Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
Dz.U.UE.C.2022.288.43
Akt nienormatywnyPublikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2
i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
(2022/C 288/07)
POWIADOMIENIE O ZMIANIE STANDARDOWEJ W JEDNOLITYM DOKUMENCIE
"Rosso Cònero"
PDO-IT-A0428-AM03
Data przekazania informacji:
6.5.2022
OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY
1. Opakowanie - pojemniki i pojemność
Opis: Do pakowania wina Rosso Cònero można również stosować pojemniki wykonane z materiału innego niż szkło, będących rodzajem bukłaka z tworzywa sztucznego, wykonanego z polietylenu i poliestru, umieszczonych w obudowie z tektury (lub z innego sztywnego materiału), o pojemności nie mniejszej niż minimalna pojemność określona w przepisach krajowych i unijnych.
Uzasadnienie: Dzięki temu można pakować wino Rosso Cònero w pojemniki wykonane z materiału innego niż szkło, co było życzeniem producentów, wyrażonym po przeprowadzeniu starannych ocen technicznych i handlowych.
Zmiana dotyczy pkt 8 specyfikacji produktu oraz pkt 9 jednolitego dokumentu.
2. Odniesienia do organu kontrolnego - zmiana adresu
Opis: Adres przedsiębiorstwa poświadczającego jakość i produkcję włoskich produktów przemysłu winiarskiego został zmieniony z Via Piave nr 24 na Via Venti Settembre nr 98/G - 00187 Rzym.
Uzasadnienie: Dotyczy to przeniesienia siedziby organu kontrolnego właściwego dla nazwy Rosso Cònero.
Zmiana ta dotyczy art. 10 specyfikacji i nie ma wpływu na jednolity dokument.
JEDNOLITY DOKUMENT
1. Nazwa produktu
Rosso Cònero
2. Rodzaj oznaczenia geograficznego
ChNP - chroniona nazwa pochodzenia
3. Kategorie produktów sektora wina
1. Wino
4. Opis wina lub win
Rosso Cònero
ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY
Wina objęte ChNP Rosso Cònero mają barwę rubinową, przyjemny, winny zapach a ich smak jest wyrazisty, harmonijny, wytrawny o bogatej strukturze.
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna kwasowość ogólna | 4,50 grama na litr wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
5. Praktyki enologiczne
5.1. Szczególne praktyki enologiczne -
5.2. Maksymalna wydajność
1. Rosso Conero
13 000 kg winogron z hektara
6. Wyznaczony obszar geograficzny
Obszar produkcji wina Rosso Conero obejmuje całe terytorium gmin Ancona, Offagna, Camerano, Sirolo, Nuomo oraz część gmin Castelfidardo i Osimo, z których wszystkie znajdują się w prowincji Ancona.
7. Odmiany winorośli
Montepulciano N.
8. Opis związku lub związków
Rosso Conero
Wpływ czynników ludzkich na obszar produkcji wina Rosso Conero znalazł wyraz w wyborze odmian winorośli, które mają być uprawiane, w rozwoju technik uprawy winorośli i praktyk enologicznych, których pierwsze ślady pochodzą z X wieku p.n.e.
Współdziałanie tych czynników z bardzo specyficznymi i wyjątkowymi czynnikami naturalnymi jakie charakteryzują ten obszar (przede wszystkim obecność Monte Conero), który jest idealny dla uprawy odmiany Montepulciano, sprawia, że wina objęte ChNP "Rosso Conero" są unikalne i niemożliwe do odtworzenia gdzie indziej.
9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)
Wskazanie roku produkcji winogron
Ramy prawne:
Określone w prawodawstwie UE
Rodzaj wymogów dodatkowych:
Przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania
Opis wymogu:
Na etykiecie win ChNP "Rosso Conero" należy wskazać rok produkcji winogron.
Systemy pakowania i zamknięcia
Ramy prawne:
Określone w prawodawstwie UE
Rodzaj wymogów dodatkowych:
Przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania
Opis wymogu:
W przypadku wina ChNP "Rosso Conero" dozwolone są wszystkie systemy zamknięcia dozwolone na mocy prawodawstwa wspólnotowego i krajowego.
Ponadto do pakowania wina można również stosować pojemniki wykonane z materiału innego niż szkło, będące rodzajem bukłaka z tworzywa sztucznego, wykonanego z polietylenu i poliestru, umieszczone w obudowie z tektury (lub z innego sztywnego materiału), o pojemności nie mniejszej niż minimalna pojemność określona w przepisach krajowych i unijnych.
Link do specyfikacji produktu
https://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/18114