Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
Dz.U.UE.C.2023.49.13
Akt nienormatywnyPublikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
(2023/C 49/10)
INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA ZMIANY STANDARDOWEJ
"Quarts de Chaume"
PDO-FR-A0829-AM02
Data przekazania informacji: 14.11.2022
OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY
1. Oficjalny kod geograficzny
Zaktualizowano gminy obszaru geograficznego oraz obszaru bezpośredniego sąsiedztwa według oficjalnego kodu geograficznego.
Nie ma to wpływu na wielkość wyznaczonego obszaru geograficznego.
Zmieniono pkt 6 i 9 jednolitego dokumentu.
2. Odstęp między krzewami winorośli
Minimalny odstęp między krzewami w tym samym rzędzie zmniejsza się z 1 m do 0,90 m.
Celem tej zmiany jest zwiększenie gęstości nasadzenia winorośli bez zmiany odstępów między rzędami.
Dodano również przepis specjalny dotyczący winorośli na stokach o nachyleniu powyżej 10 %, na których minimalny odstęp między krzewami może wynosić 0,80 m.
Celem tego uzupełnienia jest uwzględnienie szczególnego przypadku winorośli sadzonych na dość stromych zboczach, w przypadku których stosuje się szczególny sposób sadzenia (nasadzenia równoległe do zbocza, a nie prostopadłe do niego).
Zmieniono pkt 5 jednolitego dokumentu.
3. Cięcie
Zasady cięcia zharmonizowano na poziomie chronionych nazw z obszaru Anjou Saumur w Dolinie Loary (fr. Val de Loire).
Celem tego ujednolicenia jest poszerzenie wiedzy podmiotów gospodarczych i uproszczenie kontroli. Zmiana ta daje możliwość plantatorom winorośli dostosowania się w razie przymrozków, które występują coraz później.
Zmieniono pkt 5 jednolitego dokumentu.
4. Dojrzałość
Naturalna objętościowa zawartość alkoholu wynosi co najmniej 18 %. Aby uwzględnić trudności związane z fermentacją moszczu bardzo bogatego w cukry, rzeczywista objętościowa zawartość alkoholu przestała być ograniczona, a w specyfikacji nie określa się już jej wartości minimalnej.
Zmieniono pkt 4 jednolitego dokumentu.
5. Środki przejściowe
Ze specyfikacji produktu usunięto środki przejściowe, które wygasły.
Nie wymaga to zmian w jednolitym dokumencie.
6. Etykietowanie
Zasady dotyczące etykietowania ujednolicono na poziomie nazw z obszaru Anjou Saumur w Val de Loire. Przedmiotowa zmiana ma charakter wyłącznie redakcyjny.
Zmieniono pkt 9 jednolitego dokumentu.
7. Zmiany redakcyjne
W specyfikacji wprowadzono szereg zmian redakcyjnych.
Zmiany te nie wymagają zmiany jednolitego dokumentu.
8. Odniesienie do organu kontrolnego
Brzmienie odniesienia do organu kontrolnego zmieniono w celu ujednolicenia brzmienia z innymi specyfikacjami nazw pochodzenia. Przedmiotowa zmiana ma charakter wyłącznie redakcyjny.
Zmiana ta nie wymaga zmiany jednolitego dokumentu.