Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
Dz.U.UE.C.2022.183.29
Akt nienormatywnyPublikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
(2022/C 183/11)
POWIADOMIENIE O STANDARDOWEJ ZMIANIE JEDNOLITEGO DOKUMENTU
"Neszmély / Neszmélyi"
PDO-HU-A1335-AM02
Data przekazania informacji: 9 lutego 2022 r.
OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY
Rozszerzenie wyznaczonego obszaru - włączenie gmin Bana i Bokod do obszaru uprawy winorośli.
a) Punkty specyfikacji produktu, których dotyczą zmiany:
- IV. Wyznaczony obszar;
- VIII. Dodatkowe wymogi, 4. Mniejsze jednostki geograficzne, które można umieścić na etykiecie.
b) Punkt jednolitego dokumentu, którego dotyczą zmiany:
- rozdział 6: Wyznaczony obszar geograficzny;
- rozdział 9: Wymogi dodatkowe - Przepisy regulujące określenia - Gminy, które można wskazać.
c) Uzasadnienie:
Dwie gminy dawniej stanowiły część historycznego obszaru uprawy winorośli, a tradycje uprawy winorośli są w nich nadal obecne. Hodowcy winorośli w tych gminach chcą ich dołączenia do obszaru produkcji. Na podstawie badań ustalono, że gleba, warunki klimatyczne, właściwości związane z uprawą winorośli i produkcją wina na obszarach produkcji w tych gminach nie różnią się od tych, które stwierdzono na objętym ChNP obszarze produkcji Neszmély. Właściwości produktów sektora wina wytworzonych z winogron uprawianych na tym obszarze odpowiadają tym określonym w specyfikacji produktu.
JEDNOLITY DOKUMENT
Neszmély
Neszmélyi
2. Rodzaj oznaczenia geograficznego
ChNP - chroniona nazwa pochodzenia
3. Kategorie produktów sektora wina
1. Wino
4. Wino musujące
4. Opis wina lub win
1. Wino - białe
ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY
Wina występują w wielu różnych barwach: od bladozielonej po słomkowożółtą. Są to wytrawne, półsłodkie lub słodkie wina białe, charakteryzujące się żywą kwasowością i aromatem wtórnym o niewyczuwalnych lub ledwie wyczuwalnych nutach beczkowych. Ich cechą definiującą jest pikantny, kwiatowy lub owocowy aromat. Z wyjątkiem win kupażowanych zawsze wyraźnie odzwierciedlają charakterystyczne cechy każdej z odmian. Maksymalna całkowita zawartość cukru w winach wynosi 263 g/l. W przypadku maksymalnej całkowitej zawartości alkoholu i maksymalnej całkowitej zawartości dwutlenku siarki zastosowanie mają limity ustanowione w przepisach UE.
Ogólne cechy analityczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 9 |
Minimalna kwasowość ogólna | 4,5 g/l, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 18 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
2. Wino - różowe
ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY
Wina występują w barwie bladoróżowej, różowej, fioletowej lub łososiowej (łupina cebuli), charakteryzują się jasną kwasowością, owocowym aromatem i smakiem, o niewyczuwalnych nutach beczkowych. Maksymalna całkowita zawartość cukru w winach wynosi 263 g/l. W przypadku maksymalnej całkowitej zawartości alkoholu i maksymalnej całkowitej zawartości dwutlenku siarki zastosowanie mają limity ustanowione w prawie Unii Europejskiej.
Ogólne cechy analityczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 9 |
Minimalna kwasowość ogólna | 4,5 g/l, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 18 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
3. Wino - czerwone
ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY
Wina czerwone mają barwę od ciemnofioletowej, przez rubinową, po intensywnie rubinową i charakteryzują się prostym aromatem czerwonych jagód i żywą kwasowością. Wyróżniają się młodzieńczym charakterem i minimalnymi nutami dębu i taniny. Wina te są zazwyczaj wytwarzane do spożycia w stanie świeżym. Maksymalna całkowita zawartość cukru w winach wynosi 263 g/l.W przypadku maksymalnej całkowitej zawartości alkoholu i maksymalnej całkowitej zawartości dwutlenku siarki zastosowanie mają limity ustanowione w prawie Unii Europejskiej.
Ogólne cechy analityczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 9 |
Minimalna kwasowość ogólna | 4,5 g/l, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 18 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
4. Wino musujące
ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY
Wina o jasnej słomkowożółtej barwie, jasnej, wyraźnej kwasowości i różnorodnym bukiecie, w którym jednak dominują owoce o białym miąższu. Średnia intensywność, długotrwałe musowanie. W przypadku maksymalnej całkowitej zawartości alkoholu i maksymalnej całkowitej zawartości dwutlenku siarki zastosowanie mają limity ustanowione w prawie Unii Europejskiej.
Ogólne cechy analityczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 9 |
Minimalna kwasowość ogólna | 5 g/l, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 13,33 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
5. Praktyki enologiczne
5.1. Szczególne praktyki enologiczne
1. Niedozwolone praktyki enologiczne
Ograniczenie mające zastosowanie do produkcji win
Słodzenie, z wyjątkiem wina musującego, można przeprowadzać przy użyciu zagęszczonego moszczu lub rektyfikowanego zagęszczonego moszczu produkowanego w regionie Neszmély.
Zabrania się wzbogacania lub słodzenia win, na których widnieje określenie "töppedt szőlőből készült bor" [wino produkowane z suszonych winogron] lub "késői szüretelésű bor" [wino z późnego zbioru].
Wino musujące może być wytwarzane tylko zgodnie z ogólnymi metodami tradycyjnego leżakowania w beczkach.
Wino musujące może mieć zawartość cukru: brut, wytrawne, półwytrawne lub półsłodkie.
2. Zasady dotyczące uprawy winorośli (1)
Praktyka upraw
1. Zasady dotyczące prowadzenia winorośli:
a) W przypadku winnic posadzonych przed dniem 1 sierpnia 2010 r. akceptowane będą winnice o dowolnej gęstości obsady i stosujące dowolną metodę uprawy dopuszczoną w przeszłości, o ile zachowana została ciągłość produkcji w danej winnicy.
b) W przypadku winnic założonych po 1 sierpnia 2010 r.:
(i) w kształcie parasola,
(ii) w systemie Mosera,
(iii) w systemie Sylvoza,
(iv) w formie kordonowej nisko-, średnio- lub wysokopiennej,
(v) w formie sznura Guyota,
(vi) w kształcie korony,
(vii) w formie głowy.
2. Zasady dotyczące gęstości obsady:
a) W przypadku winnic posadzonych przed dniem 1 sierpnia 2010 r. akceptowane będą winnice o dowolnej gęstości obsady i stosujące dowolną metodę uprawy dopuszczoną w przeszłości, o ile zachowana została ciągłość produkcji w danej winnicy.
b) W przypadku winnic założonych po 1 sierpnia 2010 r.: co najmniej 3 333 winorośle na hektar.
3. Zasady dotyczące uprawy winorośli (2)
Praktyka upraw
3. Limity wielkości plonów
a) Do produkcji win oznaczonych ChNP Neszmélyi II/1 i win musujących Neszmélyi II/2 można wykorzystać winogrona z winnic o maksymalnej wydajności 100 hl/ha młodego wina dojrzewającego na osadzie. W przypadku winogron przeznaczonych na sprzedaż maksymalna wydajność wynosi 14 t/ha.
b) Wina oznaczone ChNP Neszmély II/1 wyróżnione oznaczeniem gminy można wytwarzać z młodego wina dojrzewającego na osadzie o maksymalnej wydajności 100 hl/ha, pozyskiwanego z winogron o maksymalnej wydajności 14 t/ha.
c) Wszystkie rodzaje wina z regionu Neszmély oznaczone jako II/1 można oznaczać nazwą zbocza zgodnie z wykazem w pkt 4.2, pod warunkiem że wydajność nie przekracza 80 hl/ha młodego wina dojrzewającego na osadzie lub 11,5 t/ha w przypadku winogron na sprzedaż.
d) W przypadku win, na których widnieje określenie "töppedt szőlőből készült bor" [wino produkowane z suszonych winogron] lub "késői szüretelésű bor" [wino z późnego zbioru], można wykorzystać młode wino dojrzewające na osadzie o maksymalnej wydajności 50 hl/ha pozyskane z winogron o maksymalnej wydajności 7 t/ha.
4. Jakość winogron (naturalna zawartość cukru (g/l) i potencjalna zawartość alkoholu (tf%) w winogronach):
- w przypadku win co najmniej 153 g/l - 9 % obj., maksymalnie 263 g/l - 15,5 % obj.;
- w przypadku win musujących co najmniej 153 g/l - 9 % obj., maksymalnie 190 g/l - 11 % obj.
5.2. Maksymalna wydajność
1. Wino
100 hektolitrów z hektara
2. Wina oznaczone nazwą zbocza
80 hektolitrów z hektara
3. Wino
14 000 kg winogron z hektara
4. Wina oznaczone nazwą zbocza
11 500 kg winogron z hektara
5. Wino musujące
100 hektolitrów z hektara
6. Wino musujące
14 000 kg winogron z hektara
6. Wyznaczony obszar geograficzny
Opis wyznaczonego obszaru:
Obszary następujących gmin, które w spisie winnic przypisano do klas I i II: Ászár, Baj, Bajót, Bana, Bársonyos, Bokod, Császár, Csép, Dunaalmás, Dunaszentmiklós, Esztergom, Ete, Kerékteleki, Kesztölc, Kisbér, Kocs, Lábatlan, Mocsa, Mogyorósbánya, Nagyigmánd, Neszmély, Nyergesújfalu, Süttő, Szomód, Tata, Tát, Tokod, Vérteskethely oraz Vértesszőlős.
7. Główne odmiany winorośli
cabernet franc - cabernet
cabernet franc - carbonet
cabernet franc - carmenet
cabernet franc - gros cabernet
cabernet franc - gros vidur
cabernet franc - kaberne fran
cabernet sauvignon
chardonnay - chardonnay blanc
chardonnay - kereklevelű
chardonnay - morillon blanc
chardonnay - ronci bilé
cserszegi fűszeres
ezerjó - kolmreifler
ezerjó - korponai
ezerjó - szadocsina
ezerjó - tausendachtgute
ezerjó - tausendgute
ezerjó - trummertraube
hárslevelű - feuilles de tilleul
hárslevelű - garszleveljü
hárslevelű - lindeblättrige
hárslevelű - lipovina
irsai olivér - irsai
irsai olivér - muskat olivér
irsai olivér - zolotis
irsai olivér - zolotisztüj rannüj
juhfark - fehérboros
juhfark - lammerschwantz
juhfark - mohácsi
juhfark - tarpai
királyleányka - dánosi leányka
királyleányka - erdei sárga
királyleányka - feteasca regale
királyleányka - galbena de ardeal
királyleányka - königliche madchentraube
királyleányka - königstochter
királyleányka - little princess
kékfrankos - blauer lemberger
kékfrankos - blauer limberger
kékfrankos - blaufrankisch
kékfrankos - limberger
kékfrankos - moravka
leányka - dievcenske hrozno
leányka - feteasca alba
leányka - leányszőlő
leányka - madchentraube
merlot
olasz rizling - grasevina
olasz rizling - nemes rizling
olasz rizling - olaszriesling
olasz rizling - riesling italien
olasz rizling - risling vlassky
olasz rizling - taljanska grasevina
olasz rizling - welschriesling
ottonel muskotály - miszket
otonel ottonel muskotály - muscat
ottonel ottonel muskotály - muskat
ottonel pinot blanc - fehér burgundi
pinot blanc - pinot beluj
pinot blanc - pinot bianco
pinot blanc - weissburgunder
pinot noir - blauer burgunder
pinot noir - kisburgundi kék
pinot noir - kék burgundi
pinot noir - kék rulandi
pinot noir - pignula
pinot noir - pino csernüj
pinot noir - pinot cernii
pinot noir - pinot nero
pinot noir - pinot tinto
pinot noir - rulandski modre
pinot noir - savagnin noir
pinot noir - spatburgunder
rajnai rizling - johannisberger
rajnai rizling - rheinriesling
rajnai rizling - rhine riesling
rajnai rizling - riesling
rajnai rizling - riesling blanc
rajnai rizling - weisser riesling
rizlingszilváni - müller thurgau
rizlingszilváni - müller thurgau bijeli
rizlingszilváni - müller thurgau blanc
rizlingszilváni - rivaner
rizlingszilváni - rizvanac
sauvignon - sauvignon bianco
sauvignon - sauvignon bijeli
sauvignon - sauvignon blanc
sauvignon - sovinjon
szürkebarát - auvergans gris
szürkebarát - grauburgunder
szürkebarát - graumönch
szürkebarát - pinot grigio
szürkebarát - pinot gris
szürkebarát - rulander
sárga muskotály - moscato bianco
sárga muskotály - muscat blanc
sárga muskotály - muscat bélüj
sárga muskotály - muscat de frontignan
sárga muskotály - muscat de lunel
sárga muskotály - muscat lunel
sárga muskotály - muscat sylvaner
sárga muskotály - muscat zlty
sárga muskotály - muskat weisser
sárga muskotály - weiler
sárga muskotály - weisser
tramini - gewürtztraminer
tramini - roter traminer
tramini - savagnin rose
tramini - tramin cervené
tramini - traminer
tramini - traminer rosso
zenit
zweigelt - blauer zweigeltrebe
zweigelt - rotburger
zweigelt - zweigeltrebe
8. Opis związku lub związków
8.1. Wino i wino musujące (1)
1. Opis wyznaczonego obszaru geograficznego
a) Czynniki naturalne
Ten region uprawy winorośli charakteryzuje się zbalansowanymi warunkami klimatycznymi i pogodowymi. Liczba godzin nasłonecznienia wynosi od 1 950 do 2 000, a suma opadów wynosi od 550 do 650 mm. Gleby to głównie leśne gleby brunatne o podłożu marglistym na obszarze nizinnym Ászár oraz lessy, wapienie, dolomity i piaskowce na obszarze wyżynnym Neszmély. Na obszarach lessowych produkuje się wino wysokiej jakości. Z uwagi na warunki ekologiczne zdecydowana większość winnic w tym regionie należy do I klasy w spisie winnic. Najwyższą wartość odnotowano dla obszaru Dunaszentmiklós (366).
Większość winnic znajduje się w zachodniej części Gerecse. Na północ od nich płynie Dunaj, a na zachód rozpościera się Mała Nizina Węgierska. Wzdłuż Dunaju na łagodnych północnych zboczach utworzył się specyficzny mikroklimat. Światło słoneczne odbijające się od powierzchni rzeki, zwłaszcza w godzinach popołudniowych, sprzyja produkcji winogron.
Pagórkowate ukształtowanie terenu oraz umiarkowanie chłodne i wilgotne warunki pogodowe - nieco mniej słoneczne niż średnio na Węgrzech - korzystnie zmodyfikowane przez mikroklimat dunajski sprzyjają produkcji win bogatych w aromaty i smaki.
b) Czynniki ludzkie
Wzdłuż Dunaju przebiegała granica Cesarstwa Rzymskiego. W II w. naszej ery cesarz Marek Aureliusz Probus rozkazał stacjonującym przy rzece żołnierzom zasadzić na wzgórzach Gerecse po stronie Dunaju winorośle. Historia tego regionu jako obszaru uprawy winorośli sięga zatem starożytności. Dowodem na istnienie upraw winorośli w tym regionie jest nagrobek odkryty w winnicy Szaller na wzgórzu Ispita w miejscowości Esztergom. Widnieje na nim relief przedstawiający rzymskiego żołnierza, kobiety i stojącego pomiędzy nimi chłopca trzymającego kielich. Scena jest otoczona wieńcem z winorośli.
Według współczesnych źródeł pisanych region wokół Neszmély i Dunaalmás przeżywał rozkwit po podboju przez Węgrów i założeniu państwa, którego stolicą ustanowiono Esztergom. W 1422 r. Neszmély nadal było miastem. Otaczające Neszmély winnice, łąki i lasy przyciągały wielu odwiedzających, również węgierskich królów. Pierwszym prawdziwym entuzjastą win z regionu Neszmély był król Zygmunt Luksemburski, który nawet podczas swoich długich nieobecności pił wina z tego regionu.
Produkcja wina ponownie rozkwitła po zakończeniu okupacji osmańskiej. Za rządów królowej Marii Teresy na obszarze tym kwitł handel winem. Wina z regionu Neszmély, które już w tamtych czasach uważano za najmocniejsze i najbardziej charakterystyczne o winach z regionu Somló, były w stanie wytrzymać transport wodny, dzięki czemu stały się znane niemal w całej Europie. Opactwo w Klosterneuburgu prowadziło w Dunaalmás własną piwnicę i winnice, a wino z tego regionu podawano nawet papieżowi.
Pierwszą wyczerpującą monografię na temat węgierskich regionów winiarskich napisał Ferenc Schams (1780-1839). Uważano wówczas, że wina z regionu Neszmély osiągają idealną dojrzałość po 4-5 latach, a później im były starsze, tym ich barwa stawała się bardziej złocista. W 1832 r. Ferenc Schams napisał: "Wino z Neszmély jest bez wątpienia najlepszym winem wytwarzanym w regionie Komárom, najlepszym białym winem stołowym Węgier, znanym zarówno w kraju, jak i za granicą ze swego dobrego smaku i swej trwałości, a także ze swego delikatnie przyjemnego smaku". W drugiej połowie XIX w. podstawą tradycji winiarskiej regionu Neszmély stały się założone w 1897 r. winnica i wytwórnia wina Eszterházy w Ászár.
W 1905 r. w wytwórni wina wybudowanej w 1772 r. w ogrodzie angielskim w miejscowości Tata hrabia Ferenc Eszterházy założył królewską wytwórnię win musujących.
Kres kwitnącej produkcji winogron i wina położyła plaga szkodnika o nazwie filoksera winiec. Powierzchnia upraw winorośli zmniejszyła się wówczas prawie o jedną trzecią, a wraz z eksploatacją terenów piaszczystych znacznie spadła również jakość. Plaga filoksery przyniosła także pozytywny skutek: w całym regionie rozpowszechniła się pochodząca z Francji odmiana Olaszrizling, która dobrze tu rosła. Dawne odmiany winorośli zostały zastąpione nowymi; ograniczono do minimum wykorzystanie odmian Kadarka i Rácfekete, które zastąpiono dobrze znanymi odmianami Olaszrizling, Mézesfehér and Góhér, Piros veltelíni, Zöldszilváni i Ezerjó. Z odmian czerwonych winorośli produkowano tu również Kékfrankos i Oportó.
2. Opis wina lub win
Opisane powyżej środowisko naturalne i tradycje historyczne, a także zmiana odmian winorośli w ciągu ostatnich 15 lat umożliwiają produkcję w regionie Neszmély win o różnych stylach. Ich różnorodność wynika ze wspaniałej, charakterystycznej kwasowości, jaką zapewniają warunki klimatyczne panujące w tym regionie. Kwasowość ta zapewnia pełny, ognisty smak, który pozwala na dłuższe dojrzewanie i wynika z różnych warunków glebowych. Również współczesne techniki produkcji wina sprzyjają wytwarzaniu z winogron o opisanych powyżej właściwościach wyrazistego, świeżego wina bogatego w aromaty owocowe i pierwotne smaki.
Wina objęte ChNP Neszmély to wina białe odzwierciedlające charakterystyczne cechy każdej z odmian, bogate w aromaty i smaki, o delikatnej kwasowości, przeznaczone do spożycia w ciągu roku lub dwóch lat.
Wina w tym stylu wytwarzane są głównie z odmian Chardonnay, Szürkebarát, Irsai Olivér, Cserszegi fűszeres, Sauvignon i Királyleányka.
Z tradycyjnych odmian, takich jak Olaszrizling, Szürkebarát, Ezerjó i Rizlingszilváni, wytwarza się bardzo dobre wina w stylu opisanym powyżej, ale wina z terenów równinnych tego regionu uprawy winorośli charakteryzują się mniej intensywnym zapachem i bardziej wyczuwalnym aromatem każdej odmiany, a przy tym są pełniejsze.
8.2. Wino i wino musujące (2)
3. Związek między obszarem produkcji, czynnikiem ludzkim i produktem
Wszystkie rodzaje wina z regionu Neszmély charakteryzują się przyjemną, wyraźną kwasowością. Tej silnej kwasowości sprzyjają zbalansowane warunki pogodowe i umiarkowana wilgotność. Plantatorzy winorośli z tego regionu skoncentrowali się na wzgórzach, zboczach rozpościerających się wzdłuż Dunaju oraz obszarach o dobrych warunkach glebowych, które oprócz wyrazistej kwasowości nadają winom wspaniałe smaki i aromaty.
Producenci z Neszmély od zawsze wykorzystują wysoką kwasowość i aromatyczne bogactwo win.
- W średniowieczu w regionie tym kwitł handel winem, ponieważ wina z regionu Neszmély były w stanie wytrzymać długi transport drogą wodną (Dunajem) i lądową.
- W czasach, gdy popularnością wśród konsumentów cieszyły się trunki o długim okresie dojrzewania, wina, takie jak Neszmélyi Olaszrizling czy Etei Ezerjó, wprowadzano na rynek po długim leżakowaniu w drewnianych beczkach, gdy wytworzyły się w nich wyjątkowe aromaty związane z procesem dojrzewania.
- Na obszarach o korzystnych warunkach glebowych, położonych w dobrej lokalizacji wytwarzano wina słodkie z późnych odmian suszonych winogron takich jak Ászári Szürkebarát.
- Wyraźna kwasowość umożliwia również produkcję świeżego i wyrazistego wina z regionu Neszmély o intensywnym aromacie odzwierciedlającym charakterystyczne cechy każdej z odmian. Obecnie - w odpowiedzi na zapotrzebowanie na rynku - właśnie takie wina z regionu Neszmély są głównie sprzedawane.
W uznaniu dla win z regionu Neszmély w 1997 r. w Wielkiej Brytanii w 1999 r. i na Węgrzech nagrodą "Plantatora roku" wyróżniono plantatora winorośli z tego regionu. W 2004 i 2009 r. wytwórnie wina z regionu Neszmély otrzymały tytuł "Wytwórni roku".
9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)
Zasady dotyczące oznaczeń (1)
Ramy prawne:
określane przez organ odpowiedzialny za zarządzanie ChNP/ChOG, w przypadkach określonych przez państwa członkowskie
Rodzaj wymogów dodatkowych:
przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania
Opis wymogu:
a) W przypadku win oznaczonych jako Neszmély II/1 i opatrzonych etykietą z nazwą gminy co najmniej 85 % winogron musi pochodzić z winnic (klasy I i II) znajdujących się na obszarze tej gminy, a pozostałe 15 % przetworzonych winogron może pochodzić z innych części wyznaczonego obszaru geograficznego Neszmély.
b) W przypadku win oznaczonych nazwą zbocza 100 % przetworzonych winogron musi pochodzić z tego zbocza.
c) Nie ma innych obowiązkowych wymagań dotyczących etykiet oprócz tych określonych w obowiązujących przepisach i w pkt h) poniżej.
d) Do opisu każdego rodzaju wina można użyć następujących tradycyjnych określeń, innych określeń o ograniczonym zastosowaniu lub innych określeń odnoszących się do metody przygotowania:
Wino białe: "késői szüretelésű bor" [wino z późnego zbioru], "muzeális bor" [wino muzealne], "primőr" [wino wczesne] lub "újbor" [młode wino], "virgin vintage" lub "első szüretelésű bor" [wino z pierwszego zbioru], "hordóban erjesztett bor" [wino fermentowane w beczkach], "hordóban érlelt bor" [wino leżakowane w beczkach], "barrique bor" [wino poddane fermentacji w beczce], "töppedt szőlőből készült bor" [wino produkowane z suszonych winogron], "prémium bor" [wino premium], "Cuvée" lub "Küvé".
Wino różowe: "Cuvée" lub "Küvé".
Wino czerwone: "muzeális bor" [wino muzealne], "virgin vintage" lub "első szüretelésű bor" [wino z pierwszego zbioru], "hordóban erjesztett bor" [wino fermentowane w beczkach], "hordóban érlelt bor" [wino leżakowane w beczkach], "barrique bor" [wino poddane fermentacji w beczce], "prémium bor" [wino premium], "Cuvée" lub "Küvé".
Zasady dotyczące nazw (2)
Ramy prawne:
określane przez organ odpowiedzialny za zarządzanie ChNP/ChOG, w przypadkach określonych przez państwa członkowskie
Rodzaj wymogów dodatkowych:
przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania
Opis wymogu:
Nazwy gmin, które można wskazać:
Gminy położone w komitacie Komárom-Esztergom:
Ászár, Baj, Bajót, Bana, Bársonyos, Bokod, Császár, Csép, Dunaalmás, Dunaszentmiklós, Esztergom, Ete, Kerékteleki, Kesztölc, Kisbér, Kocs, Lábatlan, Mocsa, Mogyorósbánya, Nagyigmánd, Neszmély, Nyergesújfalu, Süttő, Szomód, Tata, Tát, Tokod, Vérteskethely, Vértesszőlős.
Tylko wina produkowane wyłącznie z winogron uprawianych w granicach administracyjnych danej gminy mogą być oznaczone nazwą tej gminy.
Nazwy zboczy, które można umieścić na etykiecie, są następujące:
Dunaszentmiklós: Bokrosi-dűlő.
Neszmély: Előharaszt, Gőte-oldal, Határszél, Korma föle, Madari-hát, Meleges-hegy, Pap-hegy, Páskom, Pörösök, Sóshegy, Ürge-hegy, Várhegy.
Szomód: Borsos-diós, Kalács-hegy.
Tata: Grébics-hegy, Látó-hegy, Látó-hegy föle.
Link do specyfikacji produktu
© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.