Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33

Dzienniki UE

Dz.U.UE.C.2023.68.33

Akt nienormatywny
Wersja od: 24 lutego 2023 r.

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
(2023/C 68/10)

Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .

INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA ZMIANY STANDARDOWEJ

"Weststeiermark"

PDO-AT-A0234-AM01

Data przekazania informacji: 29.11.2022

OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY

1. Zmiana maksymalnej wydajności z hektara

Do zbiorów w 2020 r. maksymalna wydajność z hektara wynosiła 9 000 kg/ha, a począwszy od zbiorów w 2020 r. ustalono ją na 10 000 kg/ha.

2. Odmiany winorośli

W przypadku win objętych ChNP Weststeiermark przed zbiorami w 2018 r. dozwolone były bez ograniczeń wszystkie odmiany winorośli dopuszczone w Austrii do celów produkcji win gatunkowych ("Qualitätswein"). Począwszy od zbiorów w 2018 r. ograniczono wykaz dozwolonych odmian winorośli.

JEDNOLITY DOKUMENT

1. Nazwa lub nazwy

Weststeiermark

2. Rodzaj oznaczenia geograficznego

ChNP - chroniona nazwa pochodzenia

3. Kategorie produktów sektora wina

1. Wino

4. Opis wina lub win

Weststeiermark g.U.

ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY

Na obszarze uprawy winorośli, z którego pochodzą wina objęte ChNP Weststeiermark, na ok. 80 % powierzchni winnic uprawiana jest wyłącznie odmiana Blauer Wildbacher (tradycyjna nazwa uzyskiwanego z niej wina: Schilcher). Blauer Wildbacher jest pradawną, tradycyjnie uprawianą odmianą winorośli.

Barwa: Od różowej po rosé.

Aromat: Nuty czerwonych owoców jagodowych (poziomka, truskawka, malina).

Smak: Orzeźwiająco-ożywcza kwasowość o wyraźnych nutach soczystych leśnych owoców jagodowych i truskawek.

Niewielka część win objętych ChNP Weststeiermark jest produkowana z białych winogron.

Barwa: Zielonożółta do jasnozłotożółtej.

Aromat: Owocowe nuty czarnej porzeczki i agrestu, ale również zielonej papryki. Smak: Jabłko, świeżo skoszona trawa i akcenty mineralne.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)15,0
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)9
Minimalna kwasowość ogólna4 gramy na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)18
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)200

5. Praktyki enologiczne

5.1. Szczególne praktyki enologiczne

5.2. Maksymalna wydajność

Weststeiermark g.U.

10 000 kilogramów winogron z hektara

6. Wyznaczony obszar geograficzny

Obszar produkcji win objętych ChNP Weststeiermark obejmuje okręgi "Graz", "Graz-Umgebung", "Voitsberg" i "Deutschlandsberg" w kraju związkowym Styria (Steiermark).

7. Odmiany winorośli

Blauer Wildbacher - Schilcher

8. Opis związku lub związków

Weststeiermark g.U.

Klimat: Obszar produkcji win objętych ChNP Weststeiermark charakteryzuje się szczególną topografią. Głębokie doliny rozciągające się w kierunku wschód-zachód chronią przed silnymi wiatrami i umożliwiają znaczne ocieplenie w ciągu dnia. Ponadto przeważająca część winnic jest położona na zboczach i w związku z tym pochłania więcej promieni słonecznych niż zwykle. Kontrastuje to ze znacznym ochłodzeniem nocą ze względu na położenie obszaru objętego ChNP Weststeiermark na znacznej wysokości.

Gleba: Winnice na obszarze produkcji win objętych ChNP Weststeiermark są położone w przeważającej mierze na z reguły kwaśnych i krystalicznych skałach zwięzłych płaszczowiny wschodnioalpejskiej, a w kierunku wschodnim na po części grubych i przeważnie luźnych skałach Basenu Styryjskiego.

Związek: Ekstremalne różnice temperatur między dniem a nocą skutkują winogronami o ponadprzeciętnie wysokim poziomie kwasowości. Wino różowe z obszaru objętego ChNP Weststeiermark (tradycyjna nazwa: "Schilcher") jest zatem najbardziej kwaśnym winem w Austrii. Również wina białe zasadniczo charakteryzują się dominującą wrażenia smakowe kwasowością. Oprócz determinującej charakter kwasowości amplituda temperatur między dniem a nocą prowadzi do charakterystycznych aromatów owocowych, takich jak truskawka i malina, zwłaszcza w przypadku win białych z rodziny Burgunder.

9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)

Produkcja

Ramy prawne:

przepisy krajowe

Rodzaj wymogów dodatkowych:

odstępstwo dotyczące produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym

Opis wymogu:

W odniesieniu do wszystkich win objętych ChNP w austriackiej ustawie o winach określono, że produkcja wina objętego ChNP musi odbywać się w tym regionie uprawy winorośli (regionie pochodzenia ChOG), w którym znajduje się obszar objęty ChNP, lub w sąsiadującym regionie uprawy winorośli. Austria korzysta zatem zasadniczo z odstępstwa przewidzianego w art. 5 rozporządzenia (UE) 2019/33.

W odniesieniu do produkcji win objętych ChNP Weststeiermark określono dodatkowe warunki. Produkcja musi odbywać się na obszarze objętym ChNP Steiermark (który obejmuje obszary objęte ChNP Weststeiermark, ChNP Südsteiermark i ChNP Vulkanland Steiermark). Produkcja poza obszarem uprawy winorośli objętym ChNP Steiermark może się odbywać wyłącznie po dokonaniu odpowiedniego zgłoszenia do regionalnej komisji ds. wina (Regionale Weinkomitee Steiermark) i udzieleniu przez nią zezwolenia.

Butelkowanie

Ramy prawne:

przepisy krajowe

Rodzaj wymogów dodatkowych:

pakowanie na wyznaczonym obszarze geograficznym

Opis wymogu:

W austriackiej ustawie o winach nie określono żadnych ogólnych przepisów dotyczących butelkowania win objętych ChNP.

W celu zapewnienia jakości i typowych cech charakterystycznych win objętych ChNP Weststeiermark określono następujące warunki butelkowania win objętych ChNP Weststeiermark: Butelkowanie musi odbywać się na obszarze objętym ChNP Steiermark (który obejmuje obszary objęte ChNP Weststeiermark, ChNP Südsteiermark i ChNP Vulkanland Steiermark). Butelkowanie poza obszarem uprawy winorośli objętym ChNP Steiermark może się odbywać wyłącznie po dokonaniu odpowiedniego zgłoszenia do regionalnej komisji ds. wina (Regionale Weinkomitee Steiermark) i udzieleniu przez nią zezwolenia.

Link do specyfikacji produktu

https://info.bml.gv.at/themen/landwirtschaft/landwirtschaft-in-oesterreich/pflanzliche-produktion/wein/Weinherkunft. html

1 Dz.U. L 9 z 11.1.2019, s. 2.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.