Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33

Dzienniki UE

Dz.U.UE.C.2023.208.68

Akt nienormatywny
Wersja od: 15 czerwca 2023 r.

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
(2023/C 208/10)

Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .

INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA ZMIANY STANDARDOWEJ

"Haute Vallée de l'Orb"

PGI-FR-A1163-AM01

Data przekazania informacji:

31.03.2023

OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY

1. Opis właściwości organoleptycznych produktów

W rozdziale I specyfikacji produktu chronionego oznaczenia geograficznego "Haute Vallée de l'Orb" w pkt 3.3 uzupełniono opis organoleptyczny win objętych ChOG.

Jednolity dokument uzupełniono w punkcie "Opis wina lub win".

2. Obszar bezpośredniego sąsiedztwa

Rozdział I specyfikacji produktu chronionego oznaczenia geograficznego "Haute Vallée de l'Orb" zmieniono w pkt 4.2 "Obszar bezpośredniego sąsiedztwa", dodając następujące trzy gminy: "Caussiniojouls, Laurens, Saint-Pons-de-Tho- mières". Celem jest włączenie terytorium, na którym znajdują się jednostki podmiotów zarejestrowanych na obszarze produkcji ChOG zajmujących się winifikacją. Gminy te sąsiadują z obecnym obszarem bezpośredniego sąsiedztwa, co pozwala na zachowanie ciągłości granic.

Jednolity dokument uzupełniono w punkcie "Wymogi dodatkowe - obszar bezpośredniego sąsiedztwa".

3. Odmiany winorośli

Rozdział I specyfikacji produktu chronionego oznaczenia geograficznego "Haute Vallée de l'Orb" zmieniono w pkt 5, dodając do wykazu odmian wybranych do produkcji win objętych ChOG następujące odmiany:

- odmiany białe: Cabernet blanc B, Colombard B, Floreal B, Muscaris B, Sauvignac B, Soreli B, Souvignier gris B, Voltis B;

- odmiany czarne: Aramon N, Artaban N, Cabernet Cortis N, Caladoc N, Chenanson N, Vidoc N;

- odmiany szare: Pinot gris G.

Są to odmiany odporne na suszę i grzybowe choroby roślin. Umożliwiają one stosowanie mniejszej ilości środków ochrony roślin i jednocześnie odpowiadają odmianom wykorzystywanym do produkcji win objętych ChOG, zarówno pod względem właściwości fizjologicznych, jak i enologicznych. Nie wpływają na właściwości win objętych ChOG.

Wprowadzenie tych odmian do odmian winorośli ma wpływ na jednolity dokument. Dodano je w punkcie "Winne odmiany winorośli".

4. Maksymalna wydajność produkcji

Rozdział I specyfikacji produktu chronionego oznaczenia geograficznego "Haute Vallée de l'Orb" zmieniono w pkt 6 "Wydajność". Wina niemusujące objęte chronionym oznaczeniem geograficznym "Haute Vallée de l'Orb" produkuje się w granicy maksymalnej wydajności z hektara wynoszącej 80 hektolitrów w przypadku win czerwonych, różowych i białych zamiast 65 hl/ha w przypadku win czerwonych i 70 hl/ha w przypadku win różowych i białych. Celem jest umożliwienie rozwoju produkcji wina objętego tym ChOG, którego rynek jest bardzo dynamiczny, oraz dostosowanie poziomów wydajności do segmentu rynku win z regionu objętych ChOG.

Jednolity dokument zmieniono w punkcie "Maksymalna wydajność".

5. Związek z obszarem geograficznym

Rozdział I specyfikacji produktu chronionego oznaczenia geograficznego "Haute Vallée de l'Orb" zmieniono w pkt 8 "Związek z obszarem geograficznym", w ostatnim akapicie ppkt 8.1, aby rozszerzyć opis specyfiki obszaru geograficznego.

Jednolity dokument zmieniono i uzupełniono w punkcie "Związek z obszarem geograficznym".

6. Organ odpowiedzialny za kontrolę

Rozdział III specyfikacji produktu chronionego oznaczenia geograficznego "Haute Vallée de l'Orb" zmieniono, aby uprościć punkt "Organ odpowiedzialny za kontrolę" i uściślić, że kontrola przestrzegania specyfikacji jest przeprowadzana w oparciu o zatwierdzony plan kontroli i przez podmiot zewnętrzny dający gwarancje kompetencji, bezstronności i niezależności, upoważniony przez INAO (francuski Krajowy Instytut Pochodzenia i Jakości).

Uproszczenie to nie ma wpływu na jednolity dokument.

JEDNOLITY DOKUMENT

1. Nazwa lub nazwy

Haute Vallée de l'Orb 2. Rodzaj oznaczenia geograficznego

ChOG - Chronione oznaczenie geograficzne

3. Kategorie produktów sektora wina

1. Wino

5. Gatunkowe wino musujące

16. Wino z przejrzałych winogron

4. Opis wina lub win

1. Czerwone, różowe i białe wina niemusujące

KRÓTKI OPIS

Chronione oznaczenie geograficzne "Haute Vallée de l'Orb" jest zastrzeżone dla czerwonych, różowych i białych win niemusujących, gatunkowych win musujących oraz win z przejrzałych winogron.

Produkowane wina charakteryzują się przede wszystkim intensywnymi walorami aromatycznymi i świeżością.

Wina czerwone produkowane z odmian syrah, pinot, merlot lub marselan zbieranych po powolnym dojrzewaniu na działkach o umiarkowanej wydajności mają intensywną barwę od wiśniowej do rubinowej oraz cechują się silną koncentracją na podniebieniu i wyczuwalną, ale jedwabistą strukturą taninową i świeżością, która zapewnia im specyficzne napięcie. Bukiet charakteryzuje się nutami czerwonych owoców (czereśni, truskawki, maliny, porzeczki), jeżyn i czarnego pieprzu.

Wina białe wytwarza się z odmian winorośli chardonnay, sauvignon lub viognier osiągających dojrzałość co najmniej 10 dni później niż w pozostałej części departamentu. Mają barwę od żółtozielonej do słomkowożółtej. Są bardzo aromatyczne, z nutami białych kwiatów, cytrusów, bukszpanu i owoców egzotycznych, oraz żywe, o długo utrzymującym się smaku uzyskanym dzięki kwasowości.

Wina różowe produkuje się z odmian cinsaut, syrah lub cabernet sauvignon zbieranych wcześnie w taki sposób, aby zachować kwasowość i umiarkowaną zawartość alkoholu. Wina te są raczej blade, o barwie wiśnioworóżowej do lekko łososiowej, z nutami amylowymi oraz nutami czarnej porzeczki i wiśni. Są giętkie oraz charakteryzują się utrzymującym się smakiem uzyskanym dzięki kwasowości.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)11,5
Minimalna kwasowość ogólna
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

2. Czerwone, różowe i białe wina z przejrzałych winogron

KRÓTKI OPIS

Wina wytwarzane z przejrzałych winogron mają bursztynową barwę w przypadku win białych i barwę owocu granatu do barwy ceglastej w przypadku win czerwonych. Na podniebieniu charakteryzują się krągłością i tłustością, z lekką słodyczą dobrze zrównoważoną kwasowością, i rozwijają złożone aromaty czarnych owoców, przypraw takich jak cynamon czy goździki oraz orzechów.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

3. Czerwone, różowe i białe gatunkowe wina musujące

KRÓTKI OPIS

Gatunkowe wina musujące wytwarza się wyłącznie przy zastosowaniu metody drugiej fermentacji w butelce. Charakteryzują się delikatnymi i eleganckimi pęcherzykami oraz aromatami kwiatowymi bądź owocowymi w zależności od odmian wykorzystanych do produkcji cuvée.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

5. Praktyki winiarskie

5.1. Szczególne praktyki enologiczne

1.

Szczególne praktyki enologiczne

Gatunkowe wina musujące objęte chronionym oznaczeniem geograficznym "Haute Vallée de l'Orb" należy wytwarzać wyłącznie przy zastosowaniu metody drugiej fermentacji w butelce.

poza wymienionymi powyżej przepisami w praktykach enologicznych towarzyszących produkcji wina należy przestrzegać wymogów obowiązujących na poziomie wspólnotowym oraz zawartych w kodeksie rolnictwa i rybołówstwa morskiego.

5.2. Maksymalna wydajność

1. wina niemusujące

80 hektolitrów z hektara

2. wina z przejrzałych winogron

30 hektolitrów z hektara

3. gatunkowe wina musujące

70 hektolitrów z hektara

6. Wyznaczony obszar geograficzny

Zbiory winogron, ich fermentacja i wytwarzanie win objętych chronionym oznaczeniem geograficznym "Haute Vallée de l'Orb" odbywają się na obszarze następujących gmin w departamencie Hérault:

Avène, Les Aires, Bédarieux, Le Bousquet-d'Orb, Camplong, Carlencas-et-Levas, Colombières-sur-Orb, Combes, Dio- et-Valquières, Graissessac, Hérépian, Joncels, Lamalou-les-Bains, Lunas, Mons, Olargues, Pézènes-les-Mines, Le Poujol- sur-Orb, Le Pradal, Prémian, Roquebrun, Rosis, Saint-Etienne-d'Albagnan, Saint-Etienne-d'Estréchoux, Saint-Gervais- sur-Mare, Saint-Julien, Saint-Martin-de-l'Arçon, Saint-Vincent-d'Olargues, Taussac-la-Billière, La Tour-sur-Orb, Vieus- san, Villemagne.

7. Odmiana(-y) winorośli

Aramon N

Artaban N

Bourboulenc B - Doucillon Blanc

Cabernet blanc B

Cabernet cortis N

Cabernet franc N

Cabernet-Sauvignon N

Caladoc N

Carignan N

Carignan blanc B

Chardonnay B

Chasan B

Chenanson N

Cinsaut N - Cinsault

Clairette B

Colombard B

Cot N - Malbec

Floreal B

Grenache N

Grenache blanc B

Grenache gris G

Macabeu B - Macabeo

Marsanne B

Marselan N

Merlot N

Morrastel N - Minustellu, Graciano

Mourvèdre N - Monastrell

Muscaris B

Muscat à petits grains blancs B - Muscat, Moscato

Muscat à petits grains rouges Rg - Muscat, Moscato

Petit Verdot N

Pinot gris G

Pinot noir N

Roussanne B

Sauvignac

Sauvignon B - Sauvignon Blanc

Soreli B

Souvignier gris Rs

Syrah N - Shiraz

Tempranillo N

Terret blanc B

Terret gris G

Terret noir N

Vermentino B - Rolle

Vidoc N

Viognier B

Voltis B

8. Opis związku lub związków

8.1. Specyfika obszaru geograficznego

Obszar geograficzny tego oznaczenia geograficznego położony w departamencie Hérault na południu Francji wyznaczają w sposób naturalny otaczające go góry:

- Espinouse i Caroux (1 065 m n.p.m.) na północy,

- Avants-Monts (753 m n.p.m.) na południu,

- Monts d'Orb i Escandorgue ze wschodu na zachód.

Region ten odpowiada wysuniętej najdalej na zachód części Sewennów i jest przedłużony o Montagne Noire na zachodzie. Trzy doliny biegnące wzdłuż głównych uskoków, Orb, Mare i Jaur, przecinają góry i podkreślają zderzenie form ukształtowania terenu. W dolinie Haute Vallée de l'Orb występują liczne podłoża. Znajduje się ona w strefie geologicznych pęknięć Sewennów w południowej części Masywu Centralnego.

Gleby są zróżnicowane zarówno pod względem składu chemicznego, jak i struktury. Na obszarze produkcji zidentyfikowano 7 jednostek glebowo-krajobrazowych, gdzie winorośl ma jednorodne warunki pod względem nachylenia, głębokości i kamienistości (płaskowyże na formacjach wulkanicznych, wzgórza na podłożach metamorficznych, zbocza na piaskowcu i marglu, Ruffes du Lodévois (skały osadowe z drobnego piaskowca zawierające tlenki żelaza), wapienne płaskowyże i wzgórza, nowe równiny koluwialne, kwaśne piaskowce).

Jeśli chodzi o klimat, dolina Haute Vallée de l'Orb charakteryzuje się złagodzonym mezoklimatem śródziemnomorskim. Większość obszaru uprawy winorośli charakteryzuje się:

- różnymi poziomami wilgotności, na które przypada 800-1 200 mm wody rocznie,

- winoroślą znajdującą się w strefie "od chłodnej do zimnej", w której temperatury efektywne w okresie wegetacji winorośli nie przekraczają 1 350 °C.

Nie występują wczesne ograniczenia wody. W okresie dojrzałości winogron ograniczenia te są umiarkowane.

Obszar produkcji, będący terenem górskim z wieloma różnymi terroir w zależności od doliny lub zbocza, charakteryzuje się typowym letnim klimatem. Gorące dni przeplatają się z chłodnymi nocami przez cały cykl rozwoju i dojrzewania winogron. Ta charakterystyczna amplituda temperatur umożliwia zarówno przedłużone dojrzewanie dzięki wysokim średnim temperaturom, jak i zachowanie aromatów i kwasowości dzięki niskim temperaturom nocnym, nadając winom świeżość i walory aromatyczne.

8.2. Specyfika produktu

Winorośl sprowadzono do regionu już w starożytności, a w średniowieczu mnisi z opactw w Joncels i Villemagne, gmin chronionego oznaczenia geograficznego, rozwinęli uprawę winorośli na zboczach doliny Haute Vallée de l'Orb.

Rolnictwo w wysoko położonych kantonach pozostało jednak zróżnicowane, obejmując produkcję rolną na własne potrzeby opierającą się na hodowli, niewielkiej ilości zbóż, kasztanów i winorośli.

W XIX wieku, wraz z rozwojem działalności górniczej, wielu górników uprawiało na małych działkach winorośl, przyczyniając się w ten sposób do rozwoju lokalnej uprawy winorośli.

Ostatnio producenci, chcąc sprostać wymaganiom nowych konsumentów, rozwinęli produkcję win o znacznych walorach aromatycznych.

Rygorystyczne warunki produkcji gwarantują jakość i wyraźny, typowy charakter win.

Wino regionalne z doliny Haute Vallée de l'Orb uznano dekretem z dnia 5 kwietnia 1982 r. Obecnie około dziesięciu producentów wytwarza 5 000 hektolitrów win czerwonych, różowych i białych, z których większość jest butelkowana na obszarze produkcji.

W porównaniu z winami produkowanymi w miejscach położonych bardziej na południu i na mniejszych wysokościach podczas degustacji odkrywa się produkty charakteryzujące się mocniejszym aromatem o różnym charakterze: owocowym i kwiatowym w przypadku win białych oraz owocowym i korzennym w przypadku win czerwonych i różowych. Wina te mają również większą kwasowość, co wzmacnia świeżość win białych i nieco ożywia wina czerwone i różowe. Barwa win czerwonych jest bardziej intensywna, a struktura taninowa jedwabista.

8.3. Związek przyczynowy między specyfiką obszaru a produktem

Ogólnie rzecz biorąc, warunki naturalne panujące w dolinie Haute Vallée de l'Orb pozwalają winorośli uzyskać wystarczającą dojrzałość, a winogronom dobrą kondycję sanitarną. Ten obszar geograficzny nadaje winom ich specyfikę.

Różnorodność gleb zapewnia dobre zaopatrzenie winnicy w wodę przez cały cykl wegetacyjny. Podobnie względna niejednorodność mikroklimatów wynikająca ze szczególnego położenia geograficznego na terenach górzystych średniej wysokości, charakteryzujących się różnorodnością stoków, ekspozycji i wysokości, umożliwia optymalizację uprawy każdej odmiany winorośli w zależności od położenia działek.

Podczas przeprowadzonej niedawno restrukturyzacji winnicy chętniej wybierano odmiany pochodzące z północy lub znad oceanu: Chardonnay B, Viognier B, Sauvignon B, Syrah N, Cabernet Sauvignon N, Cabernet Franc N, Merlot N, Pinot N, nie rezygnując z odmian o tradycyjnie bardziej śródziemnomorskim charakterze (Clairette B, Muscat à petits grains B, Grenache B i N, Cinsault N, Carignan N, Mourvèdre N...), które są jednak zarezerwowane dla miejsc, gdzie występują najwyższe temperatury (wysokość nad poziomem morza, zbocze, ekspozycja). Również jeśli chodzi o metody prowadzenia winorośli, prawdopodobieństwo wystąpienia trudności w dojrzewaniu w niektórych miejscach spowodowało konieczność określenia odpowiednich celów w zakresie wydajności będących wynikiem metod prowadzenia dostosowanych do potencjału klimatu i gleby.

We wszystkich istniejących połączeniach zawsze istnieje korelacja między klimatem typu śródziemnomorskiego ze znacznymi amplitudami temperatur dziennych/nocnych i charakterystycznymi właściwościami dojrzałych winogron. Kwasy organiczne, związki polifenolowe i prekursory aromatów ulegają mniejszej degradacji niż w miejscach, gdzie występują wysokie temperatury letnie zarówno w dzień, jak i w nocy. Produkowane w takich warunkach wina mogą dzięki temu uzyskać dobrze zbalansowaną strukturę, która daje wrażenie lekkości.

Wina z doliny Haute Vallée de l'Orb, sprzedawane głównie bezpośrednio, odgrywają kluczową rolę w rozwoju gospodarczym wysoko położonych kantonów, zwłaszcza dzięki turystyce winiarskiej, w ramach której z roku na rok coraz liczniejsi turyści spotykają się z winiarzami w ich winiarniach i uczestniczą w festiwalach winiarskich.

9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)

Ramy prawne:

przepisy krajowe

Rodzaj wymogów dodatkowych:

odstępstwo dotyczące produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym

Opis wymogu:

Obszar bezpośredniego sąsiedztwa, określony na zasadzie wyjątku w odniesieniu do winifikacji i wytwarzania win objętych chronionym oznaczeniem geograficznym "Haute Vallée de l'Orb", składa się z gmin sąsiadujących z przedmiotowym obszarem geograficznym:

Berlou, Brénas, Cabrerolles, Cambon-et-Salvergues, Castanet-le-Haut, Causses-et-Veyran, Caussiniojouls, Ceilhes-et- Rocozels Cessenon, Faugères, Ferrières-Puissarou, Fos, Fraïsse-sur-Agout, Laurens, Lodève, Lavalette, Les Plans, Octon, Mérifons, Montesquieu, Riols, Roqueredonde, Roquessels, Saint-Géniès-de-Varansal, Saint-Nazaire-de-Ladarez, Saint-Pons-de-Thomières, Salasc, Valmascle.

Ramy prawne:

przepisy krajowe

Rodzaj wymogów dodatkowych:

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu:

Chronione oznaczenie geograficzne "Haute Vallée de l'Orb" można uzupełnić nazwą jednej lub kilku odmian winorośli.

Chronione oznaczenie geograficzne "Haute Vallée de l'Orb" można uzupełnić określeniami "primeur" lub "nouveau". Określenia "primeur" lub "nouveau" są zarezerwowane dla win niemusujących.

Logo ChOG Unii Europejskiej umieszcza się na etykiecie, jeżeli określenie "Indication géographique protégée" (chronione oznaczenie geograficzne) zastąpione jest tradycyjnym określeniem "Vin de Pays" (wino stołowe).

Link do specyfikacji produktu

https://info.agriculture.gouv.fr/gedei/site/bo-agri/document_administratif-70f18729-e4b2-4879-ae2c-5390d5fb9833

1 Dz.U. L 9 z 11.1.2019, s. 2.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.