Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33

Dzienniki UE

Dz.U.UE.C.2022.397.46

Akt nienormatywny
Wersja od: 17 października 2022 r.

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
(2022/C 397/14)

Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .

INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA ZMIANY STANDARDOWEJ "Odobeşti"

PDO-RO-A1586-AM02

Data przekazania informacji: 21 lipca 2022 r.

OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY

Dodanie nieobowiązkowych informacji na etykiecie

Specyfikację produktu uzupełnia się o dodatkowe przepisy dotyczące nieobowiązkowych oznaczeń na etykietach win, które to oznaczenia odnoszą się do niektórych metod produkcji (stosowanie określeń wskazujących na praktyki produkcji wina stosowane na całym świecie, które nadają winom ich wyjątkowe właściwości sensoryczne, mające znaczenie dla konsumenta, dotyczące jakości, dojrzałości i leżakowania).

Wprowadzono zmiany w rozdziale VI specyfikacji oraz pkt 9 jednolitego dokumentu.

JEDNOLITY DOKUMENT

1. Nazwa lub nazwy

Odobesti

2. Rodzaj oznaczenia geograficznego

ChNP - chroniona nazwa pochodzenia

3. Kategorie produktów sektora wina

1. Wino

4. Opis wina lub win

1. Analityczne i organoleptyczne cechy charakterystyczne win białych/różowych

ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY

Wina białe posiadają właściwości charakterystyczne dla wyznaczonego obszaru i cechują się wyczuwalnymi nutami kwiatowymi i słodkimi oraz nutami owoców egzotycznych lub cytrusowych. Niektóre wina charakteryzują się średnią lub wysoką kwasowością, wyraźną świeżością oraz szerokim zakresem aromatów, od silnych nut roślinnych do słodkich aromatów owoców egzotycznych, a często także aromatem kwiatu winorośli.

Wina białe są subtelne, neutralne z punktu widzenia aromatycznego, z wyczuwalnym aromatem jabłka oraz nutami kwiatowymi (Feteascä regala) i różanymi (trandafiri de dulceata), które w trakcie dojrzewania zostają wzbogacone o nuty piżma, rodzynek, miodu (Tämaioasä romaneasca) lub owoców cytrusowych i ziół nadające winu rześkość i świeżość, czego uzupełnienie stanowią aromaty kwiatowe, ale również subtelne aromaty świeżych owoców (Crâmpoș ie).

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)15,00
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)9,00
Minimalna kwasowość ogólna3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)18
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)200

2. Cechy analityczne i organoleptyczne - wina czerwone

ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY

Wina czerwone charakteryzują się większą zawartością tanin barwnych oraz intensywnym aromatem z wyczuwalnymi nutami owocowymi, są dobrze wyważone dzięki nagromadzeniu cukrów, posiadają dużą trwałość smakową oraz są delikatne i świeże.

Wina czerwone charakteryzują się różnorodnymi aromatami śliwek suszonych na słońcu (Feteasca neagra) oraz początkowym potencjałem aromatycznym obejmującym nuty podszytu leśnego i dzikiej roślinności, przez nuty zielonej papryki, aż po nuty przejrzałych winogron i czarnej porzeczki (Cabernet sauvignon) lub nuty przypominające wiśnie i inne dojrzałe czerwone owoce (czereśnie, truskawki, maliny, porzeczki), uzyskując w miarę dojrzewania aromaty rodzynek, tytoniu lub czarnego pieprzu.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)15,00
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)9,00
Minimalna kwasowość ogólna3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)20
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)150

5. Praktyki winiarskie

5.1. Szczególne praktyki enologiczne

1. Cechy uprawy i praktyki uprawy

Praktyka upraw

- minimum 3 300 roślin/ha w przypadku istniejących winnic,

- sposób prowadzenia winorośli: wybrany przez producenta, w zależności od odmiany winorośli i warunków glebowo-klimatycznych.

5.2. Maksymalne zbiory

1. Sauvignon, Pinot Gris, Muscat Ottonel, Traminer alb, Tamaioasa romaneasca, Traminer roz

15 000 kg winogron z hektara

2. Aligote, Sarba, Babeasca Gri, Chardonnay, Feteasca alba, Francusa, Riesling de Rhin, Donaris

16 500 kg winogron z hektara

3. Cabernet Sauvignon, Feteascà Neagrà, Pinot Noir, Merlot

17 500 kg winogron z hektara

4. Feteascà Regala, Cràmposie selezionata, Mustoasà de Màderat, Riesling Italian, Galbenà de Odobesti

19 000 kg winogron z hektara

5. Cràmposie, Furmint, Muscadelle, Grasà de Cotnari, Semillon

19 000 kg winogron z hektara

6. Plàvaie, Bàbeascà Neagrà, Codanà, Syrah, Sangiovese, Barbera, Nebbiolo, Zweigelt

21 500 kg winogron z hektara

7. Sauvignon, Pinot Gris, Muscat Ottonel, Traminer alb, Tàmàioasà romàneascà, Traminer roz 115 hektolitrów z hektara;

8. Aligote, Sarba, Bàbeascà Gri, Chardonnay, Feteascà albà, Fràncusà, Riesling de Rhin, Donaris 127 hektolitrów z hektara

9. produkcja wina białego z poniższych odmian winorośli: Cabernet Sauvignon, Feteascà Neagrà, Pinot Noir, Merlot 135 hektolitrów z hektara

10. Feteascà Regalà, Cràmposie selectionatà, Mustoasà de Màderat, Riesling Italian, Galbenà de Odobesti

146 hektolitrów z hektara

11. Cabernet Sauvignon, Feteascà Neagrà, Pinot Noir, Merlot

129 hektolitrów z hektara

12. Cràmposie, Furmint, Grasà de Cotnari, Muscadelle, Semillon

146 hektolitrów z hektara

13. Plàvaie

165 hektolitrów z hektara

14. Bàbeascà Neagrà, Codanà, Syrah, Sangiovese, Barbera, Nebbiolo, Zweigelt

159 hektolitrów z hektara

6. Wyznaczony obszar geograficzny

Departament Vrancea:

- miasto Odobesti - miejscowość Unirea,

- gmina Jari§tea - miejscowości Jari§tea, Pàdureni, Scànteia, Vàrsàtura,

- gmina Bolotesti - miejscowości Bolotesti, Pietroasa, Vitàne§tii de sub Màgurà, Gàge§ti, Putna, Ivàncesù

- gmina Brosteni - miejscowości Brosteni, Pitulusa, Arva.

7. Odmiany winorośli

Aligoté B - Plant de Trois, Plant Gris, Vert Blanc, Troyen Blanc

Barbera N

Bàbeascà Gri G

Bàbeascà Neagrà N - Grossmuttertraube, Hexentraube, Cràcana, Rarà Neagrà, Càldàrusà, Serecsia

Cabernet Sauvignon N - Petit Vidure, Burdeos tinto

Chardonnay B - Gentil blanc, Pinot blanc Chardonnay

Codanà N

Crâmposie B

Crâmposie selezionata B

Donaris B

Feteasca alba B - Pasareasca alba, Poama fetei, Mädchentraube, Leanyka, Leanka

Feteasca neagra N - Schwarze Mädchentraube, Poama fetei neagra, Pasareasca neagra, Coada rândunicii

Feteasca regala B - Königliche Mädchentraube, Königsast, Kiralyleanka, Danasana, Galbena de Ardeal

Frâncusa B - Vinoasa, Mildweisser, Mustoasa de Moldova, Poama Creata

Furmint B - Furmin, Som Szalai, Szegszolo

Galbena de Odobesti B - Galbena de Capatanu, Galbena Uriana, Galbena

Grasa de Cotnari B - Dicktraube, Grasa, Köver Szölö

Merlot N - Bigney rouge

Muscadelle B - Moscatello Bianco, Mouscadet Doux

Muscat Ottonel B - Muscat Ottonel blanc

Mustoasa de Maderat B - Lampau, Lampor, Mustafer, Mustos Feher, Straftraube

Nebbiolo N

Pinot Gris G - Affumé, Grauer Burgunder, Grauburgunder, Grauer Mönch, Pinot cendré, Pinot Grigio, Ruländer

Pinot noir N - Blauer Spätburgunder, Burgund mic, Burgunder roter, Klavner Morillon Noir

Pinot Noir N - Spätburgunder, Pinot Nero

Plavaie B - Balana, Plavana, Poama Balaie

Riesling de Rhin B - Weisser Riesling, White Riesling

Riesling italian B - Olasz Riesling, Olaszriesling, Welschriesling

Sangiovese N - Brunello di Montalcino, Morellino

Sauvignon B - Green sauvignon

Syrah N - Shiraz, Petit Syrah

Semillon B - Semillon blanc

Traminer Rose Rs - Rosetraminer, Savagnin Rose, Gewürztraminer

Traminer aromat alb B

Tamâioasa româneasca B - Busuioaca de Moldova, Muscat blanc à petit grains

Tamâioasa româneasca B - Rumänische Weihrauchtraube, Tamianka

Zweigelt N - Blauerzweigelt, Negru de Zweigelt, Zweigelt blau

Sarba B

8. Opis związku lub związków

Związek z wyznaczonym obszarem

Informacje na temat obszaru geograficznego

Podłoże geologiczne - osady piaskowo-żwirowe pochodzenia aluwialnego i deluwialnego pokryte warstwą złożoną z osadów lessowych, tworzące razem plejstoceński materiał detrytyczny położony na kolejnych warstwach plioceńskich margli, iłów oraz piasków morskich.

Ukształtowanie powierzchni - akumulacyjne podniesienie przedkontynentalne zbudowane z osadów aluwialnych i deluwialnych o stosunkowo stałym nachyleniu, którego wysokość po stronie zachodniej wynosi 300 metrów, a po stronie wschodniej 100 metrów, od podstawy zboczy Magura Odobesti po ich szczyt, który sąsiaduje z Niziną Wołoską. Profil geomorfologiczny obszaru charakteryzuje się rozległymi, równoległymi międzyrzeczami położonymi wzdłuż osi zachód-wschód. Występujące tam różnice morfometryczne w zakresie wysokości i ekspozycji pozwalają na uprawę szerokiej gamy odmian winorośli.

Klimat - umiarkowany klimat kontynentalny o znacznym zróżnicowaniu wynikającym z występowania mas powietrza znad Europy Wschodniej, a także znad Oceanu Atlantyckiego nadciągających od zachodu i północnego zachodu przez cały rok, lecz w szczególności w okresach zmiany pór roku. Całkowite nasłonecznienie odpowiada średnim rocznym wartościom przekraczającym 120 kcal/cm2, z odchyleniami wynoszącymi od 110 w przypadku ekspozycji północnych do 140 w przypadku ekspozycji południowych.

Zgodnie z danymi ośrodka badań naukowych w Odobesti na przestrzeni 40 ostatnich lat w przedmiotowym regionie odnotowano ocieplenie klimatu.

Gleby - gleby występujące na przedmiotowym obszarze to głównie gleby zaliczane do kategorii Mollisols, a dokładniej czarnoziemy wyługowane (z poziomem cambic i argic), zwłaszcza we wschodniej i centralnej części obszaru uprawy winorośli, natomiast w części zachodniej występują głównie gleby szare. Ich zrównoważona i lekka struktura zapewnia przepuszczalność i odwadnianie, a ich właściwości fizyczne i technologiczne sprzyjają pożądanym procesom chemicznym, natomiast wysoka zawartość próchnicy i składników pokarmowych sprawia, że gleby te doskonale nadają się do uprawy winorośli.

Szczegółowe informacje o produkcie:

Wina białe mają charakterystyczną barwę typową dla danego rodzaju i wieku wina, posiadają wysokiej jakości właściwości aromatyczne (bukiet aromatyczny dojrzałych win) i smakowe, charakteryzują się równowagą smakowo-aromatyczną oraz subtelnością. Ich charakterystyczne właściwości, w szczególności zwiększona intensywność barwy, zawdzięczane są obszarowi geograficznemu, a ściślej mówiąc występującemu na nim dobremu nasłonecznieniu oraz glebom o lekkiej strukturze. Istotną rolę odgrywa również położenie regionu winiarskiego Odobesti, który jest usytuowany na przedgórzu Karpat Południowych (Subcarpatilor de Curbura) i którego średnia wysokość wynosi 200 m. Z biologicznego i glebowo-klimatycznego punktu widzenia obszar ten przynależy do Niziny Wołoskiej (Câmpia Româna), natomiast z punktu widzenia orogenezy do Karpat Południowych. Przedmiotowy obszar funkcjonuje jednak jako odrębny obszar przejściowy o własnych właściwościach ekologicznych, dzięki czemu zapewnia korzystne warunki do uprawy winorośli.

Począwszy od XVII wieku renoma tych winnic wzrasta do tego stopnia, że w dziele zatytułowanym "Descriptio Moldavie" Dimitrie Cantemir plasuje region winiarski Odobesti na trzecim miejscu w hierarchii jakościowych regionów winiarskich w kraju. Nie przez przypadek w regionie tym znajdowały się winnice stanowiące własność mołdawskich władców, archidiecezji w łasi czy biskupów miast Roman i Rädäuti.

Ze względu na jakość wina pochodzącego z przedmiotowego regionu przez wiele lat dostarczano je do Polski i Rosji na prośbę monarchów tych państw (w 1456 r. król Kazimierz IV Jagiellończyk poprosił monarchę Petru Raresa o wino z tego regionu winiarskiego).

Związek przyczynowy

Dzięki właściwościom glebowo-klimatycznym oraz glebie o wyjątkowo wysokiej kwasowości wina produkowane na tym obszarze są cenione za ich świeży charakter i owocowy smak.

Średnie roczne nasłonecznienie wynoszące ok. 2 100 godzin zapewnia optymalne warunki dla dojrzewania winogron oraz wysokiej zawartości cukrów i związków aromatycznych w winogronach, co determinuje aromaty pierwotne win. Średnia temperatura roczna wynosi około 9-10 °C ze średnim zakresem temperatur (wahania temperatury).

9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)

Warunki w zakresie wprowadzania do obrotu

Ramy prawne:

przepisy krajowe

Rodzaj wymogów dodatkowych:

dodatkowe przepisy dotyczące etykietowania

Opis wymogu:

brak dodatkowych przepisów

Nieobowiązkowe oznaczenia do stosowania na etykietach

Ramy prawne:

przepisy UE

Rodzaj wymogów dodatkowych:

dodatkowe przepisy dotyczące etykietowania

Opis wymogu:

Niektóre poniższe oznaczenia dotyczące określonych metod produkcji mogą być również stosowane dobrowolnie:

- oznaczenia: "fermentat in barrique [fermentowane w beczkach]", "maturat in barrique [dojrzewające w beczkach]", "fermentât în prezenta aschiilor de stejar [fermentowane w obecności wiórów dębowych]" i "maturat în prezenta aschiilor de stejar [dojrzewające w obecności wiórów dębowych]" mogą być umieszczone na etykiecie w języku rumuńskim lub w celu poinformowania konsumenta o zastosowaniu danego procesu można użyć określeń w językach używanych na całym świecie, np.:

- "fume" lub "smoked" lub "toasted" w języku angielskim, niezależnie od tego, czy do oznaczenia dodaje się określenie opisujące intensywność obróbki cieplnej zastosowanej wobec użytego drewna dębowego, tj. "light", "medium" lub "heavy";

- "fumé" lub "fumée" w języku francuskim, niezależnie od tego, czy do oznaczenia dodaje się określenie opisujące intensywność obróbki cieplnej zastosowanej wobec użytego drewna dębowego, tj. "légère", "moyenne", "forte" lub "petite fumé", "demi fumé", "intense fumé".

Oznaczenia te mogą być podane w jakimkolwiek innym języku używanym na świecie lub w języku kraju, w którym wino ma być sprzedawane, jeżeli tak zadecyduje producent wina, aby poinformować konsumenta o zastosowaniu praktyk wykorzystywanych na całym świecie w celu uzyskania win o szczególnych właściwościach sensorycznych.

W przypadku win, które dojrzewają lub leżakują na osadzie, na etykiecie można umieścić określenia takie jak "sur lie", "bâttonnage" lub "aged on the lees".

Link do specyfikacji produktu

https://www.onvpv.ro/sites/default/files/caiet_sarcini_doc_odobesti_modif_cf_cererii_1426_14.06.2019_si_484_02.03.2022_no_track_changes.pdf

1 Dz.U. L 9 z 11.1.2019, s. 2.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.