Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33

Dzienniki UE

Dz.U.UE.C.2023.62.6

Akt nienormatywny
Wersja od: 20 lutego 2023 r.

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
(2023/C 62/05)

Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .

INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA ZMIANY STANDARDOWEJ

"Haut-Médoc"

PDO-FR-A0710-AM05

Data powiadomienia: 23.11.2022 r.

OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY

1. Oficjalny kod geograficzny

Wykaz gmin został zaktualizowany z uwzględnieniem oficjalnego kodu geograficznego, wersja z 2022 r., w odniesieniu do obszaru geograficznego i obszaru bezpośredniego sąsiedztwa.

Zmiana ta ma wyłącznie redakcyjny charakter, obszaru geograficznego nie zmieniono.

W wyniku tej zmiany zmieniono pkt 6 i 9 jednolitego dokumentu.

2. Odmiany o przeznaczeniu adaptacyjnym

W specyfikacji produktu dodano odmiany arinarnoa N, castets N marselan N i touriga nacional N. Są to późne odmiany winorośli, co może stanowić atut w kontekście ocieplenia klimatu. Ponadto odmiany te charakteryzują się wysoką odpornością na szarą pleśń, a także na mączniaka prawdziwego i mączniaka rzekomego. Te cztery odmiany umożliwiają produkcję złożonych i wyrazistych win o bogatych barwach i dobrej strukturze, zgodnie z typowymi cechami win czerwonych objętych nazwą "Médoc".

Udział tych odmian w wykorzystywanych odmianach winorośli jest ograniczony do 5 %, a do 10 % w mieszance.

Nie wymaga to zmian w jednolitym dokumencie.

3. Odstęp między krzewami

Minimalny odstęp między krzewami w tym samym rzędzie zostaje zmniejszony z 0,80 m do 0,70 m.

Środek ten umożliwia zwiększenie gęstości nasadzeń, co skutkuje większą konkurencją między winoroślami i lepszą jakością winogron.

Zmieniono pkt 5 jednolitego dokumentu.

4. Cięcie

Dostosowano zasady cięcia w odniesieniu do winnic, w których odstęp między krzewami wynosi 0,70-0,80 m.

Zmieniono pkt 5 jednolitego dokumentu.

5. Przepisy rolnośrodowiskowe

Dodano różne przepisy dotyczące ochrony środowiska.

- Z działek należy usuwać obumarłe krzewy; składowanie takich obumarłych krzewów na działkach jest zabronione.

- Przed każdym nowym nasadzeniem każdy podmiot gospodarczy musi przeprowadzić fizykochemiczną analizę gleby na działce, na której prowadzona będzie uprawa, w celu uzyskania wszelkich niezbędnych informacji dotyczących jej potencjału i warunków uprawy winorośli.

- W celu zachowania cech środowiska fizycznego i biologicznego, które są podstawą charakteru tego obszaru:

- odchwaszczanie chemiczne na końcach rzędów jest zabronione;

- całkowite chemiczne odchwaszczanie działki jest zabronione;

- każdy podmiot gospodarczy wylicza i rejestruje swój wskaźnik częstotliwości zabiegów (fr. IFT).

Zmiany te w większym stopniu uwzględniają wymagania społeczne dotyczące ograniczenia stosowania środków ochrony roślin i lepszego uwzględnienia potrzeb środowiska.

Nie wymaga to zmian w jednolitym dokumencie.

6. Dojrzewanie

Najwcześniejszą datę zakończenia procesu dojrzewania zmienia się z 31 maja następującego po zbiorach na 31 marca po zbiorach.

Potencjalne skrócenie okresu dojrzewania pozwala na wydobycie bardziej owocowego smaku oraz produkcję zarówno win lekkich, jak i bardziej wyrafinowanych win nadających się do długiego leżakowania.

Ma to również wpływ na datę wprowadzenia do obrotu dla konsumentów.

Wymaga to również wprowadzenia zmiany w punkcie dotyczącym związku.

Zmieniono pkt 8 jednolitego dokumentu.

7. Środki przejściowe

Ze specyfikacji produktu usunięto środki przejściowe, które wygasły.

Nie wymaga to zmian w jednolitym dokumencie.

8. Główne punkty podlegające kontroli

Do głównych punktów podlegających kontroli dodaje się dodatkową objętość dla poszczególnych producentów.

Nie wymaga to zmian w jednolitym dokumencie.

9. Odniesienie do organu kontrolnego

Brzmienie odniesienia do organu kontrolnego zostało zmienione w celu ujednolicenia brzmienia z innymi specyfikacjami nazw. Przedmiotowa zmiana ma charakter wyłącznie redakcyjny.

Nie wymaga to zmian w jednolitym dokumencie.

JEDNOLITY DOKUMENT

1. Nazwa lub nazwy

Haut-Médoc

2. Rodzaj oznaczenia geograficznego

ChNP - chroniona nazwa pochodzenia 3. Kategorie produktów sektora wina

1. Wino

4. Opis wina lub win

KRÓTKI OPIS

Wina posiadają naturalną objętościową zawartość alkoholu wynoszącą co najmniej 11 %.

Po wzbogaceniu całkowita objętościowa zawartość alkoholu w winach nie przekracza 13 %.

Zawartość cukrów fermentujących (glukozy i fruktozy) we wszystkich partiach wina wprowadzanego do obrotu luzem lub zapakowanego nie przekracza 3 g/l.

Kwasowość lotna wszystkich partii wina wprowadzanego do obrotu luzem lub zapakowanego przed dniem 1 października w roku następującym po roku, w którym miały miejsce zbiory, nie przekracza 12,25 meq/l (0,60 grama na litr, wyrażone jako H2SO4). Po tej dacie maksymalna kwasowość lotna wynosi 16,33 meq/l (0,80 grama na litr, wyrażone jako H2SO4).

W przypadku wszystkich partii wina wprowadzanych do obrotu luzem całkowita zawartość SO2 nie przekracza 140 mg/l.

Zawartość kwasu jabłkowego we wszystkich partiach wina wprowadzanego do obrotu luzem lub zapakowanego nie przekracza 0,20 g/l.

Są to czerwone wina niemusujące, o intensywnej barwie, garbnikowe, które doskonale nadają się do starzenia. Proces produkcji tych win opiera się zwykle na łączeniu odmian, najczęściej z przewagą cabernet-sauvignon N. Ta odmiana winorośli nadaje winom pikantne nuty, które podczas dojrzewania w beczce mieszają się z nutami waniliowymi. Merlot N nadaje winom krągłość, giętkość i aromaty czerwonych owoców (czereśni, truskawki, maliny, porzeczki). Strukturę i złożoność można spotęgować poprzez połączenie z odmianami cabernet franc N lub petit verdot N (która zapewnia świeżość w latach większej dojrzałości).

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólnaw miliekwiwalentach na litr
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

5. Praktyki winiarskie

5.1. Szczególne praktyki enologiczne

1. Gęstość nasadzeń i odstęp

Praktyka uprawy

Minimalna gęstość nasadzeń w winnicy wynosi 6 500 krzewów na hektar. Odstęp między rzędami nie przekracza 1,80 metra, a odstęp między krzewami w tym samym rzędzie wynosi co najmniej 0,70 metra.

2. Zasady cięcia

Praktyka uprawy

Cięcie jest obowiązkowe. Dokonuje się go najpóźniej na etapie rozwinięcia liści (etap 9 skali Lorenza).

W winnicach, w których odstęp między krzewami w rzędzie wynosi więcej niż 0,80 m, stosuje się następujące techniki ciecia:

- cięcie w formie dwuramiennej, tj. w formie dwuramiennego sznura Guyota lub cięcie medokańskie (fr. taille médocaine), w przypadku którego pozostawia się maksymalnie 5 oczek na ramię;

- cięcie w formie jednoramiennego sznura Guyota lub cięcie mieszane, w przypadku którego pozostawia się maksymalnie 7 oczek na krzew;

- cięcie krótkie, w formie czteroramiennego wachlarza lub w formie podwójnego sznura, w przypadku którego pozostawia się maksymalnie 12 oczek na krzew, lub w formie pojedynczego sznura, w przypadku którego pozostawia się maksymalnie 7 oczek na krzew.

W winnicach, w których odstęp między krzewami w rzędzie wynosi 0,70-0,80 m, zezwala się wyłącznie na cięcie w formie pojedynczego sznura, w formie maksymalnie czteroramiennego wachlarza i jednoramiennego sznura Guyota. Ponadto w tych winnicach obowiązuje maksymalne obciążenie wynoszące 7 oczek na krzew.

3. Wzbogacanie

Szczególne praktyki enologiczne

Zezwala się na stosowanie substraktywnych technik wzbogacania przy progu stężenia wynoszącym 15 %.

Całkowita objętościowa zawartość alkoholu w winach po wzbogaceniu nie przekracza 13 %.

5.2. Maksymalna wydajność

65 hektolitrów z hektara

6. Wyznaczony obszar geograficzny

Zbiór winogron, produkcja wina i jego dojrzewanie odbywają się na obszarze następujących gmin w departamencie Gironde określonych na podstawie oficjalnego kodu geograficznego ("code officiel géographique") z dnia 1 stycznia 2022 r.: Arcins, Arsac, Avensan, Blanquefort, Castelnau-de-Médoc, Cissac-Médoc, Cussac-Fort-Médoc, Labarde, Lamarque, Listrac-Médoc, Ludon-Médoc, Macau, Margaux-Cantenac, Moulis-en-Médoc, Parempuyre, Pauillac, Le Pian-Médoc, Saint-Aubin-de-Médoc, Saint-Estèphe, Saint-Julien-Beychevelle, Saint-Laurent-Médoc, Saint-Médard-en- Jalles, Saint-Sauveur, Saint-Seurin-de-Cadourne, Sainte-Hélène, Soussans, Le Taillan-Médoc i Vertheuil.

7. Odmiany winorośli

Cabernet franc N

Cabernet-Sauvignon N

Carmenère N

Cot N - Malbec

Merlot N

Petit Verdot N

8. Opis związku lub związków

Obszar geograficzny, na którym wytwarzany jest produkt objęty zarejestrowaną nazwą pochodzenia "Haut-Médoc", rozciąga się wzdłuż lewego brzegu Garonny, a następnie Żyrondy - na terenie rozszerzonej aglomeracji Bordeaux. Obszar rozciąga się z południa - od gminy Le Taillan-Médoc - na północ - do gminy Saint-Seurin-de-Cadourne - na terenie blisko 50 km i nieco ponad 10 kilometrów ze wschodu na zachód. W związku z tym obszar geograficzny odpowiada częściowo obszarowi geograficznemu, na którym wytwarzany jest produkt objęty zarejestrowaną nazwą pochodzenia "Médoc", i obejmuje gminy położone w górnym biegu estuarium Żyrondy, co uzasadnia nazwę przedmiotowego produktu. Obszar obejmuje 28 gmin departamentu Gironde.

Chociaż dominuje na nim klimat atlantycki, brzeg rzeki na obszarze produkcji win "Haut-Médoc" różni się od brzegu rzeki na terenie położonych bardziej na północ gmin w regionie Médoc stosunkowo łagodniejszymi zmianami poziomu wody w zależności od pory roku oraz umiarkowanymi opadami. Tego rodzaju korzystne warunki klimatyczne wynikają z obecności wód Oceanu Atlantyckiego i Żyrondy, które regulują temperaturę.

Klimat oceaniczny oraz występujące w niektórych latach jesienne epizody opadów lub, przeciwnie, bardzo ciepłe i słoneczne jesienie powodują zauważalne zróżnicowanie poszczególnych roczników. Główne właściwości produktu wynikają jednak przede wszystkim z cech geologicznych typowych dla tego basenu sedymentacyjnego, pierwotnego historycznego procesu tworzenia gleb na tym obszarze, rzeźby terenu i jego topografii, a także obecnych składników gleby na obszarach przeznaczonych pod uprawę winorośli.

O wykorzystanie specyficznych walorów obszarów uprawy winorośli w regionie Médoc, które są znane na całym świecie, dbały całe pokolenia wytwórców wina. Na przestrzeni lat dogłębna znajomość gleb przez właścicieli winnic oraz dążenie do optymalizacji ich właściwości poprzez opanowanie technik odwadniania umożliwiły opracowanie praktyk uprawy najlepiej dostosowanych do produkcji długo dojrzewających win czerwonych (fr. vins de garde). Poprawa warunków sanitarnych i mechanizacja winnic nie odwiodły producentów wina od podtrzymywania praktyk winiarskich, których celem jest wytwarzanie win czerwonych o uznanym rozpoznawalnym charakterze.

W przeszłości wina "Haut-Médoc" wytwarzano z różnych odmian winorośli wybieranych pod kątem właściwości, które sprzyjają produkcji win długo dojrzewających, poprzez ich umiejętne łączenie. W związku z tym producenci wina z regionu Médoc sadzili poszczególne odmiany na różnych rodzajach gleb: odmianę merlot N na glebach kolu- wialnych, odmianę carmenère N na ubogich i suchych glebach kamienistych (fr. graves), odmianę cabernet franc N na wywierzyskach wapiennych lub suchych glebach piaszczystych, które sprzyjają także uprawie odmiany cot N, oraz odmianę verdot N na glebach w znacznym stopniu zbrunatniałych. Jeżeli chodzi o odmianę cabernet-sauvignon N, która jest dominującą odmianą w mieszance, uprawia się ją na glebach o głębokiej warstwie kamienistej.

Tego rodzaju różnorodność wiąże się z koniecznością selektywnego prowadzenia winorośli, co odbywa się poprzez stosowanie ograniczonego odstępu między rzędami oraz zoptymalizowanie maksymalnej wydajności działki i poszczególnych krzewów winorośli.

Renoma i sława win "Haut-Médoc" opierają się przede wszystkim na różnych klasyfikacjach, w których w przeszłości zdefiniowano pojęcia cru (wino z określonego miejsca produkcji), château (posiadłość winiarska) i hierarchii jakościowej. Wina z parafii regionu Médoc cieszyły się ugruntowaną renomą już w 1647 r., kiedy rada miasta Bordeaux (fr. Jurade de Bordeaux) wydała pierwszą w historii klasyfikację win z prowincji Guyenne. Za panowania LUDWIKA XV klasyfikacja ta została uszczegółowiona na poziomie regionów, najpierw z podziałem na parafie, a następnie na crus. W XIX wieku bordoski model crus sformalizowano w klasyfikacji win z Bordeaux, którą przyjęto w 1855 r. z okazji Wystawy Światowej.

Wina "Haut-Médoc" zawdzięczają swoją renomę m.in. pięciu crus classés (tj. crus posiadającym wyższy status w ramach klasyfikacji win), które występują na obszarze geograficznym produkcji win objętych zarejestrowaną nazwą pochodzenia.

Jeżeli chodzi o XX wiek, w klasyfikacji crus bourgeois (tj. crus o statusie o stopień niższym od crus classés) w regionie Médoc z 1932 r. wyszczególniono 444 crus, z czego 153 produkowały wina objęte zarejestrowaną nazwą pochodzenia "Haut-Médoc".

Wina czerwone objęte nazwą "Haut-Médoc" mają intensywny kolor i obfitują w garbniki, a ich proces produkcji opiera się zwykle na łączeniu odmian, w których dominuje często odmiana cabernet-sauvignon N - nadaje ona pikantne nuty, które podczas dojrzewania w beczce, stosowanego częściej niż w przypadku zarejestrowanej nazwy pochodzenia "Médoc", doskonale miesza się z nutami wanilii. Merlot N nadaje winom krągłość, giętkość i aromaty czerwonych owoców (czereśni, truskawki, maliny, porzeczki). Strukturę i złożoność można spotęgować poprzez połączenie z odmianą cabernet franc N lub odmianą petit verdot N, która zapewnia również świeżość w latach większej dojrzałości.

Tego rodzaju selektywne prowadzenie winorośli pozwala na uzyskanie bardzo dojrzałych i zdrowych winogron oraz na kontrolę plonów. Możliwa jest również maceracja w celu uzyskania pożądanych win skoncentrowanych. W związku z tym do złagodnienia ich bukietu niezbędne jest dojrzewanie. Wina "Haut-Médoc" doskonale nadają się zatem do starzenia.

9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)

Obszar bezpośredniego sąsiedztwa

Ramy prawne:

przepisy krajowe

Rodzaj wymogów dodatkowych:

odstępstwo dotyczące produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym

Opis wymogu

Obszar bezpośredniego sąsiedztwa, określony na zasadzie odstępstwa w odniesieniu do winifikacji win, stanowi obszar następujących gmin departamentu Gironde, określonych na podstawie oficjalnego kodu geograficznego z dnia 1 stycznia 2022 r.: Bégadan, Blaignan-Prignac, Civrac-en-Médoc, Couquèques, Gaillan-en-Médoc, Jau-Dignac- et-Loirac, Lesparre-Médoc, Naujac-sur-Mer, Ordonnac, Queyrac, Saint-Christoly-Médoc, Saint-Germain-d'Esteuil, Saint-Vivien-de-Médoc, Saint-Yzans-de-Médoc, Valeyrac i Vensac.

Obszar bezpośredniego sąsiedztwa (ciąg dalszy 1)

Ramy prawne:

przepisy krajowe

Rodzaj wymogów dodatkowych:

odstępstwo dotyczące produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym

Opis wymogu

Obszar bezpośredniego sąsiedztwa, określony na zasadzie odstępstwa w odniesieniu do produkcji i dojrzewania win, stanowi obszar następujących gmin departamentu Gironde, określonych na podstawie oficjalnego kodu geograficznego z dnia 1 stycznia 2022 r.: Abzac, Aillas, Ambarès-et-Lagrave, Ambès, Anglade, Arbanats, Les Artigues-de-Lussac, Artigues-près-Bordeaux, Arveyres, Asques, Aubiac, Auriolles, Auros, Ayguemorte-Les-Graves, Bagas, Baigneaux, Barie, Baron, Barsac, Bassanne, Bassens, Baurech, Bayas, Bayon-sur-Gironde, Bazas, Beautiran, Bégadan, Bègles, Béguey, Belle- bat, Bellefond, Belvès-de-Castillon, Bernos-Beaulac, Berson, Berthez, Beychac-et-Caillau, Bieujac, Les Billaux, Birac, Blaignac, Blaignan-Prignac, Blasimon, Blaye, Blésignac, Bommes, Bonnetan, Bonzac, Bordeaux, Bossugan, Bouliac, Bourdelles, Bourg, Le Bouscat, Branne, Brannens, Braud-et-Saint-Louis, La Brède, Brouqueyran, Bruges, Budos, Caba- nac-et-Villagrains, Cabara, Cadarsac, Cadaujac, Cadillac, Cadillac-en-Fronsadais, Camarsac, Cambes, Camblanes-et- Meynac, Camiac-et-Saint-Denis, Camiran, Camps-sur-l'Isle, Campugnan, Canéjan, Capian, Caplong, Carbon-Blanc, Cardan, Carignan-de-Bordeaux, Cars, Cartelègue, Casseuil, Castelmoron-d'Albret, Castelviel, Castets et Castillon, Castillon- la-Bataille, Castres-Gironde, Caudrot, Caumont, Cauvignac, Cavignac, Cazats, Cazaugitat, Cénac, Cenon, Cérons, Ces- sac, Cestas, Cézac, Chamadelle, Civrac-de-Blaye, Civrac-sur-Dordogne, Civrac-en-Médoc, Cleyrac, Coimères, Coirac, Comps, Coubeyrac, Couquèques, Courpiac, Cours-de-Monségur, Cours-les-Bains, Coutras, Coutures, Créon, Croignon, Cubnezais, Cubzac-les-Ponts, Cudos, Cursan, Daignac, Dardenac, Daubèze, Dieulivol, Donnezac, Donzac, Doulezon, Les Eglisottes-et-Chalaures, Escoussans, Espiet, Les Esseintes, Etauliers, Eynesse, Eyrans, Eysines, Faleyras, Fargues, Far- gues-Saint-Hilaire, Le Fieu, Flaujagues, Floirac, Floudès, Fontet, Fossés-et-Baleyssac, Fours, Francs, Fronsac, Frontenac, Gabarnac, Gaillan-en-Médoc, Gajac, Galgon, Gans, Gardegan-et-Tourtirac, Gauriac, Gauriaguet, Générac, Génissac, Gensac, Gironde-sur-Dropt, Gornac, Gours, Gradignan, Grayan-et-l'Hôpital, Grézillac, Grignols, Guillac, Guillos, Guî- tres, Le Haillan, Haux, Hure, Illats, Isle-Saint-Georges, Izon, Jau-Dignac-et-Loirac, Jugazan, Juillac, Labescau, Ladaux, Lados, Lagorce, Lalande-de-Pomerol, Lamothe-Landerron, La Lande-de-Fronsac, Landerrouat, Landerrouet-sur-Ségur, Landiras, Langoiran, Langon, Lansac, Lapouyade, Laroque, Laruscade, Latresne, Lavazan, Léogeats, Léognan, Lesparre- Médoc, Lestiac-sur-Garonne, Les Lèves-et-Thoumeyragues, Libourne, Lignan-de-Bazas, Lignan-de-Bordeaux, Ligueux, Listrac-de-Durèze, Lormont, Loubens, Loupes, Loupiac, Loupiac-de-la-Réole, Lugaignac, Lugasson, Lugon-et-l'Ile-du- Carnay, Lussac, Madirac, Maransin, Marcenais, Margueron, Marimbault, Marions, Marsas, Martignas-sur-Jalle, Martillac, Martres, Masseilles, Massugas, Mauriac, Mazères, Mazion, Mérignac, Mérignas, Mesterrieux, Mombrier, Mongauzy, Monprimblanc, Monségur, Montagne, Montagoudin, Montignac, Montussan, Morizès, Mouillac, Mouliets-et-Villemar- tin, Moulon, Mourens, Naujac-sur-Mer, Naujan-et-Postiac, Néac, Nérigean, Neuffons, Le Nizan, Noaillac, Noaillan, Omet, Ordonnac, Paillet, Les Peintures, Pellegrue, Périssac, Pessac, Pessac-sur-Dordogne, Petit-Palais-et-Cornemps, Peu- jard, Le Pian-sur-Garonne, Pineuilh, Plassac, Pleine-Selve, Podensac, Pomerol, Pompéjac, Pompignac, Pondaurat, Porchères, Porte-de-Benauge, Portets, Le Pout, Préchac, Preignac, Prignac-et-Marcamps, Pugnac, Puisseguin, Pujols, Pujols-sur-Ciron, Le Puy, Puybarban, Puynormand, Queyrac, Quinsac, Rauzan, Reignac, La Réole, Rimons, Riocaud, Rions, La Rivière, Roaillan, Romagne, Roquebrune, La Roquille, Ruch, Sablons, Sadirac, Saillans, Saint-Aignan, Saint- André-de-Cubzac, Saint-André-du-Bois, Saint-André-et-Appelles, Saint-Androny, Saint-Antoine-du-Queyret, Saint- Antoine-sur-l'Isle, Saint-Aubin-de-Blaye, Saint-Aubin-de-Branne, Saint-Avit-de-Soulège, Saint-Avit-Saint-Nazaire, Saint-Brice, Saint-Caprais-de-Bordeaux, Saint-Christoly-de-Blaye, Saint-Christoly-Médoc, Saint-Christophe-de-Double, Saint-Christophe-des-Bardes, Saint-Cibard, Saint-Ciers-d'Abzac, Saint-Ciers-de-Canesse, Saint-Ciers-sur-Gironde, Saint- Côme, Saint-Denis-de-Pile, Saint-Emilion, Saint-Etienne-de-Lisse, Saint-Exupéry, Saint-Félix-de-Foncaude, Saint-Ferme, Saint-Genès-de-Blaye, Saint-Genès-de-Castillon, Saint-Genès-de-Fronsac, Saint-Genès-de-Lombaud, Saint-Genis-du- Bois, Saint-Germain-de-Grave, Saint-Germain-de-la-Rivière, Saint-Germain-d'Esteuil, Saint-Germain-du-Puch, Saint- Gervais, Saint-Girons-d'Aiguevives, Saint-Hilaire-de-la-Noaille, Saint-Hilaire-du-Bois, Saint-Hippolyte, Saint-Jean-de-

Blaignac, Saint-Jean-d'Illac, Saint-Laurent-d'Arce, Saint-Laurent-des-Combes, Saint-Laurent-du-Bois, Saint-Laurent-duPlan, Saint-Léon, Saint-Loubert, Saint-Loubès, Saint-Louis-de-Montferrand, Saint-Macaire, Saint-Magne-de-Castillon, Saint-Maixant, Saint-Mariens, Saint-Martial, Saint-Martin-de-Laye, Saint-Martin-de-Lerm, Saint-Martin-de-Sescas, Saint-Martin-du-Bois, Saint-Martin-du-Puy, Saint-Martin-Lacaussade, Saint-Médard-de-Guizières, Saint-Médard-d'Ey- rans, Saint-Michel-de-Fronsac, Saint-Michel-de-Lapujade, Saint-Michel-de-Rieufret, Saint-Morillon, Saint-Palais, Saint- Pardon-de-Conques, Saint-Paul, Saint-Pey-d'Armens, Saint-Pey-de-Castets, Saint-Philippe-d'Aiguille, Saint-Philippe-du- Seignal, Saint-Pierre-d'Aurillac, Saint-Pierre-de-Bat, Saint-Pierre-de-Mons, Saint-Quentin-de-Baron, Saint-Quentin-de- Caplong, Saint-Romain-la-Virvée, Saint-Sauveur-de-Puynormand, Saint-Savin, Saint-Selve, Saint-Seurin-de-Bourg, Saint-Seurin-de-Cursac, Saint-Seurin-sur-l'Isle, Saint-Sève, Saint-Sulpice-de-Faleyrens, Saint-Sulpice-de-Guilleragues, Saint-Sulpice-de-Pommiers, Saint-Sulpice-et-Cameyrac, Saint-Trojan, Saint-Vincent-de-Paul, Saint-Vincent-de-Pertig- nas, Saint-Vivien-de-Blaye, Saint-Vivien-de-Médoc, Saint-Vivien-de-Monségur, Saint-Yzan-de-Soudiac, Saint-Yzans-de- Médoc, Sainte-Colombe, Sainte-Croix-du-Mont, Sainte-Eulalie, Sainte-Florence, Sainte-Foy-la-Grande, Sainte-Foy-la- Longue, Sainte-Gemme, Sainte-Radegonde, Sainte-Terre, Salaunes, Salleboeuf, Les Salles-de-Castillon, Samonac, Saucats, Saugon, Sauternes, La Sauve, Sauveterre-de-Guyenne, Sauviac, Savignac, Savignac-de-l'Isle, Semens, Sendets, Siga- lens, Sillas, Soulac-sur-Mer, Soulignac, Soussac, Tabanac, Taillecavat, Talais, Talence, Targon, Tarnès, Tauriac, Tayac, Teuillac, Tizac-de-Curton, Tizac-de-Lapouyade, Toulenne, Le Tourne, Tresses, Uzeste, Val-de-Livenne, Val de Virvée, Valeyrac, Vayres, Vendays-Montalivet, Vensac, Vérac, Verdelais, Le Verdon-sur-Mer, Vignonet, Villandraut, Villegouge, Villenave-de-Rions, Villenave-d'Ornon, Villeneuve, Virelade, Virsac i Yvrac.

Większa jednostka geograficzna

Ramy prawne:

przepisy krajowe

Rodzaj wymogów dodatkowych:

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu

Na etykiecie można wskazać nazwę większej jednostki geograficznej: "Vin de Bordeaux - Médoc" lub "Grand Vin de Bordeaux - Médoc".

Czcionka, którą zapisana jest ta nazwa, nie może być większa (wysokość i szerokość) niż dwie trzecie wielkości czcionki, którą zapisano zarejestrowaną nazwę pochodzenia.

Link do specyfikacji produktu

https://info.agriculture.gouv.fr/gedei/site/bo-agri/document_administratif-7d0de082-8fed-40e1-8ea7-5603f5525abd

1 Dz.U. L 9 z 11.1.2019, s. 2.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.