Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
Dz.U.UE.C.2023.68.36
Akt nienormatywnyPublikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
(2023/C 68/11)
INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA ZMIANY STANDARDOWEJ
"Neusiedlersee"
PDO-AT-A0219-AM01
Data przekazania informacji: 29.11.2022
OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY
1. Maksymalna wydajność z hektara
Maksymalna wydajność z hektara przed zbiorem w 2020 r. wynosiła 9 000 kg/ha, a od zbioru w 2020 r. została ustalona na 10 000 kg/ha.
2. Odmiany winorośli
W przypadku ChNP "Neusiedlersee" do zbiorów w 2020 r. wszystkie odmiany dopuszczone do produkcji win gatunkowych w Austrii były dozwolone bez ograniczeń. Począwszy od zbiorów w 2020 r. wykaz możliwych odmian winorośli został ograniczony.
JEDNOLITY DOKUMENT
1. Nazwa lub nazwy
Neusiedlersee
2. Rodzaj oznaczenia geograficznego
ChNP - chroniona nazwa pochodzenia
3. Kategorie produktów sektora wina
1. Wino
15. Wino z suszonych winogron
16. Wino z przejrzałych winogron
4. Opis wina lub win
1. ChNP Neusiedlersee
ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY
Wino objęte ChNP "Neusiedlersee" wytwarzane jest z odmiany Zweigelt.
Barwa: stonowana intensywna czerwień
Aromat: typowy owocowo-aksamitny bukiet z aromatami wanilii i wiśni
Smak: przy dojrzewaniu w kadziach stalowych wino objęte ChNP "Neusiedlersee" posiada typowe dla odmiany Zweigelt aromaty dojrzałych wiśni lub śliwek.
Ogólne cechy analityczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | 15,0 |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 12,0 |
Minimalna ogólna kwasowość | 4 gramy na litr, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 20 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) | 150 |
2. ChNP Neusiedlersee "Reserve"
ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY
Ponadto wino objęte ChNP "Neusiedlersee" może również dojrzewać w drewnianych beczkach i być opatrzone dodatkowym określeniem "Reserve".
Smak: smak dojrzałych wiśni lub śliwek pojawia się w tle, a nuty smakowe dojrzałych tanin, wanilii, czekolady i kompotu ze śliwek uzyskane w wyniku przechowywania w drewnianych beczkach wysuwają się na pierwszy plan;
Barwa: stonowana i bardzo intensywna czerwień;
Aromat: przy dojrzewaniu w drewnianych beczkach wino objęte ChNP "Neusiedlersee" "Reserve" charakteryzują typowe nuty wanilii aż do aromatów dymu i czekolady, w zależności od stopnia wypalenia drewna.
Ogólne cechy analityczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | 15,0 |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 13,0 |
Minimalna ogólna kwasowość | 4 gramy na litr, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 20 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) | 150 |
3. ChNP Neusiedlersee "fruchtsüß"
ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY
Wino objęte ChNP "Neusiedlersee" kategorii "fruchtsüß" produkuje się z przejrzałych winogron.
Odmiana winorośli: możliwe są wszystkie białe austriackie odmiany win gatunkowych; główną odmianą jest Welschriesling.
Smak i zapach: muszą spełniać kryteria dotyczące tradycyjnych określeń "Spätlese" i "Auslese"; są to w szczególności silna słodycz owocowa i nuty owoców tropikalnych (np. bananów i ananasów).
Ogólne cechy analityczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | 15,0 |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 5 |
Minimalna ogólna kwasowość | 4 gramy na litr, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 18 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) | 350 |
4. ChNP Neusiedlersee "edelsüß"
ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY
Wino objęte ChNP "Neusiedlersee" kategorii "edelsüß" produkuje się z suszonych winogron.
Odmiana winorośli: możliwe są wszystkie białe austriackie odmiany win gatunkowych; główną odmianą jest Welschriesling.
Smak i zapach: muszą spełniać kryteria dotyczące tradycyjnych określeń "Beerenauslese" i "Trockenbeerenauslese", w szczególności dotyczy to charakterystycznych aromatów orzechów, miodu i karmelu.
Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | 15,0 |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 5 |
Minimalna ogólna kwasowość | 4 gramy na litr, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 40 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) | 400 |
5. Praktyki enologiczne
5.1. Szczególne praktyki enologiczne -
5.2. Maksymalna wydajność ChNP Neusiedlersee
10 000 kilogramów winogron z hektara
6. Wyznaczony obszar geograficzny
Nazwa pochodzenia "Neusiedlersee" obejmuje cały okręg polityczny Neusiedl am See w Burgenlandzie, z wyjątkiem gmin Winden i Jois.
7. Odmiany winorośli
Welschriesling
Zweigelt - Blauer Zweigelt
Zweigelt - Rotburger
8. Opis związku lub związków
ChNP Neusiedlersee
Klimat: ChNP "Neusiedlersee" znajduje się w centrum panońskiej strefy klimatycznej. Klimat charakteryzują suche i gorące lata oraz chłodne zimy z niewielkimi opadami śniegu. Jezioro Nezyderskie (niem. Neusiedlersee), największe jezioro stepowe Europy Środkowej, o powierzchni wód i trzcin wynoszącej 300 km2, odgrywa ważną rolę jako regulator klimatu i zapewnia specjalny mikroklimat. Latem duża powierzchnia wody ogrzewa się i w nocy powoli oddaje do środowiska zmagazynowane ciepło. Wysoka wilgotność (ze względu na dużą powierzchnię jeziora) i występujące jesienią mgły są typowe dla okresu dojrzałości winogron do produkcji wina objętego ChNP "Neusiedlersee".
Gleba: obszar objęty ChNP "Neusiedlersee" rozciąga się od północnego po wschodni brzeg Jeziora Nezyderskiego. Na północnowschodnim brzegu Jeziora Nezyderskiego występują gleby lessowe i czarnoziemy. Oprócz tego w krainie Seewinkel (południowa część obszaru objętego ChNP "Neusiedlersee") występują gleby szutrowe, piaszczyste i słone.
Związek: warunki te wpływają na smak win objętych ChNP "Neusiedlersee" w następujący sposób:
1) wina objęte ChNP "Neusiedlersee" i ChNP "Reserve" wytwarza się z odmiany Zweigelt. Odmianie tej sprzyjają gleby ubogie w składniki odżywcze, takie jak gleby szutrowe, piaskowe i słone w południowej części Jeziora Nezyder- skiego, i nadają jej typowy aromat wiśni, śliwek i moreli;
2) wina objęte ChNP Neusiedlersee "Spätlese" i "Auslese" wytwarza się z przejrzałych winogron. Suche i gorące lata na obszarze uprawy winorośli objętym ChNP "Neusiedlersee" umożliwiają szczególnie długie dojrzewanie winogron. Dodatkowo pomaga w tym regulacja cieplna nagrzanego latem jeziora. Przejrzałe winogrona nadają w zapachu i smaku nuty owoców tropikalnych (np. banana i ananasa);
3) wina objęte ChNP Neusiedlersee "Beerenauslese" i "Trockenbeerenauslese" wytwarza się z suszonych winogron. Wysoka wilgotność (w wyniku dużej powierzchni jeziora) i występujące jesienią mgły przyczyniają się do powstawania tzw. szlachetnej pleśni (Botrytis cinerea). Porażenie winogron tym grzybem sprawia, że ich skórka staje się dziurawa i przepuszczalna dla wody. Winogrona wysychają zatem już na krzewie w winnicy. Nadaje im to w zapachu i smaku charakterystyczny aromat orzechów, miodu i karmelu.
9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)
Produkcja
Ramy prawne
Określone w przepisach krajowych
Rodzaj wymogów dodatkowych
odstępstwo dotyczące produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym
Opis wymogu
W odniesieniu do wszystkich win objętych ChNP w austriackiej ustawie o winach określa się, że produkcja wina objętego ChNP musi odbywać się w regionie uprawy winorośli (regionie pochodzenia ChOG), w którym znajduje się obszar objęty ChNP, lub w przylegającym regionie uprawy winorośli. Austria korzysta zatem ogólnie z odstępstwa przewidzianego w art. 5 rozporządzenia (UE) 2019/33.
Ustanowiono dodatkowe warunki produkcji win objętych ChNP "Neusiedlersee": produkcja win objętych ChNP "Neusiedlersee" jest zatem możliwa poza obszarem pochodzenia, jeżeli winnice producenta znajdują się na obszarze objętym ChNP "Neusiedlersee", a produkcja wina odbywa się w zakładzie producenta poza obszarem objętym ChNP "Neusiedlersee", lub gdy zawarto umowy o gruntach między producentem posiadającym zakład poza obszarem objętym ChNP "Neusiedlersee" a właścicielami winnic leżących na obszarze objętym ChNP "Neusiedlersee".
Butelkowanie
Ramy prawne
Określone w przepisach krajowych
Rodzaj wymogów dodatkowych
Pakowanie na wyznaczonym obszarze geograficznym
Opis wymogu
Austriacka ustawa o winach nie ustanawia ogólnych przepisów dotyczących butelkowania win objętych ChNP.
W celu zapewnienia jakości i typowych cech win objętych ChNP "Neusiedlersee" ustanowiono następujące warunki butelkowania win objętych ChNP "Neusiedlersee": wina objęte ChNP "Neusiedlersee" mogą być zatem butelkowane poza obszarem pochodzenia, jeżeli winnice rozlewcy znajdują się na obszarze objętym ChNP "Neusiedlersee", a wino jest butelkowane w zakładzie rozlewcy znajdującym się poza obszarem objętym ChNP "Neusiedlersee".
Link do specyfikacji produktu