Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33

Dzienniki UE

Dz.U.UE.C.2022.288.43

Akt nienormatywny
Wersja od: 29 lipca 2022 r.

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2
i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
(2022/C 288/07)

Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .

POWIADOMIENIE O ZMIANIE STANDARDOWEJ W JEDNOLITYM DOKUMENCIE

"Rosso Cònero"

PDO-IT-A0428-AM03

Data przekazania informacji:

6.5.2022

OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY

1. Opakowanie - pojemniki i pojemność

Opis: Do pakowania wina Rosso Cònero można również stosować pojemniki wykonane z materiału innego niż szkło, będących rodzajem bukłaka z tworzywa sztucznego, wykonanego z polietylenu i poliestru, umieszczonych w obudowie z tektury (lub z innego sztywnego materiału), o pojemności nie mniejszej niż minimalna pojemność określona w przepisach krajowych i unijnych.

Uzasadnienie: Dzięki temu można pakować wino Rosso Cònero w pojemniki wykonane z materiału innego niż szkło, co było życzeniem producentów, wyrażonym po przeprowadzeniu starannych ocen technicznych i handlowych.

Zmiana dotyczy pkt 8 specyfikacji produktu oraz pkt 9 jednolitego dokumentu.

2. Odniesienia do organu kontrolnego - zmiana adresu

Opis: Adres przedsiębiorstwa poświadczającego jakość i produkcję włoskich produktów przemysłu winiarskiego został zmieniony z Via Piave nr 24 na Via Venti Settembre nr 98/G - 00187 Rzym.

Uzasadnienie: Dotyczy to przeniesienia siedziby organu kontrolnego właściwego dla nazwy Rosso Cònero.

Zmiana ta dotyczy art. 10 specyfikacji i nie ma wpływu na jednolity dokument.

JEDNOLITY DOKUMENT

1. Nazwa produktu

Rosso Cònero

2. Rodzaj oznaczenia geograficznego

ChNP - chroniona nazwa pochodzenia

3. Kategorie produktów sektora wina

1. Wino

4. Opis wina lub win

Rosso Cònero

ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY

Wina objęte ChNP Rosso Cònero mają barwę rubinową, przyjemny, winny zapach a ich smak jest wyrazisty, harmonijny, wytrawny o bogatej strukturze.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna4,50 grama na litr wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

5. Praktyki enologiczne

5.1. Szczególne praktyki enologiczne -

5.2. Maksymalna wydajność

1. Rosso Conero

13 000 kg winogron z hektara

6. Wyznaczony obszar geograficzny

Obszar produkcji wina Rosso Conero obejmuje całe terytorium gmin Ancona, Offagna, Camerano, Sirolo, Nuomo oraz część gmin Castelfidardo i Osimo, z których wszystkie znajdują się w prowincji Ancona.

7. Odmiany winorośli

Montepulciano N.

8. Opis związku lub związków

Rosso Conero

Wpływ czynników ludzkich na obszar produkcji wina Rosso Conero znalazł wyraz w wyborze odmian winorośli, które mają być uprawiane, w rozwoju technik uprawy winorośli i praktyk enologicznych, których pierwsze ślady pochodzą z X wieku p.n.e.

Współdziałanie tych czynników z bardzo specyficznymi i wyjątkowymi czynnikami naturalnymi jakie charakteryzują ten obszar (przede wszystkim obecność Monte Conero), który jest idealny dla uprawy odmiany Montepulciano, sprawia, że wina objęte ChNP "Rosso Conero" są unikalne i niemożliwe do odtworzenia gdzie indziej.

9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)

Wskazanie roku produkcji winogron

Ramy prawne:

Określone w prawodawstwie UE

Rodzaj wymogów dodatkowych:

Przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu:

Na etykiecie win ChNP "Rosso Conero" należy wskazać rok produkcji winogron.

Systemy pakowania i zamknięcia

Ramy prawne:

Określone w prawodawstwie UE

Rodzaj wymogów dodatkowych:

Przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu:

W przypadku wina ChNP "Rosso Conero" dozwolone są wszystkie systemy zamknięcia dozwolone na mocy prawodawstwa wspólnotowego i krajowego.

Ponadto do pakowania wina można również stosować pojemniki wykonane z materiału innego niż szkło, będące rodzajem bukłaka z tworzywa sztucznego, wykonanego z polietylenu i poliestru, umieszczone w obudowie z tektury (lub z innego sztywnego materiału), o pojemności nie mniejszej niż minimalna pojemność określona w przepisach krajowych i unijnych.

Link do specyfikacji produktu

https://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/18114

1 Dz.U. L 9 z 11.1.2019, s. 2.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.