/2013 (rozporządzenie o jednolitej wspólnej organizacji rynku).

10. Dostosowanie praktyk enologicznych w przypadku wina czerwonego Crianza, Reserva i Gran Reserva

Opis

Maceracja/fermentacja może zachodzić w temperaturze nieprzekraczającej 30 °C.

W przypadku wina Crianza po 7 latach stosowania beczki mogą pozostać w użyciu.

W przypadku wina Reserva minimalny czas dojrzewania w beczkach został skrócony do 12 miesięcy. Określono czas dojrzewania w butelkach; po 7 latach stosowania beczki mogą pozostać w użyciu.

W przypadku wina Gran Reserva minimalny czas dojrzewania w beczkach został skrócony do 18 miesięcy. Określono czas dojrzewania w butelkach; po 6 latach beczki mogą pozostać w użyciu.

Zmieniono zatem pkt 3.4.3, 3.4.4 i 3.4.5 specyfikacji produktu oraz pkt 5.1 jednolitego dokumentu.

Rodzaj zmiany: standardowa. Niniejsza zmiana nie pociąga za sobą żadnych zmian w produkcie końcowym, który dzięki wspólnemu oddziaływaniu warunków naturalnych i czynników ludzkich zachowuje właściwości i profil opisane w punkcie dotyczącym związku. Uważamy więc, że przedmiotowa zmiana nie odpowiada żadnemu z rodzajów zmian przewidzianych w art. 105 ust. 2 rozporządzenia (UE) 1308/2013 (rozporządzenie o jednolitej wspólnej organizacji rynku).

Uzasadnienie

W celu doprecyzowania i rozszerzenia zakresu fermentacji alkoholowej zwiększono zakres temperatury maceracji/ fermentacji.

Czas dojrzewania w beczkach i butelkach dostosowano do warunków stosowania tradycyjnych określeń Reserva i Gran Reserva.

Ponieważ dojrzewanie w beczkach może nadal podkreślać finezję i złożoność wina, usunięto ograniczenie dotyczące czasu, przez jaki można używać beczek.

11. Rozszerzenie i zdefiniowanie zakresu gęstości wina różowego częściowo fermentowanego w beczkach

Opis

Zwiększono zakres gęstości w przypadku ściągania znad osadu wina różowego częściowo sfermentowanego w beczkach do poziomu 1 100-1 015. Ponadto określono, że co najmniej 10 % wina należy poddać fermentacji w dębowych kadziach o maksymalnej pojemności 5 000 litrów.

Zmieniono pkt 3.4.7 specyfikacji produktu. Jednolity dokument pozostaje bez zmian.

Rodzaj zmiany: standardowa. Niniejsza zmiana nie pociąga za sobą żadnych zmian w produkcie końcowym, który dzięki wspólnemu oddziaływaniu warunków naturalnych i czynników ludzkich zachowuje właściwości i profil opisane w punkcie dotyczącym związku. Uważamy więc, że przedmiotowa zmiana nie odpowiada żadnemu z rodzajów zmian przewidzianych w art. 105 ust. 2 rozporządzenia (UE) 1308/2013 (rozporządzenie o jednolitej wspólnej organizacji rynku).

Uzasadnienie

Celem jest dokładne określenie, kiedy należy dokonać ściągania znad osadu.

Ustalono proces częściowej fermentacji.

12. Uwzględnienie limitów wydajności w odniesieniu do nowej odmiany Viognier

Opis

Określono limity wydajności w odniesieniu do odmiany Viognier.

Zmieniono zatem pkt 5 specyfikacji produktu oraz pkt 5.2 jednolitego dokumentu.

Rodzaj zmiany: standardowa. Niniejsza zmiana nie pociąga za sobą żadnych zmian w produkcie końcowym, który dzięki wspólnemu oddziaływaniu warunków naturalnych i czynników ludzkich zachowuje właściwości i profil opisane w punkcie dotyczącym związku. Uważamy więc, że przedmiotowa zmiana nie odpowiada żadnemu z rodzajów zmian przewidzianych w art. 105 ust. 2 rozporządzenia (UE) 1308/2013 (rozporządzenie o jednolitej wspólnej organizacji rynku).

Uzasadnienie

Określenie limitów produkcji w odniesieniu do nowej odmiany jest konieczne, tak jak ma to miejsce w przypadku pozostałych odmian uwzględnionych w specyfikacji produktu.

13. Dane właściwego organu

Opis

Zaktualizowano informacje dotyczące właściwego organu.

Zmieniono pkt 9 specyfikacji produktu. Jednolity dokument pozostaje bez zmian.

Rodzaj zmiany: standardowa. Przedmiotowa zmiana nie odpowiada żadnemu z rodzajów zmian przewidzianych w art. 105 ust. 2 rozporządzenia (UE) 1308/2013 (rozporządzenie o jednolitej wspólnej organizacji rynku).

Uzasadnienie

Zmiana specyfikacji produktu daje możliwość aktualizacji tych informacji.

JEDNOLITY DOKUMENT

1. Nazwa lub nazwy

Finca Élez

2. Rodzaj oznaczenia geograficznego

ChNP - chroniona nazwa pochodzenia

3. Kategorie produktów sektora wina

1. Wino

4. Opis wina lub win

1. Chardonnay, Viognier, Chardonnay lías finas, Viognier lías finas i wino czerwone Joven

ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY

Chardonnay, Viognier, Chardonnay lías finas i Viognier lías finas: wina te są klarowne i jasne oraz mają barwę od żółta- wozielonej do złotej; mają bardzo intensywny bukiet, a aromaty podstawowe - owocowe i kwiatowe; na podniebieniu średni bukiet, bardzo intensywny, odpowiednie zrównoważenie alkoholu i kwasowości.

Wino czerwone Joven: jest klarowne i błyszczące, ma bardzo głęboką barwę z fioletowymi i czerwonymi refleksami; zawiera owocowe i kwiatowe aromaty podstawowe; jest bardzo intensywne w smaku, ma długi posmak i okrągły finisz.

* Maksymalna całkowita zawartość alkoholu nie przekracza najwyższych dopuszczalnych poziomów określonych w odpowiednich przepisach UE.

** Maksymalna zawartość dwutlenku siarki:

Chardonnay, Viognier, Chardonnay lías finas, Viognier lías finas

- 200 mg/l w przypadku win nieekologicznych;

- 170 mg/l w przypadku win ekologicznych; całkowita zawartość cukrów od 2 do 7 g/l (glukoza + fruktoza);

- 150 mg/l w przypadku win ekologicznych; całkowita zawartość cukrów poniżej 2 g/l (glukoza + fruktoza).

Wino czerwone Joven:

- 150 mg/l w przypadku win nieekologicznych;

- 120 mg/l w przypadku win ekologicznych; całkowita zawartość cukrów od 2 do 5 g/l (glukoza + fruktoza);

- 100 mg/l w przypadku win ekologicznych; całkowita zawartość cukrów poniżej 2 g/l (glukoza + fruktoza).

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)11
Minimalna kwasowość ogólna4 gramy na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)15
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

2. Wina Chardonnay i Viognier częściowo fermentowane w dębowych kadziach oraz wina czerwone Envejecido, Crianza i Reserva

ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY

Wszystkie wina są klarowne i błyszczące.

Chardonnay i Viognier: mają barwę od złotej do żółtej o średniej intensywności; charakteryzuje je bardzo intensywny bukiet ze złożonymi aromatami owocowymi i kwiatowymi oraz aromatami uzyskanymi podczas dojrzewania; są bardzo intensywne i charakteryzuje je długi posmak; ich taniczna struktura zachowuje równowagę między zawartością alkoholu a gliceryną.

Wino czerwone Envejecido: ma bardzo głęboką barwę z purpurowymi i czerwonymi refleksami; ma bardzo intensywny bukiet, a aromaty - owocowe i kwiatowe. Wina dojrzewające w zbiornikach ze stali nierdzewnej zachowują swoją odmianową świeżość i zyskują na krągłości; wina dojrzewające w zbiornikach betonowych są świeże i bardzo kwiatowe; z kolei wina dojrzewające w drewnianych kadziach charakteryzują odważne aromaty powstałe w wyniku dojrzewania oraz złożony posmak. Wina dojrzewające w zbiornikach ze stali nierdzewnej charakteryzują się w posmaku jedwabistością i objętością; wina dojrzewające w zbiornikach betonowych są gładkie, aromatyczne i mają dobrą kwasowość; a wina dojrzewające w drewnianych kadziach zawierają garbniki winne. Ma dobrą strukturę taniczną, długi posmak i okrągły finisz.

Wino czerwone Crianza: ma bardzo głęboką barwę z czerwonymi i niebieskimi refleksami; charakteryzuje je bardzo intensywny bukiet z aromatami dojrzałych owoców uzyskanymi podczas dojrzewania; w smaku jest bardzo intensywne. charakteryzuje je równowaga między zawartością alkoholu a kwasowością oraz wyraźnie wyczuwalne delikatne taniny.

Wino czerwone Reserva: ma bardzo głęboką barwę owocu granatu z ceglanymi refleksami; charakteryzuje je bardzo intensywny bukiet z wyraźnymi aromatami uzyskanymi podczas dojrzewania i aromatami dojrzałych owoców; w smaku od średnio do bardzo intensywnego, zawiera garbniki winne i posiada dobrą i nieagresywną strukturę taniczną.

* Maksymalna całkowita zawartość alkoholu nie przekracza najwyższych dopuszczalnych poziomów określonych w odpowiednich przepisach UE.

** Maksymalna zawartość dwutlenku siarki (mg/l):

Wina białe

- 200 w przypadku win nieekologicznych;

- 170 w przypadku win ekologicznych; zawartość cukrów od 2 do 7 g/l;

- 150 w przypadku win ekologicznych; zawartość cukrów < 2 g/l.

Wina czerwone

- 150 w przypadku win nieekologicznych;

- 120 w przypadku win ekologicznych; zawartość cukrów od 2 do 5 g/l;

- 100 w przypadku win ekologicznych; zawartość cukrów < 2 g/l.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)11,5
Minimalna kwasowość ogólna4 gramy na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)15
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

3. Wino Chardonnay

ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY

Wino jest klarowne i błyszczące; ma barwę od złotej do żółtej o średniej intensywności. Występują w nim owocowe i słodkie aromaty uzyskane dzięki dojrzewaniu. Nie wykazuje jednak przewagi tego ostatniego. Jest średnio intensywne. W smaku jest bardzo intensywne. Wykazuje równowagę między kwasowością a zawartością cukru.

* Maksymalna całkowita zawartość alkoholu nie przekracza najwyższych dopuszczalnych poziomów określonych w odpowiednich przepisach UE.

** Maksymalna zawartość dwutlenku siarki:

- 250 mg/l w przypadku win nieekologicznych;

- 220 mg/l w przypadku win ekologicznych.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)12
Minimalna kwasowość ogólna4 gramy na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)15
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

4. Wino czerwone Gran Reserva, wino różowe Joven i wino różowe częściowo fermentowane w beczkach

ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY

Wina czerwone: mają odcienie czerwone i ceglane; charakteryzuje je bardzo intensywny bukiet z wyraźnymi aromatami uzyskanymi podczas dojrzewania i aromatami dojrzałych owoców; Zawierają garbniki winne i posiadają dobrą i nieagresywną strukturę taniczną.

Wino różowe Joven: wino klarowne, lśniące, o żywych odcieniach różu; bardzo intensywny i czysty bukiet z aromatami czerwonych owoców (czereśni, truskawek, malin, czerwonej porzeczki); bardzo intensywnie owocowy, o odpowiednio zrównoważonej kwasowości i zawartości alkoholu.

Wino różowe częściowo fermentowane w beczkach: wino klarowne, lśniące, o żywych odcieniach różu; bardzo intensywny i czysty bukiet z nutami prażonymi i aromatami czerwonych owoców (czereśni, truskawek, malin, czerwonej porzeczki); bardzo intensywnie owocowy, o odpowiednio zrównoważonej kwasowości i zawartości alkoholu.

* Maksymalna całkowita zawartość alkoholu nie przekracza najwyższych dopuszczalnych poziomów określonych w odpowiednich przepisach UE.

** Maksymalna zawartość dwutlenku siarki:

Wino czerwone Gran Reserva

- 150 mg/l w przypadku win nieekologicznych;

- 120 mg/l w przypadku win ekologicznych; całkowita zawartość cukrów od 2 do 5 g/l (glukoza + fruktoza);

- 100 mg/l w przypadku win ekologicznych; zawartość cukrów poniżej 2 g/l (glukoza + fruktoza).

Wino różowe Joven i wino różowe częściowo fermentowane w beczkach

- 180 mg/l w przypadku win nieekologicznych;

- 170 mg/l w przypadku win ekologicznych; całkowita zawartość cukrów od 2 do 10 g/l (glukoza + fruktoza);

- 150 mg/l w przypadku win ekologicznych; całkowita zawartość cukrów poniżej 2 g/l (glukoza + fruktoza).

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)12
Minimalna kwasowość ogólna4 gramy na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)16,7
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

5. Praktyki enologiczne

5.1. Szczególne praktyki enologiczne

1. Szczególne praktyki enologiczne

Ciśnienie podczas tłoczenia nie może pozwolić na uzyskanie więcej niż 74 litrów ze 100 kg zbiorów. Maksymalne ciśnienie w procesie tłoczenia: 2 kg/cm2.

W przypadku win Chardonnay poddawanych maceracji minimalny czas przebywania w zbiorniku do maceracji/tło- czenia wynosi 2 godziny. Homogenizacja w zbiorniku musi trwać 24-72 godzin.

Co najmniej 10 % wina poddaje się fermentacji w dębowych kadziach o maksymalnej pojemności 5 000 litrów. Wino pozostawia się w dębowej kadzi na co najmniej 2 miesiące.

Wina czerwone Envejecido i Crianza poddaje się fermentacji i maceracji przez co najmniej 7 dni, a wina Reserva i Gran Reserva przez co najmniej 15 dni, w temperaturze nieprzekraczającej 30 oC.

5.2. Maksymalna wydajność

1. Cabernet Sauvignon, Chardonnay i Viognier

9 000 kilogramów winogron z hektara

66,60 hektolitrów z hektara

2. Tempranillo

12 000 kilogramów winogron z hektara

88,80 hektolitrów z hektara

3. Merlot

8 500 kilogramów winogron z hektara

62,90 hektolitrów z hektara

4. Syrah

13 000 kilogramów winogron z hektara

96,20 hektolitrów z hektara

6. Wyznaczony obszar geograficzny

Obszar obejmuje następujące działki w gminie El Bonillo (Albacete):

- wielobok 95: działki 16d, 16da, 16db i 17;

- wielobok 97: działka 24;

- wielobok 100: działki 2, 3 i 8.

7. Odmiany winorośli

Cabernet Sauvignon

Chardonnay

Merlot

Syrah

Tempranillo

Viognier

8. Opis związku lub związków

Działka znajduje się na wysokości 1 080 m. Na opisywanym obszarze panuje klimat kontynentalny z bardzo suchym powietrzem i dużymi różnicami temperatur między dniem a nocą w czasie dojrzewania win. Gleby są glebami gli- niasto-wapiennymi, ubogimi, kamienistymi i o dobrym odprowadzaniu wody. Ich podstawowe pH wynosi około 8.

Wina te charakteryzują się równowagą między kwasowością a zawartością alkoholu, która jest często stosunkowo wysoka. Dzięki temu wina są bardziej świeże i lepiej przystosowane do procesu dojrzewania. Wina nabierają smaku wraz z dojrzewaniem, rozwijając bukiet świeżej owocowej kwasowości z nutami kwiatowymi i mineralnymi; mają bardziej kontynentalny niż śródziemnomorski styl, aromaty o średniej do wysokiej intensywności, są eleganckie, zrównoważone i świeże.

9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)

Link do specyfikacji produktu

http://pagina.jccm.es/agricul/paginas/comercial-industrial/consejos_new/pliegos/M04PC_FINCAELEZ_20221104.pdf

1 Dz.U. L 9 z 11.1.2019, s. 2.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.